Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От кои "купешки" червени вина има грозде...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
    Интересен въпрос. Предполагам там, където отива млякото и палмовото масло, на местата, в които е в изобилие - за сухо мляко и за дехидрогенизиране.
    Палмовото масло е много евтино и затова го бухат в разни сирена и кашкавали ментета у нас. Ама... "сухо вино" ... ?
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Къде отива гроздето тогава ?
      Изпращат го с моята любима фирма ТНТ и така са открили стафидите и оцета.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не съм в час, но сигурно има технология за "сухо вино" или пък "сух" материал за вино. Има места по света с грозде в изобилие. Което по ред причини е по изгодно да се продаде като такова, а не като вино.

Коментар

Ехх, темата ми навява спомени от едно време. По нашият край , Видинско, се правеха знаменити , истински алкохоли. Особено по влашките села покрай Дунава, ако нямаш барем един тон вино, не те признават за човек. На жената дядо ѝ беше снабдил една бъчва от село Дръмша, софийско, която е била на Александър Стамболийски. Не можа да я вкара в мазето, та махна два обръча и бурето намаля до 3005 литра Пълнеше се с грозде от личното лозе букет, но задължително и черен отел, виала , придаващи изключителен аромат. След време се оточваше "самоток" ,без джибри и се пълнеха още десет бурета по сто литра, а голямото се допълваше. Готовият продукт няма нищо общо с което и да е "вино" от магазина..абе колко по-пиеш, по-хубаво ти става, ама някак приятно и щастливо ти влиза в душицата, не като спиртовете с боята в магазина..Първата кана се точи още на закуска, да помогне на мекиците да се преглънат . Напролет се пече ракия от джибрите, задължително препек, демек редестилат, но страшно силна се оставя- 65 градуса..човек, който е свикнал на 37-градусовите купешки химии, бързо се натаралянква..,щото се точи като олио, вкусна и ароматна, а и не гори небцето като спирта. И все се чудех къде изчезват всички крикове от базата в геоложкото къде началото на Декември, докато не ме просветлиха- дошло е време да понадигнат буретата изодзаде, щото винцето останало на дъното..
          0899 шест5313нула
          За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
            Ехх, темата ми навява спомени от едно време. По нашият край , Видинско, се правеха знаменити , истински алкохоли. Особено по влашките села покрай Дунава, ако нямаш барем един тон вино, не те признават за човек. На жената дядо ѝ беше снабдил една бъчва от село Дръмша, софийско, която е била на Александър Стамболийски. Не можа да я вкара в мазето, та махна два обръча и бурето намаля до 3005 литра Пълнеше се с грозде от личното лозе букет, но задължително и черен отел, виала , придаващи изключителен аромат. След време се оточваше "самоток" ,без джибри и се пълнеха още десет бурета по сто литра, а голямото се допълваше. Готовият продукт няма нищо общо с което и да е "вино" от магазина..абе колко по-пиеш, по-хубаво ти става, ама някак приятно и щастливо ти влиза в душицата, не като спиртовете с боята в магазина..Първата кана се точи още на закуска, да помогне на мекиците да се преглънат . Напролет се пече ракия от джибрите, задължително препек, демек редестилат, но страшно силна се оставя- 65 градуса..човек, който е свикнал на 37-градусовите купешки химии, бързо се натаралянква..,щото се точи като олио, вкусна и ароматна, а и не гори небцето като спирта. И все се чудех къде изчезват всички крикове от базата в геоложкото къде началото на Декември, докато не ме просветлиха- дошло е време да понадигнат буретата изодзаде, щото винцето останало на дъното..
            Разтреперих се. Служил съм на три "влашки застави" от устието на Дунава до Кулско. Вода не се пие дори и от децата - много варовита е и не е вкусна . Като строяха нова къща, власите вграждаха придобита незнайно как ЖП-цистерна в основите (избата) и после около и върху нея се правеше къщата Точно така - гроздето с чепките вътре и "самоток". Ако е много-много хубав, слагаха от него в дървени бъчви да отлежава. Е-е-е-е-е-ххх спомени-и-и-и-и-и...
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
              По едно време имахме наливно вино в бидони, като свършеше бидона и го изкарам да го измия, на дъното имаше някаква сбита утайка (разбира се не от джибри ами по-скоро нещо на прах и в червен цвят ), това според мен беше някаква боя и незнам си к'во, а бидона смърдеше по-скоро на спирт.
              Утайката е съвсем легитимна и е основната разлика между младото и старото вино.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Утайката е съвсем легитимна и е основната разлика между младото и старото вино.
                Ясене, утайката във вино от грозде предполагам знаеш каква е и примерно в една 10л туба едва ще покрие дъното. Ние си правим вино, дали от наше си грозде или купено, все тая. Та утайката от вино от грозде и тая субстанция, нямат нищо общо .
                Пак казвам, че на дъното на 120л бидон се утаяваше поне два пръста от "това" и дори го вадех като на парчета, + смърдеше на спирт . Пък и тоя доставчик Ломския веднъж се засече с тоя от Пещера докато ми предлагаше вина, та щеха да се избият Тоя Ломския му разправя, че има на идея колко грозде се произвежда в България и къде отива, та да не си хвали вината толкова от по 5-6лв за 0,7л.
                Нямам на идея как излиза като себестойност, ама в едно стъклено шише, като му калкулираш спирта, акциза, бутилката, разнос и т.н. няма как да е 5-6лв, че и 10лв и да е истинско.

Примерно за домашно вино от грозде, пазарна цена 0,70-0,80 лв/кг (а може и повече дае) грозде, добавим захар, разбира се има и вода, ама пак от 2кг грозде няма да изкараш 1л вино
                Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Мохер, тва дето е било на дъното е тригия, винен камък, винена киселина - чист продукт, идеален за рибена чорба например. Навремето от нашия Винпром изнасяха тригията за чужбинско, да правят истински оцет от нея.
                  За франсетата стана дума по-нагоре. Преди време хванах някакъв документален филм, един тъкмо разправяше какво свръхпроизводство имало в някакъв регион през 30те. Баща му и другите наоколо си скубели косите... Не щеш ли почнала войната, Съпротивата, лошото Гестапо, бля бля, обаче немските офицери се оказали изтънчени ценители на всичко френско хахаа и ценичката почнала да пълзи нагоре! Особен късмет било да изпратят някоя част от Източния фронт /представяте ли си ги завалийките-от Великая грязь на Матушка Русь хайде някъде из Френския прованс/ та цената станала в пъти, че даже и в много пъти. И след войната баща му му завещал - цената сине! Както и другите бащи наоколо това завещали на синовете си. А знаете колко е силен кооперативизма там, нали? Затова сега разни маркетмейкъри и прочие паразити ни казват че вино под 10 ойро или 100 или каквото число се сетите стига да има нула отзад не било истинско! И почват лакърдии за дъх на есенна гора или нюанс на свежо алпийско сено и спомени от пролетта... у бря... че не можем да видим колко се продава кило хубаво грозде и кило вино от колко грозде става?? Иначе си има готови екстракти от гроздови люспи и технолога може да ти докара каквото вино искаш, от която реколта се сетиш, хаха, само пазар да има.
                  Абе изобщо толкова много може да се говори на тая тема, че не знам... И колко много конспиративни теории има... Казват, че филоксерата е вкарана в България от един агент, в кух бастун, и колко още такива.
                  Гагич, Горчивка викаш? Да ти кажа местността си е там и лозята май са същите, ама сега технолозите са други, а тенденциите от Новия винарски свят са да се залага на технологията на виното, а не на тероара на лозето! Най-добрата Горчивка беше 94, 5, 6. Преди 10ина години си изпих последните бутилки, наистина превъзходно, иска само някакъв луканков колбас да имаш приготвен и малко сиренце. Иначе навремето съм карал грозде на ишлеме и съм вземал по някой кашон с КНП или ДГР, зацапани етикети и т.н, поръчково за Сейфуей и BVC, мноого истинско беше. Пуснаха наскоро нова серия регионални вина Ауреус, червени бели и розе, много са прилични, опитай ако ти падне.

Коментар

Ако говорите за бившия "Винпром - Лом", по сведение на първия му приватизатор, когото познавах, вино от грозде там НЕ се прави. Иначе в първите партиди скъпа селекция на "Ямантиев", на "Мезек" и "Зейла", когато се наливаха САПАРД-основите имаше по един пръст утайка в шише и даже люспи и семки . Сега, ако нарочно са ги слагали, за заблуда на потребителя... ама чак такава занимавка.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                      Ясене, утайката във вино от грозде предполагам знаеш каква е и примерно в една 10л туба едва ще покрие дъното. Ние си правим вино, дали от наше си грозде или купено, все тая. Та утайката от вино от грозде и тая субстанция, нямат нищо общо .
                      Вярвай ми, имат. И утайката винаги мирише на спирт (впрочем и самото вино - спирт е къде 1/10 от него) ако много я нюхаш.

Коментар

Благодаря на Ivanov, че ме светна за тази тема. Признавам си, че само в началото четах подробно, после малко през пръсти. Някои от участницити са наясно с нещата (частично), други са доста далеч от истината. Не е редно да споменавам имена и да се заяждаме, ама има доста преувеличени неща в хулене по българските вина. Смея да твърдя, че над 80 % от вината на нормалния пазар са от грозде. Има няколко винпрома, които бълват гадости, но те ясно си личат по цената и опаковката. Тези в пластмасови опаковки не ги коментирам, там се съмнявам да има читаво.
                        Сметките за рандемани в началото изобщо не отговарят на истината, да ме извинява автора на темата.
                        За отелите! Ами да канцерогенни са и това го учим в училище. Говоря в училището за технолози, а не това за самелиери. Сомелиера е сервитьор, който може да различи, че шардонето е бяло вино. Сомелиер се става с някакъв курс, плащане и няколко съмнителни лекции, където учат що е гразде, винените райони и ако им обяснят що е то алкохолна ферментация, ще е добре. Не бъркайте тежкия и отговорен труд на технолозите по вино (енолози) с повърхностните познания на сомелиерите. Та да се върна на Отела. Ароматът им се отличава значително и не може да се обърка. Това наистина са от тези така наречини - бучни пръчка. Наричат се американски сортове, диви, .... или знам ли как още. Устойчиви са на болести, суша и т.н. и основно се използват за подложка, върху която се присажда калемче от "културен" сорт. Да, някъде беше спомената филоксерата, което е заболяване, било е голям мор за лозята. Спасили са ги точно така, като са започнали да ползват "дивачките" за подложки. Ще кажете да ама аз колко време пия такова вино и нищо ми няма. Да! До онзи ден пихме и лимонади с аспартам, и на никой нищо му няма, но вече е установено, че е канцерогенен. Ами то върви доказвай, че рака на този или онзи се е появил от отела, отива си човека и това е. Това са малко отнесени и научни теми и няма да ги обсъждам.
                        Беше засегната и цената на виното. Мога да ви кажа, че има и вина по 6 лв., които са си от грозде. Спомена се и Сапард. Да, имено заради тази програма, големите винпроми си засадиха големи масиви, накупиха си техника и сега гроздено им излива по 20 ст. Рандемана зависи от сорта и технологията, но изобщо не е 50% а достига и до 85%. Освен това има сортове, които раждат и повече от 1000 кг. от декар (защото и тази тема беше засегната). Сами може да си сметнете, че от килограм грозде може да се получи една винена бутилка. Сега няма да смятаме цените на тапи, бутилки, етикети, капсули и др. ами просто ви казвам, че и по 5 лв. виното може да си е от грозде.
                        За тапите и капачките. Не е проблем да е с винтова капачка. Даже за вина, които не отлежават и се пият като млади е по добре да са с капачки.
                        Тригето или винения камък. Да това е нормален продукт, който може да остане на дъното или по стените на съда. От него се добива винена киселина. Както и аз съм чувал някои го добавят при приготвяне на рибена чорба. Предполагам че има свойствата на оцет. Все пак съдаржа винена киселина и от топлото се разтваря виненият камък именно до такава. Освен това ще оцвети и малко чорбата може би.

Забравих и други разни нещица, които ме жегнаха в писаниците, ама нямам и повече време.

Коментар

Първоначално публикуван от sto101 Преглед на мнение
                          За отелите! Ами да канцерогенни са и това го учим в училище. Говоря в училището за технолози, а не това за самелиери... Ами то върви доказвай, че рака на този или онзи се е появил от отела, отива си човека и това е
                          Малий... ще се мре...

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                            Отело не е грозде, а негър.
                            Май-май втората жена на дядо ми е излъгала мен - доведеното внуче.
                            Според френски винарски сайтове има грозде "Othello" дето не е негър, а канадски хибрид от 1859 г. кръстоска на "Франкентал" и "Клинтън", та шансът нашият "отел" да е нещо различно, "ендемитно" и оцеляло от филоксерата, е нищожен. Нищо обаче не намирам за канцерогенност. Навсякъде твърдят, че забраната е политическа.

Коментар

Първоначално публикуван от sto101 Преглед на мнение
                              За отелите! Ами да канцерогенни са и това го учим в училище. Говоря в училището за технолози, а не това за самелиери.
                              Дрън-дрън, та пляс..Как па не е знаял деда ми Кръсто, че е канцерогенен..Цел живот мааше отел и свински глАви у тава с чесънец изпечени и умре на 100 години..и то щото му омръзна ..
                              0899 шест5313нула
                              За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                                Дрън-дрън, та пляс..Как па не е знаял деда ми Кръсто, че е канцерогенен..Цел живот мааше отел и свински глАви у тава с чесънец изпечени и умре на 100 години..и то щото му омръзна ..
                                Френска евродепутатка иска от ЕК да разреши отглеждането на шест вида забранени в Европа лози.
                                http://www.lavigne-mag.fr/actualites...its-80947.html

Някои сортове са по-устойчиви, отколкото другите към изменението на климата, описва евродепутатката Catherine Grèze в текста, изпратен до Европейската комисия. Това е по-специално случаят на традиционни сортове с изключителна издръжливост, дължаща се на тяхната генетична идентичност, но също така и способността им да издържат на киселинни почви. "
                                Като такива сортове, членът на Европарламента цитира шест хибрида: Клинтън, Ной (Noah), Жак (Jacquez), Herbemont, Отело и Изабел, сега те са забранени за производство от правилата на Общността.
                                "Това е първото поколение хибриди, получени в края на деветнадесети век чрез кръстосване на френски и американо-индийски видове, казва Паскал Фрисан, винар и енолог в Минервоа, консултиран от Catherine Grèze в своя подход. Те дават малко силни и агресивни вина и много метанол при винопроизводството. Това е отчасти, защото те са били лоши на вкус и вредни за човешкото здраве, те са забранени във Франция, със закон от 1934 г. Но това е също така, тъй като е било време на анти-американизъм и на лиги на добродетелта, мобилизирани срещу консумацията на вино. Сега има от тези сортове тук и там, казва винопроизводителят. Повечето успяват да дадат грозде натоварено захар в места, където други лозя няма да растат. Аз също видях ОтелО в Дордона, толкова малко болни, че две годишни третирания със син камък са достатъчни. Но ако искате да правят вино от старите сортове, използвайте техники за намаляване на метанол. Като енолог, правя опитни проучвания. За сега, те не са довели до извод.
                                Днес, тази забрана не се основава на никакви санитарни съображение, като е доказано от научни изследвания, датиращи почти петнадесет години, каза депутатът.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X