Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От кои "купешки" червени вина има грозде...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

Синът ми в момента е обрал "отелоподобната" асма на дядо си и е заложил 50 литров бидон. Миналата година претърпя фиаско, но не се отказва Аз съм се отказал отдавна, след като се провалих с опитите си да направя крушова ракия с материал от същата градина.
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Няма нищо лошо в гнездовото отглеждане на лозите. Когато се занимавах с това, имахме едно специално лозе половин декар което беше на 100+ години - гнездово, лозите по-дебели от ръцете ми (някои - с много), ролята му беше да даде аромат на всичката продукция (и даваше). Обаче:
      1. Мани ти без мотика. В текезесарските редове може да мине трактор да изоре, тук не и без мотика лозето се скрива в тревата и нищичко не ражда.
      2. Когато изобщо го нагласиш да ражда, ражда средно под грозд и половина (=килограм) на лоза.
      3. Около 1/4 от калемите бяха умрели, но бяха покарали дивачки от подложките и те раждаха почти толкова. Да се махнат дивачките не беше реалистична задача.
      4. Брането се състои главно от носене на чували на гръб (никой не бере в кошници, освен за снимка) защото освен трактор и кола не влиза.

Коментар

99% от "частните" лозя през комунизма си бяха такива. И сега има, тук-таме, в по работните села останали.
        А иначе за отела, кат не става друго лозе, прайш от него. Интересно ми е каква захарност дава при прилична година?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          1. Мани ти без мотика. В текезесарските редове може да мине трактор да изоре, тук не и без мотика лозето се скрива в тревата и нищичко не ражда.
          2. Когато изобщо го нагласиш да ражда, ражда средно под грозд и половина (=килограм) на лоза.
          3. Около 1/4 от калемите бяха умрели, но бяха покарали дивачки от подложките и те раждаха почти толкова. Да се махнат дивачките не беше реалистична задача.
          4. Брането се състои главно от носене на чували на гръб (никой не бере в кошници, освен за снимка) защото освен трактор и кола не влиза.
          1. Виж античните гръцки и римски картинки. Ако копането беше толкова важно, щеше да го има изобразено. Лозите от тези видове растат на такъв пясък, където трева не никне. На някои картинки все едно берат гроздето от дърво. Има даже картинки как берат със стълба:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Cueillette_raisin_?_M?rida.jpg
Прегледи:1
Размер:313.3 КБ
ID:5621356

Име:Vendanges_romaines_?_Cherchell.jpg
Размер:348.2 КБ
ID:5621357

Име:800px-Cup_vintage_Cdm_Paris_320_n4.jpg
Размер:112.3 КБ
ID:5621358

4. В кошница съм брал във Франция. Твъдо заплащане 200 франка (40 $) НА ДЕН на ръка и никой не ти мери норма, не е като по нашите соц-бригади. Е, ако хептен нищо не береш, те канят да напуснеш. Спиш във фермата (малко казармено, на походни легла или спални чували). Хранят те вкусно селско готвено и пиеш вино на корем. НЕма такъв лайф Бяха извън всякакви регулации - нито данъчен, нито от полицията не смееха да дойдат да проверяват кой работи по време на гроздобер. Беше пълно с чехкини и полякини и всякакви "туристи", от които едвам си намираш работа ти. Добре, че едни арабели ме уредиха. 1992 г. Е-е-е-ехх, опустяла младост.

Коментар

Не зная дали е канцерогенен отела но се води с най-високо съдържание на танин. Ако например някой с гастрит или язва понаблегне на отела ще има големи проблеми. Че расте като дивак, без много грижи и е много държелив на мързел е всеизвестно. Спомням си по комунизма имаше изследване на някакви учени глави които твърдяха че прекомерната употреба на отелови вина е една от причините за най-малката продължителност на живота в СЗ България.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              ... В кошница съм брал във Франция. Твъдо заплащане 200 франка (40 $) НА ДЕН
              Да живее Субсидий... Така и аз ще бера в кошница. То има ползи, ама пусти скъп труд...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Да живее Субсидий... Така и аз ще бера в кошница. То има ползи, ама пусти скъп труд...
                При социализма по бригадите се береше в пластмасови кофи. Това с чувалите сигурно е само ако береш за вино, което смяташ да заложиш някъде наблизо.

Коментар

вино, което смяташ да заложиш някъде наблизо.
                  Близо, близо, колко да е близо - в моя случай на 2-3км предварително известно място.

Коментар

При социализма по бригадите се береше в пластмасови кофи. Това с чувалите сигурно е само ако береш за вино, което смяташ да заложиш някъде наблизо.
                    А имаш ли спомен, къде ги изсипвахме кофите - в ремаркето на трактора

Коментар

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
                      А имаш ли спомен, къде ги изсипвахме кофите - в ремаркето на трактора
                      Кофи, за да няма камъни в чувалите Щото мереха, "социалистическо съревнование" и т.н. В ремарке, после се караше за сортиране - ако е десертно си го слагаха в щайги, което не - отиваше за "Винпрома"... тогава бяха май истински тия работи. Като войник, това съм го писал май в "темата за партенките" ходихме на една паметна бригада във Винпром "Рабиша" (май най-голямото ми напиване в живота). Е, па имаше си грозде там - докарваха им го, мелеха го и бутаха в някакви цистерни.

Коментар

Ами при социализма си имаше технология - кофата се изсипва в метален бокс палет или контейнер или ремарке-гондола високоповдигач, трактора го изкарва на края на масива, изсипва в корито, качено на камион и 5-10-20 тона потеглят към най-близкия Винпром. Така обикновено докато падне сняг, щото гроздето гледано и здраво да му се не види. При свободния пазар пълниш найлонови чували /ако не са те изпреварили/ и чакаш да дойде прекупвач или товариш на каквото имаш и хукваш по пътищата.
                        Отела според някои учени извлича разни неща от земята, селени ли какво беше не помня и така. Иначе е забранен и не го купуват винопроизводителите. Аз имам 2-3 асми чер отел, но чисто вино само от него не го уважавам. Имаше и нещо за градусите, заради танина трябва да се коригират показанията по градусомера, иначе стават фалове.

Коментар

И !?От кои "купешки" червени вина има грозде...

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                            Отела според някои учени извлича разни неща от земята, селени ли какво беше не помня и така. Иначе е забранен и не го купуват винопроизводителите.
                            А, де ? Къде можем да прочетем за това ?

Коментар

Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
                              И !?От кои "купешки" червени вина има грозде...
                              Сръбските и македонските, писал съм по-горе. Както и от малки изби. Навремето Ямантиеви правеха от грозде (ама говорим 2001-2 г.) отдавна не съм срещал тяхно вино на пазара. "Братя Сярови" преди да ги лапне "Мултигрупата" правеха хубави. "Свищовската горчивка" ама последно 1998 г. после нещо престана да ми харесва. Всеки, усвоил някой лев по "Сапард" в началото прави истинско вино, докато му минат проверките Ама САПАРД приключи отдавна...

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                                Внесли са. В Монтана го купих!
                                Ха. Някой се е сетил - Остава да почнат и вина да внасят от там. Евтини и хубави.
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X