сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш
Така, понеже вече избягахме надалеч от заглавието на темата, започнаха разговори за захарност и цифромания /демек отиваме в дебрите на маркетинга/, предлагам на всеки колега който има път през Централна Северна България и при изявен интерес да му дам координатите на едно предприятие с 90 годишна история. Наливно и бутилки бяло, червено и пелин и ракия от грозде, бутилирана. Предупреждавам, че виното им понякога започва да прави утайка след 3-4 седмици. Нямам никакви отношения с тях, освен че си купувам отвреме навреме пелин и бяло за лятото. По принцип, нормалната цена на литър вино, без амбалаж, до портала на един винзавод е 5-8 лв. Оттам нататък почват разговори за френски бъчви от американски дъб, португалски корк, златни нишки в капсулите, технолози от Новия винарски свят, бля бля и т.н.
Така, понеже вече избягахме надалеч от заглавието на темата, започнаха разговори за захарност и цифромания /демек отиваме в дебрите на маркетинга/, предлагам на всеки колега който има път през Централна Северна България и при изявен интерес да му дам координатите на едно предприятие с 90 годишна история. Наливно и бутилки бяло, червено и пелин и ракия от грозде, бутилирана. Предупреждавам, че виното им понякога започва да прави утайка след 3-4 седмици. Нямам никакви отношения с тях, освен че си купувам отвреме навреме пелин и бяло за лятото. По принцип, нормалната цена на литър вино, без амбалаж, до портала на един винзавод е 5-8 лв. Оттам нататък почват разговори за френски бъчви от американски дъб, португалски корк, златни нишки в капсулите, технолози от Новия винарски свят, бля бля и т.н.
Да, и аз очаквах марки и цени с указания от къде, но явно няма да стане. Изразявам желание да получа адреса и координатите на гореспоменатото предприятие.
От мен имате препоръка за мерлото от село Мезек, произведено с едноименна марка, реколта 2012.
... "Божоле"-то е такова, например - с него лъжат туристите
Мой познат коментира това вино много нагледно:
Всеки може да си направи Божоле. Вземат се две части вино, една част оцет и една част вода и се смесват. Готово...
Някой знае ли защо от отелови вина не се бутилира за продажба от големите производители ? Умирам си за такова винце, но само домашно се намира. Било ъ-ъ-ъ-ъ, канцерогенно... четох или ми казаха някъде... А това са едни от сортовете "бодни пръчка-пий вино", оцелели след филоксерата 1885 г. ли коя година беше (знаете, че в БГ всъщност гледаме американска лоза и местни сортове почти няма). Дядо ми, лека му пръст, на 70 годишна възраст изненада родителите ми с писмо "Скъпи деца, уведомявам ви, че сключих граждански брак с...". Беше си взел една баба-вдовица, да се гледат взаимно. Зимата в нейния апартамент на "Мадарската градинка" в София, а от пролетта до късна есен - в местността "Башовица - лозята" до Гара Орешец, белоградчишко в една стара турска къща-чардаклия, купена от избягали навремето турци, без ток и с вода от кладенец (един път пихме-пихме убава вОда и с втората кофа извадихме една удавена котка , та после що ракия и вино за дезинфекция употребихме...). Та в това лозе с голяма гордост "втората ми баба" показваше невероятни сортове грозде, пощадени от филоксерата, т.е. такива, каквито са брали, мачкали и правили вино още траките. Имаше розова на цвят "лисича опашка", тридесетина вида "бел отел", "розов отел", "червен отел" ... "син отел" и... "черен отел". Уникални вина правеха старците - имаха тридесет бъчвета по 100 литра в голямата турска изба. Плащаха дребни стотинки на няколко местни баби и старчоци да помагат при правенето на виното. За гроздобера отговаряха децата и внуците от "двете колена". Оттогава безпогрешно надушвам отела още преди да отворят дамаджаната и се понасям във въздуха към него като плъха Рокфор от онези филмчета за "Чип и Дейл" на Дисни.
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Чисто отелови не се правят по две причини .
Първо рандемана на отела никакъв го няма и второ - аромата е прекалено силен и виното гъсто, ако е от грозде де.
В северозападнала България дядото на съпругата ми беше си подредил лозето с такива сортове ( вкл. бял и черен отел) , че като се смесят всички , ставаШЕ прекрасно вино.
Да де, ама почина ( лека му пръст) , лозето си стои , но иска мотика.
.
И аз нямам познати да правят вино , затова преди 10-тина г. почнах сам да си правя - първо в едно 60 л буре , сега в 2 х 100 л . Така , че това е решението , нямам лозе , има борса , пълня чувалите , меля и за една вечер е насипано ... Не правя за продаване , за семейна консумация -бяло и червено , тази година ми излиза по 2.5 лв на литър + много положителни ( до сега ) емоции в процеса на правенето - ще стане ли , няма ли , и чувството , че създаваш един микросвят , който прави вино му е ясно ...
С баща ми едно време се бяхме засилили да го правим, но за съжаление в мазетата у нас и при нашите са в близост до абонатна станция и зимата температурата е достигало и над 25 градуса в общите части на мазетата, просто няма как да стане вино при тези високи температури, а и както няма никаква вентилация познайте какво ще стане при една бурна ферментация, но това е друга тема която си я имаме - как се прави вино....
Някой знае ли защо от отелови вина не се бутилира за продажба от големите производители ? Умирам си за такова винце, но само домашно се намира. Било ъ-ъ-ъ-ъ, канцерогенно... четох или ми казаха някъде... ...
Пил съм такова вино само от отело бях на гости по някакъв повод, на цвят като розе, на вкус леко сладни, тръпчиво и с приятен мирис и вкус на горски ягоди, няма да забравя от само няколко чаши на другия ден имах тежък махмурлук . Ясен би могъл да сподели кое е канцерогенното при отела...
Няма по непретенциозно лозе от отела, но аромата е наистина див и се налага над ароматите на другите сортове. За вредата от отела няма да коментирам, за мен това са пълни глупости, но бяло отелово вино определено трябва да се опита......
Чисто отелови не се правят по две причини .
Първо рандемана на отела никакъв го няма и второ - аромата е прекалено силен и виното гъсто, ако е от грозде де.
Да, в зависимост от амосферните условия или съхранението, понякога става като глицерин. А от бял отел, като минеше Петрохан, помътняваше Също така "отразяваше времето" - ако е слънчево, виното в един шкаф на балкона, беше бистро, като се заоблачеше - виното помътняваше .
Имах познат, правеше заготовки за приклади за пушки (бастиса всичкото над 200 годишен орех в северозападналата Б-я). По едно време му щукна да прави бъчви (намери майстор-бъчвар) от някакви дъбове, които отговаряли по месторастеж на условията на фамозния "барик". Спретна 10 бъчви, продаде 6 в Италия по 3000 ЕUR бройката и... майсторът почина Остави си 4-те бъчви и почна да залага бял и черен отел в тях. Но-о-о-о виното ставаше за пиене само на място. Минеш ли Петрохан с бутилка от него - край... Без майтап.
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Отело не е грозде, а негър.
Да , отсам Балкана не става. Пробвахме няколко пъти с тъста да си направим виното в София, като донесохме гроздето от там, е не се получи нито един път.
Един път по моя молба дядото направи бяло вино само от белия отел, не ми допадна обаче, а прецаках по този начин и уникалния вкус на червеното.
Няма по непретенциозно лозе от отела, но аромата е наистина див ....
Писах по-горе: "бодни пръчка, пий вино". Ако се загледате по тракийските и древногръцките картинки по стенописи и вази, гроздето е било такова - расте като храст, ако му боднеш една пръчка, се вдига малко нагоре и има по 1 до 3 чепки на корен. Люспести гумени зърна, но с убийствен аромат. На някои видове люспата горчи или е много тръпчива - като трънка, затова е хубаво, ама трудна задача, да се махне при правене на виното. Не иска нито копане, нито рязане, нито връзване. Преди да бастишат и застроят "Буджака" при Созопол - там имаше такива подивели или направо диви лози. Ама това е истинското вино !
Коментар