Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за зелето

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Въпрос за зелето

    А какво пречи да си разреждаш зелевия сок непосредствено преди пиене?

    Коментар


    • #62
      От: Въпрос за зелето

      писах аз ами то стана трепач ама едно кръвно ме мъчи, че незнам как ще го пия.
      Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
      Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

      Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

      Коментар


      • #63
        От: Въпрос за зелето

        Зелето вече е сложено. 180 гр. сол на 10 л. вода, мамул царевица, 1 лимон и 1 червена зелка. След като ми хареса на вкус ще сложа хрян и прополис по рецептата на проф. Янаки Караджов. Някой правил ли го е така?

        Коментар


        • #64
          От: Въпрос за зелето

          За прополиса не знам, но без хрян никога. Той и дава сила и резливост. Опитвал съм да пия без хрян... ами то блуткаво до гадене... от баба ми така се научих... та говорим за опит от 70+ г. Никога не сме претакали и никога не е било проблем.

          Коментар


          • #65
            От: Въпрос за зелето

            Колега, не е ли малко солта? До колкото си спомням някъде около 40гр. сол на литър вода.
            Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
            Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

            Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

            Коментар


            • #66
              От: Въпрос за зелето

              Аз слагам 3%, тези 180гр/10л са по-малко, а пък 40гр/1л са повече. Но явно всички тези стойности са в допустим диапазон.
              Тия дни ще го слагаме и ние, вече е крайно време.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #67
                От: Въпрос за зелето

                Заложих и аз миналата събота още. Малко подраних, ама пияниците около мен нямат търпение за сока. Сложих по наш "стандарт" 40 гр. сол на литър вода. Хрян, царевица и малка червена зелка.

                Коментар


                • #68
                  От: Въпрос за зелето

                  Ако е малко солта, на вкус ще сложа още, но не искам да го пресолявам. Правя малко количество, главно заради зелевия сок и затова не слагам много сол.

                  Коментар


                  • #69
                    От: Въпрос за зелето

                    Работата не е до вкус. Солта е това, което консервира, докато се развие достатъчно ферментацията. Ако е малко, ще се развали, ако е много, ферментацията няма и да тръгне. Но явно тези вариации в количествата, за които говорим тук, не са критични.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #70
                      От: Въпрос за зелето

                      Това количество сол съм го чел в една книга "Книга за дома", аз лично слагам 30 - 35гр.
                      Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                      Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                      Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                      Коментар


                      • #71
                        От: Въпрос за зелето

                        Един килограм морска сол на 30 литра вода и няма грешка, вече десетилетия... Две три години го правя и без претакане/продухване, май напред в темата го коментирахме и това. Хрянът е задължителен, другите неща всички съм ги пробвал, според мен - може и без тях. Това с прополиса обаче ми стана интересно, та колегата да разясни, ако може.
                        Миналата неделя и аз напълних бидоните.

                        Коментар


                        • #72
                          От: Въпрос за зелето

                          А хряна кога се слага - в началото или когато е готово зелето?

                          Иначе и мен 40 гр. сол на литър ми идват в повече. Слагам 30-33 гр.
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

                          Коментар


                          • #73
                            От: Въпрос за зелето

                            Аз зеле не права, но права сурова туршия. За нея рецептата е твърдо 400гр. сол на 10л. вода. Но туршията става солена като вкус, не кисела. И саламурата е много солена, не е за пиене. Та си мисля, че за зеле трябва да е по малко от това солта.

                            Коментар


                            • #74
                              От: Въпрос за зелето

                              Не съм правил. Четох. Ще правя с претакане с хрян, ряпа и царевица. Идеята е не зелето, а "чорбата". Колко да залея?

                              Коментар


                              • #75
                                От: Въпрос за зелето

                                Какво колко? Колкото позволява съдът - Бидоня, предполагам. Чорбата си е чорба /накрая изхвърлям с кофи/, зелето си е зеле и се оползотворява до последен лист. За ряпа не съм и чувал даже, но с цвекло бива. Даже по някои краища си има традиционна рецепта - боб с чекане - това е боб с цвекло от зелето. Баща ми много го обичаше.

                                П.п. Хрянът в началото го слагам, все пак някъде между зелките да бъде. В края на краищата когато и да го сложиш, няма да загубиш, само ще спечелиш

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X