От: Домашна пастърма
Сватко, това няма ли да стане твърде солено?
Аз заравям в сол за 24, после измивам, и кисна във вода пак за 24. После подправки и на терасата. Сега мезя с пастърмицата и ми е леко солена. Даже в солта я държах 21-22 часа, а във вода-27-28 часа. И пак ми е леко солено.
Месото за разлика от сланината поема много сол. Дотолкова, че не може да се яде от солено. Тънък е момента с часовете в сол и вода, или с концентрацията на саламурата и времето за киснене в нея. Ако не забравя-следващата партида ще е с по-малко часове в сол или с повече във вода.
Забравих да кажа-моето е телешко, ама за соленото надали има значение.
Я обяснете за модата с пресоването? Освен придобиването на еднаква дебелина има ли някакви по-сериозни причини за пресоването на месото? За надениците е ясно-да избяга въздуха и да не граняса, ама в парчетата месо въздух няма
...
Първоначално публикуван от бат'Марто
Преглед на мнение
Аз заравям в сол за 24, после измивам, и кисна във вода пак за 24. После подправки и на терасата. Сега мезя с пастърмицата и ми е леко солена. Даже в солта я държах 21-22 часа, а във вода-27-28 часа. И пак ми е леко солено.
Месото за разлика от сланината поема много сол. Дотолкова, че не може да се яде от солено. Тънък е момента с часовете в сол и вода, или с концентрацията на саламурата и времето за киснене в нея. Ако не забравя-следващата партида ще е с по-малко часове в сол или с повече във вода.
Забравих да кажа-моето е телешко, ама за соленото надали има значение.
Я обяснете за модата с пресоването? Освен придобиването на еднаква дебелина има ли някакви по-сериозни причини за пресоването на месото? За надениците е ясно-да избяга въздуха и да не граняса, ама в парчетата месо въздух няма
П.С.Ако нямате джип подръка,зада изцедите месото преди овалване в подправките,може да го завъртите в пералнята на центрофуга за около десет минути но без да разбере жена ви.
. Иначе класиката е врат, щото има повече мазнотийка, която пречи на ролето да изсъхва. Реже се, подправя се, така че да има подправка само в сърцевината след навиване. Връзва се с канап, рибарско тире или каквото естествено има под ръка. Вари се 40-50 мин в подсолена вода. Оставя се да изстине и се подправя с кой каквото предпочита. Не се суши! Туй мезе е за невротици
Коментар