Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Солта за ядене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Солта за ядене

Преди да коронясаме или заклеймим хималайската сол трябва да кажем какво и колко има в нея. Моите повърхностни сведения са за същият състав като други маркетингово несравними продукти (преведено на човешки - обикновена каменна сол). Много вещества са жизнено важни в правилното количество.
    Вкусът на солите не е само солен. Например калциевият двухлорит е отвратителен, по-точно горчив. Медните соли също не са солени, железните са стипчиви и горчиви и т.н.
    Чета предното мнение и отговарям - познавам семейство, което е загазило от предозиране на магнезий. От полезни ядки, популярни сред почитателите на еко- или акцентирано здравословни храни. Някакви жълъди, и аз ги ям из гората, но умерено. Изповръщаха си червата децата им и бяха все посрани в продължение на години, докато се усетят. Покрай еко храненето се получи проблем с крехкост на костите, размина се само с едно ненадейно счупване на ръка от нищо. Вече смениха диетата, а децата тайно и охотно я допълват още От там тръгна разкриването на проблема с магнезия в пастърмата и вероятно морската сол.
    Последно редактирано от lodkar; 25-09-12, 15:09.

Коментар

Re: Солта за ядене

Основно съдържание калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.
      Включва всички елементи с пореден номер от 31 до 94 в периодичната таблица - и пак казвам състава и е много близък до морската сол и да каменна сол е, образувана от изпаряването на древните окени.

Единственно е по чиста от морската сол, не се рафинира с никакви хикимали. Няма какво да я коронясаме - сол
      Последно редактирано от Daniel; 25-09-12, 15:16.

Коментар

От: Re: Солта за ядене

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
        Включва всички елементи с пореден номер от 31 до 94 в периодичната таблица - и пак казвам състава и е много близък до морската сол и да каменна сол е, образувана от изпаряването на древните окени.
        Ако е така, наистина не си струва да е Хималайска. Тази при Девня е същата.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Ако е така, наистина не си струва да е Хималайска. Тази при Девня е същата.
          Да си чувал, че освен изброените елементи, има и процентно съдържание?
          Ама ти да си кажеш, в тая тема не беше играл още "на всяко гърне мерудия".
          Колко е същата девненската, я сподели състав и процентно съдържание на изброените елементи?

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
            Колко е същата девненската, я сподели състав и процентно съдържание на изброените елементи?
            Зная, че ме смяташ за изкукуригъл дъртак, ама ми е все тая.
            Все нещо съм чувал за 50г, съзнателен живот.
            Първите седем не ги броя.
            Яд ме е, че иначе улегнали хора, в затруднено положение, се хващат и за сламка. Разбираемо е. Искат да помогнат на детето си.
            Засрами се най- накрая!

Коментар

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
              Единственно е по чиста от морската сол, не се рафинира с никакви хикимали. Няма какво да я коронясаме - сол
              Морската сол също не се рафинира с никакви химикали, ако не броим водата. Имената на многото съпътстващи елементи еднакви в тази и други видове сол се знаят, нямаше нужда да ги повтаряш, след като въпросът е колко има от тях и колко трябва да са. При това е пропуснато основното.
              В крайна сметка освен процентно съдържание и гореизброеното, главната съставка и предназначение на солта е да има в нея натриев хлорид. Хималайската и тя е от натриев хлорид.
              Имам и лично мнение за нея, но нека да градим и вървим напред - след като някой явно я уважава много, нека да каже какво има в нея. Това сигурно се пита за трети път.

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Вече аз изпреварих и попитах за хималайската. Или ще си играем на йезуитско демагогски методи да си отговаряме на въпроса с въпрос?
              Между другото, аз вече търся съдържанието на солта.
              Последно редактирано от maxxx; 25-09-12, 16:12.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Зная, че ме смяташ за изкукуригъл дъртак, ама ми е все тая.
                Все нещо съм чувал за 50г, съзнателен живот.
                Първите седем не ги броя.
                Яд ме е, че иначе улегнали хора, в затруднено положение, се хващат и за сламка. Разбираемо е. Искат да помогнат на детето си.
                Засрами се най- накрая!
                Ами именно, че хората искат да помогнат на детето си е добре да знаят с какво му подправят храната и какво и по колко има в тази подправка.
                Не можах да разбера за какво да се засрамя и не съм на мнение, че си изкукуригал дъртак, не ми слагай чужди думи в устата.

Коментар

Без да съм чел подробно какво има в хималайската сол, забелязвам едно в магазина - доста добавена стойност има в нея, може би заради хималайския въздух, че тя бургаската само нефтохимски диша.
                  Ааааа, срих се - лайфстайл му викат на туй да дадеш 6 лв. за 100 г. хималайска сол.
                  На мен пък ми подариха свещник от такава, ще взема да си го поблизвам от време на време, да се лайфстайлирам поне ментално.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                    Между другото, аз вече търся съдържанието на солта.
                    има го съдържанието, но нищо не ми говори, кой ще каже кое е полезно от тези и кое вредно?

линк 1

линк 2

и това са първите 2 линка от гуглето, има и още

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                      има го съдържанието, но нищо не ми говори, кой ще каже кое е полезно от тези и кое вредно?

линк 1

линк 2

и това са първите 2 линка от гуглето, има и още
                      Сол като сол.

Можеш да махнеш всичките редове, които показват "<0. ..." - те просто значат, че съдържанието на съответния елемент е по-ниско от чувствителността на метода, използван за анализ. Вероятно - мас-спектрометрия или по-вероятно атомно-емисионен анализ, иначе праговете на чувствителност нямаше да са толкова различни. Като ги махнеш неоткритите неща - всичко останало се ядва. Нито полезно, нито вредно - нормални следови количества.

Коментар

Ние също ползваме т.нар. хималайска сол и не е 6 лв/100гр, а 9 лв./1 кг. Обаче друго ми направи впечатление - поне външно хималайската сол е същата като солта, която се добива от Яшалтинското солено езеро или другите солени езера в Калмикия, та не знам тая в БГ дали не е оттам. Една такава розовка - същата. Може би щото Калмикия е будистка република и затова й викат хималайска - не знам.
                        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от ;1952027
                          Основното съдържание не е такова, както се очакваше. Всъщност е натрив хлорид (просто сол) с малко съдържание на калций (неполезно, неутрално - вероятно стрит мрамор/чакъл за пътища калциев карбонат и калциев двухлорид), много сяра, после калий, много по-малко магнезиеви съединения (няколко хиляди пъти по-малко от натриевия хлорид), желязо минимално.
                          Черноморската сол има повече магнезий според другата тема за солта, ще видим и нейният състав.
                          Една салата от домати, таратор или няколко плода обезмислят в голяма степен плащането на каквато и да е повишена цена за сол, освен при естетически съображения.

Коментар

Забелязва се Йод под 100мг/кг, а допустимата норма е 28 – 55 мг/кг. съгласно Приложение № 1, т. 5 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1 НИСХСХЦ.
                            И не било въздух , а само кислород
                            Oxygen O 1.20 g/kg
                            И понеже е древен и хималайски, и те така.

А за цената на 100г. - мога да снимам етикета в магазина, вие кой знае какво китайско менте ползвате толкоз евтино.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

С една дума - който не яде хималайска ще е ждръгав , като теб и Ясен.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

И аз се чудех защо в интернет от вчера гледам разноцветни кристали, със сертификат, ръчно промити (не че е плюс), и скъпи, а хималайската в Бг е светла и обикновено розовее.. хмхм Хималаите ще излезе, че стигат до отсам Кавказ.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X