От разговор за сланина се сетих за пореден път за солта. Чудех се какво и колко освен натриев хлорид има в нея и какво значение имат тези примеси. Подозирах, че примерно морската сол може да съдържа ненужни или дори вредни вещества, или пък може да е много по-полезна за здравето. Или как ли влияе на бактериите при вкисването на туршията? Тук четем за сланината http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=152136 , между другото.
Търсенето в интернет връща информация за невероятната полза от хималайска, хавайска, индийска и други видове сол, с редките изключения на нетърговски страници, които пък казват, че всъщност съставът на солта е твърде променлив за да може да се обобщи нещо всеобхватно вярно. Например излиза, че морската сол от средиземноморието е почти същата като готварската.
Нарочно добавени примеси има срещу овлажняване, за оцветяване, ароматизиране, за повече йод и със сигурност и друго.
Най-екзотичните твърдения прочетох в Бг пространството - за затворените вътре в солта фотони и мистично-слънчева енергия.
Като оставим настрана общите приказки - какво значение има каква сол се ползва за пастърма, туршия, сланина и други подобни важни неща? Имах проблем със сушено месо - от едно "бъркало" с два вида сол половината причиняваше болки в корема. Подозирам примеси. Същата година имаше замръзи по пътищата и често се продаваше специална сол за това - а именно сол с добавка например на калциев двухлорид - на етикетите на които пишеше "морска сол, срещу заледяване". В магазини за хранителни стоки също. Като нищо може да са омесили пакетите във фабриката, ако въобще са имали идея да не го правят.
Някой да знае нещо повече? Аз само това.
Търсенето в интернет връща информация за невероятната полза от хималайска, хавайска, индийска и други видове сол, с редките изключения на нетърговски страници, които пък казват, че всъщност съставът на солта е твърде променлив за да може да се обобщи нещо всеобхватно вярно. Например излиза, че морската сол от средиземноморието е почти същата като готварската.
Нарочно добавени примеси има срещу овлажняване, за оцветяване, ароматизиране, за повече йод и със сигурност и друго.
Най-екзотичните твърдения прочетох в Бг пространството - за затворените вътре в солта фотони и мистично-слънчева енергия.
Като оставим настрана общите приказки - какво значение има каква сол се ползва за пастърма, туршия, сланина и други подобни важни неща? Имах проблем със сушено месо - от едно "бъркало" с два вида сол половината причиняваше болки в корема. Подозирам примеси. Същата година имаше замръзи по пътищата и често се продаваше специална сол за това - а именно сол с добавка например на калциев двухлорид - на етикетите на които пишеше "морска сол, срещу заледяване". В магазини за хранителни стоки също. Като нищо може да са омесили пакетите във фабриката, ако въобще са имали идея да не го правят.
Някой да знае нещо повече? Аз само това.
Коментар