Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Солта за ядене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Солта за ядене

От разговор за сланина се сетих за пореден път за солта. Чудех се какво и колко освен натриев хлорид има в нея и какво значение имат тези примеси. Подозирах, че примерно морската сол може да съдържа ненужни или дори вредни вещества, или пък може да е много по-полезна за здравето. Или как ли влияе на бактериите при вкисването на туршията? Тук четем за сланината http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=152136 , между другото.
    Търсенето в интернет връща информация за невероятната полза от хималайска, хавайска, индийска и други видове сол, с редките изключения на нетърговски страници, които пък казват, че всъщност съставът на солта е твърде променлив за да може да се обобщи нещо всеобхватно вярно. Например излиза, че морската сол от средиземноморието е почти същата като готварската.
    Нарочно добавени примеси има срещу овлажняване, за оцветяване, ароматизиране, за повече йод и със сигурност и друго.
    Най-екзотичните твърдения прочетох в Бг пространството - за затворените вътре в солта фотони и мистично-слънчева енергия.

Като оставим настрана общите приказки - какво значение има каква сол се ползва за пастърма, туршия, сланина и други подобни важни неща? Имах проблем със сушено месо - от едно "бъркало" с два вида сол половината причиняваше болки в корема. Подозирам примеси. Същата година имаше замръзи по пътищата и често се продаваше специална сол за това - а именно сол с добавка например на калциев двухлорид - на етикетите на които пишеше "морска сол, срещу заледяване". В магазини за хранителни стоки също. Като нищо може да са омесили пакетите във фабриката, ако въобще са имали идея да не го правят.
    Някой да знае нещо повече? Аз само това.

От: Солта за ядене

Джорджо знае, деже тема щеше да пише, ама нещо отече...
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Giorgio, явно знае повече:
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...EB%ED%E8%F6%E8
      Хубаво е да се връщаме към старите теми- в много случаи са по-съдържателни от новите...
      There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
      No wahalla.

Коментар

Ами поне факта, че някои соли ( брех, как звучи, ама искам да кажа - някой вид сол в мн. ч.), та някоя сол е съвършено безсолна, и си ръся от нея в салатата в количества, които ме ужасяват, а друга е достатъчно солена, за да ми посоли, в съвсем разумно количество...

Уж си купуваме един бичим, относително ситничка, задължително българска, без каквито и да е добавки.. Би трябвало да ползвам диетична - от здравословна гледна точка, ама какво значи диетична сол?

Нещо, обратно на калорична вода, може би?

Та, щом има такова разнообразие в посоляването, явно има и разлика в съдържанието..

Кой да ти каже, солометър нямам...

Аутопсията ще покаже..

PS Леле, колко е стара темата на Джорджо... Поздрави, друже..

Коментар

Хималайска сол използваме в нашето семейство от около година,някаква сериозна разлика не усещам.

Но ето какво пише на етикета:

Хималайска сол фина-100% натурални каменни нерафинирани хималайски кристали.
          Съдържа 84 жизнено важни минерали и елементи за човешкия организъм,които са лесно усвоими.Подходяща е за хора с наднормено тегло,високо кръвно налягане,диабетици,подпомага детоксикацията на организма.
          Заместител на обикновената сол в ястията,салати,напитки,за инхалации,солеви разтвори и промивки.
          HONDA DOMINATOR 650
          ОРЕЛ ASTRA
          РСПБЗН-Приморско

Коментар

Натриевия хлорид го има във различни форми, но все си е натриев хлорид.
            По-солен е ако е по-ситно смлян, ама това е от вкусовите рецептори.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              Ами то рецепторите ми са си едни и същи, ама вкуса варира от силно безсолно до почти невъзможно за ядене - солницата ми е една, ама съдържанието се сменя...

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                МАЛЪК ПЕНЧО

Пенчо бре, чети!
                Пенчо не чете.
                Пенчо, работи!
                Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
                гледа да лежи,
                ...
                Съдържанието на сол в Черно море е 13 грама на литър. В тези 13 грама се съдържа почти цялата Менделеева таблица. Солта добивана в „Черноморски солници” е една от най-вкусните. Състои се от почти равни количества натриев и магнезиев хлорид.

There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

Питах преди да пусна тази тема, не потърсих за съжаление с търсачката - това за дублирането на темата. Ако трябва да се изтрие тази или нещо според възможностите.
                  Тук въпросът ми е за значението на добавките. Конкретно магнезият е вреден. Причинява стомашни проблеми, не при всеки човек, и не точно при хора в лошо състояние - може човек в отлично здраве да пострада и някой полуболен да не усети нищо. В другата тема за сол чета, че в черноморската такава половината е магнезиеви съединения. Те верояно се отделят и вероятно е задължително да се намалят или отделят напълно за да не се поболяват ядачите на пастърма после. Така се оформя единият ясен въпрос - колко магнезиеви съединения е допустимо да има в солта и дали при добива се отделят както трябва?

Средствата срещу овлажняване видях да са железни метал-органични съединения - конкретно железен циано... нео си което никак не ми звучи добре. Администрацията по храните за Европа е определила безопасността му като "приемлива" (!). Последното, заедно с това "циано..." ми казва вече да ям само сол, която се спича в солницата или която е с описани примеси.

Още примеси - добавят се и инертни материали като фин прах от силициев двуокис, алумиев окис (вид глина) и други. Пак са за удобство или добър вид, нямат полезна хранителна стойност, нито забележимо вредно действие (инертни са си доста).

п.п.: ако темата ще съществува, дали не може да се допълн заглавието до нещо като "солта за ядене - разлики в състава и значението им" или друго посочващо питането ми за значението на различните от натриев хлорид вещества.
                  Последно редактирано от lodkar; 25-09-12, 13:23. Причина: допълване

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                    ...Конкретно магнезият е вреден...
                    Нещо повече по въпроса??? Щото аз за магнезиевия хлорид чета разни други работи, където и да търся.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Прескачам питането за магнезия, защото не знам какво да отговоря повече засега, и пиша за "градуса" - колко солена е на вкус. Според едното от само няколкото споменавания на изследвания на солта като храна, намаленото съдържание на натриев хлорид всъщост не води до намалена консумация на същия, до същата. Често солта става по-малко солена и потребителите на практика слагат повече сол и резултатът по отношение на тази диетоидея става отрицателен.
                      Това е въпрос за онези, които си мерят колко натрие хлорид приемат. Здрав човек с нормални хранителни навици и още повече с нормални двигателни навици и потене няма нужда да яде някаква различна сол, дори - примерът с болките в корема - може да си навлече беля. Предозирането на магнезий също си е вредно и по други параграфи, според хора навътре в медицината. Нямам повече познания за това.

Коментар

Re: Солта за ядене

Използваме хималайска сол от около 2 години, като съдържание е почити като морската с изключение на токсичните отпадъци в моретата.
                        Има по високо съдържание на минерали и желязо, не е рафинирана и е възможно най-чиста. Съществена разлика на дали ще усетите но според много доктори е дори полезна и се използва и като лекарство.

Магнезия (не знам за хлорида) е от съществено значение за всички метаболитни процеси в организма.

Магнезий е от първостепенна важност за всяка клетка в човешкото тяло.Магнезий е минерал, който е необходим за енергийния метаболизъм, протеиновата синтеза, предаването на нервните импулси през нервно-мускулните синапси, свързването на калция със зъбите.
                        Магнезийподпомага костния растеж и е необходим за над 300 ензимни реакции, както и за произвеждането на вътреклетъчната енергия. Магнезий оказва положително влияние върху състоянието на репродуктивната система, като разширява кръвоносните съдове. Намалява кръвното налягане и спомага за разширяването на бронхите при заболявания на дихателните пътища. Активното физическо и психически натоварване значително увеличава нуждите на тялото от Магнезий.

Коментар

В оная тема прочетох съвета да си бъркаш натрий и хлор дома и да го ядеш, е ... недейте. Колкото и да съм зле по химия знам кво е грам/мол
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

1. Солени (на вкус) са всички достатъчно разтворими "соли" които познава химията.

2. Магнезият придава леко горчив вкус. Полезен в големи количества определено не е - явява се ключова съставка на някои бъбречни камъни, а не знам досега някой да е загазил от недостиг на магнезий.

3. Диетична сол - смес от калиев и натриев хлорид 1:1, 2:1, 1:2 и всякакви други. Тази смес е много по-солена на вкус от натриевия хлорид и леко нагарча. Смята се, че обикновено човек живее с излишък от натрий и недостиг на калий, но често се случва и обратното. Така или иначе, заради по-силния вкус, човек уж употребява по-малко.

Коментар

Re: Солта за ядене

а не знам досега някой да е загазил от недостиг на магнезий
                              Това, че не знаеш не е фактор.
                              Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора, която повечето хора се опитват да преборят с висока консумация на кафе, кола и чай. За съжаление тези възбуждащи напитки повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават умората.
                              Стрес и магнезий
                              Магнезият може да се нарече "антистресов" елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен.
                              Състояния на повишена нужда от магнезий
                              При бременност, нивото на Mg в организма спада значително и повечето гинеколози препоръчват неговия прием като хранителна добавка. Някои специалисти смятат, че допълнителният прием на магнезий по време на бременност благоприятства раждането на бебе с по-висока резистентност на стрес. В същото време, Магнезият намалява рисковете от депресия на майката непосредствено след раждането.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X