Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До: Пчелите и опрашването на овошки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

С една дума, смислено ли е да се развие някой друг кошер до овощни градини, само заради опрашването, при положение че в радиус от 50 км. всички пчелари вече са в историята?

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      С една дума, смислено ли е да се развие някой друг кошер до овощни градини, само заради опрашването, при положение че в радиус от 50 км. всички пчелари вече са в историята?
      А бе Вълчо ти ще кажеш още малко че в Сахара са повече пчеларите
      Аз не си спомням в нашето/и семейства някой да е ял купуван мед.
      Все от това място е идвал и продължава да идва.Пък и познавам не
      един пчелар в района.Пък и аз най-редовно си ходя през зимата да
      ги подхранвам тези дето ги няма
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Аз там пчела не съм виждал, виж оси колкото искаш!
        Но щом казваш, значи има, ама явно не им стигат силиците да долетят до мен! А може и да няма какво да събират в моите дерета!?
        Аз питам, дали си струва да сложа кошер, само за опрашване, не да изнасям мед...
        Ще помогне ли това достатъчно сериозно на продуктивността, или е пожелателно?

Коментар

Комшията ми на вилата се занимава с пчеларство от години, но като хоби.
          И каза ,че тази година била много слаба. Половината му кошери измряха.
          А един ден през август мисля,че беше, са долетели 2 огромни рояка
          и са нападнали 2 от кошерите му ,
          избиват всичките пчели вътре, "изяждат" меда и изчезнали.
          Всичко това за порядъка от 5-6 мин.

Баба ми каза ,че изведнъж се стъмнило и все едно самолет е приближавал по звук.

Коментар

Естествено че положителен ефект ще има.От пчели нищо отрицателно.
            Но след като си решил да правиш екоземеделие защо и да не си
            хапваш екомедец
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

А ако наблизо имаш кравеферма, може да си купиш специални червеи и да си правиш биотор. Така ще затворите цикъла.
              НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
              Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                Аз питам, дали си струва да сложа кошер, само за опрашване, не да изнасям мед...
                Разбирасе, че ефект ще има - първо за овошките, после и за семейството ти. Така или иначе, ако сложиш кошери трябва и да се грижиш за тях, защото иначе няма да ги имаш за дълго живи. А щом се грижиш за тях, щеш нещеш ще имаш и хубав мед за вадене. И най-важното - тогава ще разбереш какво означава ИСТИНСКИ мед, че сега вервай ми трудно ще намериш такъв, освен от някой такъв като мене, които си произвеждаме само за вкъщи, за близки и за приятели, но не и за продажба...

Коментар

До: Агро форум...

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Относно торенето с оборски тор-то внася много плевелни семена, и си трябва голяма борба после:-((( Но почвата става много по-плодородна, и въобще много по-добра отвсякъде. Ако имах възможност, бих ползувал само такъв тор за нивите си.
                  Практически нуждите на растенията не могат да се задоволят само с оборския тор. Това важи особенно за овощните видове и за зеленчуците. Основното значение на оборския тор е подобряване на физичните свойства на почвата и поддържането на равнещета на хумуса. Обаче трябва да се знаят и някои недостатъци на торенето с оборски тор:
                  - доста е обемист и използването му е свързано с повече разходи(и неудобства)
                  - трудно може да се дозира
                  - съдържанието на хранителни вещества е в силна зависимост от начина на отглеждане на животните, съхранение и т.н., и в сътветствие с това варира в много широки граници
                  - съотношението на съдържащите се в него хранителни вещества често не отговаря на изискванията на растенията
                  - освобождаването на хранителни вещества много често става с темпове, които не отговарят на темповете на използването им от растенията.
                  На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

Първоначално публикуван от gotin Преглед на мнение
                    Практически нуждите на растенията не могат да се задоволят само с оборския тор. Това важи особенно за овощните видове и за зеленчуците. Основното значение на оборския тор е подобряване на физичните свойства на почвата и поддържането на равнещета на хумуса. Обаче трябва да се знаят и някои недостатъци на торенето с оборски тор:
                    - доста е обемист и използването му е свързано с повече разходи(и неудобства)
                    - трудно може да се дозира
                    - съдържанието на хранителни вещества е в силна зависимост от начина на отглеждане на животните, съхранение и т.н., и в сътветствие с това варира в много широки граници
                    - съотношението на съдържащите се в него хранителни вещества често не отговаря на изискванията на растенията
                    - освобождаването на хранителни вещества много често става с темпове, които не отговарят на темповете на използването им от растенията.
                    Съгласен съм, но като бях комбайнер жънах един блок който е бил наполовина торен с оборски тор, и разликата беше голяма. Може да се спори, че това е било пшеница, и ако е било например слънчоглед ефекта няма да е такъв... Но торенето е било преди около 25-30 години. Когато на това място са щели да правят ябълкова градина.
                    В учебниците пишат, че дозата е 20 тона на декар, а старите хора казват: боклука трябва да е дебел колкото дюшек. Но пък тогава трудно се оре, май по- правилното е с малки дози, но всяка година. А и полезността на оборския тор е не в хранителните вещества които внася сам по себе си, а обогатяването с хумус на почвата, и то за дълго време. А хумусът е "АБВ"-то на плодородието. От провеждани опити се знае, че почва торена само с оборски тор е много по-добра от почва торена с изкуствени торове. Не искам да кажа, че изкуствените торове са нещо вредни, или неефективни, но те са човешко творение, а оборският тор е природен продукт. А природата е много по-мъдра от всички агрономи, химици, и прочие учени, които иначе уважавам много...
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

В учебниците пишат, че дозата е 20 тона на декар, а старите хора казват: боклука трябва да е дебел колкото дюшек. Но пък тогава трудно се оре, май по- правилното е с малки дози, но всяка година. А и полезността на оборския тор е не в хранителните вещества които внася сам по себе си, а обогатяването с хумус на почвата, и то за дълго време. А хумусът е "АБВ"-то на плодородието. От провеждани опити се знае, че почва торена само с оборски тор е много по-добра от почва торена с изкуствени торове. Не искам да кажа, че изкуствените торове са нещо вредни, или неефективни, но те са човешко творение, а оборският тор е природен продукт. А природата е много по-мъдра от всички агрономи, химици, и прочие учени, които иначе уважавам много...
                      Кольооо, Кольо, кои са тия учебници бе брат?

А и полезността на оборския тор е не в хранителните вещества които внася сам по себе си, а обогатяването с хумус на почвата, и то за дълго време. А хумусът е "АБВ"-то на плодородието. От провеждани опити се знае, че почва торена само с оборски тор е много по-добра от почва торена с изкуствени торове.
                      С това твърдение направо разби няколко науки! Не разправяй на хората бабини деветини. Знаеш ли, че за една година примерно главестото зеле извлича от декар(при 6 до 7 тона добив) 25кг. азот, 9кг.P2O5, 30 кг. K2O , 30 кг. CaO, и 6 кг. MgO. Хайде сега ми кажи как ще ги възстановиш тези вещества само с оборски тор. Или как след няколко години, този декар земя ще е "много по-добър" от другия дето съм добавял освен об.тор и необходимите на почвата вещества.
                      Последно редактирано от cveti; 28-01-09, 18:56.
                      На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

Първоначално публикуван от gotin
                        С това твърдение направо разби няколко науки! Не разправяй на хората бабини деветини. Знаеш ли, че за една година примерно главестото зеле извлича от декар(при 6 до 7 тона добив) 25кг. азот, 9кг.P2O5, 30 кг. K2O , 30 кг. CaO, и 6 кг. MgO. Хайде сега ми кажи как ще ги възстановиш тези вещества само с оборски тор. Или как след няколко години, този декар земя ще е "много по-добър" от другия дето съм добавял освен об.тор и необходимите на почвата вещества.
                        Първо- намери си нива която е торена на половина с оборски тор, т.е. изпълнено е условието за еднакви условия в началото на експеримента, и може да сравняваш. Продължавам да твърдя,че при едно и също торене с минерални торове частта обилно торена с оборски такъв ще даде по-добър добив. Просто действието на оборския е дълготрайно, а минералните-еднократно-докато се разгради, или се изчерпи от растението. Не може да наториш нивата с 300 кг някакъв минерален(изкуствен, ако някой не не разбрал), и да смяташ-тази година25кг, следващата 25,и т. н. Торенето с оборски тор е дългосрочна инвестиция, а с минерален е за конкретната година. И разбира се, че торенето трябва да се съобразява с конкретните нужди на даденото растение, но основата на всичкото торене е именно оборскоят тор. Силно съветвам volk да си натори нивите обилно с оборски тор, пък да видим дали е лошо.Доказано е, че почви с голямо съдържание на хумус са много по-плодородни, от тези с по-малко такова. Един вид са по-"благородни". А като няма хумус, единственото средство е ...Познай кое.
                        Второ: Хранителните вещества са необходими на растенията, не на почвата, тя просто си съществува непукайки и, че ние сеем разни неща в нея, които именно ползуват тези вещества. Естествено е, че се извличат най-различни вещества, но за това са измислени сеитбообращенията. Т.е. да не се редуват растения които извличат еднакви или сходни хранителни вещества. Понастоящем най-лесният начин да се възстанови плодородието на почвата са минералните торове, но не и най-добрият.
                        Трето: след като ползувашР2О5(Двуфосфорен петоокис), и другите другите химични формули(за които се съмнявам, че са верни, но само се съмнявам), защо не пишеш амониева селитра(не се сещам точно как е химичната формула), а казваш "азот"? То добре азот, ама дали е веществото азот, или съединението на азота съдържащо 33% азот?
                        Учебниците са на баща ми, издадени през далечната1974-75 година, не са актуални, но агрономическата наука не се е променила много оттогава. Поне не и в частта за хранителните вещества, и какви части от тях използуват различните растения. Именно тези учебници са ми едно от любимите четива... Примери кое растение какви вещества извлича мога да ти дам колкото искаш, но каква е ползата да се джафкаме и да разводняваме темата, не мисля, че е хубаво.
                        ПП Мангана не е ли микроелемент, и не се ли измерват извлечените количества с грамове, а в някои случаи и с милиграми...

Коментар

Кольо, бързо трябва да пуснеш кои овошки да наторя с овчи и кравешки тор, защото ще риголвам и няма време..
                          - праскови и нектарини
                          - ябълки
                          - череши
                          - кайсии
                          - лозя

Аз съм се спрял на прасковите, за тях наличностите ми стигат, а и струва ми се, като кратковременна овощка ще са най-лакоми!

Коментар

Вълк, набързо попорочетох какво питаш, та сега да ти кажа- ако ще правиш екоземеделие ще рече че трябва само с оборска тор да ториш но торта трябва да е отлежала или поне обгоряла през лятото защото иначе рискуваш да унищожиш фиданкитеи да е смесена със почватанай добре е торта да престои през зимата със почвата и на пролет да се засадят дръвчетата. Има и още нещо когато се правят дупките за фиданките в дупката се слага малко пясък и тор на дъното,ако земеделието не е екологично може и няколко вида торове на дъното на дупката със вода и да престои ден два преди засяване.
                            Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Както виждам, май съм закъснял, но ако не съм-оборския тор е универсален, слагай на всичко! И по повечко. И наистина не трябва да е пресен, най-добре е полуразложен, но не мога да ти обясня какво точно е "полу..." Слагай смело по 15-20 тона на декар, няма да сбъркаш. И като засаждаш пробвай един препарат за задържане на влагата в почвата-Мисля, че беше "Terawet", много го хвалиха в предаванията за агробизнес. Може и само реклама да е, но нищо не пречи да опиташ.
                              Нещо не мога да намеря на село точно нужния учебник, а по тази тема до две седмици няма шанс да проверя, че нали този уикенд е Шуменското състезание, просто няма начин да го пропусна.

Коментар

Някъде бях чел, че продукцията може да се увеличи с до 40% ако наблизо има пчелин.
                                Аз се занимавам с пчеларство като хоби и мога да кажа, че истинския мед няма абсолютно нищо общо с този по магазините дори и за този който се купува от пчелар /или от Гинци/ няма гаранция че е чист мед.
                                "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X