Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До: Пчелите и опрашването на овошки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Въпрос: чувал ли е някой за пчели, развъждани единствено за по-добро опрашване на овошките?
    Истината е, че ползата която пчелите допринасят вследствие опрашването на селскостопанските култури и оттам повишаването на добива от тях многократно надхвърля стойността на получаваните директно от тях пчелни продукти(пчелен мед, пчелен прашец, пчелен восък, пчелен клей и пчелно млечице). Това е и причината в много страни да се прави съчетаване на отглеждане на селскостопански култури с отглеждане на пчели. Има една книга "Пчелоопрашване и добиви", автора мисля че се казваше Тодор Симидчиев, в която подробно са засегнати всички тези въпроси които те интересуват. Аз я имам и ако те интересува нещо конкретно или някакви точни данни за определени култури, бих могъл да ти сканирам и пратя някои неща. Информацията в книгата е базирана на експерименти и наблюдения, а не на голи предположения.

Коментар

Въпрос: чувал ли е някой за пчели, развъждани единствено за по-добро опрашване на овошките?
      Ето един линк: http://opora.bg/index.php?option=com...d=17&Itemid=32
      за пчели отглеждани в орнжерии за опрашване на закрито.

Коментар

С една дума, смислено ли е да се развие някой друг кошер до овощни градини, само заради опрашването, при положение че в радиус от 50 км. всички пчелари вече са в историята?

Аз ги направих 9 кошера,точно поради тази причина.

Пчелата работничка при необходимост ходи до 5км.,но колкото храна донесе толкова изяжда,при всяко връщане в кошера я чакат пчели с приготвена храна/размесени мед+прашец/ и тя изяжда колкото е донесла.

Ефекта е най-добър когато пчелите са близо до насаждението,защото пролетта когато цъфтят овошките се е случвало да има много лоши и неблагоприятни дни през които пчелите немогат да летят или късно през деня температурата става над 12-14 градуса.Когато са близо кошерите това позволява многократно завръщане на пчелата до цветовете без да губи време в полет.

Има и друг вариант с Бомбуси/земни пчели/,те могат да работят при 5 градуса температура.Те са по едри от пчелите и по работоспособни,но едно кошерче за един декар струва около 250лв.,с живот на пчелите в него 60 дни.Използват се предимно в оранжерии.
        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Явно всички земеделци мечтаем за едно и също - няколко декара (20-50 ) едногодишни култури , няколко дка. многогодишни и някакви животинки ( полезни) !!!
          По необходимост хубав ДЖИП , яка пушка и ..... много знания !!!

Аз като колега да споделя каквото знам засега :
          Оборската тор - колкото повече ,толкова по- добре . Но -задължително угнила ( отлежала ) . Причината е една - в неугнилата има неразложена слама, а тя при гниене отделя вредни съединения ( мисля че хлорни ) , които вредят на всички култури !!!
          Когато ще създаваш Райска градина - овошките се засаждат по схема , в дупки 60/60 ДЪЛБОКИ 70 см. Най- отдолу се прави подложка от оборска тор и пясък около 20 см. Тя служи за гориво (топлина ) на корена за няколко години . Отделно и храни овошката !
          Всяка овошка има водещ корен който трябва да е насочен в определена посока ( провери в коя , че съм забравил )
          Допълнително всяка година се подхранва с изкуствени торове в определено съотношение ( за различни овошки е различно ).
          Микроторовете също са важни защото се тори на следния принцип :
          ПРИНЦИП НА БЪЧВАТА - всяка бъчва е сглобена от отделни дъски .
          Когато пълниш бъчвата-тя ще се напълни само до .... най-ниската дъска !!!
          Сега си представи ,че всеки отделен тор е една дъска на бъчвата . Ако някой тор е в малко ( недостатъчно ) количество , само до там ще се пълни бъчвата !!! Дори да добавяш мнооого азот , ако липсва калия -все едно липсва и азота !!! Дано да си ме разбрал !!! Но всичко това го пише в учебниците за земеделие . Сигурно и друго ще се сетя , ама по - нататък !!! Успех !

Коментар

Здравейте,
            първо за пчелите накой вече го каза, но те са създадени да опрашват ако няма медоносни пчели, това което ще получиш като реколта от други видове опрашители(вятър и разни ципокрили) ще е нищожно.
            Някъде четох че ако няма пчели гладни ще умрем. Това което зная е че медоносната пчела е полезна да събира мед когато събира до 1,5 - 2 км в зависимост от пчелата. Нещо друго какъвто инвентар ти трябва за 1 кошер толкова ти трябва и за 100. Съвета ми е вземи си един кошер пък като се запознаеш с пчелите, си направи от него 2, 3 до колкото ти е удобно.
            За овошките като подредба, няма универсални размери, всеки тип овошка си има параметри. В смисъл височина, големина на корона и съвета мие по добре се консултирай с някой който се занимава с такива работи. Мога да те насоча към едни хора, те се занимават от А до Я. Ходил съм на тяхната градина.

Коментар

Тъкмо се бях уговорил с мой приятел - пенсионер агроном - да посетим утре оранжерията на основа хидропоника до с.Лозово при ТЕЦ Бургас, като Иван (така се казва агрономът) сподели, че опрашването на растенията в закрити пространства става от специални пчели бомбуси.

Отварям "Агрономия, животновъдство" а там Волк ме е изпреварил.

Все пак, ето ги специалните пчели
              http://amiti.org/bombusi.html

Коментар

Супер!

И точно навреме! Ще забръмчат скоро, точно тия в моята оранжерия!

Поздрави и силна година на всички!

Да се мяткаме на тракторите, че "брояча тръгна"!

"Пролет пукна - ние не!"

Коментар

Супер!

И точно навреме! Ще забръмчат скоро, точно тия в моята оранжерия!

Поздрави и силна година на всички!

Да се мяткаме на тракторите, че "брояча тръгна"!

"Пролет пукна - ние не!"
                  А какво отглеждаш в оранжерията?
                  От кои бомбуси купуваш?
                  ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Още не съм ползвал пчели, защото ползвах човешки "пчелички" с потупвания, но ми се вижда много "китайско" решение и сега ще вкарам това чудо!

Основно за тиквички, патладжан, домати..

За овошните градини, сме в симбиоза с един пчелар... Доволни сме и двамата!

Коментар

Опрашването с пчели за мен е бизнес.
                      Взимам по 15лв на кошер закаран до градината.
                      Доста фермери вече виждат ползата и имам над 10 редовни клиента.
                      Ако някой иска повече информация на apibor.org.
                      [img]http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg[/img]

Коментар

В интерес на истината звучи много добре!

Но не уточняваш периметъра си на действие!

И минималните площи.. Все пак трябва и мед да направиш...

Коментар

Все пак трябва и мед да направиш...
                          В някои държави такъв мед се бракува и не се използва за директна консумация защото част от препаратите с които се третират растенията се съдържат в нектара и прашеца!
                          Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Първоначално публикуван от vanka.ta Преглед на мнение
                            В някои държави такъв мед се бракува и не се използва за директна консумация защото част от препаратите с които се третират растенията се съдържат в нектара и прашеца!
                            А как се контролира, на какви дръвчета кацат пчелите при "редовния" мед?!

Инструктирани ли са, или има контролен орган, дето ги гони да види къде точно кацат?

Не говоря за "акациевия", "боровия" и т.н., а за обикновенния...

Нека кажат професионалистите!

Коментар

Периметъра ми на действие е 30-40км.
                              Мед от овошки е много трудно да се извади.
                              Ако не ми се заплаща опрашването не бих карал пчели на овошки,защото имам проблеми с пръскането.

При интерес от други райони мога да попитам колеги от там.

Коментар

Пчелите кацат където си поискат,затова меда е букет.
                                За акациев мед се смята в който има полени от акация повече от 30 процента.
                                Боровият мед е продукт на бабите а не на пчелите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X