Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как преглеждате през зимата кошерите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как преглеждате през зимата кошерите

По-предния сезон есента третирах с лентички "Суперстрипс", пролетта третирах с плаки мравчена киселина.
    Сега миналия сезон есента третирах първо пак със същите лентички, бяха обаче останали акари, после третирах и с мравчена киселина - сега напролет с какво ще третирам, нямам идея
    Вероятно или лентички или мравчена, ще видим.

П.П. По принцип и ние третирахме само наесен, но от миналата година третираме и напролет, че май акара е все по-упорит ...
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Аз третирах с варочет,на магнезиеви лентички се капват 4 капки варочет,и се палят.Образувалия се пушек опушва кошера,и пчелите се изтърсват сато кокошки .Третира се веднъж седмично 4 пъти,но за напролет не знам...принципно слагах строителна рамка.При мен също има пило,в събота ходих до пчелина, на два от кошерите видях да носят прашец...дали е прашец,или е друго не знам.Един стар пчелар ми обясни че търсят прашец,или се търкалят във фураж,с цел съставките на фуража или прашеца да активизира майката да снася.Тази година е пълно с рапица,и акация има в изобилие,дано ги подготвя за първата паша,и да напълнят магазините.
      Успех на всички!!

Коментар

Времето доста се задържа при нас студено. Температурите през деня не превишават 7-8 градуса. Подхранвам с мед в хранилката. Вземат малко по-малко. Притеснява ме че скоро няма да мога да отворя кошерите за да ги прегледам основно и почистя. Така като гледам колко боклук са изхвърлили пчеличките ми се струва че всичко е свършено от пчелите и вместо да се грижат за отглеждане на пило, се занимават с почистване. Сега виждам предимството на плъзгащите се дъна. Само се издърпват и се почистват и пак се поставят. Ама кой да ме светне преди години да не ги правя корпусни. Сега ще направя едно-две дълбоки дъна и да пробвам как ще с него.
        До сега на кошер съм сложил по около 1,5кг мед. Ще давам още малко и като се стопли ще започна подхранване със захарен сироп.
        Снеска стопих восъка от миналата година, около 2кг.

Коментар

Няколко кошера са си заминали. Един изтървахме от глупост.. сега стана лошо с отминалите жеги и този сняг сега. Изчистете си снега от кошерите, защото е много тежък и може да стане беля.
          ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
          0878 23 58 34- Радо

Коментар

В неделя всички се облитаха.
            При наз снега е 2-3 см.
            Един може би няма майка, но ще го гледам тази седмица.
            В събота го дават топло.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
              Няколко кошера са си заминали. Един изтървахме от глупост.. сега стана лошо с отминалите жеги и този сняг сега. Изчистете си снега от кошерите, защото е много тежък и може да стане беля.
              Райковски ще споделиш ли от какво предполагаш че са умрели пчелите?И какви грешки си направил да се стигне до тук?Мисля че ще е полезно да знаем и да не правим същите грешки.

Коментар

Първоначално публикуван от търся Преглед на мнение
                Райковски ще споделиш ли от какво предполагаш че са умрели пчелите?И какви грешки си направил да се стигне до тук?Мисля че ще е полезно да знаем и да не правим същите грешки.
                Нямаха храна. Знаех, но нищо не се направи по въпроса.
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Колеги започнахте ли да третирате за акара,и със какви ленти?

Коментар

Първоначално публикуван от търся Преглед на мнение
                    Колеги започнахте ли да третирате за акара,и със какви ленти?
                    Още е рано. Към края на месеца. Даже ще си имаме и нова тема- ''Медоносна 2014''
                    0878 23 58 34- Радо

Коментар

Есента третирах с варостоп,и сега се чудя пак ли него да слагам.Четох че не е било добре да се третира есен и пролет с един и същи препарат.Какво ви е мнението за ленти (Bayvarol) ефективни ли са?

Коментар

Аз днеска направих основен преглед. Мес имат, даже има на места килйки с пресен нектар. Изчистих дъната и сложих по една пражна изградена пита до пилото. Има по 3-4 рамки пило. Даже най-слабата ми отводка е с три рамки пило, но кълбото е съсредоточено само на трите рамки, а рамките нямат грам мед. Добре е че времето не се застуди, защото щяха да умрът от глад. Иначе в кошерите имам по 2-3 рамки пълни с мед. Надрасках ги за да започнат да си го консумират.
                        Кога мога да започна подхранване със захарен сироп. Искам да напълня кошерите с пило до край на април и тогава да си правя отводки, но да има достатъчно пчели за да събират от акацията. Миналата година не съм целил това, но това се получи. Отводката я направих само с две рамки за да си отгледат майка и след излюпване мислех да подпомогна със запечатано пило, но така и не се наложи, а сега е най-силна първата ми отводка от миналата година. Може би защото е в 10рамков кошер.

Коментар

Здравейте,
                          от около година чета темите тук, но сега се налага да пиша в тази секция.
                          Миналата година си купих кошер, дадоха ми и семейство. Семейството беше силно на шест рамки, до май беше запълнен кошера на 10 рамки. Качих магазина и извадих 10кг мед в средата на юли. След това въпреки, че имаше мед не съм го вадил, те си го свалиха за зимата ... исках да са силни, за да мога сега да ги деля. Зимата бяха на 8 рамки и добре са я изкарали. Вчера направих основния преглед, всички осем рамки бяха покрити с пчели (на крайните към 50%, вътрешните над 80%), имаше мед и запечатан и пресен, видя ми се прашец (доколкото го познавам), пило имаше и малко търтеево (за него съм сигурен как изглежда - с облото капаче) и пчелно. Пчелното пило ми се видя някак си плитко на 1/2 или на 2/3 от дълбочината на килийката, не като на търтеевото до горе, че и с овал. Та въпроса ми е така ли трябва да бъде, че ни спомням от миналата година точно как изглеждаше при прегледите. Майката колкото и да се взирах не можах да видя, но при наличието на пило не се притеснявам за нея (тая година започва третия си сезон)
                          Вчера сложих една рамка с разпечатан мед, въпреки, че преди месец им слагах някаква сръбска подхранка и не я бяха изяли цялата. Та вече са на 9 рамки, пчели има доста.
                          Въпроса ми е: няма ли да се развият много бързо и да се роят преди да ги разделя, защото в един магазин ми казаха, че преди май месец нямало да има произведени майки и няма от къде да има да си купя (става въпрос за района на София и Враца-там ми е кошера)

Предварително благодаря на отзовалите се с отговор (дано съм се изразил правилно във описанието и въпросите)
                          Поздрави

Коментар

Пчелното пило е наравно със останалата част от питата. Търтеевото е по-изпъкнало, и логично, търтеят е по-голям. В момента трябва да има най-много по 10 килийки с търтеево пило. Ако търтеевото пило преобладава, това означава, че е стара майката и снася предимно неоплодени яйца, от които се излюпват търтеи. Ако преобладава пчелното пило, и е плътно, без да има пропуснати неосеменени килийки, значи майката е добре.

Това което са ти казали в магазина е вярно. Не можеш да намериш хубава майка преди средата на Май месец. Може да направиш свещева майка. Ако решиш да ги делиш, единият от рояците може да си произведе свещева майка. При деленето на кошера, в едната половина остава майката, а в другата половина (където няма майка), задължително трябва да има поне две пити с разновръстно пило- от яйце, до запечатани личинки. На четвъртия ден от разделянето се преглежда кошерът без майка. Вътре трябва задължително да има изградени маточници и се унищожават всички запечатани такива маточници. По принцип майката се излюпва на 16-я ден от снасянето на яйцето. На 11,12 ден от разделянето се прави още един преглед. Всички криви, малки маточници се унищожават и се оставят от 3 до 5, най-големи и релефни. До 2 седмици след излюпването на майката, тя трябва да се е оплодила. От години практикуваме със свещеви майки, с нищо не са по-лоши от купените. Е, разбира се, най-хубавите майки са от самосмяната.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Благодаря за бързия отговор.
                              Мисълта ми е, да чакам ли докато почнат да продават майки или да предприема производство - въпреки, че хич не се чувствам уверен в това и не съм постоянно около кошера?

Коментар

Колеги дайте съвет .Днес отворих един рой от миналото лято 3 рамки пълни с пило , преди 2 седмици го отварях имаше 2 рамки с пило ,видях и майката но днес не я мернах и имаше 4 маточника ! Пчелата е много и като се излюпят май ще слагам магазин.
                                Колега ми разправяше че имал кошер с две майки и нямало проблем просто я преглеждал повече за да не се рои....

Миналото лято същия този рой си беше направил но само един маточник и не го махнах !
                                Маточниците да ги махам ли ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X