Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как преглеждате през зимата кошерите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как преглеждате през зимата кошерите

Голям сняг падна и продължава да вали. Днеска успях да стигна до кошерите и да почистя прелките. Входовете бяха затрупани. Отгоре на хранилката капачето съм го открехнал леко за да не събира влага и да има от къде да дишат. почети 3 дена са стояли със затрупани прелки може би, та се притеснявам да не стане бела заради този сняг. Нямах възможност да отида до кошерите. Днеска като ринах до там имаше над 50см сняг.

Коментар

Здравейте,и при мен зимата е коварна,няма как изобщо да отида до пчелина да почистя кошерите,дано не стане бела.Мисла,че все пак кошерите не са херметически затворени,и няма да се задушат.Като поотпусне времето(не знам кога ще стане при нас)ще ида на пчелина и дано да няма жертви.
      Пожелавам на всички късмет,защото при това време ще ни е нужен.

Коментар

Няма страшно, по добре е да са затрупани със сняг, но е хубаво да се почистят когато времето омекне и започне да се топи снега.

Тези студове са много коварни, дано няма загуби.

Успех на всички пчелари.
        "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от търся Преглед на мнение
          Кошерите първо ги прослушах но понеже не съм сигурен,какъв трябва да е точно звука ги отворих.Пчелите и на двата кошера бяха на крайните пити,който са всъщност стари пити.Иначе при зазимяването октомври,имаше новоизградени пити пълни с мед.Но пчелите явно предпочитат по старите пити.
          Задължително трябва да се зазимяват със стари пити.

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
          Голям сняг падна и продължава да вали. Днеска успях да стигна до кошерите и да почистя прелките. Входовете бяха затрупани. Отгоре на хранилката капачето съм го открехнал леко за да не събира влага и да има от къде да дишат. почети 3 дена са стояли със затрупани прелки може би, та се притеснявам да не стане бела заради този сняг. Нямах възможност да отида до кошерите. Днеска като ринах до там имаше над 50см сняг.
          Грешка си направил, с отварянето на капачето на хранилката- от там бяга топло.
          Първоначално публикуван от divroker Преглед на мнение
          Здравейте,и при мен зимата е коварна,няма как изобщо да отида до пчелина да почистя кошерите,дано не стане бела.Мисла,че все пак кошерите не са херметически затворени,и няма да се задушат.Като поотпусне времето(не знам кога ще стане при нас)ще ида на пчелина и дано да няма жертви.
          Пожелавам на всички късмет,защото при това време ще ни е нужен.
          Самият сняг не е страшен, лошо е ако навява и при евентуално затопляне после, да стане ледена тапа, тогава ще се задушат.
          Хубаво е да се почистват от снега.
          ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Бяха отводки и се наложи да разширявам гнездата с восъчни основи.

Коментар

Капачето на хранилката е на мястото си, но със зъбчето на вътре и остава едно малко прорезче. Може и да бяга топло от там, но не се задържа влага вече по капака на хранилката. Предполагам че и вътре ще е по-малко влагата.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SL372981.jpg
Прегледи:1
Размер:135.5 КБ
ID:5559213dimich87 така ли.Аз съм извадил само преградата Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SL372983.jpg
Размер:155.2 КБ
ID:5559214
                Последно редактирано от търся; 01-02-14, 11:45.

Коментар

Име:SL372950.jpg
Размер:151.7 КБ
ID:5559215Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SL372951.jpg
Размер:114.1 КБ
ID:5559216Този мед го купих,но забелязах че със различен цвят бял,това нормално ли е?да не е нещо кръщаван

Коментар

Само че аз малкото капаче обръщам, а голямото си е както трябва. Преградката си е там. Махам я когато слагам кристалициран мед в хранилката.
                    Меда става бял на повърхността. Получава се така към втората година. Но не те съветвам от купен мед да храниш пчелите си. Аз само с мед от моите пчели ги подхранвам.

Коментар

Вчера само ги преслушах със слушалките - всичките 20 кошера жужат еднакво нормално, т.е. като вкарам маркучето на стетоскопа се чува леко и умерено жужене, като чукна жуженето се усилва, и след малко намаля, няма индикации за тревога общо взето.
                      Прелките са чисти от сняг, горе по кошерите също няма.
                      Така или иначе купих храна - някаква нова, БГ производство, голямата работа, по-евтина е от сръбската, която обикновено купувам, ще я видим ...
                      (Допълваща храна за пчели с мед. Съдържа декстроза 55%, фруктоза 43%, билкови екстракти - 2%. Този продукт не съдържа консерванти, оцветители, антибиотици и хормони.)

Име:DSC09017.JPG
Размер:437.9 КБ
ID:5560045

Та сега ако минат студовете, примерно към средата на февруари ще ги преслушам пак и ще кажат какво е положението, но може би към средата на февруари ще започвам да ги храня вече ...
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Каква е цената на храната?
                        "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                          Каква е цената на храната?
                          2,90 лв - за сравнение сръбската на Апитом (синия пакет) беше някъде към 4,20 лв.
                          Ако тази наистина е по-добра ще е хубаво, а и винаги предпочитам да стимулирам българското производство, вместо някое друго ...
                          Hristo Draganov

Коментар

Здравейте,вчера едва можах да отида до пчелина,кошерите бяха затрупани с изключение на тези дето бяха на стойки.Повечето ми кошери са на палети,и са на ниско,и си бяха заринати в сняг.Като започнах да ги разравям нямаше никакъв признак на живот,и направо ми се пререва,като почистих всички започнах да ги прослушвам,и си жужяха за мое успокоение.Дори отводките ми,които зазимих на по 4 рамки и малко пчелички са кобре.Днес мисля да взема питки и да ги подхраня,че дават да се пооправи времето,от там ще активизират майката и ще е добре да им дам малко храна.
                            Успех на всички!

Коментар

Мисля, че след седмица някъде, ще трябва да започна и аз да храня (ще дебна някой топъл ден ако има) - имат нямат мед, не ме интересува, време е за купешката манджа :-)
                              Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                                Мисля, че след седмица някъде, ще трябва да започна и аз да храня (ще дебна някой топъл ден ако има) - имат нямат мед, не ме интересува, време е за купешката манджа :-)
                                Съгласен. Ние днес я свършихме тази работа.
                                ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X