Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как преглеждате през зимата кошерите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как преглеждате през зимата кошерите

Не е ли още студено за отваряне за подхранване?
    Днеска при нас е около 0 градуса. Утре го дават около 5, а в понеделник-вторник ще е по-подходящо. Аз тогава мисля да свърша тази работа.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Не е ли още студено за отваряне за подхранване?
      Днеска при нас е около 0 градуса. Утре го дават около 5, а в понеделник-вторник ще е по-подходящо. Аз тогава мисля да свърша тази работа.
      При нас, вчера и днес беше 7,8 градуса.
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Следващия уикенд го дават към 12-14 градуса уж, мисля в събота да ги назобя :-)
        Hristo Draganov
        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Днеска сложих направо захаросан мед от тенекията върху вестник. Отворих ги по обяд, когато показваше термометъра 9 градуса. Кълбото беше надолу. Слагал съм по 3 лъжици мед на кошер. Към 4 часа днеска летяха пред кошерите. Средния кошер беше най-активен, та се чудя да не са му налетяли на него. Трите кошера есента бяха почети един до друг. Преди месец ги отдалечихме един от друг и сега има между кошерите по 30см, като средния не е пипан.

Коментар

Някой давали нещо за нозематоза ,профилактично?

Коментар

До сега аз не съм давал.

Коментар

Аз давах есента,и да чукна на дърво няма следи от диарични петна,но мисля,че есента е най подходящо,защото до първия медосбор всичкото лекарство е преработено и не оказва влияние при пробите.Дори и да е легитимно лекарството онези гадове това и чакат да засекат нещо и да цакат с цената.Според един познат нозематозата,или нозема апис е следствие на не добра майка,или зазимено слабо семейство,може и от лош мед за зимуване или подхранване..или при кражба от болен кошер....с две думи трябва да се стараем да гледаме силни семейства,така винаги са по защитени.
                ПП.Днес подхраних с питки,меда от миналата седмица си го бяха облизали,за сега са силни семействата,ще гледам за рапицата,и най вече за акацията да съм готов за медосбор.Миналата пролет като ги купих още бях(и съм)неопитен,почти всички майки бяха пенсионерки,но това го открих края на май,когато акацията свърши.В началото на слънчогледа аз сменях майки,залагаха маточници,и от 14 редовни кошера вадих само от 5.Тази година ще ги подготвя,и мисля да си направя 10 отводки...имам условия,място и време,та от мен зависи всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от търся Преглед на мнение
                  Някой давали нещо за нозематоза ,профилактично?
                  Не бих казал. По принцип нозематозата е заболяване, когато е имало тежка зима. Тази зима определено не беше от тежките, така че няма опасност от нозематоза.

Първоначално публикуван от divroker Преглед на мнение
                  може и от лош мед за зимуване или подхранване..
                  Няма лош мед. Или в случая, ''лошият'' мед, се явява мановият.

Прочетете за Нозематозата. В момента е по-вероятно, да се прояви Аскосфероза.
                  Последно редактирано от Райковски; 12-02-14, 20:40. Причина: сливане на публикации.
                  0878 23 58 34- Радо

Коментар

Днес им сложих малко медец в хранилките въпреки че в корпуса си имат, питки не слагам щото става голяма мизерия, много цапа като потече.

Коментар

Вчера времето беше страхотно и им сложих от купешката храна на всички - за да не ги дразня, а и нямах толкова време, прегледах основно само 1-2 кошера - мед имат достатъчно (може и без допълнителна храна да изкарат, но искам да ги подбудя повечко), пило имаше малко, съвсем скоро снесено, но и люпещо се.
                      0% загуби до момента, в кошерите има доста пчели, надявам се напролет да стартират добре.
                      След някоя седмица ще ги погледна пак да видя тая новата храна папат ли я, как е що е ...

Успех на всички!

П.П. С топлото време гледам са се активизирали малко и осите, забелязват се около кошерите, но засега нищо притеснително, единични бройки оси видях само.
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

И при мене топлото време е активизирало пчеличките. Не съм правил преглед на кошерите все още, само веднъж да отваряни за да им сложа мед над рамките. Вчера сложих и в хранилките захаросан мед, но не са се качвали за него. И при мене няма загуби за момента, а като ги наблюдавам през деня по време на облитанията са достатъчно на брой. Изхвърлят умрелите пчели усърдно. Просто ме е страх да отворя дъната и да ги почистя обстойно. Тази процедура я правя края на февруари или началото на март. Тази година се затопли по-рано и другата седмица ще го направя вероятно с основен първи преглед.

Коментар

Здравейте, вчера и днес прегледах 30 кошера, мед имат достатъчно, пилото сега започва, предимно прясно и само в няколко малко запечатано.
                          В една отводка нямаше пило но видях майката и се надявам да почне да снася.
                          В друг кошер нямаше пило и не видях майката, но пчелата е много и след десетина дни пак ще го прегледам ако времето позволи, дано не се наложи да обединявам.
                          Сложих им по около 400-500 грама захаросан мед върху питите в найлонови пликчета да ги подбудя малко.

Какво мислите да ползвате срещу акара тази пролет?
                          "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Днес с баща ми прегледахме всички кошери и направихме първият важен преглед за годината. Част от кошерите имаха достатъчно мед, други по-малко, а малка част със съвсем малко. Всички имат пило, като три или четири кошера имат пило на 4 рамки, което означава повишена консумация на мед. Стесняването е задължителното, което направихме. Сега трябва да се наблюдават постоянно, защото ако дневните температури паднат значително, има опасност от незатопляне на пилото, а от там може да се стигне до Аскосфероза. При подходящо време трябва да се подхранят, но не със захарен сироп, все още.

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                            Какво мислите да ползвате срещу акара тази пролет?
                            То няма голям избор. Най-вероятно с Варостоп.
                            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Кога ще го слагаш?
                              Аз ползвах есента варостоп.
                              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                                Кога ще го слагаш?
                                Аз ползвах есента варостоп.
                                Началото на Април. По принцип слагам само есен. Лятото работя със строителна рамка, като нейното предимство е добив на восък, борба с търтеите и акарите.
                                За мен ''Синдромът на празния кошер'' е лошата борба са акарите.
                                Миналата пролет пак слагах Варостоп. Баща ми е говорил с някакъв стар пчелар и му е препоръчал някакъв препарат за борба с акарите. По-нататък ще споделя повече за него.
                                Притеснява ме, че прекаленото използване на Варостоп и Варотом може да стигне до резистентност към активното вещество, от страна на вароа якобсоните.
                                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X