Първоначално публикуван от IvanIvanovi
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лозе
Свий
X
-
-
Коментар
-
Това добре. Новото лозе Как е?
Тия телове напряко какво са? оградка или елпастир?
-
Е точно при такива условия жестоко проличава разликата между качествената подготовка на мястото плюс качествен посадъчен материал и посредствените такива.
За сушата някъде напред ти бях казал че първите години поливките трябва да са подсигурени? Както и старателна повърхностна обработка лятото. Тия цепнатини са недопустими.
Отделен въпрос е че на риголвано място това няма да се случи.
-
-
Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
Първо оглеждаш дали е в добро здраве - без странни петна в необичаен цвят. После си харесваш някаква средна дължина на основния ствол, или стволове ако има разклонения, и кръцваш останалото. Примерно оставяш половин-един метър на височина. Накрая почваш да махаш страничните израстъци от стъблото, почти до край. Може да оставиш няколко пресни, миналогодишни, по-светли са на цвят. Форма на лозата - по избор. И правиш някаква опора да държи стъблото по-изправено. Напролет от основния ствол ще поникнат нови разклонения - режеш и повечето от тях, може да оставиш няколко, да речем три. От тях гледаш кое расте най-добре през годината, и оставяш само него.
________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
Коментар
-
И така става.
Някои постъпват още по-радикално-режат до земята, и новите пръчки са новите стъбла. Но според мен е добре да се запази старото стъбло(част от него де). Там са натрупани хранителни вещества в концентриран вид, които се ползват за растежа на новите леторасти.
Това съчетано с много яката коренова система осигурявя мамбо в изобилие за новото растение.
Та режи на височината на кордона(първата тел), и каквото излезе го пускай нагоре.
А може и това дългото стъбло да го пуснеш хоризонтално, на висоичната на кордона, и от него да излязат новите леторасти.
Варианти всякакви.
Ако не изкорениш такава стара лоза-със сигурност не можеш да я умориш с рязане на надземните части.
-
Когато и както да я режеш, винаги може да я коригираш после, това е силно растение.
Наборе, ама ако те разбера че от балканджия си тръгнал да ставаш полендак и спирам да ти отговарям
-
пречи на ремонта и колкото и да не ми се щеше, я отрязах на 50см. над земята, напролет ще видим дали ще я бъде.
да я мажа ли с овощарска смазка сега?
-
-
Сега не режи.Най-добре края на Февруари или Март, когато започва сокодвижението от долу нагоре (като стане към 12 градуса в почвата)
Коментар
-
088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Резултата ще е ясен след два месеца...
А захарността е нормално да е висока тази година, в сухи години гроздето е много сладко. Аз съм отчитал и 29 захарност. Зърната бяха спаружени, начало на стафидизация.
И като измерих захарта не можах да повярвам, дотогава не бях виждал подобно нещо, Обаче проба с още два захаромера показа същото. Сорта беше Пино Ноар.
-
-
я кажете лесен начин за вадене на циментови колове с подръчни средства, мисля дали с хай джек може да стане, ама нямамПоследно редактирано от IvanIvanovi; 21-09-20, 06:25.________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
Коментар
-
не, Йорданов, прости циментови колци за ограда са, мрежа има на тях /снимката е примерна/
https://www.alo.bg/user_files/s/stai...344345_big.jpg
-
Щом са такива, не би трябвало да те затрудняват ако има влага в почвата. Копни малко отстрани и пробвай пак.
-
Ползва се хай джак с колан за теглене/вдигане, колана се намотава около колеца и с джека се вдига, ако е мокра земята и колците не са бетонирани, аз набързо ги вадя вместо с колана с няколко витки тел(дебела естествено) по-бързо става но ако е сухо не държи и става опасно, ако няма джек става с двама души и с тръба за скеле или нещо дълго, за лост, единия навива колана на колеца и лоста и придържа с ръце, втория надига с лоста, бързичко става.
-
-
А не е нова само така изглежда , мисля че трета година я ползвам . Преди това сабирах бабите от цялата махала да “ронкат” грозде - цяла сватба беше . Италианска мисля че я даваха 1200 килограма на час , аз понеже я спирам да почистя и да взема въздух я докарвам до тон на час. Маха чепките и мачка нарочно я взех без помпа за да е по мобилна , това отдолу е стойка дели се на две и влиза навсякъде /мазета , изби / , доста работа свърших и на познати и приятели. Трябват ти двама човека да изсипват казана в бидоните и един да сипва чувалите , както казваше продавача машината винаги е гладна за грозде , докато се обърнеш да вземеш друг чувал първия е смелен. Малко е като в приказката спри кашика да почине танка
Към 1000 лева е обаче си струва голям рахат е с нея , някой като си купи 300-500 килограма и вика “абе то не си струва да разкарваме машина за толкова” , като види колко лесно става “ малее колко съм се мъчил досега, записвам ти телефона за догодина”088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Ми да, и тоя път съм съгласен с Колю. Такава машина трябва да е част от технологична линия ако е за собствена употреба или да се разкарва по услуги или пък ако някой производител на грозде продава материал на място. Например по нашия край напоследък има такива търговци, ама тон грозде си е количество от която и страна да го погледнеш...
-
Машината е наша /на двама/, но имаме много приятели, на които не можем да откажем и вече само за този сезон сме смлели поне 10 тона. Собствениците на гроздето хамалуват, но винаги някой от нас работи с машината. Не им вземаме такса за услугата, защото се надяваме да сварят ракията при нас.
-
Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнениеЧувам тука из нашия край че цената на услугата ронкане/мелене е 5 ст/кг, евентуално и 5-10 лв за транспорт. Другият въпрос е колко хора мелят по един тон за собствена консумация.
Аз пък тази година се сдобих с ей тази преса и съм доволен много:
Коментар
-
Имам същата от две години, За бялото винце само я ползвам и си става. Можеш и от червено грозде да спретнеш бело винце с нея.
Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Червено или бяло е основно технологията по която се приготвя виното, не е толкова до цвета.
Бялото ферментира само, без джибрите, и става бавно, а червеното си е с джибрите за бурната ферментация, и после се отделя за тихата.
Това е основното, има и други различия.
Цвета е само страничен ефект от взаимодействието на сока с люспите...
Да де, има и с червен сок, но винаги има и изключения. По правило тези грозда са само за боядисване и не става хубаво вино само от тях.
-
За вино /самоток/ не ползваме пресата. Вадим само този сок, който можем да изсмучим от кашата с перфорирана тръба неръждавейка поставена в Ф 60 перфорирана пластмасова тръба. След това добавяме малко вода и захар, за да покрием джибрето и като ферментира го пресоваме и от сока варим ракия.
-
Коле, аз червеното си го оставям поне до Коледа да си постои с шушулките. Семките дават танин, а танинът дава леко тръпчив вкус и винцето става "по-сухо".
Като го отточиш веднага, става по-гладко и меко. Въпрос на предпочитания е. Освен това, гроздето ми е повечето памид и не оцветява много. Та, като престои си добива повечко цвят. Иначе става бУедо.
Белото, когато ми се види малко, или не ми достига да допълня бидонята, пресовам и веднага оттакам малко памид.
-
-
Да го бера ли, дан' гу ли бера? Тъкмо се случат няколко дена слънце и аааайде дъжда. Че не е и като летните, а трае по три дена с прилежащите им ниски температури.
Не съм мерил захарност, ама не ми се ще да добавям шекер, че няма и как да го бъркам в 500 литровия бидонт. а и по принцип, съм против шекеря, ако няма да е за рикий.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Щото и там действа тази мода-да е без захар.
Ако им даде човек ракия със захарт-знаеш ли кога ще я различат от тази без...
Всъщност една от най-пивките и меки ракии които съм пил е "зърнрнката" Така и викат по нашия край Слагат се кофа-две зърно(каквото има), вода, захар до 22-24%, лимонена киселина и мая за да тръгне лесно ферментацията. Като преври-варим, после със същото зърно се повтаря процедурата, с нова захар мая и лимонема киселина, и така колкото пъти искаш.
Ракията си става много хубава-мека, без странични аромати, абе много си е хубава.
Изпил съм сигурно един бидон такава ракия, и ей ме на-жив съм, щом ви пиша...
Дето съм жив, ами съм и много здрав, не се давам на младите.
Пък нека да си мислят, че захарта в ракията и виното било вредно нещо...
-
най-добре е да се намери чист етилов алкохол и да се добави към джибрето, ама рядко изпада. Новата мода по Троянът е да си произвеждат спирт от ечемик и после пак в джибрите.
-
Алкохола си е алкохол. Както казах-химията не прави разлика как се е получило даденото съединение. В някакъв момент и този спирт дето го купуваме от аптеката или е на бидони из заводите е минал през дрождите които са го изплюли като продукт от храненето си със захар.
От дрожди защото това е най-естествения и евтин начин за получаване на алкохол. Иначе може би има и други начини за създаването му, химиците си знаят.
А производство на спирт от ечемик ми се вижда нещо нерентабилна работа.
Колко ли алкохол ще се произведе т ечемик, та да си заслужава?
С обикновена захар и с дрожди би трябвало да е по-лесно и по-евтино.
-
-
Ааа, да ги нямаме такива, решенията си ги вземаш ти...
Една година, няма да го забравя - същата работа. Чудесно време, края на септември и отиваме да го оберем. Като го видях, опитахме го и казах - айде оставяме го за другата седмица, набрахме една щайга за ядене и си се прибрахме в село. На втория ден тръгна един дъжд четири дена със захлаждане и като отиваме то всичкото в мухъл. Едва към 200 кила отбрахме по-така за ракия и сигурно двойно повече го обрахме и изкарахме навън, мъка. Оттогава щом стане долу-горе и не го чакам, има ли 20-21 - берекет версин.
Коментар
-
ПрЕтеснявам се на 20-21, дали ще ми стане винцето. Не че съм голям винар, ама сестрата и жената си го обичат зимъска. То аз и рикиджия не съм голям...Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Днеска обрахме бялото, орубихме го, смлях го и изстисках 50 литра. Утре бера и червеното и го прибирам, В бараката мога да си го оправям и да вали. Без това го брах с ботуши.
Бялото даде 20 захарност, което смятам е добре и мисля така да си го оставя. Утре ще му сложа серниста и дрожди.
Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Чел съм, че на бялото 18-20 му стига, докато червеното иска поне 22. Мисля да го оставя така.
Лозето е в околностите на Дупница на 600 мнв. Брали сме го и по-късно, но сега времето ме принуди с тоя дъжд на всеки три дни. Ако червеното няма достатъчно захарност, ще му добавя. Утре ще разбера горе-долу колко ще даде.
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар