Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котле на твърдо гориво?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котле на твърдо гориво?

Аз го писах това за температурата на изходящите газове Ако пипаш с ръка кюнеца, направо се абонирай за коминочистач, особено ако си на въглища... Коминът не тегли заради добрата фея, която смуче отгоре, а именно заради разлика в температурите горе><долу.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Аз го писах това за температурата на изходящите газове Ако пипаш с ръка кюнеца, направо се абонирай за коминочистач, особено ако си на въглища... Коминът не тегли заради добрата фея, която смуче отгоре, а именно заради разлика в температурите горе><долу.
      Не бързай Наистина котлето на Сънчо - Виадрус , което на мен не ми е известна марка може да е такова , че да му пипаш кюнеца. По простата причина че може да има двойна термоизолация , вътре пак си ги има 120-150 градуса.Пък и той не уточнява къде точно го пипа
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ей сега бях в котелното,че откакто минах на газ/четвърта зима/рядко го посещавам.За разлика от когато бях на дизел,все "супер качество"и все проблемиФукса м/у котел и комин неръждавейка тип гъвкав въздуховод.Температура на изхода на котела-148.2 градуса.Пипа се с ръка спокойно.Няма изолация.Интересно ми е какво ще ми отговори колегата с напъна на водата в котела.При мен се управляват 4 кръга.За отопление на хотела,радиаторно,отопление на жилищна част пак радиатори,топла вода и подово.Температури:Радиатори 60 гр.,топла вода 75гр.,подово 42гр.Чакам

п.с.Не съм завършил Топлотехника.Просто обичам да си решавам проблемите.И съм любознателен.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Ами за кюнеца ще взема да измеря точно отвън но вътре трудно това за вътрешната температура не знам как ще стане, но да предположим, че на първото коляно на свивката е приблизително температура равна до тази на изходящите газове.
          А това за бутането на водата ми го каза един познат до когото се допитах след неприятности с една камина с водна риза. Човека каза така помпата създава налягане, когато е преди камината създава над налягане вътре в системата, когато е след камината създава под налягане (вакуум) и когато водата ти стигне някаква температура(при мен това ставаше на 60 градуса) започва да завира!!! Но да се уточня става въпрос за отворена система, тези които са с газови бойлери работят със системи с налягане и там този проблем е почти невъзможно да се случи. Когато помпата бута водата тя работи с вода с ниска температура, копгато дърпа водата работи с гореща вода и така макар да и дават 120-150 градуса работна температура си заминава, но да не е ставала помпа.
          Коминът не тегли заради разлика в температурата горе долу а заради разлика в налягането горе долу.

Коментар

Първоначално публикуван от syn4o Преглед на мнение
            Ами за кюнеца ще взема да измеря точно отвън но вътре трудно това за вътрешната температура не знам как ще стане, но да предположим, че на първото коляно на свивката е приблизително температура равна до тази на изходящите газове.
            А това за бутането на водата ми го каза един познат до когото се допитах след неприятности с една камина с водна риза. Човека каза така помпата създава налягане, когато е преди камината създава над налягане вътре в системата, когато е след камината създава под налягане (вакуум) и когато водата ти стигне някаква температура(при мен това ставаше на 60 градуса) започва да завира!!! Но да се уточня става въпрос за отворена система, тези които са с газови бойлери работят със системи с налягане и там този проблем е почти невъзможно да се случи. Когато помпата бута водата тя работи с вода с ниска температура, копгато дърпа водата работи с гореща вода и така макар да и дават 120-150 градуса работна температура си заминава, но да не е ставала помпа.
            Коминът не тегли заради разлика в температурата горе долу а заради разлика в налягането горе долу.
            Т се мери на 0.5 м.от изхода,там е реалната изходяща.Водата на 60 гр.не завираИ при отворена система не може да създаде вакуум ако разширителният съд е сметнат правилно по обем и местоположение спрямо системата.Ако работиш с правилна помпа и 200 гр не са и проблем.Коминът тегли само и единствено поради температурната разлика.Поздрави.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Водата на 60 гр.не завира
              Тук човекът има известно право. Може да заври при понижено налягане и при 60 гр. По-скоро започва да шуми, защото пък заври ли, помпата остава на пара, спира да работи и става верижна реакция

Коментар

Тук човекът има известно право. Може да заври при понижено налягане и при 60 гр. По-скоро започва да шуми, защото пък заври ли, помпата остава на пара, спира да работи и става верижна реакция
                Е коя е тази помпа за парно която ще даде толкова ниско налягане

Коментар

Е коя е тази помпа за парно която ще даде толкова ниско налягане
                  Как каква бе Хънтъре .... вакуумна ...

Вило и Грундфос са непознати ...!
                  Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Ееее , а сега де ! Нали си спомняш едновремешните диаграми налягане - температура . Не ми е ясно как ше заври водата при 60 градуса на отворена система.

Т се мери на 0.5 м.от изхода,там е реалната изходяща.Водата на 60 гр.не завираИ при отворена система не може да създаде вакуум ако разширителният съд е сметнат правилно по обем и местоположение спрямо системата.Ако работиш с правилна помпа и 200 гр не са и проблем.Коминът тегли само и единствено поради температурната разлика.Поздрави.
                    Изпадаме в теория и терминология . Помпата на практика принуждавата водата да циркулира , което е очевидно. И не зависи кой знае колко от изчислението на разширителния съд. Стига да не е поставен на някаква "долна мъртва точка " . Иначе конструкционно издържа до около 120 градуса. На 200 ше сдаде багажа за нула време - за тези температури ( за прегрята пара ) си има друг тип помпи , но това е друга тема.
                    Що се отнася до "тегленето" - то е именно от разликата в налягането , което обаче се постига от разликата в температурите . Има цял раздел в топлотехниката по този въпрос
                    Последно редактирано от cveti; 28-01-09, 23:19.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Не ми е ясно как ше заври водата при 60 градуса на отворена система.
                      Елементарно! Какво прави помпата, за да задвижи системата? Създава разлика в наляганията от двете си страни. От какво зависят тези налягания? От мощността на помпата и от съпротивлението на системата.
                      Например притворят термостатичните вентили по радиаторите и намалее циркулацията. Тогава се създава наистина разреждане в частта от системата между смукателя на помпата и източника на съпротивлението. Друг е въпросът, че аз например слагам там изхода към разширителния съд. Но други не го правят и се случва това, за което говоря по-горе.

Коментар

При работа на котела с естествена тяга (рт), тя следва да съответства на топлинната мощност на котела Qкт. При изчисленията, когато височината на комина е предварително известна, се търси площ на напречното сечение minAк, която ще осигури pт. Обикновено pт се определя по предварително известни височина Hк и напречно сечение Aк. Използва се следната формула (1)
                        pт = pст-Dі pг.у+Dpд+pвз, Pa, (единица за измерване на налягане)
                        където pг.у e необходимото подналягане, което трябва да се осигури в горивното устройство. Обикновено се дава от производителя в каталога на котела. Когато се определя ефективната тяга на котли за течно гориво или газ, стойността на pг.у се взима с отрицателен знак. Причината е, че в повечето случаи при котлите за газ или течно гориво в горивната камера се поддържа надналягане. Поддържането му се постига с вентилатора в горелката, който е предназначен за подаване на необходимия за горивния процес въздух. Стойността на pг.у е винаги по-голяма от нула за котлите с атмосферни горелки. От своя страна, pвз е налягане за постъпване на въздух за горене. Стойността му е в диапазона от 3 до 5 Pa.
                        За определяне на загубите на налягане в димохода Dpд и в комина Dpк се използва следното уравнение (2)
                        Dp = Dpд + Dpк =
                        = Sa(lL/d+Sz) rд.ru2д.г/2, Pa,
                        където a е коефициент за осигуряване от неплътности, а = 1,5; l - коефициент на триене. Стойността му е в диапазона от 0,03 до 0,08, като по-ниските стойности се отнасят за стоманени елементи; L - дължина на димохода, съответно височина на комина, m, d - хидравличен диаметър на димохода или комина, m. При некръгла форма диаметърът се изчислява по формулата d = 4A/P, където A е сечението, а P е периметърът, Sz - сумата от коефициентите на местно съпротивление в сответния участък, rд.г - масова плътност на димните газове, kg/m3. Изчислява се по формулата rд.г = 366/Тд.г, където Тд.г е температурата на димните газове, К. От своя страна, nд.г е скорост на димните газове, m/s. За определянето й се използва следната формула nд.г = mд.г1/ rд.гА, m/s. Статичното налягане се изчислява по формлулата pст = Hк(rвз - rд.г)gz, Pa, където Hк е височина на комина от мястото на присъединяване на димохода до изходния отвор, (m), rвз - масовата плътност на въздуха, а z - коефициент на осигуряване при разпалване.
                        Това е за тегленето на комина.
                        Температурата на комина още не съм я мерил.
                        За завирането наистина не съм чакал да заври, при 60 градуса започваше да шуми неприятно. Помпата е Грундфус.
                        Последно редактирано от syn4o; 28-01-09, 22:37. Причина: да не пускам втори пост

Коментар

Елементарно! Какво прави помпата, за да задвижи системата? Създава разлика в наляганията от двете си страни. От какво зависят тези налягания? От мощността на помпата и от съпротивлението на системата.
                          Например притворят термостатичните вентили по радиаторите и намалее циркулацията.
                          Вярно , за този случай си прав . Не се бях сетил . Друг е въпроса , че аз пък вместо притваряне на вентилите намалявам дървата в огнището , по-икономично е .

Коментар

Направо ме разбихте...

Ако знаех, че е толкова сложно, щях да се откажа...

С купчина ПВЦ тръби, случайно купена помпа и котле, взето по предложение от форума, си поддържаме оранжерията и пее...

Даньо /огняра/, има един шомпол като на "Черен Петър" и ежеседмично го прекарва...

Това е, без формули, без изчисления, си грее и пее..

Вярно, научили са се точно колко въглища да му метнат, ама то си е като парен локомотив, не го ли усещаш, не можеш да го подкараш...

Това, което научих е че с донбаски въглища, догодина, ще трябва да ми търсите друг котел...

Коментар

Да питам,ако се монтират в оранжерията автомобилни радиатори заедно с вентилаторите им,взети от някоя морга,и тази система се върже за стандартен котел с водна риза,дали няма да топли яко?

Коментар

Принципно е О.К., но духането не е в полза на отоплението, защото ще блъска топлия въздух в студените стъкла...

Номера е да се топли с най-малко движение на каквото и да е...

При "термична завеса" с радиатори покрай прозорците се кротва обстановката...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X