Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Органично земеделие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Органично земеделие

Понеже виждам че сте в час с агрономството,може ли да попитам нещо.
    Имам в двора една Вишна,която всяка пролет се отрупва с цвят и в последствие плод,който обаче не може да задържи,до сега не съм откъснал нито една вишна.Разни познати ми казаха че се дължало на липса на желязо в почвата и затова набих няколко големи пирона в ствола,сложих и чугунени стружки около корена но ефекта е никакъв.Въпроса ми е знаете ли какво може да се направи за да задържи плода?
    Благодаря предварително.
    Кия Спортидж 2000тди
    Всеки шут отзад-е крачка на пред

Коментар

Трябва предцъфтежно и следцъфтежно пръскане.
      Вероятно сливовата муха или друга гад пробива плодниците още през цъфтежа.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от Петър Анев Преглед на мнение
        Имам в двора една Вишна,която всяка пролет се отрупва с цвят и в последствие плод,който обаче не може да задържи,до сега не съм откъснал нито една вишна.Разни познати ми казаха че се дължало на липса на желязо в почвата и затова набих няколко големи пирона в ствола,сложих и чугунени стружки около корена но ефекта е никакъв.Въпроса ми е знаете ли какво може да се направи за да задържи плода?
        Благодаря предварително.
        Не че разбирам, ама това намерих в нета:

"Често възниква въпросът, защо черешите в дворовете и във вилните места се развиват нормално, цъфтят, а не раждат. Причината е, че черешовите сортове, с изключение на Стела, са самобезшюдни, т. е. цветовете им не могат да се опрашват със собствения си прашец. Затова се налага в близост до тях да се засади друг сорт опрашител или с него да се преприсадят млади дървета. Най-добре е, ако в овощната градина се отглеждат Ранна черна едра с Бигаро моро или с Бюрла; Бинг с Ван; Козерска с Ламберт; Гермерсдорфска с Лам-берт; Райниер с Бинг или Ван; Хе-делфингенска с Бинг или Наполеон; Победа с Ранна черна едра или с Бигаро моро; Българска хрущялка с Ламберт; Румънка с Наполеон; Стар с Козерска. При вишнята включените за размножаване стандартни сортове са самоопрашващи се, но независимо от това се препоръчва да се засажда повече от един сорт."

Коментар

набих няколко големи пирона в ствола,сложих и чугунени стружки около корена

Трябвало е да шинираш и клоните....
          За "зелен камък" чувал ли си?
          Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

[QUOTE=Димитър Колев;2727494]
            Трябвало е да шинираш и клоните....
            За "зелен камък" чувал ли си?[/Q
            Малко са ми непонятни тези термини.
            Кия Спортидж 2000тди

Коментар

За вишната: преди всичкото лечение трябва да се постави диагноза. Не е зле да разкажеш какво точно се случва с плода - изсъхва, изгнива, пада зелен?

Коментар

Плода пада зелен и е с големината на грахово зърно.
                Кия Спортидж 2000тди

Коментар

Ето и новата ни оранжерияНатиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150326_163347нов.jpg
Прегледи:1
Размер:101.4 КБ
ID:5650571Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150326_163516нов.jpg
Размер:78.8 КБ
ID:5650572 Тя ще бъде пълна с домат и пипер, но има още работа по нея.Утре започвам да сея краставицата.Засяхме лятното зеле и първата външна салатаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20150313_093010.jpg
Размер:101.3 КБ
ID:5650573

Коментар

Цялото семейство се молим да се оправи това време.Да се чудиш яйца ли да боядисваш, елха ли да украсяваш. Миналата година по това време вече одоматявах първи цвят, а сега се моля да оцелее.

Коментар

Първоначално публикуван от Доротея Преглед на мнение
                      Миналата година по това време вече одоматявах първи цвят, а сега се моля да оцелее.
                      Моя тази нощ не оцеля, падна до -3.5 в оранжерията, а навън е било до -5.
                      Весели празници !

Коментар

За такива случаи- двоен найлон или топлене с газ или спирт. Така спасихме домата.

Коментар

Благодаря предварително.
                          Напръскай с този препарат,и няма да падат! Прибави към него инсектицид Агрия или Нуреле,като направиш 3 пръскания,преди цъфтеж,по време и след цъфтеж.Напръскай обилно и дънера на дървото.
                          Прикачени файлове
                          jeep CHEROOKEE KJ 2,4 147kс.

Коментар

Благодаря за съветите,ще се възползвам със сигурност.
                            Аз ходих при една агрономка,има магазин в Илиянци и тя ми даде два препарата,като единия е инсектицид(Децис 2,5 ек),а другото е фунгицид(Тирам 80 вг).Каза ми да пръскам два пъти,веднъж преди цъфтеж и веднъж при 2/3 ти паднал цвят.Та ще видим какво ще стане,ако не догодина твоя метод.
                            Кия Спортидж 2000тди

Коментар

Добър избор, ето тук има много хубави схеми с какво и кога да се пръскат -ябълки, праскови , сливи грозде..... има и за торене И всичко това с хубави картинки.

Коментар

Някой пробвал ли е да пръска с "Бордо Микс" и листна тор например "Мастър Бленд"Имат ли съвместимост и дали ще се пресекът,това ми е въпроса? Предстои ми да напръскам ягодите а такава комбинация досега не съм експериментирал,та за това питам.
                                Последно редактирано от Vankala; 22-04-15, 13:10.
                                jeep CHEROOKEE KJ 2,4 147kс.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X