Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Органично земеделие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Органично земеделие

Един въпрос. Според мен "тиквения" вкус и "пластмасов" вид на зеленчуците на пазара се дължи повече на сортовете и по-малко на използваните препарати и торове. Какво е вашето мнение?
    Не намествам въобще ГМО, то не е необходимо за създаването на плодовит и устойчив сорт, но с лошо хранителни качества.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

Аз пък мисля, че точно с генни модификации се постигат устойчиви и плодовити сортове.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Надявам се производителите като вас да стават все повече и повече и наистина да се набляга на забранените (истинските наши и вкусни) сортове. Реалността е съвсем друга, хората нямат пари и предпочитат най-евтиното да вземат, то в повечето случаи и на вид изглежда примамливо. Но кой би издържал да продава под себестойност и на загуба. И месото в магазина е с различен вкус дори по някога той липсва.
        ГМО е по лесният и бърз начин за създаване на това, което се изисква от даден продукт, отколкото многогодишно селектиране. Някъде бях чул за домат с гени от риба за да може да издържа на студ...
        Не важно кто напротив, важно кто рядом.

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
          Един въпрос. Според мен "тиквения" вкус и "пластмасов" вид на зеленчуците на пазара се дължи повече на сортовете и по-малко на използваните препарати и торове. Какво е вашето мнение?
          Не намествам въобще ГМО, то не е необходимо за създаването на плодовит и устойчив сорт, но с лошо хранителни качества.
          Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
          Аз пък мисля, че точно с генни модификации се постигат устойчиви и плодовити сортове.
          Първоначално публикуван от vasil_karov Преглед на мнение
          Надявам се производителите като вас да стават все повече и повече и наистина да се набляга на забранените (истинските наши и вкусни) сортове. Реалността е съвсем друга, хората нямат пари и предпочитат най-евтиното да вземат, то в повечето случаи и на вид изглежда примамливо. Но кой би издържал да продава под себестойност и на загуба. И месото в магазина е с различен вкус дори по някога той липсва.
          ГМО е по лесният и бърз начин за създаване на това, което се изисква от даден продукт, отколкото многогодишно селектиране. Някъде бях чул за домат с гени от риба за да може да издържа на студ...
          Нарочно писах, че не намествам ГМО за да не се измества темата! Темата и въпроса са съвсем други и не мисля, че трябва да се намесва ГМО.
          На вилата гледаме зеленчуци от както се помня. Това и породи въпроса ми. В случая става въпрос за "Органично земеделие" без препарати и изкуствени торове - нещо което дори вкъщи за лично ползване не можем да си позволим и за това си ръсим доматите и другите зеленчуци редовно. Въпроса е там, че за добрия вкус е важен най-вече сорта, примерно има консервени сортове които дават много плод, но не са толкова вкусни. Това е моето мнение и за това задавам въпроса за мнението на Доротея.
          Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
          Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Доротея Преглед на мнение
            Нека патриотизма ни не се изчерпва само като се сетим за Ботев и Левски [ATTACH=CONFIG]774975[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]774976[/ATTACH]
            Привет, Доротея.

Напълно съм съгласен с теб и подкрепям казаното! Лично аз купувам млечни продукти от една био ферма на малък производител близо до Варна. Виж зеленчуците и плодовете си ги произвеждаме все още, при това по стария - бабешкия метод, а от това по-вкусно няма. За сметка на това често пътуваме от Варна за Шабла и като видим, че вече имате продукция със сигурност ще се отбием да опитаме и от вашите вкусотии.
            Дай Боже повече такива като вас!!! Аман от пластмаса и боклуци по хипермаркетите! Категорично съм се отказал да пазарувам оттам! Предпочитам да съм в полза на български фирми-производители и се старая да купувам само доказано българска продукция! Дано и сънародниците ни, които се занимават с производство, разберат необходимостта да бъдат коректни от своя страна и защитят интереса и здравето на купувача от България.

Късмет и успех.

Поздрави.

Коментар

Благодаря на всички за участието в темата и сте добре дошли. Впрочем така нареченото Рокерско съсловие от няколко години са редовни наши клиенти - особено във връзка с рок-концертите във Каварна . Е не мога на не отбележа и членове на Форума които ни посетиха в началото на месец май - Варна Офроуд 2014 , но по това време разполагахме основно с разсади както и с прясно набрани краставици , тиквички , салатки , зелен лук, репички и малко други.Всички други посещения на членове на форума са по-скоро частни отколкото организирани. И така - на въпроса на Иван Жоров. Всичко това като ГМО , хибриди и др. го изключвам - не разискваме това в момента. Относно това защо има домат с така наречения пластмасов или гумен вкус или имат кочан - това твърдото , бялото което не става за ядене и като го изхвърлиш - то отишъл половината домат. Истината е една . Забелязали ли сте , че на такъв домат попадате най-често във периода ноември - май. И евентуално лятото когато купувате от големи търговски вериги или от пазара - но не от сергията на Баба Иванка от село еди кое си.Всички големи търговски вериги е една значителна част от търговците по пазарите продават вносен домат. В това няма нищо лошо ако не е факта , че домата за износ се бере в такова състояние на зрялост , която му позволява да издържи минимум 14 дни до реализация Заложени са до два дни транспорт , до седмица в условията на борсата , до пет дни у условията на търговската мрежа. В действителност домата за износ се бере леко зажегнат - не тъмно зелен , а леко порозовяващ .Такъв домат независимо от сорта , произхода и страната от която пристига притежава горекоментирания вкус и кочан.Тези от Вас които имат градина нека това лято направят експеримент - да скъсат един домат от сорта който най-много си харесват , . Нека домата леко да се е избистрил или зажегнал. Да го поставят на тъмно и след две седмици той ще е червен както тези които са узряли на корена.Пробвай те на и ...... ще установите , че и бабиния домат може да има отвратителен вкус.Зелената джанка също зрее за пет-шест дни , но няма вкуса на узрялата от дървото.

Коментар

Всяка есен преди сланите, обираме каквото е останало от зелени и зарозовяли домати и ги прибираме да се съзреят вътре.
                От зелените ползваме и за туршии, но дори съзрялите насила нямат отвратителния вкус на онези по магазините.
                Но както Вас, садим само стари селски сортове.
                Вносните са така направени (ГМО или не), че да отговорят на споменатите от Вас условия.

Във връзка с отглеждането на домати, бих искал да ви попитам какви естествени отвари ползвате срещу маната?
                Тук тя е най-големият бич за културите. Било то картофи, домати, краставици, бостан...
                Имало е години, в които в целия регион, та дори в национален мащаб загиват доматите.

Ние садим на открито.
                Миналото лято ги опазих от маната, но пръсках всеки две седмици в началото и веднъж след като започнаха да зреят.
                Спазвайки съответния карантинен период.
                Пръсках с Верита и Ридомил Голд.
                Веднъж с Икуейшън.
                Последно редактирано от TigerHunter; 04-02-15, 18:08.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

И аз съм съгласен с Тигъра. Нашите домати ги берем и ги продаваме, ако не в същия то а другият ден, рядко на по-другия. Въпреки това изключително радко, но все пак се случва да има "дървено", по-малко като обем от магазинските, но го има. Също така държа да отбележа че доматът за разлика от други плодове и зеленчуци зрее "отвътре навън", ако мога така да се изразя. Наблюденията ми са че леко започнал да почервенява домат, отвътре е почти готов и може да се яде, аз дори повече така ги обичам, тъй като леко накиселяват. А иначе някой горе беше писал за това че ЕС щели да спират селските сортове... е тука не са познали
                  П.П. Благодаря за съвета със стърготините, много умно решение, Обаче при нас няма от къде да вземем такива големи количества, може би за това не са пробвали, не знам.
                  Кольо Динев

Коментар

Относно стърготините - за препоръчване да са от широколистно дърво . Иглолистната дървесина вкислява почвата.От къде да намериш - ами при тези пунктове където режат дърва за огрев . И без това те плащат на няколко седмици на такива които ще им извозят отпадъка от района. Това че е мокър няма значение ,за около месец в оранжерията изсъхва напълно.пробвай , човек се учи докато е жив .

Коментар

Да ви кажа, че никой не е забранявал никакви сортове. Всичко си е разрешено за отглеждане(освен индийския коноп де, и опиумния мак), та всеки е свободен да си произведе каквото му е на душа.
                      А не да реве, че доматите били пластмасови, и с вкус на тиква. Ами такива са. За да ги има по магазините целогодишно-трябва да са транспотрабилни(да издържат на транспорт демек), да, ама това да не са орехи... И за да издържат пътуването от Египет(съвсем произволен пример)-трябва да си имат някакви качества, като твърдост и устойчивост на гниене. Които са постигнати, не с ГМО(изненадаааа), а с най-обикновена селекция. Но за да се постигнат тези качества са жертвани други-като добрия вкус.
                      Та щом искате да ядете домати през зимата-щете не щете ще се примирявате.
                      Или ще се потрудите да си направите оранжерия, да я отоплявате така, че и в най-студените дни температурата да е не поне положителна, а такава която няма да навреди на вегетацията на растението, да се грижите за самото растение, и да получите плод. Тогава, в зависимост от сорта(ама и там няма голям избор, че не всички сортове понасят оранжерийно отглеждане) може и да имате добри домати.

Ама никой не се захваща за тази работа, защо ли?
                      В същото време всички реват от гадния вкус на доматите по магазините...

Ааа, и това с еко и био храни е пълна дивотия. Използването на химия в нормални дози си е напълно безвредно, стига да не се прекалява де, ама това се случва много рядко, главно от незнание, и главните потърпевши са именно зпоупотребилите.

Това сега е просто модна тенденция, но ще премине, няма как. Света винаги си е имал по някоя мания на мода, е-сегашната е за био и еко.
                      След 20-30 години пак ще поговорим...
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                        Да ви кажа, че никой не е забранявал никакви сортове. Всичко си е разрешено за отглеждане(освен индийския коноп де, и опиумния мак.....
                        И червения отел... от опит знам.

Април месец ще се опитам да се обзаведа с разсад от различни домати.
                        The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Здравейте Доротея!
                          Аз съм пряк "потърпевш" от вашите продукти и съвети!
                          И за щастие!
                          Миналата пролет решихме да си правим градинка. То не бе четене, то не бе учене! За късмет някой ни посъветва да се обърнем към вашия съпруг. В началото ми се струваше невероятно някой да сподели професионален опит и да си губи времето с начинаещи. Да ама не съм познал. Напротив. Заряза си човека работата и два часа отдели да ми обясни всичко на разбираем език. Е, може и аз да съм си просто тъп ама от всичко изчетено за два месеца не научих толкова. Следвайки съветите и ползвайки вашите препоръки и разсади напук на лошото време си спретнахме чудна градинка. Вярно, дойде ни нанагорно 800 кв.м. копане ама удоволствието бе огромно от резултата. Комбинирахме цветя и зеленчуци и се разминахме без ползване на тежки препарати.
                          Благодаря отново и се надявам скоро да се видим за да поръчаме някои нещица за новата година.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140524_161526.jpg
Прегледи:1
Размер:342.3 КБ
ID:5640124Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140524_161633.jpg
Размер:259.7 КБ
ID:5640125Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140524_161655.jpg
Размер:373.5 КБ
ID:5640126Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140524_161700.jpg
Размер:325.7 КБ
ID:5640127
                          GPS системи https://www.easytracking.bg/
                          Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            Да ви кажа, че никой не е забранявал никакви сортове.
                            Така е все още, поне за сега не са го сторили. Въпрос на време е, както задължителните силози за съхранение на зърното, забраната за собствено семепроизводство от зем. производители на зърнените култури, които отглеждат. А за нещо, което се е случило вече и няма много връзка с темата но, какво ще кажете за задължителната гражданска отговорност? Не е ли рекет? Само ще вмъкна част от интервю:

- Д-р Узунджалиева, различни медии съобщават, че продажбата и размяната на семена в рамките на ЕС ще бъде криминализирана. Каква е истината?Засега по този въпрос се замълча. Действително, преди няколко години се заговори за такова нещо, но на този етап няма нищо решено. В България има Закон за посевния и посадъчния материал, в който ясно и точно е казано на какви условия трябва да отговарят семената, за да бъдат продавани.
                            - Какви са всъщност предложените промени в законодателството за семената и посадъчния материал на Европейския съюз?
                            През 2013 г. ЕС подготви регламент, който да обяви за незаконно отглеждането на култури, които не са в списък на одобрени семена. Списък, който в момента е 60% доминиран от големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други. Това ще направи невъзможна свободната размяна на семена между любители градинари, защото тя ще бъде приравнена с продажбата, която пък изисква даващата страна да е лицензиран производител.
                            Регламентът на ЕС за семената ще унищожи старите фермерски сортове растения

Като резултат от това голяма част от местните, старите и фермерските сортове и разновидности растения, които до голяма степен се пазят от дребни производители и частни стопани, ще бъдат обречени на изчезване, защото регистрацията им ще бъде изключително затруднена. А ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят.
                            - Кой има полза от исканата задължителна регистрация и сертифициране?
                            От това ще се облагодетелстват само и единствено големите компании за семена, защото само техните продукти ще могат да покрият предвидените тестове за различимост, еднаквост и стабилност. Те са заинтересовани от тези рестрикции, за да принудят фермерите да купуват семена от тях, още повече че семената от получената реколта не могат да бъдат оставени като посевен материал за следващата година, защото са хибридни и дават разпад.

А ето и линк към цялото интервю:

http://agronovinite.com/d-r-katya-uz...skite-sortove/
                            Не важно кто напротив, важно кто рядом.

Коментар

То и сега повечето семена се купуват от въпросните големи производители. Именно заради хибридността. Т.е-не може да извадиш семе от реколтата, че няма да изкараш нищо.
                              Изключение правят пшеницата и ечемика-те са си устойчиви сортове, и може да се взема за семе от реколтата.
                              Разбира се-има устойчиви сортове от всички други култури, но добивите са далеч по-малки от хибридните.

При зеленчуците има и от едните и от другите. Слава Богу доматите сорт "Идеал" са си стабилен сорт, и може да се сее всяка година.
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Благодаря за хубавите думи на D.Dimitrov , още малко ако ни похвали - този сезон ще получи разсадите с намаление .Така , че който ще ни хвали да го прави сега докато е валидна промоцията .Относно семепроизводството - факт неуспорим е , че големите корпорации унищожават всички дребни производители . Ама ние сме си кораво племе и по нашенски ще си крием семенца по скриновете е раклите и пак ще си сеем, както си варим и ракийка - там някъде под сайванта на пук на целия свят.Ние например имаме колекция от интересни и необичайни сортове домат от цял свят.За този сезон колекцията ни наброява вече над 220 сорта и всички са директни сортове , а не хибриди. Като ми забранят да продавам - ще подарявам. Или ще продам домат който е презрял с цел клиента да си вземе семе от него.Някой от Вас питат - как да водят борба с неприятели в градините си . Ето Ви малко челен опит на колеги от Северозапада -отрови дупката убаво и напой парче парцал с БИ58 ели там кво му са викаше и го заври навътре и заривай Я ТАКА СИ СПАСИХ РАЙГРАСА ОТ ТОГАВА 4 ГОДИНИ НЕ ПРИСТЪПА У НЕГО КРЪТИЦА, РОВИ ОКОЛО НЕГО МА У НЕГО ГРАМ...ЛААДА ИМА НЕКЪВ МОЗАК ТАА ГАД ....най убаво стаа с карабит слагаш и го моклиш затискаш и нги ебаваш майкята нема по добро от тава ма вече са не намира карабит като преди ... па ви распраам един мой заамен братовчед ка беше заврел горелката с ацетилен у една дупка и остайл да са набере манко гас дорде пил една бира ...ма таа бира станала на още четири .... пристъпа вади горелката и сека с кибрита .... пипер имаше у радиос кади 30 метра по покривете на комшиите .... ооо Велики Северозападе

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X