Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Лагерите ако искаш ги панирай във фритюрник, но моля те не мий статора с вода, това е ама много тъпо.
    Ако си такъв любител на хигиената просто го изчеткай с мека четка.

Коментар

Добре, че не съм плавал на същия кораб...
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Все пак там мащабите са други, предполагам и технологиите.Той работи в доста сериозна фирма.Тукашната техника я определя като фина механика и не пипа нищо, защото все го е страх да не го счупи.А за пръскането със този спрей какво Ви е мнението?
        Между другото той ме предупреди, че за миенето с вода едва ли някой тук ще е съгласен.
        Последно редактирано от BRANCO; 12-06-14, 20:16. Причина: допълнение

Коментар

Мие се с вода само в краен случай и то основно след попадане в солена вода, след водата се мие веднага със спирт. Аз имам такъв спрей. В случая не ти трябва. Пистолет за обдухване с въздух на десетина атмосфери ще свърши работа. Във всеки сервиз има. Техниката си е техника независимо от мащабите.

Защо им стават нещата на японците. Защото там където ние работим с дървения метър те ползват микрометри. Релсите на влака Шинкансен се ремонтират при отклонение от половин МИЛИМЕТЪР от номиналния размер. И онова си треска с 300-500км/ч Нашия експрес лети със чутовните 80км/ч.
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

ОК, и аз си купих компресор ама е на 8 атм. Метабо. Старая се да имам колкото може повече техника, последните 2 г. дадох над 2000 лв. да се оборудвам.Значи почиствам с четка и обдухвам с компресора. За монтирането на лагерите правилен ли е подхода?
            Понеже доста години отговарям за доста служебни автомобили и бусове, и често ходя по сервизи, съм забелязал, че някои манипулации коренно се различават на кораба и на сушата.

Коментар

Лагерите не е толкова важно дали ще ги охлаждаш, а дали ще ги подведеш Правилно и дали ще натискаш където трябва с преса. Правилото е да се упражнява натиск на черупката в която втъкваш нещо. Не на сепаратора и не на другата черупка. Конструктивно тук не е предвидено да се ползват различни температури, няма и нужда.

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                Технологията е ясна, благодаря за разясненията.
                Ще си взема някакво борче за дрелката освен, че нямам, и естествено ще стържа отгоре откъм ротора, трябва да си най-малоумния за да престържеш отдолу

А самия ротор как го изби, с някаква скоба или подложи тая бялата пластмаса на нещо и с леки удари?

Аз ножа си го заточвам на шмиргел, но не го оставям да посинява.
                Извинявам се за закъснеля отговор но нямам възможност редовно да следя форума.Може вече да си се справил но все пак:Пробвах със скоба ,но пластмасата се увива и следва да пръсне-пробвах и с леки удари по винта докато беше под напрежение-не стана.Хващаш втори човек да държи пластмасата и с два-три отмерени удара си готов.Ротора гледай да не пада от високо.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Това нещо тежи 5 пъти повече при половината мощност на четковия двигател и трудно развърта. На асинхронните харесвам единствено, че са с идея по защитени от прахоляк, охлаждането не минава през намотките. Моята дето си я сглобих е 13 кила само мотора, ама без пари - толкоз.
                  Така е само че конструкцията за косачка става безсмислено сложна . На времето и аз си направих косачка от мотор от перална не съм я мерил ама едни 25 години работи на село без да съм пипал нищо .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от SLAVIKA1980 Преглед на мнение
                    Извинявам се за закъснеля отговор но нямам възможност редовно да следя форума.Може вече да си се справил но все пак:Пробвах със скоба ,но пластмасата се увива и следва да пръсне-пробвах и с леки удари по винта докато беше под напрежение-не стана.Хващаш втори човек да държи пластмасата и с два-три отмерени удара си готов.Ротора гледай да не пада от високо.
                    Докато не отговориш, не започвам
                    Не съм стигнал до това още, може би в следващите 2-3 седмици.
                    Или даже другия вариант утре като си ходя към село да сваля електромотора и ремъчната предавка и да ги домъкна тук в Стара Загора, и между другото да сменя лагерите, че на село ако нещо се наложи да купувам няма откъде ...
                    Hristo Draganov
                    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Готово, сглобих го, и даже работи.
                      Напръсках всичко с обезмаслител, ползвах този път български, производство на фирмата в която работя-подарък от шефа, и после почистих.Понеже г-н Джамбазов спомена за някаква преса за лагерите, изпратих човек в една работилница да ги монтират както трябва.Съжалявам, че не можах да присъствам, но сега съм доста зает.Единствената разлика която забелязвам е, че като завъртя ножа на ръка има повече инерция.Свързах се с търговския представител на Вюрт и си поръчах, и вече са при мен, 2 бр, от защитния лак.Да имам за всеки случай, че знае ли се кога може да ми потрябват, а в СЗ вече нямат магазин.Лака не го използвах за статора.
                      Искам да изкажа огромна благодарност на всички колеги от Форума за помощта която ми оказахте.Ще ме извините за невежеството и неправилната терминология, но сравнително отскоро започнах да се занимавам с подобни ремонти.Възпитан съм да стоя далеч от кръжока " Направи си сам", но вече нямам вяра на никой сервиз и започнах сам.Друго ако не, поне се старая да спазвам съветите на знаещите.
                      И понеже темата е за БОШ - зелена серия, ще Ви покажа какъв техен инструмент имам.Храсторез или електрическа ножица.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 044.jpg
Прегледи:1
Размер:233.6 КБ
ID:5594853Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 045.jpg
Размер:110.0 КБ
ID:5594854
                      Имам го повече от 10 г. С него оформям жив плет около 60 м. по веднъж на месец.Струваше почти двойно на същия зелен БОШ който тогава се намираше в БГ магазините.На този цвета беше по-светъл, пластмасата по-различна, а режещата част доста по-масивна.Вижте къде пише, че е произведен.На тукашната зелена серия май най-често пише Унгария.Единствена грижа която полагам за него е преди работа да капна по една капка машинно масло на всеки зъб на ножа, така пишеше в упътването.
                      Според мен явно има различни версии на зелената серия на БОШ.

Коментар

Май по-скоро има различни ментета. Иначе не би трябвало да има значение къде точно е произведен.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Колега Бранко, да разбирам, че от Стара Загора си купил лагерите, сподели от кой магазин, че съвсем скоро и аз ще я правя тази процедура?
                          Може и на ЛС.
                          Ще си взема стандартна скоба за лагери, с която би трябвало да мога да сменя трите (той единия си излиза на ръка почти), и ще ми остане онзи залятия в бялата пластмаса, обаче нещо не успявам да намеря по железариите бор-че за челно престъргване, вие как се справихте колеги?
                          Искам нещо, което примерно да мога да сложа на дрелката или винтоверта ...

И аз като тебе имам и друг продукт на Бош, но в доста по-умален вид
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1025itln92928-akumulatorna-nojica-s-dva-noja-za-treva-i-hrasti-bosch-isio.jpg
Размер:25.5 КБ
ID:5594896
                          Hristo Draganov

Коментар

Лагерите взех от един магазин на ул. Неделчо Николов, сега не и зная новото име.Пада се зад Мототехника, в едни кооперации партера е магазинчета, пише лагери и ремъци.Кажи на момчето за какво ти трябват, той си разбира от работата.Скоба ако искаш мога да ти дам моята.Винтовете са нито 10 нито 11, шестостена е малко неправилен, ама с раздвижен ключ става.

Коментар

Първоначално публикуван от BRANCO Преглед на мнение
                              Лагерите взех от един магазин на ул. Неделчо Николов, сега не и зная новото име.Пада се зад Мототехника, в едни кооперации партера е магазинчета, пише лагери и ремъци.Кажи на момчето за какво ти трябват, той си разбира от работата.Скоба ако искаш мога да ти дам моята.Винтовете са нито 10 нито 11, шестостена е малко неправилен, ама с раздвижен ключ става.
                              Днес купих лагери за косачката, ейтам зад БКП-то в една от малките улички, взех и четирите на SKF, общо излязоха 29 лв.
                              Притеснява ме само, че този по-големия лагер, който е на оста на ремъчната шайба, и на която ос се захваща ножа, оригиналиния има едни като гумени пръстени отвътре, които крият сепаратора, а този си е метален отвсякъде, като останалите 3, ама не вярвам да е чак толкова проблем, просто вече ще знам да си следя лагерите по-редовно Купих и една скоба за лагери за 4-5 лв (най-малката, макар че и тя малко голяма ми се струва, но ще я изпилявам ако трябва), купих също и бор-чета няколко вида на Райдер (заради цената), уикенда дано ми остане време да ги сменя.
                              Hristo Draganov

Коментар

Много съм тъп колеги, или иначе казано - не си правете ремонт на косачката, когато сте много изморени, дотолкова, че чак да не може да мислите правилно ....

В съботата след цял ден на пчелина, захванах да сменя лагерите на косачката уж. Преди обаче да сваля целия "блок" от корпуса на косачката, развих 4-те винта, които държат статора към бялата пластмаса, докато аз развивах видиите отдолу откъм ножа, статора се измъкнал, четките съответно излезнали и явно от натиска (не че съм натискал кой знае колко) се счупили четкодържателите, които са изцяло пластмасови, и то от много тънка и фина пластмаса.... Нямам друго обяснение. Едната четка също е наполовина счупена, другата май е здрава.

Някой нали беше споменал, че има косачка с превъртяли лагери?

Та сравнително спешно СЕ ТЪРСИ статор със здрави четкодържатели и четки
                                (четки сигурно ще се намерят и нови), и съответно гнездото на горния лагер на ротора да не е превъртяло - мойто е ок, ама четкодържателите дадоха фира, а като гледам са една отливка с целия статор ...
                                Сега като се замисля, не трябваше предварително да отделям статора от корпуса, или пък трябваше предварително да извадя четките и вероятно всичко щеше да е ок, ама на, така става като се бърза и не се внимава, а и бях доста изморен ...

Другото - нямах подходящо приспособление за да сваля малката ремъчна шайба от ротора - как успяхте да я свалите? Предполагам с обиковена скоба за лагери, но с две рамена, а не с три, и двете рамена да се пристегнат с нещо, за да държат здраво шайбата ....
                                Така че за момента ми остана само тая шайба и съответно лагера, залят в пластмасата под ротора ....

Благодаря предварително!
                                Hristo Draganov

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X