Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Тоя нож както си го "посинил" е за буклука вече.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Лагера извадих като първо избих ротора и внимателно с едно борче изпилих капсуловката.Съветвам те да пилиш откъм ротора защото после остава без капсуловка-ротора стои вертикално и има опастност да пропадне.Относно посиняването със сигорност не съм отвърнал ножа ако това имаш в предвид.На снимката се вижда колко син участък има.Че не е за боклука ножа не е доказателство е че бръсне тревата.Ако имаш в предвид някакво заточване сподели темата определено е полезна за всички притежаващи подобни косачки.
      П.П.Писал съм като цяло без да се обръщам по отделно към колегите.

Коментар

Миналата седмица ми се обади един човек от Университета в Стара Загора, с въпрос къде да сменят лагери на една косачка.Оказа се същия Бош ! Изпратих ги в Киров, от там отговора бил, че сменят цял електромотор.За цена не са питали, защото не смятат да го сменят.
        Относно заточването на ножа.Аз го заточвам с малък ъглошлайф преди всяко косене.Използвам един диск с ламели шкурка по него, а не с диск за рязане.На старата косачка, така заточван ножа, изкара 14 сезона, и има още доста живот в него.
        Искам да попитам колегите, дали могат да кажат, приблизително каква площ са окосили с косачките си? Познавам много хора с косачки, предимно електрически, и от няколко дни разпитвам.В общия случай, става въпрос за косачки купувани в диапазона 150-300 лв.И май ще се окаже, че рядко живота им е над 20 окосени декара.Ако човек коси 100-200 кв. м. се рентира да я сменя с нова като се скапе.Моя Викинг изкара около 50 декара за 13 месеца.Със Партнер-а съм окосил грубо 350-400 декара.И последния сезон като го включа, за няколко секунди присвирваше един лагер, но после си работеше без проблем.Понеже ще се налага пак да го ползвам, смятам тези дни да му сменя лагерите, и да видя като цяло как е вътре.

Коментар

Първоначално публикуван от BRANCO Преглед на мнение
          Искам да попитам колегите, дали могат да кажат, приблизително каква площ са окосили с косачките си?
          Вкъщи се ползва една ГДР-енска косачка, купувана преди 30-ина години. Площта, която се коси е към 400кв. м и се коси минимум 20-ина пъти годишно. Доста неща са ремонтирани през това време.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Какво сте ремонтирали? Моята преди няколко години не включваше всеки път електромотора.Като завъртя оста на 1/4 оборот и включваше.Споделих проблема с един съсед, електроинженер на преклонна възраст.Веднага каза какво е, отвори я, и свали едно нещо, мисля, че кондензатор.Намерих същия в един магазин за 4 лв. някъде. А преди 3 години се счупи едното лостче на ръкохватките.Никъде не намерих такова.Случайно попитах в един магазин в София, и човека ми каза, че при транспорта от Китай имало счупени косачки и , че ще ми свали едно.Те продаваха марката Флимо, които са 1:1 с Партнер. На следващия ден човека удържа на думата си и ми подари двете лостчета, дори едно кафе не искаше да го почерпя, радваше се, че е бил полезен.

Коментар

Всъщност, нищо сериозно, поне по двигателя (и толкова дъвканите тук лагери) - нищо. Ключът примерно е сменян поне 7-8 пъти и няма нищо общо с оригиналния, дори и като конфигурация. Разни работи по рамата. Дръжката беше от едни тънкостенни алуминиеви тръби и сгъваема - малко по малко е изцяло подменена. Оригиналните ножове (комплектувана беше с два), буквално се свършиха, сега е от лист за механична ножовка. Между другото, няма нужда от престараване в точенето, принципът на работа, така и не предполага рязане, а по-скоро сечене. Изобщо - дреболии.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                ... сега е от лист за механична ножовка..
                Това трябва да го изхвърлиш веднага...Освен,ако си решил че си много висок...и трябва да си подстрижеш краката...Това "чудо" се чупи ката стъкло при най малкото усукване...

Коментар

Това, че е много крехък беше предвидено - отвърнат е. Между другото, мислихме го доста, имаше идея за нож от абрихт, но решихме, че е по-опасен именно по този параграф. Пробвахме с парче от най-обикновена шина, но се осукваше само от оборотите.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    ... отвърнат е...
                    Успокоих се...

Коментар

Моя Бош досега е окосил: да речем 4 сезона не знам с точност по ~700кв.м. на косене. Всичко това 10 до 15 пъти на сезон.Това прави 28-42 дка до тук ако смятам правилно не е отваряна до сега само газ.Сега смених лагерите четките не са мръднали колектора също и мисля да я ползвам още бая време.Такива работи като пускови копчета,дръжки и пружинки са бели ядове.

Коментар

Технологията е ясна, благодаря за разясненията.
                        Ще си взема някакво борче за дрелката освен, че нямам, и естествено ще стържа отгоре откъм ротора, трябва да си най-малоумния за да престържеш отдолу

А самия ротор как го изби, с някаква скоба или подложи тая бялата пластмаса на нещо и с леки удари?

Аз ножа си го заточвам на шмиргел, но не го оставям да посинява.
                        Hristo Draganov
                        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Днес дойде време за действие.Купих една проста скоба за вадене на лагери, защото нямах никаква идея каква трябва.Направих консултация с приятел от детските години,машинен инженер-механик на кораб, обясни ми всичко подробно.
                          Отворих косачката, вижда се колко налеп се е събрал.Единия лагер излезе много лесно, за другия се наложи малко да изпиля петите на скобата, че опираха в корпуса.Там видях доста зор, много трудно излизаше, смазах с малко масло и потръгна.Като вадих втория лагер, подлагах по 2 шайби между оста на ротора и оста на скобата, да не се развали резбата на винта който затяга ножа.
                          Не видях електромотора да има четки. Ако трябва още някаква профилактика казвайте.
                          Същото така, не успях да развия четирите шпилки които закрепват корпуса на електромотора.Срязах ги с ъглошлайф, близо до главите, прегънах ги с клещи на Г и ги развих.
                          После отидох да купя лагери, продавача ми каза, че имал много хубави за целта, но били доста скъпи - 8 лв. бройката.
                          Шпилки намерих лесно, и там ми казаха, че такива глави за първи път виждат.
                          Рекапитулацията до тук: Скоба за вадене на лагери- 7 лв. Два броя лагери- 16 лв.Шпилките по 13,5 ст. = 23,54 лв. И два часа време.Предстои сглобяване.Оста на ротора има едни фиксатори до къде да влезе лагера, и мисля, че няма да ми е трудно.
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 001.jpg
Прегледи:1
Размер:114.3 КБ
ID:5592890Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 002.jpg
Размер:112.4 КБ
ID:5592891Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 003.jpg
Размер:79.8 КБ
ID:5592892Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 004.jpg
Размер:97.9 КБ
ID:5592893Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 005.jpg
Размер:87.0 КБ
ID:5592894Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 006.jpg
Размер:88.9 КБ
ID:5592895Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 007.jpg
Размер:103.1 КБ
ID:5592896Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 008.jpg
Размер:94.5 КБ
ID:5592897Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 009.jpg
Размер:107.3 КБ
ID:5592898Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 010.jpg
Размер:99.6 КБ
ID:5592900Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 011.jpg
Размер:110.1 КБ
ID:5592901Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 013.jpg
Размер:125.7 КБ
ID:5592902Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 014.jpg
Размер:88.4 КБ
ID:5592904Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 015.jpg
Размер:117.0 КБ
ID:5592905Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 016.jpg
Размер:120.7 КБ
ID:5592906Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 017.jpg
Размер:128.8 КБ
ID:5592907Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 018.jpg
Размер:123.2 КБ
ID:5592908
                          Последно редактирано от BRANCO; 11-06-14, 20:18. Причина: Още снимки

Коментар

Тази косачка е от старите и е много по добре направена . Нормален електромотор в алуминиев корпус и само два лагера .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                              Тази косачка е от старите и е много по добре направена . Нормален електромотор в алуминиев корпус и само два лагера .
                              Това нещо тежи 5 пъти повече при половината мощност на четковия двигател и трудно развърта. На асинхронните харесвам единствено, че са с идея по защитени от прахоляк, охлаждането не минава през намотките. Моята дето си я сглобих е 13 кила само мотора, ама без пари - толкоз.

Коментар

Днес обсъдихме с корабния механик подробно последователността на сглобяване.
                                - за лагерите:Ротора да сложа в камерата на хладилника, а лагерите на слънце за няколко часа.Така монтажа ставал много лесно.
                                - за статора:Него каза да го измия с вода, най-добре дестилирана, и да стои да съхне на слънце няколко часа.После да го напръскам с някакъв спрей, на който на кораба казвали "Варниш" - той на повечето неща не знае българските им наименования.Но предположи, че трябва да се казва електроизолационен спрей,или нещо от рода.Ходихме да търсим, но никъде не бяха чували за такъв, даже и във ИТТ, където до сега са намирали решение на всеки проблем.Утре остава да проверя във Вюрт.Някой ако има идея за такъв спрей от къде, много ще съм благодарен.
                                Ако има още нещо да се върши, казвайте смело, решил съм да го ревизирам както е по дебелите книги, още повече и компетентен консултант имам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X