Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Косачка БОШ Ротак 320 . Невероятен боклук .

Новини от сервиза.Били "изядени ламелите на ротора", и я пратили в София да го сменят.Понеже нямам познания по електромотори и електротехника, много ще съм благодарен ако някой запознат поясни от какво се получава това.Косачката е на около 100 ч. работа и е окосила 50 дка.

Коментар

Четките(или липсата им) са изкопали канали в колектора на ротора. Понякога и престъргване на струг помага.

Коментар

Така, ротора е вътрешната част, която се върти, нали.Четките си бяха много добре.До тук се изчерпват познанията ми.Когато я отворих я включих да видя какво става, и между четките и оста в която се трият прехвърчаха големи сини искри, това не зная нормално ли е.
        Последно редактирано от BRANCO; 05-06-14, 13:54. Причина: допълнение

Коментар

Така е. Има леко разминаване в термините. "Ламели" на ротора са всъщност желязните пластини, от които той е изграден отвътре. Не ми се вярва те да са "изядени", защото това означава канско стъргане и вой, а след това се бракува обикновено целият двигател.
          Та затова реших, че става дума за колекторните пластини.

Коментар

Може да има разминаване в термините, защото от сервиза отказаха официална информация.Мацката на касата ми е позната, и от нея научих.Тя се обади на техника в София, но той каза, че не е стигнал до нея.Но, каквото и да било за смяна, поръчвал от Германия и го сменял.Въпрос на време било само за колко време ще пристигне.
            А това, че прехвърчат сини искри нормално ли е?
            Последно редактирано от BRANCO; 05-06-14, 14:09. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от BRANCO Преглед на мнение
              А това, че прехвърчат сини искри нормално ли е?
              До няколко милиметра след четката по посока на въртенето е нормално, започнат ли да правят половин оборот с колектора, плътни, с пращене и миризма, става лошо.

Коментар

Най вероятно колектора е "окъсил" и вече има кръгов огън .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Кой знае какво са имали предвид с тези изядени ламели, на мен ми се е случвало от разбити лагери (за няколко пъти по няколко минути работа и всичкото това в рамките на общо няколко минути) ротора да опре в статора - късо между тях и изядени ламели по периферията на статора.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Сега да попитам нещо.Четките бяха доста светли на цвят,нещо светло сиво,кремаво.Досега всички четки които съм виждал, са били тъмни като сърцевината на молив.Да не би умишлено да слагат някакви твърди та да става беля.Като ми я върнат смятам да я занеса при един човек който прави стартери и генератори.Ще го помоля да я разглоби и да си каже мнението, кое не му харесва и ако трябва нещо да се преработи.Определено четките нямаха видимо износване, бяха си като нови.

Коментар

Първоначално публикуван от BRANCO Преглед на мнение
                      Четките бяха доста светли на цвят,нещо светло сиво,кремаво..
                      Много е относително така. Но - при високооборотните колекторни двигатели, какъвто е този, четките са черни поради повечето графит. А в по-бавнооборотните и силно натоварени, като стартерните например, имат по-меден цвят... съответно ясно защо.

Коментар

Вчера отворих и моя Ротак 320 за проверка на лагерите.
                        Първо и аз извадих суха трева около двигателя да се наядат 2 агнета - няма как иначе, тъй като има едни проходни отвори между ножа и отсека с ел моторчето, т.е. тревата отдолу се завихря и се качва горе ...
                        Лагерите, не са разбити или превъртяли в грездата си, само че единия оттях се върти на сухо, т.е. като го врътна усещам, че няма грам смазка, иначе няма луфт, всичко е нормално.
                        Та ще взема да ги сменя, докато не е станало късно.
                        На двете малки лагерчета и най-голямото, което е долу в основата на ремъчната предавка записах номерата, но на тоя от снимката на колегата по-горе не успях - някой може ли да ми каже размера му? И съответно да споделите опит как сте извадили лагера (тоя залятия в пластмасата).
                        Този долния на ремъчната предавка, който влиза в зеления корпус обаче е попревъртал малко в оста (има следи от превъртане), и като цяло влиза доста лесно, дори с лека хлабина, не знам така ли трябва да е ...
                        Какви лагери да купя, нещо читаво, марка нещо?
                        Всъщност само този лагер има лек луфт, като клатя горния край на ротора настрани има съвсем леко отклонение, та и той е за смяна де.
                        И моите са марка LFK.
                        В единия лагер, който се въртеше на сухо, капнах малко тънко масълце, работата стана още по-зле, сега като пусна косачката звука е зловещ, преди поне не беше

П.П. На моята четките са си тъмно сиви, с цвят на графит от молив, каквито и трябва да са.
                        Пак казвам, досега не бях разглобявал моторчето, само свалях целия блок за да го изчеткам от тревата и толкова, а я ползвам мисля към 4 години вече, лятото всеки уикенд кося не много квадрати райграс.

П.П2.
                        Сега запрочетох пак предните страници на темата, моята трева обаче не беше около самия ел мотор, ами отвън в отсега преди решетката.
                        Т.е. по моторчето имаше съвсем малко трева, не като на колегата :-)
                        Последно редактирано от HD; 08-06-14, 17:39.
                        Hristo Draganov
                        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

За лагерите.Миналата седмица сменях една ролка на странична врата на един бус, която като цяло представлява лагер, но външната страна не е гладка.Лагера беше с външен диаметър 19 мм, вътрешен 8 или 9, а ширината 8мм.Купих FAG и SKF по 1 бр. по 3 лв. и нещо, и един ВМЗ за 1 лв.Отворих и трите лагера, във вносните имаше минимално количество смазка, а българския беше доволно напълнен.Отидох и купих още един български и от там на стругар.Ще видим колко време ще издържи.

Коментар

Малко късно се включвам с лагерите но ето и номерата:1бр-6002 ZZ, 2бр-629ZZ и 1бр-608ZZ.Цялото удоволствие ми излезе 27лв.Лагерите са 6002-незнайна марка 629-Fag и 608-SKF стори ми се че ме дернаха за тея 4 лагерчета но както и да е.Купих ги от магазин за лагери ......няма да пиша кой ,че има опастност да не прочетете поста.Следващия проблем на тая косачка може да откриете на втората снимка.Колко усилие трябва на лагера да превърти???Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 022.jpg
Прегледи:1
Размер:92.1 КБ
ID:5592695Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 021.jpg
Размер:103.4 КБ
ID:5592694Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 020.jpg
Размер:126.3 КБ
ID:5592693

Коментар

Ето една косачка направена по същата схема като БОШа . Купил съм я на промоция за 99 лева от Практикер . До тук поне това което аз виждам е че мотора е защитен от попадане на трева в него . Вече 4 пъти си кося двора и вчера като свалих капака вътре няма нито една тревичка . На пръв поглед ротора и статора изглеждат по добре навити от бошовите . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0068.jpg
Прегледи:2
Размер:168.3 КБ
ID:5592709Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0067.jpg
Прегледи:2
Размер:116.0 КБ
ID:5592708
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от SLAVIKA1980 Преглед на мнение
                                Малко късно се включвам с лагерите но ето и номерата:1бр-6002 ZZ, 2бр-629ZZ и 1бр-608ZZ.Цялото удоволствие ми излезе 27лв.Лагерите са 6002-незнайна марка 629-Fag и 608-SKF стори ми се че ме дернаха за тея 4 лагерчета но както и да е.Купих ги от магазин за лагери ......няма да пиша кой ,че има опастност да не прочетете поста.Следващия проблем на тая косачка може да откриете на втората снимка.Колко усилие трябва на лагера да превърти???[ATTACH=CONFIG]717702[/ATTACH]
                                Ножа няма нужда да се заточва чак целия, само където е оригинално заточен (коси с периферната скорост на ножа).

А как успя да извадиш лагера под ротора? Дай ноу-хау, за да се подготвя по-отдалеко :-)
                                Hristo Draganov
                                http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X