Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    В същност, кучето е по-скоро всеядно, отколкото месоядно.
    На "синджира" няма голям избор-каквото има в паницата!
    -Вероятно, ако генетиците се потрудят,ще успеят да променят "храносмилането" и зъбите ,а оттам и промяна в класификацията на вида.

    Коментар


    • От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

      Естествено,че кучетата са месоядни. Стига да им погледнеш зъбите и ти става ясно. На моето му давам само качествена храна за кучета, която преобладават протеини и мазнини.

      Коментар


      • Хранене на бездомни кучета

        Здравейте, въпреки че не съм специалист, от над 10 години се грижа за няколко (бездомни) кучета - храня ги, кастрирам ги, водя ги по доктори и пр.

        В различни периоди кучетата варираха, защото ги тровиха, нови се появяваха и пр. Та за храненето...животните са големички - по над 30 кг./бройката и в един момент се оказа, че (1.) общите разходи за храна набъбват значително, (2.) гранулите, с които ги хранех (по-нисък клас), ги подуват или направо си затлъстяват и (3.) едната от тях е по-възрастна и разви ревматични болки в предния крак, та трябваше да намеря решение и на този проблем.

        След доста лутане, решението дойде от познати ветеринари, които, на база опит и наблюдения на практики в чужбина, предложиха просто решение - обикновена фуражна пшеница.

        По-надолу ще споделя, как изглежда днес менюто на бандата, но първо за ползите, които си проличаха още на първия месец:
        • козината на всички от глутницата лъсна видимо;
        • спряха да се подуват и да тлъстеят;
        • оказа се, че в зависимост от начина на приготвяне на пшеницата (не трябва да е преварена, по-твърда да е), се решава от раз проблемът при женските кучета с възпаленията на околоаналните жлези;
        • бюджетът за храна се редуцира ЗНАЧИТЕЛНО.
        Глутницата е на режима, който ще споделя по-надолу, вече трета година и се чувства и изглежда прекрасно, така че освен препоръката на ветеринаря вече имам и емпирични наблюдения. Единствено при женската, която е по-стара, ежедневно към храната добавям и по 1-2таблетки калций и 1-2 таблетки глюкозамин - за ставите.

        И така, продуктите, от които подготвям менюто, изглеждат така:
        • Набявям си един чувал фуражна пшеница – цената в момента е 22 лв./40-килограмов чувал.
        • Един 10-килограмов чувал с гранули - по Ваше усмотрение, аз използвам такъв, в ценовия диапазон 2-3 лв./кг. Подчертавам, че гранулите се явяват по-скоро добавка при това хранене, така че дали ще вземете по-скъпа или по-евтина гранула си е индивидуално решение.
        • Месо или карантии. За едно 30-40 килограмово куче аз предвиждам по около 200 - 300 гр. варени сивнски сърца и малко черен дроб (за подсилване на вкуса) на ден.

        Взема се голяма тенджера, в която се сипват две чинии или канчета пшеница (внимавайте с количеството, защото набъбва значително), 10 - 15 моркова, предварително нарязани с кухненски робот на тънки шайби (така се "прикриват" в порциите, ако са по-едри, отказват да ги ядат ). Тенджерата се допълва с вода и се вари. Важно - пшеницата не трябва да се преварява, а да остане леко хрупкава. По този начин, освен че им доставя всички хранителни вещества, които съдържа, също буквално "продухва" храносмилателната им система.

        Друг вариант е вместо да варите, просто да накиснете пшеницата за 10 - 12 часа, но тогава не им е толкова вкусна.

        След като се свари пшеницата, водата се отцежда и се добавя олио "на око", така че добре да поомазни съдържанието на тенджерата.

        Отделно се сваряват карантиите, но отново да не са преварени, защото когато са по-жилави, кучетата ги дъвчат по-усилено и така си почистват и зъбите.

        Бандата се храни еднократно, вечер, защото при кучетата както храната, така и лекарствата се усвояват най-добре вечер.

        Рационът на куче (20 - 40 кг) включва около 300 - 400 гр. пшеница с моркови (3-4 черпака), 200 гр. ненакиснати гранули и около 200 гр. мръвка – основно свински сърца. Всичко това се смесва в една пластмасова кутия и се залива с 200 - 300 мл. бульон от карантиите, изчаква се 5-10 мин. малко да поеме и се сервира.

        Подчертавам, че глутницата е с ниска до средна двигателна активност, освен ревматичните болки, за които писах, нямат видими здравословни проблеми и са бездомни кучета, т.е. посоченият хранителен режим се препоръчва, когато търсим да съчетаем балансирано хранене със съвсем достъпна цена.

        Както писах и в началото, не претендирам, че това, което съм описал е идеалният режим, но той е съставен след консултации с ветеринарни специалисти, а след 3-годишни лични наблюдения мога да кажа, че с някои дребни забележки, кучетата изглеждат и се чувстват прекрасно.

        Ще се радвам да споделите коментари, мнения или въпроси.
        Последно редактирано от nevazmutimiat; 17-10-21, 09:14.

        Коментар


        • сто
          сто коментира
          Редактиране на коментар
          35-7 килограма голдън, домашен, яде по два пъти на ден след разходка, сутрин 3-4 км, вечер почти двойно и все на скорост. Изяжда около 400-500 грама гранули на ден и пак ми се струва пълен и тромав. Кило пшеници, карантии и друго ми се вижда страшно много.

        • nevazmutimiat
          nevazmutimiat коментира
          Редактиране на коментар
          400 - 500 гр. гранули като се накиснат с някакъв бульон пак се отива на около кило храна, може и повече.

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X