Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
    ...След като за детето ми най-полезна е домашно приготвената храна, значи и за кучето ми тя трябва да е достатъчно добра.
    Те (лекарите диетолози) съвсем скоро ще започнат да ни убеждават точно в обратното, че всъщност и за детето не е полезна домашно приготвената храна, а трябва да му купуваш специални гранули....
    Аз се питам нещо друго, сега влязох в един онлайн магазин и видях суха храна 13.5кг на цена 148.50лв от друга страна в хранителните магазини кило свински гърди с кост са около 7лв кг или 13.5кг = 94.5лв То какво излезе, тея гранули от какво и как са правени че струват повече от свинското? Сигурно някой ще каже, че те са по- полезни от сготвени свински мръвки със зеленчуци и хлебец... Нещо не е така тая работа с гранулираните храни... Да вярно е, че си трябва време да сготвиш и за кучето, но нали намираме време точно за нещата които обичаме, не може да имаш време 2 дена да лежиш под джипа а да нямаш 1-2 часа да сготвиш на кучето храна за няколко дена.
    I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Аз немога пък да разбера,как неможете да погледнете мааалко по-далече от носа си. Никой от нас не спори,че домашната храна е по-добра от кучешката.Въпроса е обаче,коя домашна храна. Защото има една система наречена BARF - Biologically Appropriate Raw Food,която е съчетала всичко необходимо за кучето. Щото да му хвърлиш едни свински мръвки в тенджерата не е достатъчно. Кучето има нужда от разнообразно меню,че да е здраво.То отдавна се е изменило,като вид и въпреки,че оцелява във вскявки условия,едва либи оцеляло без намесата на човека.Та.. малко са хората,които си гледат кучетата по нея,защото е неимоверно сложна за реализация. За това гранулите са второто най-добро решение. И стига с тия глупости за химиите,науката достатъчно се е развила,виждали ли сте храната на космонавтите какво представлява? Не разбирам какво пречи,истинското месо или истински нужните продукти да се направят на гранули? Тая типично българска черта,че нещо е направено за да ти вземат парите... е... ебаси байганьовщината. В крайна сметка,нищо от това тук не е изсмукано от пръстите.Нито съм си го измислил аз,нито е световна конспирация.Както каза някой по-нагоре,големи хора сме всеки може да реши как да си храни кучето,но моля нещо което е абсолютно доказано не го размивайте с разни легенди и откровени глупости.Вашето прилича на това,все едно сега да влезна в подфорума за лебедките и да почна да разправям как комшията няма никакви проблеми с ръчна лебедка на Патрол У60 за 30лв,а глупостите за либрите е измислено от фирмите за лебедки,че да ни взимат парите.

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
        Те (лекарите диетолози) съвсем скоро ще започнат да ни убеждават точно в обратното, че всъщност и за детето не е полезна домашно приготвената храна, а трябва да му купуваш специални гранули....
        Никой тук не убеждава, че кучето трябва да се храни с гранули. Аз също съм против. Но съм много по-против да се храни с остатъци от масата, туршии или продукти, които са вредни за кучето. Сигурно щях да съм ок, ако знаех, че кучето ми ще живее 60 и няма да му пречи да хапне малко от това, малко от онова... Идеята да гранулите е, че е уж балансирана храна. Със сигурност това, че са скъпи обаче, не означава, че са качествени. Има си и тема за това.

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
        ''Как бе... Полезни са, ти не знаеш!''.- Благодаря за иронията, не се получи.
        Повечето хора дават кокали на кучетата си и трудно ще бъдат отучени от това, ако въобще има нещо вярно в това, че кокалите били вредни. Аз ще си им давам и си нося отговорност. Не всеки има възможност, да купува скъпа храна и да глези кучето си. Навремето, като е нямало кучешки храни, с какво са ги хранили, ако не с кокали ? И пак кучетата са живеели по много години.
        Така е! Със сигурност не всеки може да си позволи да храни кучето си с мръвки или скъпа храна. Но проблема е, че после сметката при ветеринаря може да е двойна. Винаги ще се хранят кучета с кокали. Сигурно голяма част от тях ще живеят дълги години ядящи кокали, но ще има и такива, които ще имат здравословни проблеми.

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
        П.С.- Колега, изпитваш ли обич към кучета ? Защото, като съдя по аватара ти, маи не е така...
        Колега, да изпитвам голяма обич към кучетата! Та чак с много усилия съм намерила дядото на моя куч, та са се запознали и са се боричкали заедно. Та... как съдиш по аватара ми, че не е така?

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
          Аз се питам нещо друго, сега влязох в един онлайн магазин и видях суха храна 13.5кг на цена 148.50лв от друга страна в хранителните магазини кило свински гърди с кост са около 7лв кг или 13.5кг = 94.5лв То какво излезе, тея гранули от какво и как са правени че струват повече от свинското? Сигурно някой ще каже, че те са по- полезни от сготвени свински мръвки със зеленчуци и хлебец... Нещо не е така тая работа с гранулираните храни... Да вярно е, че си трябва време да сготвиш и за кучето, но нали намираме време точно за нещата които обичаме, не може да имаш време 2 дена да лежиш под джипа а да нямаш 1-2 часа да сготвиш на кучето храна за няколко дена.
          Аз пък не мога да разбера това настървение, с което се атакуват готовите храни. Ами никой никого не задължава да ги ползва. Който не ги одобрява или качествените такива му идват скъпи - просто да храни с каквото намери за добре или с каквото може да си позволи. То като с колите. Един сипва синтетика, а друг - Диона Шмиргел или пък изобщо не *бава да сменя масло, щото тя колата ще си върви и така.

Гранулите не е задължително да са най-доброто, но са преди всичко удобство за собственика. Не само защото спестяват време и разправии за приготвяне, но и защото (говорим за качествените храни) човек горе-долу може да бъде сигурен, че осигурява балансирано хранене.

А как може или как не може човек да си прекарва времето или да си харчи парите е нещо, което всеки си решава за себе си и на никой му не е работа да се меси. Все едно някой да тръгне да пита "Ми ти що така даваш 200,300, 400 лв на месец за цигари, пък си се стиснал да дадеш 150 лв за хубава храна за кучето?"

Какво има в гранули от висок клас ли. Ами примерно нещо такова

СЪСТАВОбезкостено пилешко месо*, брашно от пилешко месо, обезкостена сьомга*, брашно от пуешко месо, брашно от херинга, червени картофи, сладки картофи, грах, обезкостено пуешко месо*, пилешка мазнина (запазена с миксирани токофероли, естествени източник на витамин Е), пресни цели яйца*, пресен пилешки дроб*, прясна обезкостена бяла риба*, обезкостена сладководна треска*, сушена на слънце алфалфа, грахови влакнини, прясна обезкостена херинга*, органичен келп, тиква, корен от цикория, моркови, спанак, ряпа, ябълки, червени и черни боровинки, сладък корен, корен от ангелика, сминдух, цвят от невен, сладък копър, листа от мента, лайка, корен от глухарче, лятна чубрица, розмарин, витамин A, витамин D3, витамин E, ниацин, тиамин мононитрат, рибофлавин, калциев пантотенат, пиридоксин, фолиева киселина, биотин, витамин B12, цинков протеинат, железен протеинат, манганов протеинат, меден протеинат, селен, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium. *

* ДОСТАВЕНИ ПРЕСНИ, никога замразявани и без консерванти.

ГАРАНТИРАН АНАЛИЗ
          Суров протеин (мин.) 38.0 %
          Сурови мазнини (мин.) 16.0 %
          Сурови фибри (макс.) 3.0 %
          Влага (макс.) 10.0 %
          Калций (мин./макс.) 1.5 % / 1.7 %
          Фосфор (мин./макс.) 1.2 % / 1.4 %
          Омега-6 (мин.) 2.6 %
          Омега-3 (мин.) 1 %
          DHA (мин.) 0.6 %
          EPA (мин.) 0.3 %
          ALA (мин.) 0.12 %
          Въглехидрати (макс.) 25%
          Пепел (макс.) 7.5%
          Таурин (мин.) 0.35 %
          Глюкозамин (мин.) 1400 мг/кг
          Хондроитин (мин.) 1200 мг/кг
          Микроорганизми (мин.) 120M cfu/кг
          pH 5.5

РАСТИТЕЛНИ КОМПОНЕНТИ
          Корен от цикория 700 мг/кг
          Сладък корен 500 мг/кг
          Корен от ангелика 350 мг/кг
          Сминдух 350 мг/кг
          Цвят от невен 350 мг/кг
          Сладък копър 350 мг/кг
          Листа от мента 300 мг/кг
          Цвят от лайка 300 мг/кг
          Корен от глухарче 150 мг/кг
          Лятна чубрица 150 мг/кг

ВИТАМИНИ
          Витамин A 16 kIU/кг
          Витамин D3 1 kIU/кг
          Витамин E 400 IU/кг
          Витамин B1 0.9 mg/кг
          Витамин B12 0.5 mg/кг
          Тиамин 50 мг/кг
          Рибофлавин 45 мг/кг
          Ниацин 450 мг/кг
          Пантотенова к-на (B5) 50 мг/кг
          Пиридоксин (B6) 38 мг/кг
          Биотин 1 мг/кг
          Фолиева киселина 5.2 мг/кг
          Холин 2700 мг/кг
          Аскорбинова к-на 55 мг/кг
          Бета каротин 0.44 мг/кг

АМИНОКИСЕЛИНИ
          Таурин 0.3%
          Лизин 2.45%
          Триптофан 0.38%
          Треонин 1.5%
          Тирозин 0.98%
          Метионин 0.8%
          Изолевцин 1.5%
          Левцин 2.9%
          Валин 1.85%
          Аргинин 2.2%
          Фенилаланин 1.6%
          Хистидин 0.8%
          Цистин 0.35%
          Глутаминова к-на

МИНЕРАЛИ
          Натрий 0.4%
          Хлор 0.64%
          Калий 0.77%
          Магнезий 0.1%
          Сяра 0.4%
          Манган 27 мг/кг
          Кобалт 0.47 мг/кг
          Селен 0.9 мг/кг
          Желязо 240 мг/кг
          Цинк 200 мг/кг
          Мед 26 мг/кг
          Йод 1.8 мг/кг
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от lllusion Преглед на мнение
            Колега, да изпитвам голяма обич към кучетата! Та чак с много усилия съм намерила дядото на моя куч, та са се запознали и са се боричкали заедно. Та... как съдиш по аватара ми, че не е така?
            Останах с впечатление, че си падаш по кучешки боеве, извинявай!

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
            Напълно съм съгласен с горното!
            Да попитам знаещите - пасейки трева , какво си набавя кучето - витамини , минерали или др.?
            Кучетата пасат трева, а после я повръщат, за да изчистят, един вид, корема си.
            ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
              Напълно съм съгласен с горното!
              Да попитам знаещите - пасейки трева , какво си набавя кучето - витамини , минерали или др.?
              Напиши в Гугъл "самолечение при кучетата" - раздел е от кинологията.

Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение
              ......... Тая типично българска черта,че нещо е направено за да ти вземат парите... е... ебаси байганьовщината. .........
              Понеже търгувам и с кучешки храни, преди година и малко си правих проучване на БГ-пазара за този асортимент. И получих едни, меко казани странни резултати. Лек пример: Значи продуктите на Нестле в голяма разфасовка/чувал 15кг/ могат да се търгуват само и единствено от Кавен. Същите и подобни продукти можеш да си купиш /по цени на дребно/ в широкия център на Виена, но в България да ги продаваш само на дребно /в магазин/. И сега е интересното - цената, платена в Австрия + транспорт е значително по-добра от едровата тук. Ебаси Ганьо как го еbат, а? Ама той си е виновен, щом е Ганьо.
              ПП Валидно и при котешките храни!
              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
                ... Понеже търгувам и с кучешки храни, преди година и малко си правих проучване на БГ-пазара за този асортимент. И получих едни, меко казани странни резултати. Лек пример: Значи продуктите на Нестле в голяма разфасовка/чувал 15кг/ могат да се търгуват само и единствено от Кавен. Същите и подобни продукти можеш да си купиш /по цени на дребно/ в широкия център на Виена, но в България да ги продаваш само на дребно /в магазин/. И сега е интересното - цената, платена в Австрия + транспорт е значително по-добра от едровата тук. Ебаси Ганьо как го еbат, а? Ама той си е виновен, щом е Ганьо.
                ПП Валидно и при котешките храни!
                Дали са странни? Дори ако се абстрахираме от вероятността Нестле да си води някаква по-специална ценова политика, няма как да пренебрегнем други обстоятелства. Като си правил проучване, проучи ли австрийските търговци какви количества поръчват и какъв оборот правят? Защото, според някои данни още преди 4 години пазарът на храни за домашни любимци в Австрия е бил от порядъка на 168 милиона долара. Какъв ли е той у нас?!?

А иначе, един бърз преглед по Интернет магазини показва, че чувал 13.5 кг Orijen, който в България се продава за около 140 лв, в Германия струва около 70 евро, в Англия - 66-67 лири, а в Амазон се продава за 67.50 долара (цените са без доставка). Т.е. поне за някои от храните цените тук са като другаде. Че ние сме с по-ниска платежоспособност е друг въпрос.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

На мен пък пак в Австрия ми направи впечатление, че цената на 15кг. чувал е доста по-ниска отколкото тук на същия, но пък малките опаковки-1кг до 5кг там са два пъти повече по-скъпи от същите у нас, това за кучешка, котешка и храна за зайци и хамстери.
                  Преди няколко години работех във фирма, която внася висок клас храни, аксесоари и лекарства за домашни любимци, производителят във Франция има птицеферми, птиците от които се отглеждат само за използване в храните за кучета и котки. Не както много хора си мислят, че се използват болни животни или развалено месо. По въпроса защо сухите гранули са няколко пъти по-скъпи от суровото месо-гранулите са с влажност под 10%, докато суровото месо е около 75%. Понеже и аз съм минал през варианта готвене за куче, цялата хамалогия не е за всеки-една тенджера под налягане храна за два дена, мирише докато се свари, зимата седи навън, но лятото задължително в хладилника. Да не споменавам какво всъщност садържа готвеното, за разлика от гранулите, които са лесни и удобни за съхранение и използване, гарантират балансирано и пълноцено хранене, е всичко това важи за високият и скъп клас храни, няма как всичко хубаво е скъпо
                  Да се твърди, че гранулираната храна предизвиква чернодробни, бъбречни или други заболявания си е чисто заяждане. ДА даването на кучешка храна на котки може да причини бъбречни проблеми, и по-конктретно образуване на камъни. Причината обаче е много проста-в кучешката храна се използва соя като източник на протеин, но растителният протеин съдържа повече магнезий, който обаче по-трудно се изхвърля от организма, задържат се в бъбречното казанче, около тях започват да "полепват" и други микроелементи и клетки, и утайката в урината е готова. Евтината котешка храна причинява същото, соята е по-евтина от месото.
                  Медицината и диетологията като част от нея се развиват с часове, нормално е "модерните" храни или хранителни добавки да се различават от това което са яли бабите ни едно време. Дядо ми който също е ветеринарен лекар ми каза преди време:"Едно време когато аз бях в университета, учехме само как да трепем кучетата, защото са опасни заради беса", а сега 1/4 от изучаваният материал се върти около кучетата и котките.
                  Между другото към привържениците на домашно сготвеното-знаете ли че солта в хляба е около 10%, ако храните кучето си с хляб, вие не се грижите добре за него, дори точно обратното-натоварвате сърцето и бъбреците с всяка филийка

Коментар

Първоначално публикуван от Gichev Преглед на мнение
                    ...знаете ли че солта в хляба е около 10%...
                    Хей-хей, ти тези проценти за нищо ги нямаш! Грешиш къмто с два порядъка (сто пъти)...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                      Аз пък не мога да разбера това настървение, с което се атакуват готовите храни. Ами никой никого не задължава да ги ползва. Който не ги одобрява или качествените такива му идват скъпи - просто да храни с каквото намери за добре или с каквото може да си позволи. То като с колите. Един сипва синтетика, а друг - Диона Шмиргел или пък изобщо не *бава да сменя масло, щото тя колата ще си върви и така.

Гранулите не е задължително да са най-доброто, но са преди всичко удобство за собственика. Не само защото спестяват време и разправии за приготвяне, но и защото (говорим за качествените храни) човек горе-долу може да бъде сигурен, че осигурява балансирано хранене.

А как може или как не може човек да си прекарва времето или да си харчи парите е нещо, което всеки си решава за себе си и на никой му не е работа да се меси. Все едно някой да тръгне да пита "Ми ти що така даваш 200,300, 400 лв на месец за цигари, пък си се стиснал да дадеш 150 лв за хубава храна за кучето?"
                      Аз не атакувам настървено гранулираната храна, само споделям мнението си по въпроса. Стремя се да подсигуря разнообразна храна на моя каракачанец. Хубавото е, че имам къде да му готвя и съхранявам храната така че да не ми пречи, зная че не всеки може и има място. Възпитавали са ме, че кучето е член на семейството, и от тази гледна точка не приемам даване на 300лв за цигари за сметка на храната на член от семейството (сега не ме критикувайте, че сравнявам кучето с детето примерно, просто казвам че и кучето е член на семейството).
                      Някой спомена за храната на космонавтите, все си мисля, че при тях основен фактор е и мястото която тя заема и начина на съхранение, както и липсата на кухня в совалката или космическата станция. (естествено може и да греша, никога не съм бил на совалка и не съм ял храна за космонавти..)
                      Просто това с гранулите ми се вижда малко като степчетата, все си мисля, че е по полезно да си направя сок от портокали вместо да си разтворя прахче в литър вода.
                      Друг въпрос е колко са естествени портокалите или колко са пълни с химия самите те.
                      Спирам да говоря защото пак ще кажете, че плюя и нападам готовите храни.
                      Поздрави и обичайте домашните си любимци и се грижете за тях като за член от семейството.
                      I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Днеска вземах немска овчaрка.Родена е на 9.11.2013.Освен прясно мляко с какво друго мога да я храня сега.Чета и всичко в нета,но да питам все пак.Мерси.
                        Ducati è nel mio cuore.

Коментар

Защо е отбито толкова рано кучето? Много безотговорно... освен,че може здравословно да му навредите,може да го съсипете психически и от него после нищо няма да става. Само ще прилича на НОК,а ще се държи,неадекватно. Никакво прясно мляко! В зоомагазините има смеси,заместители на коластрата. С това трябва да го храните поне до 40 дни. После преминаваш плавно на суха храна "стартер". И чак,като навърши 3,4 м. можеш според мен да започнеш да му готвиш. И никакви резки смени на храненето,че може да стане беля.

Коментар

И аз не исках да го вземам толкова рано,но нямаше начин.Сега отивам до зоомагазин за храна,и друго ако трябва.Ходих,ветеринаря ми даде храна за бебета,и утре каза да го занеса за глисти,ваксини след 40ят ден.Сега където го държа е топло,имам закрита барака ако го оставя там ме е страх да не замръзне.Има си колиба.Къде е най добре да го държа в момента.
                            Последно редактирано от the_animal33; 04-12-13, 13:11.
                            Ducati è nel mio cuore.

Коментар

Тъй правят ,гледат да се отърват от рано пък каквото стане там с кучето.Продават се сухи млека за кучета вземете му, има и едни каши за кученца, които могат да се дават към 25 ден .В краен случай ако кучето е на някакво място където няма вет.кабинети или зоомагазини може да му се дава адаптирано мляко за бебета ,но не и прясно краве мляко.В още по-краен случай клонящ към "какво стане" може кисело мляко.Вземете му стартер и го предлагай още от сега не е рано ,първоначално накиснато в млякото.Обезпаразити го с дронтал пъпи. И за това не е малко.И най -важното никакъв контакт с други кучета , това ранно отбиване му компрометира имунитета.Третирате го като бебе.

Коментар

Млякото за бебета (хора) не е подходящо,поради крайно различния му състав. Иначе за обезпаразитяването е мн.правилен съвета. Нека дозата и препарата,обаче ги определи ветеринар,след като му прегледа общото състояние. Дронтал Пъпи,май е течен и е хубаво,първо с доктор да се консултира за дозичката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X