Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Правилно хранене на кучето през отделните етапи от живота му му

    Понеже много от нас гледат кучета,но забелязвам че някои от все още спазват разбирания,които не само са остарели,ами са противопоказни за животните правя тази тема, и се надявам модератора да я постави като "залепена",за да се информират хората и да избегнат грешките при хранене на домашнте си любимци,защото както при хората така и при тях е основен фактор за здравословното им състояние.Държа да кажа,че това което ще пост-на тук,не са мой разбирания,а резултат от доказани от специалисти методи.

    1. Смятам да започна първо с това,което задължително НЕ ТРЯБВА да даваме НИКОГА на кучетата си,а след това ще проследя отделните етапи от храненето. По-голямата част от материалите,ще ползвам отforum.dog.bg/

    10 "НЕ" В ХРАНЕНЕТО НА КУЧЕТО И КОТКАТА

    Знаете ли, че има неща, които никога не трябва да се дават на кучето или котката? Съветваме всеки собственик на котка или куче да прочете тази полезна статия на д-р Карен Хелинген.

    Много години съм работила в спешна помщ. Какви ли не храни и напитки са давали собствениците на животните, които после ми се налагаше да спасявам. А правилото е просто - ако това не е особено полезно за вас самите, по-скоро е вредно за вашата котка или куче. Някои животни са готови да изядат какво ли не, затова стопаните трябва да са внимателни, за да не се окаже техният любимец пациент на спешното. Ето десет продукта, които не трябва да се дават на животните:

    1. Никакви кости - костите са вредни за животните! Всяка година безброй животни се оказват в отделението за бърза помощ след угощение с кост. Работата е там, че кучетата са месоядни, а не всеядни животни, и повечето кучета и котки просто не смилат костите. Остро парченце кост или заседнало в червата късче могат да доведат до пагубни последици, обикновено операция. Костта може да заседна в устата или в гърлото, което също е опасно.
    Вредни са всякакви кости, вкл. свински, птичи и говежди. Следващият път, когато ви се прииска да дадете кост на кучето, нека бъде "Nylabone" (Изкуствена кост от зоомагазина за поддържане на зъбите). Кучето ще ви каже "благодаря" за това.

    2. Шоколадът може да бъде смъртоносна отрова, тъй като съдържа веществото теобормин, което предизвиква сърцебиене, възбужда централната нервна система и свиване на артериите. Клиничните симптоми могат да бъдат най-различни - от гадене, диария, безпокойство и раздразнителност до остра сърдечна недостатъчност, припадък с конвулсии или смърт. Това може да стане съвсем бързо - след 4-6 часа след като кучето е изяло шоколада. Смъртен изход при петнайсеткилограмово куче може да предизвика 1 фунт шоколад. Ако кучето ви се е наяло с шоколад, незабавно се обърнете към ветеринар.

    3. Алкохолът също е крайно вреден за кучетата и котките. Животните се опияняват много бързо: започват да се препъват, да се удрят в предмети, травмират се и губят контрол над пикочния мехур.
    Във високи дози алкохолът потиска централната нервна система, дишането и сърдечната дейност и може да доведе до смърт.

    4. Млякото също не е от полза за животните, тъй като много от тях не понасят лактозата (млечната захар), което може да предизвика диария. При животните често отсъства ензимът, необходим за разграждането на лактозата, което води до стомашно-чревни проблеми. Дори ако на животното му харесва вкусът на млякото, особено при котките, въздържайте се от него.

    5. Много опасни за животните са шунката и другите солени деликатеси и продукти. Освен високото съдържание на мазнини, в тях има много сол, което може да предизвика силни стомашни болки или панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза). Освен това едрите кучета, които ядат солена храна, пият много вода, което може да доведе до опасното за живота състояние - разширение на стомаха. Стомахът се напълва с газове и след няколко часа може да се завърти, при което кучето обикновено загива.

    6. Лукът е токсичен за животните (в големи количества - няколко сурови глави). В него се съдържа веществото алил-пропил-дисулфид, което уврежда червените кръвни телца и може да доведе до печален изход. Животните развиват анемия, слабост, дихателни проблеми. Ако кучето ви се е наяло с лук, по-бързо се обърнете към лекар.

    7. Кофеинът също е вреден. В него се съдържа метилиран ксантин, който, както шоколада, превъзбужда централната нервна система и сърцето, и след няколко часа може да предизвика повръщане, раздразнителност, силно сърцебиене и даже смърт. В никакъв случай не допускайте животните до сутрешното си кафе или чай.

    8. Плодовете на авокадото също са опасни за животните. Първо, те съдържат много мазнини и могат да предизвикат разстройство, повръщане, даже панкреатит. Второ, семената на авокадото са токсични и могат да заседнат в червата, предизвиквайки непроходимост, заради което да се наложи хирургическа намеса.

    9. Много хора ще се учудят, но за котките е вредна рибата тон. За нормалната работа на сърдечния мускул е необходима аминокиселината, наречена таурин. Ако искате да поглезите котката си с риба тон, чийто вкус тя така харесва, давайте специална риба тон за котки, в която е добавена така нужната й аминокиселина.

    10. Резултатите от последни изследвания показват, че стафидите и гроздето могат да предизвикат у животните бъбречна недостатъчност. Малките кученца при това могат да се задавят с грозде.

    * Заб. прев.: В никакъв случай не хранете кучетата с подправки и пушени меса - съдржащите се в тях феноли са крайно токсични за черния дроб!

    Превод на руски Жана Тоффа.
    КУСНО ИЛИ ОТРОВНО?

    1. Опасните картофи и домати
    Оказва се, картофите са вредни. Ако кучето изяде суров картоф, диарията, коликите и депресията са му сигурни. Причината е много проста - кучешкият стомах не е приспособен да храносмила кореноплодни, особено сурови. Същото се отнася и до доматите, дори ако са израсли в собствената ви градина.

    От живота: познавам един мастиф, който обожава наесен да събира със стопанина си реколтата и се лакоми за "дарове на природата". Мастифът не се отказва от нищо: картофчета, круши, какво ли не, всичко - в устата. Случва се след събирането реколта да не остане, а кучето пращи от здраве.

    2. Ужасните стафиди и авокадо
    Опитвали ли сте авокадо? А кучето е по-добре да не опитва. Американците бият тревога: от екзотичния плод у кучетата могат да се появят заболявания ... на дихателните пътища! А семка може да заседне някъде в хранопровода. Авокадото е противопоказно и за гризачите и птиците.
    Със стафидите работата стои още по-зле. Някак даже е непонятно защо са толкова опасни, но ужасно опасни са те.

    От живота: мислех си, че стафидите са вредни, защото са сладки. Ами гроздето? Много хора казват, че кучетата го обичат, както малини или черници.

    3. Коварните ябълки и лук
    Съгласете се, съвсем не всяко куче доброволно ще се съгласи да сдъвче глава лук. А ако все пак се съгласи, ще плати за своята наивност: ще си изгори лигавицата на хранопровода и стомаха. Ябълките са също такова страшно нещо, както доматите, че и повече: в ябълките има семки, а в семките - вещества гликозиди, които, според американските лекари, предизвикват у кучетата повръщане, обилно слюноотделяне и интоксикация.

    От живота: съвет за в бъдеще - не хранете кучето със събрани семки от ябълки по-често от веднъж седмично.

    4. Кафе, ядки и тесто с мая
    Теоборминът и кофеинът съвсем не са нужни на нашите животни, както и стомашното разстройство. От ядките при кучетата се нарушава перисталтиката и пак обилно слюноотделяне. А прясното тесто с мая може да бухне в стомаха или червата на кучето - такива ми ти баници!

    От живота: веднъж кучето ми излапа пълна тенджера с тесто и остана много доволно.

    5. Страшният антифриз!
    Ето това е действително опасно. Работата е там, че автомобилният антифриз е сладък и кучетата намират миризмата му за привлекателна. За съжаление, дори чаена лъжичка антифриз е смъртоносна доза и за едро куче!
    И никакви случаи от живота, както разбирате, няма.
    ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ - ---------
    През първите 2 месеца,кучето се храни 4-5 пъти на ден.
    През 3-6 месец се храни по 4 пъти на ден
    Между 6-10 (12) месец по 3 пъти на ден. *Тук зависи от породата. По принцип за възрастно куче се приема куче над 1г. При някои породи като Немска овчарка обаче,се приема че кучето е така наречено "Адулт" след 15 месец.
    От там нататък,след съзряването му,кучето се храни по 2 пъти дневно,като (*Като дневната дажба се разделя на 2 хранения) Ветеринарната медицина изцяло отрича храненето веднъж на ден. Минусите са,че:
    1. Кучето натоварва храносмилателната си система,като поглъща бързо голямо количество храна
    2. Забавя метаболизма си и е склонно към напълняване.
    3. През по-голямата част от деня в организма му настъпват катаболни процеси,които няма как да бъдат спряни,поради липсата на храна!

    .... следва



  • #2
    От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

    ... нещо от себе ще споделиш ли , възраст , порода , меню и т. н. ... , за кучетата , мачки не ме интересуват!
    Все пак са различни ... куче и котка .

    Коментар


    • #3
      От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

      Не разбрах точно какво ме питаш ?

      Ето какво представлява кучешката хранителна пирамида. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:nutrition_pyramid.gif
Прегледи:1
Размер:66.5 КБ
ID:5435719
      Сега на кратко: Имате 2 варианта за хранене на кучето - готвено и гранулирана храна: За готвеното... честно казано.. прекалено сложно е... за едно бебе моежеш по-лесно да сготвиш,отколкото за едно куче. За това препоръчвам гранулите;
      1. Четете съдържанието на храните които купувате. Търсете храни без съдържание на глутен (силен алерген е)
      2. Храни без съдържание на натриев глутамат (силен овкусител) много вреден и за хора и за животни.
      3.НЕ купувайте храни,които съдържат ""meal" мкоето означава примерно смлени пилешки части с кости и т.н. и преработени до формата на протеинов прах, който се нарича meal." "fish meal, з може да е консервиран с етоксиквин, бутил хидроксианизол или бутил хидрокситолуен."Това са канцерогенни консерванти, които доказано причиняват рак, бъбречни и чернодробни проблеми.
      4.Храната трябва да е grain free, демек не трябва да съдържа царевица,соя,пшеница и т.н.
      5.Купивайте гранулирана храна от доказан производител. Това,което се предлага в България от рода на Еукануба,Роял Канин и т.н. съвсем не са хубави храни поради точно това,че не са grain free а са натъпкани до дупка с евтини филъри.Препоръчвам канадските проивзводители на храни,там това което пише не етикета,действително се съдържа в храната.
      НЕ давайте допълнително калции и витамини,ако храните с висок клас храна.Помнете,че предозирането на калция,е по-вредно от колкото недостига и води до по-сериозно здравословни проблеми.
      В крайна сметка важно е да се разбере,че ако храните кучето с хляб,вода и евтини кренвирши, то това не значи че непременно ще се разболее.Все пак тия животни оцеляват и при ужасни обстоятелства,но се замислете ако храните кучето си 12г. с боклуци,колко ли е щяло да живее,ако се храни качествено?


      Малките кучета се хранят с храни които са Puppy. Те се разделят според типа... Puppy large breed - за бебета от едри породи или Puppy small breed -за бебета от дребни породи.
      Количеството,което трябва да се дава на кучето е описано на етикета.
      Като отрасне кучето и стане на 6м. примерно храната се сменя с Junior, а като влезне в зряла възраст с adult.
      ... next

      Коментар


      • #4
        От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

        Добавям:
        Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение
        НЕ давайте допълнително калции и витамини,ако храните с висок клас храна.Помнете,че предозирането на калция,е по-вредно от колкото недостига и води до по-сериозно здравословни проблеми.
        За малки кучета от едрите породи е хубаво да се правят профилактични изследвания поне калциево-фосфорен анализ. Не струва повече от 20лв., а дава много точна представа трябва ли да се дава калций, не трябва ли, как усвоява калция и т.н.
        Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение

        Малките кучета се хранят с храни които са Puppy. Те се разделят според типа... Puppy large breed - за бебета от едри породи или Puppy small breed -за бебета от дребни породи.
        Количеството,което трябва да се дава на кучето е описано на етикета.
        Като отрасне кучето и стане на 6м. примерно храната се сменя с Junior, а като влезне в зряла възраст с adult.
        ... next
        В някои случаи на малките кучета се дава храна за възрастни, но към това би трябвало да ви насочи читав ветеринарен лекар.


        Важно е да се каже също така, че е много важно какъв процент е протеина в храната. Съществува теза, че високопротеиновите храни водят до проблеми с бъбреците и т.н. Мит или не, не може да даваш високопротеинова храна на куче, което натоварването му е час разходка.

        Коментар


        • #5
          От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

          Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение
          Не разбрах точно какво ме питаш ?

          Ето какво представлява кучешката хранителна пирамида.
          Сега на кратко: Имате 2 варианта за хранене на кучето
          ...
          Препоръчвам канадските проивзводители на храни,там това което пише не етикета,действително се съдържа в храната.
          ...
          Понеже сега съм на тази вълна няма как да не констатирам, че нагазваш в една огромна тема, в която еднозначните решения май са много трудна работа и твърде много хора не биха се съгласили с тезата ти за двата варианта.
          Хубаво ги препоръчваш канадските храни, но с цена над 10 лв/кг трудно могат да бъдат масово решение, особено за по-едрите породи, които си похапват количества. Отделно дето някои от тези храни са с доста високи нива на протеини, които не се приемат еднозначно ...

          Първоначално публикуван от lllusion Преглед на мнение
          Добавям:

          ... но към това би трябвало да ви насочи читав ветеринарен лекар.
          Това ми звучи като мисия невъзможна. Поне досегашния ми опит показва, че дори и иначе добри лекари нямат достатъчно добър поглед върху храните и най-много да препоръчат храните на Роял Канин, които обаче по разни класации в същност се смятат за нискокачествени ...
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #6
            От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

            Много си прав! И освен липсата на осведоменост относно храните, 90% от ветеринарите казват: "Задължително калций!" И пишем си ние тук някакви неща, но нас ли ще слуша стопанина на кучето или ветеринаря.
            Аз лично имам 2-ма ветеринари, които си знаят работата. И ме насочиха към правилното хранене, когато имах проблеми с моя куч. За хора от София, мога да ги препоръчам, но на лично, за да не става реклама все пак в темата.

            Коментар


            • #7
              От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

              Сподели как правилно ги храниш ,няма реклама ...
              Темата живо ме интересува , щото имам 5 ловджийски песа ...

              Коментар


              • #8
                От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение
                2. Храни без съдържание на натриев глутамат (силен овкусител) много вреден и за хора и за животни.
                С или без?
                Кои са т. нар. "канадски храни", цени и предимства?
                Защо да не се комбинира пилешко, бульон, месо с гранули?
                Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

                Коментар


                • #9
                  От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                  За малки кучета от едрите породи е хубаво да се правят профилактични изследвания поне калциево-фосфорен анализ. Не струва повече от 20лв., а дава много точна представа трябва ли да се дава калций, не трябва ли, как усвоява калция и т.н
                  - Правилно.
                  Понеже сега съм на тази вълна няма как да не констатирам, че нагазваш в една огромна тема, в която еднозначните решения май са много трудна работа и твърде много хора не биха се съгласили с тезата ти за двата варианта.
                  Хубаво ги препоръчваш канадските храни, но с цена над 10 лв/кг трудно могат да бъдат масово решение, особено за по-едрите породи, които си похапват количества
                  - ТАКА Е!
                  Само това за протеините не е съвсем така,напротив месото така или иначе е протеин,ако храниш кучето само с месо,е ясно че приема голямо количество протен,не виждам какво им пречи на критиците протеина в сухите храни,нормално е да е висок,ако са направени от истинско месо.
                  А пък човек трябва да седне и да сметне. Дали купуването на хранителни продукти за кучето за 1м.,после времето нужно за приготвянето,след това разходите за ток и ти.н. се връзват по-малко от 10лв. А все пак с 1 чувал от 15кг,кучето ми изкарва месец,а е 42кг. Е да... за някои кангал няма е много рентабилноно има добри каласове гранули и за под 10лв. кг.

                  Сподели как правилно ги храниш ,няма реклама ...
                  Темата живо ме интересува , щото имам 5 ловджийски песа ...
                  Гледай сега,аз на моите кучета давам единствено и само гранули. Най-много да им сложа по някоя и др. лъжица консерва по някой път за разнообразие.Щом имаш ловджийски кучета се предполага,че ходиш на лов, и кучетата са натоварени.Тогава е добре,да им вземеш храна за "трениращи работещи или спортуващи" кучета... зависи производителя как я е кръстил.
                  или без?
                  Кои са т. нар. "канадски храни", цени и предимства?
                  Защо да не се комбинира пилешко, бульон, месо с гранули?
                  От това което аз видях,как се отразява на моите кучета,смяната на Еукануба с Орижен,препоръчвам именно нея като марка. Ето няколко примера,за висок клас храни подходящи за правилно хранене.
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:48731_orijen_fichdog_1_2.jpg
Прегледи:1
Размер:22.8 КБ
ID:5435808
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:42748_orijen_adult_1_6.jpg
Прегледи:1
Размер:23.2 КБ
ID:5435809
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:32645_1.jpg
Прегледи:1
Размер:56.9 КБ
ID:5435810


                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:29377-1.jpg
Прегледи:1
Размер:121.1 КБ
ID:5435811
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:adult-lamb-and-rice_1_5234225.jpg
Прегледи:1
Размер:156.7 КБ
ID:5435812
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:post-566-135434296369_thumb.png
Прегледи:1
Размер:86.4 КБ
ID:5435813

                  Коментар


                  • #10
                    От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                    Защо да не се комбинира пилешко, бульон, месо с гранули?
                    Попринцип се твърди,че основната храна трябва да е една. Или готвено или гранули. Е... може понякога едното да се заменя с др.,(ако кучето не се мръщи,защото никак не ми се вярва куче свикнало на готвено,да хапва гранули с охота) освен ако не са овкусени с глутамат или др. овкусители.Ако му готвиш пилешко от това по-добро няма.Имай в предвид,че свинското примерно е мн.мазно месо и се отразява зле на хран.система.С телешко се съмнявам някой да седне да храни... а за бульоните... само и единствено ако са натурални от свареното пиле.Инстантните бульони на Маги примерно са смърт за кучетата. И никакви подправки в готвеното Попринцип това се опитах да обясня,че ако готвиш на кучето... за да му набавиш всичко необходимо.. 1хляб и пиле.. не са достатъчни... то има нужда от още 100 др. неща. За това добрите сухи храни са най-добрата алтернатива.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                      Купувам 2-3 пилета, малко свинки мръвки, пилешки воденички, дробчета..
                      Махам филето от пилето. Слагам малко ориз, моркови, малко картоф и нещо друго, ако имам под ръка.
                      Вари се. Смесвам и слагам в пластмасови кофички. Замразявам.
                      Едната порция вечер му смесвам с малко гранули.
                      Две капризни хинчета си хапват и един лабрадор.
                      Опитвам се да намаля килограмите на лабрадора, защото само с гранула остава много малко количество за вечерта.
                      Така бульон и месо ми се струва по-качествено, по-усвоимо.
                      С около 40 лв. стават порции почти за месец, за всички кучета.
                      Иначе малките не ядат гранули и ако купуваш за капризни хинове ще излезе над 60 лв. на месец.
                      Другите гранули са много калорични явно и качва.
                      Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                        Първоначално публикуван от fnqkhhhzzz Преглед на мнение
                        ... а за бульоните... само и единствено ако са натурални от свареното пиле ...
                        Ама казва ли ти някой с какво е натъпкано пилето и смееш ли да питаш ...
                        Ние не сме неутрални!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                          Значи да разбирам, че с кокалите, пилешки и всякакви други, дето не ги хвърлям в кофата за боклук, а ги давам на уличните кучета,само им вредя ?
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                          Коментар


                          • #14
                            От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                            Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
                            Купувам 2-3 пилета, малко свинки мръвки, пилешки воденички, дробчета..
                            Махам филето от пилето. Слагам малко ориз, моркови, малко картоф и нещо друго, ако имам под ръка.
                            Вари се. Смесвам и слагам в пластмасови кофички. Замразявам.
                            Едната порция вечер му смесвам с малко гранули.
                            Две капризни хинчета си хапват и един лабрадор.
                            Опитвам се да намаля килограмите на лабрадора, защото само с гранула остава много малко количество за вечерта.
                            Така бульон и месо ми се струва по-качествено, по-усвоимо.
                            С около 40 лв. стават порции почти за месец, за всички кучета.
                            Иначе малките не ядат гранули и ако купуваш за капризни хинове ще излезе над 60 лв. на месец.
                            Другите гранули са много калорични явно и качва.
                            Ами не ти е лошо менюто но му вземи допълнително витамини някакви

                            Коментар


                            • #15
                              От: Правилно хранене на кучето през отделните етапи в живота му.

                              Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
                              Купувам 2-3 пилета, малко свинки мръвки, пилешки воденички, дробчета..
                              Махам филето от пилето. Слагам малко ориз, моркови, малко картоф и нещо друго, ако имам под ръка.
                              Вари се. Смесвам и слагам в пластмасови кофички. Замразявам.
                              Едната порция вечер му смесвам с малко гранули.
                              Две капризни хинчета си хапват и един лабрадор.
                              Опитвам се да намаля килограмите на лабрадора, защото само с гранула остава много малко количество за вечерта.
                              Така бульон и месо ми се струва по-качествено, по-усвоимо.
                              С около 40 лв. стават порции почти за месец, за всички кучета.
                              Иначе малките не ядат гранули и ако купуваш за капризни хинове ще излезе над 60 лв. на месец.
                              Другите гранули са много калорични явно и качва.
                              Ами не ти е лошо менюто но му вземи допълнително витамини някакви
                              П.П Междодругото виждам,че нямаш никакви Омега 3 и 6 мазнини.Адски важно е. Слагай по 1,2 лъжици зехтин на почти всичко което им готвиш
                              Намали въглехидратите на кучето щом е дебело и му увеличи белтъчините. По-добре да се храни си пилешко месо, без ориз,можеш да го замениш с картофи.Изчисли му дневната дажба според калориите и му раздели храненията ако трябва на 3,да яде по малко но по-често за да му се забърза метаболизма.Повече движение

                              Значи да разбирам, че с кокалите, пилешки и всякакви други, дето не ги хвърлям в кофата за боклук, а ги давам на уличните кучета,само им вредя ?
                              Е ми.. със сигурност няма да се нахранят,най-много да си направят някое беля с остра кост...
                              Последно редактирано от Борислав Ангелов; 17-12-12, 21:39.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X