От: Пауловния Томентоса - моят експеримент
Продължава да се отплесва темата. Моето мнение е, че всеки, който в това време строи, има достатъчно акъл да прецени какви и къде да има дървета в двора си. И всеки трябва да знае, че преди да отреже каквото и да е дърво с диаметър на ствола над 10 см в собствения си двор - първо трябва да иска разрешение от общината.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пауловния Томентоса - моят експеримент
Свий
X
-
+++ И после сАдим папури, че расли били бързо...Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение...Да събориш 30 годишно дърво и да изчистиш всяка следа от него е въпрос на 1 час...
Остави коментар:
-
Леееко да отплесна темата:
Хора внимавайте с дърветата! Не говоря за пуловния конкретно.
Преди да отрежете дърво(във ваше място, паркинга,ливадата ноколо), помислете поне една седмица.
Ако е криво пробвайте да му придадете интересна форма с подрязване.
Ако е наклонено чрез "циганска сеч" пак може да се изправи за няколко години.
Ако си имате запустяло место и нямате идея за него скубете само във вътрешността - тези които са около реалните граници засега ги оставете. колкото и луксозана къща или кооперация да строите в последствие няма да грозят
.
Да събориш 30 годишно дърво и да изчистиш всяка следа от него е въпрос на 1 час. И се оказва че сте направили грешка. Ха сега почакайте 30 годинки за да се възстанови пейзажа.
Имам горчив опит с 2-3 дървета, че затова.
Остави коментар:
-
Бряста е същата напаст.
Остави коментар:
-
Обратно на темата, запален от идеята, и от мисълта, че никога не съм садил нищо, и е нещо ново за мен, имам желание някой да ми подари/или да купя/ десетина семена от паулония-та, които да насадя в кутийки, и да пренеса след време пред блока, където имаме една доста голяма поляна, но няма нито едно дърво.
Моля, ако някой има желание, да се свърже с мен на лично!
Остави коментар:
-
Не го подценявам. Мразя го. Напаст е. Имах в задния двор. Багера много зор ги изкорени в него. И сега през няколко седмици лятото се налага да орязвам навлязлите през плета клони от съседния парцел.
Остави коментар:
-
Объркал си влака, пич. Акацията е Българското желязно дърво. Преди стоманобетонните и железно-решетъчни стълбове цялата електропреносна мрежа на страната, както и слаботоковата е била качена на дървени салкъмови стълбове.Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение.............. Акацията (салкъм) за мен е най-отвратителното дърво (храст). Освен за бурета не съм чувал да се ползва. Сигурно има, но не ми е попадало.
........
Преди 2 години "правих" порта, създадена от бащата на баба ми
. Знам, че моята няма да изкара и 10г. защото я правих от чам 2.5см. Бях решил да сменям колоните, като за целта взех /подарих ми/ акациеви греди 30/30/300см. Това се качва на багажника на джипа от 4-ма здрави мъже. На место реших, че няма да сменям колоните. Просто си седяха здраво, въпреки че в колоните си вкрвах ръката до лакътя-дупки направени от оси, косове и т.н.
Така че не подценявай този вид!
Остави коментар:
-
Съмнява ме, че приказваме за нероден Петко. У нас не знам да има някъде 8 годишни пауловнии, готови за сеч и материал, че да знаем какъв е той. От първоначалните му реклами си мисля, че като биомаса (за огрев) ще му е трудно, тъй като в повечето реклами казват, че е трудно горим. Бил мек => за мебели пак не става. Но не се измятал и май бил жилав. => става за строителство, сачак, щайги и др. Кубик топола миналата зима един производител на щайги купуваше миналата зима на 75 лв на 120 км от фабриката си.
Остави коментар:
-
Някъде погоре в темата имаше снимки на разни цепеници, пънове и шайби. Демонстрираше се именно размера им, като натрапващият се подтекст е точно стойността като материал.
Остави коментар:
-
Бих казал че като материал в близко бъдеще никакъв няма да е. Виж и предназначението-биомаса. В по-далечно да.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеЕ да де, става въпрос за нещо все-пак бързорастящо, но без всички съпътстващи отрицателни ефекти от томентосата.
Пък и за да даде прираст от метър на месец, трябва да се отглежда като саксийно цвете (каквото обгрижване, ако си готов да осигуриш - неминуемо би имало резултат и при акации). А и дървото на Ронин е станало пет метра, но като гледам е колкото китката ми, та и за нея си трябват години, за да представлява материал (а какво ще е качеството му при този растеж, е друг въпрос)
Остави коментар:
-
Изброй плюсовете и минусите да ги преценим де! Акацията (салкъм) за мен е най-отвратителното дърво (храст). Освен за бурета не съм чувал да се ползва. Сигурно има, но не ми е попадало.
Примерно:
Изоставена ливада
+
+
+
-
-
-
Засадена с Пауловния
+
+
+
-
-
-...
Остави коментар:
-
Е да де, става въпрос за нещо все-пак бързорастящо, но без всички съпътстващи отрицателни ефекти от томентосата.
Пък и за да даде прираст от метър на месец, трябва да се отглежда като саксийно цвете (каквото обгрижване, ако си готов да осигуриш - неминуемо би имало резултат и при акации). А и дървото на Ронин е станало пет метра, но като гледам е колкото китката ми, та и за нея си трябват години, за да представлява материал (а какво ще е качеството му при този растеж, е друг въпрос)
Остави коментар:
-
Да но двете са напълно несъпоставими. Половнията по метър на месец а акацията пак по толкова но на година, приблизително. Това при условие че едното се полива редовно а другото, в случая акацията също трябва да е близо до вода и да я насочваш нагоре чрез редовно подрязване. А ценна и става дървесината след доста години когато достигне едни определени сантиметри в диаметър. Преди 15 г. направихме една акациева гиоричка на правилно според науката място и резултатът ми е пред очите. Иначе да, медецът е върховен!Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеПримерно, нашенско си дърво, което расте сравнително бързо и има ценна дървесина е акацията. А в акациева кория може и пчелин да организираш.
Това съвсем на прима виста, пък и не съм лесовъд.
Остави коментар:
-
Примерно, нашенско си дърво, което расте сравнително бързо и има ценна дървесина е акацията. А в акациева кория може и пчелин да организираш.Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнениеОК, Какво да правя тогава на запустялата ми ливада? Да я заеба пак или да пробвам с пауловния? Посочи плюсовете и минусите на двата варианта!
Това съвсем на прима виста, пък и не съм лесовъд.
Остави коментар:
-
Аз и не мисля да ги поливам много. Може би в началото, за да съм сигурен, че ще се хванат в земята. После 2-3 години рязане до дъно есента. И се надявам за по-нататък кореновата система вече да е способна и сама да се оправи. Като не стане - здраве да е. В случая важното е да не влагам много инвестиции и труд, поради несигурния резултат.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 33,365 в 14:10 на 11-03-26.
Остави коментар: