От: Пауловния Томентоса - моят експеримент
Привет на всички ентусиасти Пауловнисти!Миналата година раздадох доста семена и доста хора си направиха приличен разсад.Aз също направих разсад и после го раздадох по простата причина, че няма на този етап земя където да си направя плантация. Има един фен - Людмил Митков от Свищов - той доста е напред с материала и той от шепа семена тръгна!Има и други.
Към Стоянов- Писах да се засадят с кофичките, защото в градината ако имаш пиопови прасета именно те може да са ти похабили част от разсада.А и нищо ново под слънцето- производителите на домати редовно засаждат доматите така именно поради наличието на попови прасета.
Ако искате да обменяме инфо за пауловния пишете ми на мейла apolo_13@mail.bg
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пауловния Томентоса - моят експеримент
Свий
X
-
При вида Елонгата съществува опасност от проникване на вода в дупките, които се образуват по стеблото след като окапят листата. Водата замръзва и уврежда трайно стеблото.Първоначално публикуван от neo13 Преглед на мнениеИнтересен проект , ще го следя с интерес. Четох някъде че не били подходящи за климатът в Бг и измръзвали. Предполагам че си избрал място с подходящ микроклимат . Успех
Именно поради тази причина предпочитания вид за нашите ширини е именно Томентоса, при която риска от подобно увреждане е минимален, поради липсата на "дупки" след окапването на листата.
И двата вида са студоустойчиви (някъде пишат до -15гр.Ц., другаде -25), но леда си е лед.
Остави коментар:
-
объркването ми е дошло от общата родина на двата вида.Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнениеНе си ме разбрал, Y.Stoqnov. В горния цитат аз говоря за айланта, "дивият орех", а не за пауловнията. По въпроса за пауловнията съм напълно съгласен с теб. Полезно нещо е. В момента имам около 500 броя пикирани на около две педи са вече и ако успея да намеря трактор, че това се оказа сложно, днес утре ще я поставя в земята.
мир!
Остави коментар:
-
Не си ме разбрал, Y.Stoqnov. В горния цитат аз говоря за айланта, "дивият орех", а не за пауловнията. По въпроса за пауловнията съм напълно съгласен с теб. Полезно нещо е. В момента имам около 500 броя пикирани на около две педи са вече и ако успея да намеря трактор, че това се оказа сложно, днес утре ще я поставя в земята.Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнениеДа, в момента в България няма кой знае колко голям пазар, но какво ще е след 8-10 години?
По света масово се използва с декоративна цел, за музикални инструменти, биомаса, корабостроене, пелети и т.н.
Лично на мен ми е кеф да създам нещо от нищо, което дори и никой да не го изкупи след време, поне ще знам, че съм пречистил малко СО2, пчеличките ще са се радвали, ще съм водил дъщеря си там на излети и те такива характер-изграждащи и морало-образуващи дейности.
Остави коментар:
-
Интересен проект , ще го следя с интерес. Четох някъде че не били подходящи за климатът в Бг и измръзвали. Предполагам че си избрал място с подходящ микроклимат . Успех
Остави коментар:
-
Да, в момента в България няма кой знае колко голям пазар, но какво ще е след 8-10 години?Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнениеТова дрЪво няма нищо общо с ореха. Това е айлант, китаец по произход. Силно приспособимо към всякакви условия, но не е кой знае колко ценен вид. Май само за горене става, но като стане поне десетина сантиметра в диаметър. Един приятел цяла зима се топли с такова в котле за дърва и въглища.
По света масово се използва с декоративна цел, за музикални инструменти, биомаса, корабостроене, пелети и т.н.
Лично на мен ми е кеф да създам нещо от нищо, което дори и никой да не го изкупи след време, поне ще знам, че съм пречистил малко СО2, пчеличките ще са се радвали, ще съм водил дъщеря си там на излети и те такива характер-изграждащи и морало-образуващи дейности.
Остави коментар:
-
Като чета темата се сещам, че имам 4 декара в с. Петърница Плевенско. Има ли някой натам, че да прави гори и плантации?
Остави коментар:
-
Влади, ще се чуем по телефона, ама става ли да се сади по това време на годината?
Имам интерес, колкото за проба. Ако става, бих се заинтересувал за повече.
Остави коментар:
-
Това дрЪво няма нищо общо с ореха. Това е айлант, китаец по произход. Силно приспособимо към всякакви условия, но не е кой знае колко ценен вид. Май само за горене става, но като стане поне десетина сантиметра в диаметър. Един приятел цяла зима се топли с такова в котле за дърва и въглища.Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнениеХм ,интересно!
Имам едно подобно в двора- "див орех". Орязах го до кота 0 пролетта а сега е 2,5 м. Ако някой успее да ашладиса нещо плодно отгоре му на това чудо ще е за "Нобел".
Остави коментар:
-
Сашо имам разсад пауловния, ако е за малко мога да ти дам. Догодина повече.
Остави коментар:
-
Да, сега ги поливам през ден, докато станат на фиданки, просто защото корените са на педя под земята. Прави ми впечатление, че онези, които са на сянка са доста по-добре развити, от онези, които са постоянно на слънце и според мен причината е именно във водата.Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнениеА иска ли много вода, т.е. редовно поливане?
Когато се засеят на мястото си - веднъж седмично е достатъчно, тъй като корените вече са на 30-40см под земята.
Остави коментар:
-
Според това което пише в нета,само в началото.Но пък не достатъчната влага,забавя растежа.
Остави коментар:
-
А иска ли много вода, т.е. редовно поливане?
Остави коментар:
-
Е те така започнах и аз...Първоначално публикуван от taran Преглед на мнениеМи,като разглеждах българския нет по въпроса-предимно от семе и резници я размножават на местна почва.Попаднах на 4-5 фирми който предлагат от 30-40 сантиметров разсад до 2-метрови фиданки.++Ма така и така тази година съм изтървам момента за поръчка(повечето събираха поръчки до април),та що да не се пробвам сам за догодина...
после разбрах, че имам и няколко декара пустеещи... и те така 
Ще ти помогна с каквото мога!
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 33,365 в 14:10 на 11-03-26.
Остави коментар: