Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Безплатно отопление?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Безплатно отопление?

Колко ли пари може да струва една малка инсталация за производство на метан от тор или смлени растителни отпадъци?И дали може да си я направиш сам с подръчни средства?
    Някой знае ли какъв е принципа на действие

Чувал съм за едни хора на село които от цинцарлък да не хабят дърва събирали и сушели говежди тор лятото и с него са се греели зимата.Не ми се вярва да е много калорична .
    Последно редактирано от Стария; 24-04-10, 09:51.
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
      Колко ли пари може да струва една малка инсталация за производство на метан от тор или смлени растителни отпадъци?И дали може да си я направиш сам с подръчни средства?
      Някой знае ли какъв е принципа на действие

Чувал съм за едни хора на село които от цинцарлък да не хабят дърва събирали и сушели говежди тор лятото и с него са се греели зимата.Не ми се вярва да е много калорична .

Един познат,преди време ми показва схеми и чертежи на система за извличане на "биогаз",по това време държеше стопанство в Годеч.Ще го питам дали ги пази...
      Колкото до сушените фъшкий-откакто свят светува ги ползвот за горене.
      Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Който желае мога да му обясня как се почиства улица, ограда и стени от отработило масло...
        Малко в страни от темата ама най-бързо става с пожарна.Първо се третира с пенол(концентрата който се добавя във водата при гасенето с пяна) а после с със струйника с вода.Така сравнително добре се чистят повечето ГСМ(без мазута).Това от опита ми в казармата(поделение 36600-централни ГСМ складове на флота)
        Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
          Колко са ДВГ -тата по тия земи?

И какво става с масълцето източено от тях?
          Отработеното масло, колкото и да не екологичен метода, е чудесно средство за борба с паразитните заболявания по дивеча. Прави се т.н. "Калище" и в него се налива маслото. Особено дивите прасета пощуряват за такива места. Като намеря, ще кача снимки.
          Та, по темата - няколко тона годишно при нас отиват за тази цел.
          Сервизите, дето сменят маслата не са толкова много в района, познаваме се и услужват.
          Вальо, помисли за газгенератор на твърдо гориво. Най-високото КПД е там.
          Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Интересна темичка сте си заформили .
            Ама и друго ми е любопитно, освен от растителни отпадъци и животински, как стои въпроса с боклуците, понеже ги има в изобилие .
            След кратка и бърза справка в гугъл, попаднах на някакви подобни теми, но общо взете нищо конкретно като технология и изработка (и аз като стария любопитсвам за дом. условия) Но намерих "Еко Зора" предлага такива системи, както и за биодизел и т.н. Ето един цитат от страничката им:
            Енергиен комплекс за производство на ел. енергия и биодизел от отпадни суровини

Енергийния комплекс за производство на ел. енергия от отпадни суровини произвежда следните енергийни носители:
            • електрическа енергия
            • гореща вода
            • втечнен газ
            • пиролизно масло
            • пиролизен въглен
            • други течни горива

Такъв енергиен комплекс може да се изгради около всяко малко или средно голямо населено място за задоволяване на енергийните нужди на населението или малки предприятия. В този комплекс се извършва пиролиза на отпадните продукти, при което се получава преимуществено пиролизен газ, който гори в двигател с вътрешно горене, куплиран с електрически генератор (ко-генератор).
            Получената електроенергия от инсталацията се получава от възобновяеми отпадъчни суровини и себестойността на електроенергията е около 45 лв/МВт, в зависимост от суровината, а цената по която се изкупува е префенциала /162 лв/МВт/. Цената на оборудването е около 1 200 евро на кВт, което е сравнимо с вятърните, но като се сметне денонощната работа на инсталацията, получаването на гореща вода и други енергийни носители, възвращаемостта е не повече от две години.
            От тук http://ekozora.com/products/electricenergy.html

Цена на оборудването 1 200 евро на кВт, та ако примерно ти трябват (съдя по киловатите на парно котле на твърдо гориво) 30-40кВт идва дебело. И друг е въпроса дали предлагат индивидуални (един вид домакински) решения.

На разни други попадения от търсачката, намирах, че не било много рентабилно производството на метан . По вероятно това да зависи от количеството, но чесно казано изобщо не съм наясно. От друга страна тея малките жълти човечета са си наложили такова производство от отпадъците и остатъчния продук от това го ползват в изграждането на пътните настилки и като цяло проблемите с боклука са си го решили.
            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Язък ти Volk за еко-производството, с което се хвалеше, ако започнеш да отопляваш оранжерията с изгоряло масло. Какво стана с котела на твърдо гориво? Не излиза ли сметката като тегли чертата накрая на зимата?

И ако е така - че не излиза - тогава за какви биогорива говорим? С тях човекът ще фалира тотално.

Коментар

http://www.chambersz.com/a/content/view/72591/112/

Обелки от слънчогледови или тиквени семки.
                Баща ми си купи такова съоръжение (не бих го нарекъл "инсталация").
                Бункер, шнек в тръба, завряна в котел на твърдо гориво.
                Купува шлюпките от семките някъде около 40 лв/тон.
                Разпалва се с дръвца и като се разгори, с шлюпките се поддържа горенето.
                По великден бях при баща ми и си играх с устройството - работи.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Язък ти Volk за еко-производството, с което се хвалеше, ако започнеш да отопляваш оранжерията с изгоряло масло. Какво стана с котела на твърдо гориво? Не излиза ли сметката като тегли чертата накрая на зимата?

И ако е така - че не излиза - тогава за какви биогорива говорим? С тях човекът ще фалира тотално.
                  Котела работи перфектно, тръбния път на радиаторите е над 1 километър, водата влиза почти на пара,излиза ледено студена..

Но 1 декар стъклена къща, при - 10 градуса си иска специална доставка от Донбас!

Тия щуротии с метани и фъшкии са само за програмите!

Ако ще се топля с метан, ще трябва да обера всички обори от областта, а за който не знае - оборския тор е скъпа стока, дори се изнася в Македония!

Моята сметка излиза, но поради други фактори...
                  Който се пробва с оранжерия и не е в пловдивското поле, ще потъне като пирон!

Не чух мнения за пресовани хартиени отпадъци и дали и те са екологични замърсители, ако не са в "лизензирана фирма"?

Коментар

...Тия щуротии с метани и фъшкии са само за програмите! Ако ще се топля с метан, ще трябва да обера всички обори от областта, а за който не знае - оборския тор е скъпа стока, дори се изнася в Македония!

При минерализация на органична материя се отделя значително количеството енергия (след ІІ св. война много камиони са работили с дърва - с газ-генератори). Хората са го установили още в дълбока древност и са строили къщите си така, че оборите да са под спалните. Разработени са съвременни технологии за рационално използване на тази енергия. При горене на оборски фъшкии нищо не се губи - минералният остатък се ползва за торене.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Не чух мнения за пресовани хартиени отпадъци и дали и те са екологични замърсители, ако не са в "лизензирана фирма"?
                      Тяхната калоричност е като на дървата, така че ще опреш пак до сериозни количества За екологичността не коментирам, това е силно относително понятие. Там няма "да" и "не", а колко (пари, разбира се)
                      Ти правилно си се ориентирал - петролните продукти искат най-малко хамалогия, най-калорични са. Все пак си мисля, че ако се използва качествена горелка с добра подготовка на горивото и контрол на самото горене, отработилото масло не е толкова страшно. Мазутът е най-мръсното нещо в природата и се използва успешно все още...

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                        При минерализация на органична материя се отделя значително количеството енергия (след ІІ св. война много камиони са работили с дърва - с газ-генератори) При горене на оборски фъшкии нищо не се губи - минералният остатък се ползва за торене.
                        Явно не съм разбрал правилно!

Значи не говорим за метан инсталация, а за директно изгаряне на фъшкии?

Това не го бях мислил, въпреки че съм се чудил, какво поддържа скрития огън в средата на купчината тор?

Ако някой е тествал директно изгаряне на оборски кравешки тор, в котел за твърдо, ще е интересно!

Коментар

Моята база е бивша кравеферма.Когато я купих имаше много фъшкии и тогава ми казаха ,че ставали за отопление -пробвах ,но мирише. Обясниха ми стари хора как са си ги правели преди време - объркват слама и фъшкиите ,правят нещо като блокчета/дебели 5-8 см./ и ги сушат на слънце и готово.Гледах един филм ,че в Монголия още ги ползвали. Сега пък ти подхвана тема по никое време .....ама НАЗДРАВЕ

Коментар

Първоначално публикуван от Volk;
                            Историята е проста като фасул...

Търся евтин , по възможност безплатен източник на калории, за да подгрявам едно голямо съоръжение...
                            Написах и в една друга тема проучи възможноста за отопление на зърно има достатъчно мощни и големи инсталаци за твоите нужди.
                            На американците им излиза сметката ама там цените на зърното са едни и имат огромни излишъци.
                            Сметката излиза при условие ,че успееш да намериш горивото на добра цена.
                            Успех в търсенията и пиши до какво решение си стигнал.
                            За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                            0878 79 20 61 Борис

Коментар

Ммм, това е интересен и логичен начин. Дядо ми обаче щеше да каже че е грехота.
                              По-логичен е от отопление с л@jнa, защото те са същото, само че веднъж вече изгорено. Храносмилането на гадовете е вид окисление - нали затова ги обвиниха, че отделят парникови газове...

Коментар

Както винаги съм казвал, ако искаш да усетиш "вкуса на войната", иди на село и си вади хляба там!

Ако за 5 минути през всичките денонощия на зимата, температурата в оранжерията падне под минимума, зачеркваш 2 месеца назад и 2 месеца напред... Всичко зелено вътре го изхвърляш веднага, за да спечелиш 1 ден в битката!

Съответно всички заплати за персонала в периода от 4 месеца вече са чиста загуба, а "най-приятното" е че цялата композиция въглища, изгорена до момента е била само за затопляне на атмосферата!

Така че там няма място за експерименти, освен ако оранжерията не е "куха" за точене на пари от програмите...

Затова се правят две отделни системи - 1 част - топлоотделяща, това са радиаторите и 2 част - топлоподаващи - това са източниците на енергия..

Тъй като е малка вероятността радиатора да се спука, там не се очакват проблеми..

Но във втората вече е купон!

- заспал /пиян/ парнаджия
                                - спукване на котела по ъглите на заварките
                                - спиране на тока и съответно спиране на циркулационната помпа
                                и т.н и т.н.

Затова топлотдаващите системи трябва да са дублирани в напълно различни и независими, дори в начина на работа и най-добре да са поне 3, като поне една от тях да напълно автоматична и да е окомплектована с излъчващ сигнал от GSM, ако случайно огняра е паднал в несвяст по някаква причина...

Т.е. - основна - на твърдо, допълнителна - на течно гориво, резервна - мощни горелки на пропан бутан, аварийна - 6 варела натъпкани с дърва и с кюнец, вътре в оранжерията...

Това е положението, ако видите някъде в схемата "нежните" проекти с геотермална, метан или друга енергия, значи е мираж!

А ако ми дадете реален пример, който да не е от района на Сандански /защото там е нужен просто за престиж/, ще съм силно изненадан и ще го посетя веднага, със съответния стъклен балон с кехлибарена течност!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X