Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как преодолявате самотата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как преодолявате самотата?

Има и адаптивен модел при липса на адекватна комуникация с човека до теб - субституция, по принципа на ,,обществена тайна" или не... казват, че помага.
    Принципно съм либерално настроен и смятам, че всеки има право да се чувства добре стига да не е за сметка на другия... тук пак се стига до комуникацията и разбирането обаче...
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
      Има и адаптивен модел при липса на адекватна комуникация с човека до теб - субституция, по принципа на ,,обществена тайна" или не... казват, че помага.
      Приятелю, сигурно е така както казваш, ти си професионалистът, ама нещо нищо не разбрах.
      Би ли повторил на български? Аз съм проЗ горски...

Темата е много хубава, надали има някой, който не познава самотата. Няма универсален лек.
      Както казва Амброуз Биърс: "Сам - в лоша компания"
      Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Аз си се затварям сама някъде и си пускам музика и мисля за всякакви неща .След което като съм премислила всичко ми става по леко и приятно и излизам с приятели .

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
          Приятелю, сигурно е така както казваш, ти си професионалистът, ама нещо нищо не разбрах.
          Би ли повторил на български? Аз съм проЗ горски...

Темата е много хубава, надали има някой, който не познава самотата. Няма универсален лек.
          Както казва Амброуз Биърс: "Сам - в лоша компания"
          Извинявай.... не се изживявам като професионалист - напротив, просто и на мен темата ми е интересна. Съжалявам за термините - без да искам...
          Ето малко пояснение за това което исках да кажа:
          1. адаптивен модел - нещо което човек прави за да се приспособи към ситуация която не може да промени изначално - в случая намиране на своята четвъртинка (ако може така да се каже - субституция, заместване... евентуално допълване?!).
          2. адекватна (съответстваща) комуникация (общуване - в случая с партньора до теб, половинката ти).
          Последно редактирано от cveti; 30-06-08, 19:33.
          LZ1EMS

Коментар

Според мен самотата е проблем, само ако човек смята, че е проблем - т.е. - ако му тежи. Ако се чувства добре, не виждам защо да е проблем. Освен това правя разлика между "самотен" и "саможив". Много е трудно да се коментират подобни теми с писане по форуми, някак си ми бягат точните думи. Ще опитам с пример: аз изобщо не съм саможива, но изпитвам удоволствие от самотата. Може би защотно ми е един вид лукс - рядко се чувствам самотна. През работно време обикновено общувам с двама-трима човека наведнъж, непръкъснато ми звъни или GSM, или телефон, срещам се с много хора. Вечер си говорим с мъжа ми и с други хора. Имам няма и един час на денонощие, в който да съм сама /често и толкова няма/, ако се абстрахирам от времето за сън. Е как да ми тежи самотата? Това е единственото време, в което мога да остана сама със себи си, да осмисля това, което ми се е случило през деня, думите и хората...собствените си чувства. Много обичам и да си почета книга. Не виждам нищо лошо в самотата. Може би , ако животът ми беше по-друг, бих разсъждавала по друг начин.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
              Според мен самотата е проблем, само ако човек смята, че е проблем - т.е. - ако му тежи. Ако се чувства добре, не виждам защо да е проблем. Освен това правя разлика между "самотен" и "саможив". Много е трудно да се коментират подобни теми с писане по форуми, някак си ми бягат точните думи. Ще опитам с пример: аз изобщо не съм саможива, но изпитвам удоволствие от самотата. Може би защотно ми е един вид лукс - рядко се чувствам самотна. През работно време обикновено общувам с двама-трима човека наведнъж, непръкъснато ми звъни или GSM, или телефон, срещам се с много хора. Вечер си говорим с мъжа ми и с други хора. Имам няма и един час на денонощие, в който да съм сама /често и толкова няма/, ако се абстрахирам от времето за сън. Е как да ми тежи самотата? Това е единственото време, в което мога да остана сама със себи си, да осмисля това, което ми се е случило през деня, думите и хората...собствените си чувства. Много обичам и да си почета книга. Не виждам нищо лошо в самотата. Може би , ако животът ми беше по-друг, бих разсъждавала по друг начин.
              Права си, но не мисля, че авторката на темата има предвид този тип самота...
              LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis
                Нещо важно, поне според мен - все пак има полови различия
                Напълно съм съгласен. Моят опит показва, че една жена е много по-склоннна да се "самоанализира" - демек, да предъвква чуто, видяно и преживяно, да се товари с емоции за отминали неща... И ако няма с кого да споделя, зацикля, депресира се и се затваря в черупката си...
                Как си говорят истинските приятелки? Всяка говори, без почти да слуша другата и накрая се разделят облекчени и разтоварени...
                Нашето мъжко мислене е различно... Има ли проблем - трябва да се разреши, по възможност - веднага. И давай напред. И за това много често не слушаме жените си - техните "проблеми" ни се струват дребни и в един момент всичко става фонов шум...
                А те не искат решение или съвет... Искат да изкажат на глас мислите си пред някого, на когото имат доверие...
                Всъщност, това е ключовата дума: ДОВЕРИЕ.
                Имаш ли на близо някого, на когото можеш да довериш всичко винаги - самотата бяга.
                А иначе ние, мъжете, избягваме да мислим по тези въпроси. Правим се на силни, на герои, откаваме да признаем, че имаме проблем. Шибваме шест ракии, сто мами и така... докато ни прасне инфаркта или налапаме дулото...
                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

gadeff, направо ми напълни душата с този пост! Много точно обяснение. Разбира се, че има полови различия и ти ги формулира прекрасно.

Коментар

Според мен всеки човек е самотен през целия си живот. Другото е илюзия. Но всъщност така и трябва да бъде, защото всеки е отделен индивид. .... Е, и? Те не са аз. Когато ме боли, ме боли мен, когато ми е тежко, тежко ми е на мен. Те могат да ми съчувстват, да ми кажат нещо мило, но не могат да ми помогнат, дори и да искат. Така е с всеки. Изпадала съм в критични ситуации и знам, че когато това се случи, си напълно сам. Само ти и проблема. Самотата не бива да те плаши, или пък да ти тежи. Тя е естествено състояние - като дишането, раждането и смъртта.
                    Това е "убийствено" вярно. Аз самата го проумях наскоро и това ми даде сили да погледна по-бодро и от по-подходящ ъгъл на тази страна на живота.
                    Самотата е състояние на духа - тоест контактите, натовареността и общуването не са критерий за самотност. И в брака ми, и в една друга отлична отстрани връзка се чувствах ужасно сама-енергийно изтощена и без емоционална подкрепа. Убедена съм, че никой не заслужава да задържа такива отношения - така той не е полезен нито за себе си, нито за света.
                    Най-ефикасната борба със самотата за мен е удовлетворението и постигане на вътрешно равновесие. Това е трудна задача, и всеки решава за себе си как да го постигне. Няма рецепти. Приятелите винаги са от помощ. Истината е, че дори когато имаме щастието да споделяме живота си с любим човек-"нашата половинка", съществуват множество моменти, когато можем да разчитаме само на себе си, иначе ставаме зависими, слаби, а понякога-безполезни.
                    Да не се чувстваш самотен означава да откриеш собствената си стойност, да си поставяш реалистични цели, да имаш реалистични очаквания, да си въоръжен със сила и търпение. И Вяра. Другото е суета...
                    Успех, Доня!
                    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                    Omnia vincit amor !

Коментар

Тази тема не заслужава да е в "Спам, чат дискусии, кошче...". Рядко минавам насам, но се изненадвам, че такава сериозна тема и точни разсъждения са при... другите работи. Може би "философия", "семейство" или "общество", но не тук.
                      ИМХО

Коментар

Нищо си му няма на "кошчето". Това са условности, колега. Важното е какво си казваме, а не - къде.

Петя, ние днес имахме ли имен ден или не? Хич няма и да се извинявам за спама - все пак тук е кошче, свобода Санчо!
                        Последно редактирано от cveti; 30-06-08, 19:39.

Коментар

Това са условности, колега. Важното е какво си казваме, а не - къде.
                          " Нашето мъжко мислене е различно... Има ли проблем - трябва да се разреши, по възможност - веднага."

Коментар

Първоначално публикуван от penka
                            Петя, ние днес имахме ли имен ден или не? Хич няма и да се извинявам за спама - все пак тук е кошче, свобода Санчо!
                            Имахме и още час и половина имаме. Като малка не си харесвах името, но от доста време това име Скаличка си го нося гордо!
                            Пенка = женска форма на Пенкo =народна форма на Петър=скала (от гръцкото petros (πέτρος) - скала). Pеtros e гръцкия превод на прякора на един от учениците на Христос, Симеон, използван, за да го различават от другия Симеон, известен oще като Фанатика. Апостол Петър е един от основателите на xристиянската религия. Според народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя - грешна. Тези му заслуги, заедно с думите на самия Исус: "Върху тази скала ще построя църквата си" превръщат някогашния прякор в едно от най-популярните имена в християнския свят.
                            Приятелки, Силата е в нас и ние сме Силата на своя живот!
                            Наздраве!
                            НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                            Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                              Имахме и още час и половина имаме. Като малка не си харесвах името, но от доста време това име Скаличка си го нося гордо!
                              Пенка = женска форма на Пенкo =народна форма на Петър=скала (от гръцкото petros (πέτρος) - скала). Наздраве!
                              "petros" освен скала значи и камък.
                              Бъдете ни живи и здрави, именнички. Бъдете скъпоценни камъни - радост за нашите сетива, наши уют и опора.
                              Наздраве!
                              (Отивам да си догледам мача )

Коментар

Разочарованието от мъжете (жените) е моментно състояние от живота всеки човек (мъж/жена)... при някои продължава твърде дълго.
                                Нямам намерение да извеждам никого насила от една такава фаза, само искам да ви помоля да не поставяте клеймо върху себе си и другите - дайте шанс на любовта... когато се появи.
                                Според мен липсата на самота е не само въпрос на вътрешна нагласа, но и на житейски шанс...
                                LZ1EMS

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X