Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Парцел около София,но къде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Парцел около София,но къде?

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    За климат - ще установиш как климатици нЕма да ти трябват, освен за... отопление (ама няма да са достатъчни)... през лятото
    това зависи от строителството, не само от климата

Cherokee WJ 4.0L- NP242
    Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
      това зависи от строителството, не само от климата
      Всичките ми познати, живеещи постоянно в Симеоново и Бистрица, имат грижи с отоплението, вкл. някои дни през лятото и никой не слага климатик, освен за отопление.
      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Всичките ми познати, живеещи постоянно в Симеоново и Бистрица, имат грижи с отоплението, вкл. някои дни през лятото и никой не слага климатик, освен за отопление.
        Човек,говорим за Герман,не за северния склон на Витоша и за други усойни места....
        Cherokee WJ 4.0L- NP242

Коментар

За северен склон -какъвто предполагам че е подножието на Витоша,решението е -прозорци на юг и на север-за да гледаш София и едновременно да хващаш тягата на слънцето. Което значи по-дългата част на къщата да гледа север-юг. Или с две думи ако парцела е с дългата си страна север-юг не е проблем, ако не е разходите за отопление може да са проблем.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Лично мнение, синтезиращо наблюдения и размисли - ако калкулациите за разходи за отопление са фактор в избора, значи не е дошъл моментът за живот в къща.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
              ... ако калкулациите за разходи за отопление са фактор в избора, значи не е дошъл моментът за живот в къща.
              И защо? Дори и парите да не са проблем, за чий трябва да ги набиваш за отопление. Да не говорим, че, ако местоположението/изложението е такова, че да води до съществено по-високи разходи за отопление, то в "комплекта" влизат и други неудобства ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Каалкулация на разходите за отопление,разбира се прави още на най-начелен етап (поне аз правя така).След това започвам да проучвам какво би могло да бъде отоплението,колко ще е първоначалната инвестиция и след това разходите за сезона....А конкретно за Герман,местата които ми харесват са юг-югозападен склон...600-700м надмороска.височина.Надявах се някой живеещ там да сподели...
                Cherokee WJ 4.0L- NP242

Коментар

Лично мнение, синтезиращо наблюдения и размисли - ако калкулациите за разходи за отопление са фактор в избора, значи не е дошъл моментът за живот в къща.
                  Според мен е точно обратното - трябва да бъдат водещи при планирането на живот в еднофамилна къща. Освен ако къщата не е поне в Южна Гърция, за разни Бахами няма да отварям дума
                  В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• Парцел около София,но къде?

Според мен е точно обратното - трябва да бъдат водещи при планирането на живот в еднофамилна къща. Освен ако къщата не е поне в Южна Гърция, за разни Бахами няма да отварям дума
                    Точно така. И осъзнаването, че смяташ дали 1000 лв. (примерно) са ти ОК или много вече трябва да води до отказ.
                    Притежаването и (нормалният) постоянен живот в къща по мои изчисления струват допълнително поне 24-30к годишно, разпределени леко непропорционално по месеци.
                    Ако не смяташ, че можеш да ги дадеш, по-добре остани в града.
                    Като по-прост емпиричен модел - ако нямаш пари да покриеш всеки начин на отопление, рано е.

Чистият въздух и спокойствието (субективно, далеч не всички собственици които познавам са доволни) бързо престават да се забелязват, за разлика от ежедневните тегоби и ежемесечните разходи.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                      И защо? Дори и парите да не са проблем, за чий трябва да ги набиваш за отопление. Да не говорим, че, ако местоположението/изложението е такова, че да води до съществено по-високи разходи за отопление, то в "комплекта" влизат и други неудобства ...
                      Ами, бих ги “набил” за да ми е топло. Некомфортно е на студено, особено ако имаш малки деца.
                      Оттук струва ми се, коментарът ти има две развития.
                      1. Къде точно ще избереш мястото (изложение/височина, за отоплението). При равни други обстоятелства това е лесен избор. Но, пазарът доста “пазарно” е определил това в цената. Махалите на Герман ненапразно са по-евтини, там има други неудобства - наличие на път, отдалеченост на градски транспорт, липса на удобства - ток/вода/канал, постоянно живеещи съседи, магазини, детски градини, балет и плуване за детето и пр.

2. Как да се отопляваш - приемам отоплението на ток за златен стандарт, тъй като при добре изградена система грижите ми се ограничават до поглед към телефона, за да избера температурата за довечера и потвърждение в електронното банкиране на платежното към електро-снабдителното дружество веднъж месечно.
                      Разбира се, може да се “оптимизира”. Ще се топля на дърва или въглища. Но, всеки от тези методи изисква известно допълнително време за покупка, логистика, чистене и поддръжка.
                      Ако предпочиташ да вложиш примерно 20 часа месечно, за да спестиш 500лв. сметка...според моята философия не си за живот в къща. Аз лично предпочитам да инвестирам в развитие на уменията си, чрез които да имам по-висока часова ставка.

Коментар

Притежаването и (нормалният) постоянен живот в къща по мои изчисления струват допълнително поне 24-30к годишно, разпределени леко непропорционално по месеци.
                        Съвсем несъгласен с това твърдение.
                        Разходите по една къща изключая транспорта, при правилно изграждане и поддръжка не са 2000 лв. месечно.
                        Говоря за отопление, охлаждане и поддръжка предимно.
                        Не можеш да сметнеш екстра разходите за вода примерно в повече от един апартамент защото просто в двора имаш много повече консуматори на вода
                        Друг е въпроса ако се нахакаш със зле построена къща нетоплоизолирана и т.н.
                        Сравнявам отопление в апартамент на 1-ви етаж/партер 80м2 с къща РЗП 330м2, отопляема площ 180м2.
                        Най студения месец 170 / 230 лв апартамент / къща, в апартамента се топлят 1 и половина стаи , къщата цялата.
                        разлика в надморската височина 250 метра като къщата е на по кофти климата.
                        Land Rover Discovery II, V8 4.0
                        VW Golf VI variant
                        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                          Съвсем несъгласен с това твърдение.
                          Разходите по една къща изключая транспорта, при правилно изграждане и поддръжка не са 2000 лв. месечно.
                          Говоря за отопление, охлаждане и поддръжка предимно.
                          Не можеш да сметнеш екстра разходите за вода примерно в повече от един апартамент защото просто в двора имаш много повече консуматори на вода
                          Друг е въпроса ако се нахакаш със зле построена къща нетоплоизолирана и т.н.
                          Сравнявам отопление в апартамент на 1-ви етаж/партер 80м2 с къща РЗП 330м2, отопляема площ 180м2.
                          Най студения месец 170 / 230 лв апартамент / къща, в апартамента се топлят 1 и половина стаи , къщата цялата.
                          разлика в надморската височина 250 метра като къщата е на по кофти климата.
                          Включвам поддръжка на две коли, разходът изобщо да ги имаш, горивото за тях по повече километри дневно. До тук - ок. 1000 месечно.
                          След това - малко повече ток/каквото се използва за ототпление и топла вода. Да кажем, още средно 200-500 месечно, според размера на къщата и начинът й на изграждане (същото важи и за блок, вземаме 1:1 като качество).
                          Специфични разходи за поддръжка на двор/къща - мисля, че още 200-500 може да не са достатъчни.

Разбира се, може да се вложи много собствен труд (като моите родители в тяхната къща), той нали е безплатен...
                          Не, за мен времето ми е най-ценният актив. Използвайки примерен норматив от 50 лв. на час и калкулирайки колко повече време ще ми отнеме всяка допълнителна дейност...сметката става доста дебела.

Коментар

Ти в къща ли живееш?
                            What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                              Ти в къща ли живееш?
                              50 лв бас че не
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

В своя случай говоря за къща около 100кв.м...
                                а blago72,с твоята калкулация не съм съгласен
                                Cherokee WJ 4.0L- NP242

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X