Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко често си миете зъбите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко често си миете зъбите

Профилактика с Флуор.
    За съжаление, гореспоменатия химичен елемент, е единствен който успешно се справя с К-а. До скоро се срещаше в повечето зъбни пасти. 1.Ендогенната профилактика има история в България, когато в регион Пловдив започва флуоризирането на прясно мляко, употребявано от деца. Провеждано е с години,не знам колко точно, и е резултат от усилията на катедра" Детска стоматология"- МУ Пловдив.Спряно е поради финансови причини. В края на 90-те у нас се появиха флуорни препарати за вътрешна употреба, разбирайте през устата. Доби популярност "Zimafluor" на таблети и капки. Производител бе Швейцарска компания. Таблетките се приемаха от бременни жени, за препоръчване от края на 6-я месец на бременноста. Причината е, че зародишите на първите постоянни зъбчета започват своето развитие в началото на седмия месец в утробата на майката. Веднага след раждането препоръчвахме бебето да приема препарата, но на капки. Причината да пиша в минало време е прочит в специализирани издания, в които се появиха доста разнопосочни мнения за ендогенния прием на Флуор. Това ме разколеба и спрях да препоръчвам препарата, въпреки че моята съпруга го вземаше надлежно, както и дъщеря ми няколко години след своето раждане. За щастие не наблюдавам проблеми при децата, чиито майки са го приемали, също и при дъщеря ми.
    2.Екзогенна профилактика с Флуор.
    Прави се в стоматологичния кабинет. При възрастни пациенти е показателно, когато се установят предшественниците на К- Бяло и,или кафяво петно. Те се третират с флуорни препарати, външно.
    Обръщам внимание на всички родители, във "Форума", чийто деца са навършили скоро 6 годинки или им предстои в близко бъдеще. Около споменатата възраст израстват първите постоянни зъбчета, като вниманието се насочва към шестите такива. Те са първите големи кътници в човешката уста и, пожелавам, ни съпътстват ту ди енд. Хигиенните навици при децата не са на висота и резултат от това са наблюдаваните големи пломби, коронки или липса на по-късна възраст. Двете коронки, в устата ми, са имено на два от четирите кътника. Обикновено те са първите зъби, на коити се налага ендодонтско лечение- разбирайте умъртвяване.
    Когато установим, че въпростните зъбчета са пробили над венеца, трябва да заведем детето в кабинета на доктора. Процедурата е леко поносима и ниско агресивна. В най- дълбоките части, на зъбчето, се аплицира тънък слой препарат. Полимеризира се като фотополимерна пломба. Полира се и така всички кътници. Получава се запечатване, което е бариера за бактериите. Препаратите се наричат Силанти и отделят флуор дълго време след апликацията. Прави се отдавна в цивилизования свят, а у нас бе финансирано от бюджета на два пъти, т.е. кампанийно две години.
    Мариан Христов- Beta 300 RR- 2016

Коментар

Мия ги по два пъти на ден.Жабуркам по навик след всеки плод,че ми е гадно на зъбите особенно след зелена ябълка.Зъбен камък нямам и не ми е чистен никога(на 39г).Имам едва няколко пломби получени я от камък,кокал ит.нЖена ми търка,мажи то конци то друго.. .И зъбите и са по зле.За мен това е ген.И съдя и по децата си .Големия(14г)май няма нито една пломба.Явно има ,като мойте зъби.Малкия(8г)вече има 5-6.И двамата ги възпитавам на еднаква хигиена.Така че всичко е ген,на който все пак трябва да му се помага.

Коментар

Има 2 много елементарни рацептички за здрави зъби.
        Едното е жабурене с олио, даже може да не се жабури много активно, стика да се държи в устата 2-3 мин до към 10мин, нагоре няма смисъл. Прави се вечер или кой когато му е кеф. Принципът е че бактериите се движат към среда с висока масленост. Демек всичко ще е плака и зъбен камък се размеква. После се плюе и зъбите се мият. За хора със яко зъбен камък ефекта след 30 дни е поразителен. Олиото става бяло на цвят. И другото е прополис. Като прополиса се ползва по-рядко ако няма оплаквания. Прополиса се разтваря една пръчица в 250мл спирт и се оставя да се рамекне, и се клати да стане кафява течност- 10-15 дни според клатенето. След това се разтваря във вода кафявата течност до поносима лютост- демек ако спирта е 70% се разтваря 1/3 с вода за да не гори лигавицата. Ако люти много се добава вода. Става бяло на цвят и се жабури след миене. Изплюва се и не се плакне-чак на сутринта миене. И двете рецепти са много стари не съм ги измисли аз, а смо ги ползвам. С прополиса да се внимава че прави петна по дрехите- лайняно кафяви. Те и зъбите стават кафяви след него, ама това се оправя с миене.

Коментар

Първоначално публикуван от Руди Преглед на мнение
          Мия ги по два пъти на ден.Жабуркам по навик след всеки плод,че ми е гадно на зъбите особенно след зелена ябълка.
          Ако имаш чувствителност, при мен Listerine Sensitive и Sensodyne Complete помогнаха чувствителността да изчезне. Сега даже и като се жабуря със студена вода нямам грижи, а някога дори от по-студена салата поизтръпваха. Зъбен камък трупам много малко. По принцип казват че при някои на 6 месеца трябвало да се чисти. Последния път изкарах 2 години и пак нямаше належаща нужда, а по-скоро леко оцветяване тук-там. И това било ген.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от teao Преглед на мнение
            Има 2 много елементарни рацептички за здрави зъби.
            Едното е жабурене с олио, даже може да не се жабури много активно, стика да се държи в устата 2-3 мин до към 10мин, нагоре няма смисъл. Прави се вечер или кой когато му е кеф. Принципът е че бактериите се движат към среда с висока масленост. Демек всичко ще е плака и зъбен камък се размеква. После се плюе и зъбите се мият. За хора със яко зъбен камък ефекта след 30 дни е поразителен. Олиото става бяло на цвят. И другото е прополис. Като прополиса се ползва по-рядко ако няма оплаквания. Прополиса се разтваря една пръчица в 250мл спирт и се оставя да се рамекне, и се клати да стане кафява течност- 10-15 дни според клатенето. След това се разтваря във вода кафявата течност до поносима лютост- демек ако спирта е 70% се разтваря 1/3 с вода за да не гори лигавицата. Ако люти много се добава вода. Става бяло на цвят и се жабури след миене. Изплюва се и не се плакне-чак на сутринта миене. И двете рецепти са много стари не съм ги измисли аз, а смо ги ползвам. С прополиса да се внимава че прави петна по дрехите- лайняно кафяви. Те и зъбите стават кафяви след него, ама това се оправя с миене.
            Може да е плагиатство,но го пействам в стоматолигичния форум.
            На доста хитринки съм се нагледал.Примерно:
            Аспирин или аналгин в кариозния дефект.Памучен тупфер потопен в електролит от акумулатор,пак там.Чесън и той там.За жабуркането с ракия направо си е ежедневие. Сикидка чесън в ухото.Това ме изуми,но съм склонен да повярвам,че действа.Като те заболи ухото,се притъпява болката в зъба.
            Очаквам скоро някой да си припикае зъбите.Като се замисля,май технологично не е възможно,освен ако не си с протези.
            Още си пазя един долен мъдрец(сравнително труден зъб за вадене,да не казвам най-трудния),който извадих и намерих примка от копринен конец около него.Пациента си беше здравноосигурен.Инквизицията, която си беше причинил му спестяваше 8 лв.
            Последно редактирано от biboqn; 26-02-15, 21:08.

Коментар

А за афтите в устата някой нещо да каже? Някакви бабини или истински, но изпитани рецепти?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                А за афтите в устата някой нещо да каже? Някакви бабини или истински, но изпитани рецепти?
                Elugel, или подобно. Ако не помага, вероятно трябва специалист да прецени някакво по-сериозно лечение. Откак процедурам по гореописания начин и афти не съм имал.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Ааа не казвам,как ще взимам по 5 лв после?

Коментар

Сега сериозно.Памучен тупфер напоен с Ваготил.Тушираш афтата,не мажеш,а тушираш.Точно върху нея,без да се разлива наоколо.Ваготила изгаря лигавицата,така че по добре на зъболекар,ама питаш казвам.

ПС За една афта говоря,инцидентно появила се.При повече и системно при стоматолог задължително.
                    Последно редактирано от biboqn; 27-02-15, 10:45. Причина: P.S.

Коментар

Ами не е системно, но нещо много чуФствителен съм станал. Една недобре измита ябълка, морков и готово. Лошото е, че не практикувам дезинфекция по метода на Стария и това си го знам
                      Благодаря и на двамата по-горе, ще се пробва.

П.П. Сега попитах Гугъл, за Ваготила. Ъ-ъ, ти сигурен ли си, че е за уста?

Коментар

Хи хи, и аз видях за какво става дума.

Ама то уста, вагина-все полов орган, та явно и приложението е еднакво
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          Хи хи, и аз видях за какво става дума.
                          Ами аз по-горе май се поскарах на някой от докторите и те може да са се наговорили да ме пуснат по пързалката.

Коментар

Минимум два пъти дневно.Имам една пломба в устата сложена през далечната 1993 , когато бях на 12 години.

Коментар

Мисля, че който веднъж е опитал електрическата четка, никога няма да се върне към обикновената. Особено важно е да се избере правилната четка. Спроред мен трябва да се вземат единствено такива, при които движението е нагоре и надолу, а не въртеливо. Например Sonicare на Philips:

http://www.philips.bg/e/oralhealthca...s-landing.html

Сега съм с DiamondClean от по-стария модел, не последния, черния, но не съм доволен. Изглежда заради по-тънкия корпус по-лесно се включва датчика за силен натиск върху зъбите и ми бръжди почти през цялото време. Сложил съм я на Сензитив и пак се включва.
                              От предишната бях изключително доволен и като ми се наложи, ще си взема пак от по-простите им модели.

По Дискавъри правиха сравнение на четки и първа излезе някаква на Орал-В, а втора на Филипс.

Тези, които са с въртеливото движение ме притеснява, че ще изяждат зъба на границата му с венеца. Точно там е най-издадената му част, а и власинките на четката там се въртят с най-голяма скорост. Освен това се срещат с венеца и той допълнително ги отклонява към зъба. Тогава се получава едно притриване на емайла, което трябва да се лекува.
                              Такова претриване се получава и като си мием зъбите с движение на четката само напред и назад, а не нагоре и надолу.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image062.jpg
Прегледи:1
Размер:11.1 КБ
ID:5645286

Коментар

Първоначално публикуван от Felix Преглед на мнение
                                Мисля, че който веднъж е опитал електрическата четка, никога няма да се върне към обикновената. Особено важно е да се избере правилната четка. Спроред мен трябва да се вземат единствено такива, при които движението е нагоре и надолу, а не въртеливо. Например Sonicare на Philips:

http://www.philips.bg/e/oralhealthca...s-landing.html

Сега съм с DiamondClean от по-стария модел, не последния, черния, но не съм доволен. Изглежда заради по-тънкия корпус по-лесно се включва датчика за силен натиск върху зъбите и ми бръжди почти през цялото време. Сложил съм я на Сензитив и пак се включва.
                                От предишната бях изключително доволен и като ми се наложи, ще си взема пак от по-простите им модели.

По Дискавъри правиха сравнение на четки и първа излезе някаква на Орал-В, а втора на Филипс.

Тези, които са с въртеливото движение ме притеснява, че ще изяждат зъба на границата му с венеца. Точно там е най-издадената му част, а и власинките на четката там се въртят с най-голяма скорост. Освен това се срещат с венеца и той допълнително ги отклонява към зъба. Тогава се получава едно притриване на емайла, което трябва да се лекува.
                                Такова претриване се получава и като си мием зъбите с движение на четката само напред и назад, а не нагоре и надолу.

[ATTACH=CONFIG]781642[/ATTACH]

Това по-горе се получава от зъбен камък НЕ чистен с години, забравете тия филми дето за 4-5 минутки дневно мека четчица ще изтрие венец или зъб, ако беше така то тия животни които ядат, камъни, пясък, кокали на седмица две трябваше да си сменят зъбите щото щяха да се претриват )) баси как лъжат тия в рекламите не е истина, все едно да кажем, не носете тесни панталони, че ви се притрие мъжеството и ще отънее ) и не го ползвайте много често, че пак отънява и му намалява Фи размера.... )
                                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X