Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идеи за евтино отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Идеи за евтино отопление

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
    Странно но никой в тази тема не споменава геотермалния метод.
    Щото темата е за ефтино отопление. А при описаната система само с лихвите от парите на първоначалната инвестиция можеш да си плащаш и ток и газ и кво ли не.
    И едва ли може да се нарече геотермална. По-скоро е термопомпена.
    Геотермалната - си е гоУема благина, но в нашата мила родина действат комунистически законови разпоредби в това отношение. Предполагам - много от вас ще видят дългата ръка на енергийните монополи и тук.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Колега,какви са тия 100 кинта за бака драскана мазилка?Сигурно е някоя цветна или тонирана!Аз скоро облицовах селски имот със стиропор и след 2 те ръце шпакловка минаха с драсканата мазилка-14 лв торбата ,само че е бяла!Отначало имах подозрения че няма да ми хареса,обаче стана просто супер!
      TLC 120 Prado
      Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

От: Идеи за евтино отопление с машика за месо стават пелети

Първоначално публикуван от fill Преглед на мнение
        Здравейте колеги.Понеже съм си тип "Направи сам",много ме блазни идеята за евтино отопление.Пелетите,като гориво,според мен имат доста предимства пред другите горива,защото могат да се направят от доста неща.Искам в тази тема да съберем идеи и информация за "домашно производство" на пелети.Провокиран съм от ниската изкупна цена на хартията.Един приятел има склад на едро и изхвърля над 10 тона хартия годишно.По скоро я изгаря в контейнер за да не го изхвърля.Цената не му покрива дори разходите за транспорт.Та съм решил да направя малка мелница и преса за пелети,а в последсвие и котел с горелка.Имам достатъчно техника и умение на разположение,но ще ми трябва и вашата помощ.Не съм много наясно със смилането на хартията.Приемам всякакви идеи.Пресата вече съм я започнал.За сега не смятам да термообработвам решетката и валяците,докато не пуснат пелети с необходимото качество.За сушенето на суровината смятам да ползвам слънцето докато още е безплатно.Нямам идея каква ще е калоричноста на полученото,но се надявам себестойността да я оправдае.Та кавито идеи и информация имате,за суровина,за мелница,преса,горелка и т.н.,споделяйте.Надявам се да сглобим един евтин начин за отопление.Предполагам,че повечето от вас обожават да си човъркат разни неща,така че смятам темата да ви е интересна и полезна.
        Незнам дали темата е за тук.Моля модераторите да си кажат думата.
        С машинка за мелене на месо стават чудни пелети .

Коментар

Интересно колко килограма пелети можеш да направиш с 1 месомелачка преди да съсипе шнека,ножа ползва ли се и изобщо какво слагаш вътре?

Коментар

Първоначално публикуван от lubomir2302 Преглед на мнение
            Стават грънци....

Коментар

Първоначално публикуван от lubomir2302 Преглед на мнение
              Две-три кила, или за цял сезон?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Две-три кила, или за цял сезон?
                Аз искам да видя 100 грама направени с машинка за месо.За капацитета нямам грижи...

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                  От първия кладенец постоянно изпомпва водата с малък дебит във втория. Намират се в двата края на парцела му. Склонен съм да му вярвам предвид това че чисто теоритично нещата са ОК. Не е все тая дали ще нагряваш през зимата изпарителя с температурата на външния въздух, която е най-често между -5 и +5 градуса или с температурата на подпочвената вода, която е около 10 градуса. Анлогичен, но още по ефективен е този процес през лятото, когато вън е 25-30 градуса, а водата в кладенеца е 12 градуса и се опитваш да охладиш кондензатора.
                  Има и вариант на напълно безплатно зимно "полуотопление" и лятно охлаждане но при специфични условия, които не винаги са налице. Но пък не са и рядко срещани, особенно във вилните зони, които са разположени на склон. Двата кладенеца трябва да са разположени един под друг на склона и да има разлика на водните нива в тях (поне метър). При това положение ако тръбопроводът е добре изпълнен (херметизиран) няма нужда от помпа, която да прехвърля водата от единия в другия (тя трябва само за първоначално установяване на потока). При мене това съчетание е физически изпълнено, но другият кладенец е в "ничий" парцел и не мога да го купя. Имам и резервен вариант - да вкарам тръбата в кладенеца доста под земята и тя да стане неоткриваема. Засега се опитвам да го купя.
                  ОФБ ДБ X22SE
                  Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
                    Има и вариант на напълно безплатно зимно "полуотопление" и лятно охлаждане но при специфични условия, които не винаги са налице. Но пък не са и рядко срещани, особенно във вилните зони, които са разположени на склон. Двата кладенеца трябва да са разположени един под друг на склона и да има разлика на водните нива в тях (поне метър). При това положение ако тръбопроводът е добре изпълнен (херметизиран) няма нужда от помпа, която да прехвърля водата от единия в другия (тя трябва само за първоначално установяване на потока). При мене това съчетание е физически изпълнено, но другият кладенец е в "ничий" парцел и не мога да го купя. Имам и резервен вариант - да вкарам тръбата в кладенеца доста под земята и тя да стане неоткриваема. Засега се опитвам да го купя.
                    Това е перфектен вариант, но ми се струва, че е по-близко до теорията, отколкото до практиката. Трудно се постигат условията за естественна конвекция, а и без дебит (по възможност регулируем) няма добра ефективност.

Коментар

• От: Идеи за евтино отопление

Аз имам безплатна каптажна вода целогодишно с 2-3 атм и кубик на час(грубо измерено).
                      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                        Аз имам безплатна каптажна вода целогодишно с 2-3 атм и кубик на час(грубо измерено).
                        Ами мълчи си, че по закон трябва да си сложиш водомер.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                          Ами мълчи си, че по закон трябва да си сложиш водомер.
                          Бе то по закон скоро и на оная работа разходомер ще ми сложат ама...

Аз пък търся вариант за котел на твърдо гориво с по-добро КПД обаче за метровки. Мисля да прежаля един квадратен метър от ъгъла на мазата и да си сглобя сам котел на твърдо гориво да работи с по- големи цепеници. Хайде ако с метровките прекалявам поне с половинки да работи сносно.
                          Всеизвестно е че ненацепените дърва не горят качествено,но пък искам да избегна цепене и дребнене което е 80% от хамалогията. Плюс това ще се подобри автономноста.
                          Някой да е виждал схема или на живо нещо подобно?

Коментар

Ще ти пусна едно телефонче на лични, където човекът си е изработил нещо такова.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                              Ще ти пусна едно телефонче на лични, където човекът си е изработил нещо такова.
                              ОК! Благодаря!

Коментар

Имам познат с правен котел. Иззидан е от тухли като камина и вътре е наслагал тръби заварени като скари и играят ролята на водна риза. Размерите са около 1,5х1,5х1 външно. Направи го такова голямо, понеже преди години имаше доста мебелни фирми и хвърляха изрезките. Живее в края на града (на времето е било село, а сега квартал) и понякога хвърля цели автомобилни гуми. Това с гумите не го удобрявам като алтернативно гориво.
                                Зидовете са с огнеупорни тухли.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X