Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Енергоспестяващи крушки

Първоначално публикуван от x3mrjoe Преглед на мнение
    ... и може ли малко инфо как да разпознавам цвета на светлината по опаковката ?
    Някъде на лампата трябва да има:
    - 527/627/727/827/927/Warm White - топло бяло - 2700К такива са едната група енергоспестяващи.
    - 530/630/730/830/930 - малко по-бяло топло бяло - 3000К. Има такива луминесцентни пури. Това е оптималния цвят за вкъщи, според моя вкус.
    - 835 - 3500К - има ги само на OSRAM, стандартни пури. Идеално за гараж например.
    - 540/640/740/840/940 - 4000К. Неутрално бяло. Леко студенеещо според мен. Най-широко използвани в цехове и подобни помещения.
    - 565/665/765/865/965/DayLight - 6500К - Студено бяло. Пишат го еднакво с дневната светлина. Това е другата група "студени" енергоспестяващи лампи. Аз не го харесвам под никаква форма. Не се сещам за точното предназначение, макар че се използва масово.

Първата цифра от трите цифри е индекс, на английски "Color Rendering Index", или съкратено "CRI". Това е показател за това колко е "естествено" светенето от тая лампа, тоест до каква степен са правилни цветовете на осветените обекти. Най старите пури обикновено са с първа цифра "5", а по-добрите (пак стари такива) - с "6". Това са именно виновниците до скоро на луминесцентното осветление да се гледа зле. Това значи че при монтирани такива крушки, цветовете са изкривени и човек се чувства неестествено. Лампите с индекс "7" са междинен вариант в еволюцията на технологията, малко по-добре от другите 2. Лампите с индекс "8" са модерните, "трифосфорни" такива. Имат достатъчно добро цветоотдаване така че в общия случай изкривяването на цветовете да е незабележимо. Има ги отдавна, но в милата ни родина се продават масово от 2-3 години. Обикновено, освен че излъчват по добра светлина, са и с 10-30% по-ефективни от стария тип с по-нисък от "8" индекс. Добрите енергоспестяващи крушки са с индекс "8". Безименните китайски, индийски, и прочие, обикновено студени, са с индекс 5 или 6 (то въобще няма надпис нито на опаковката, нито на лампата), светят гадно и слабо, сравнени с марковите си модерни събратя. Лампите с индекс "9" са по-скоро изключение, и се ползват там, където цветоотдаването е от изключителна важност. Това обикновено, поне при луминесцентните лампи, идва с цената на по-ниска ефективност, понякога с до 40%. Трудно се намират на пазара, макар че съм попадал и на такива.

При модерните варианти на белите улични лампи(не луминесцентни), т.нар метал-халогенни, цвят 930, 940, и други с индекс "9" са сравнително често явление. Там не е за сметка на ефективоността - просто технологията е стигнала нужното ниво за да съчетае висока ефективност и добро цветоотдаване. Имат си други кусури, обаче, поради което е и по-радкото им използване за друго, освен улично, работно (в цехове например), и рекламно(прожекторите, които осветяват големите рекламни пана са обикновено такива) осветление.

Та, за вкъщи, ако искаш топла светлина - търсиш 827 или 830. За работно помещение - или като вкъщи, или търсиш по-неутралните 835,840. Ако искаш студенина - 865. При "енергоспестяващите" нямаш тоя избор за сега. Там 99% от лампите на пазара са 827 или 865.

Ако има друго - питай.
    Последно редактирано от sparkybg; 15-04-11, 12:31.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      - 527/627/727/827/927/Warm White - топло бяло - 2700К такива са едната група енергоспестяващи.
      - 530/630/730/830/930 - малко по-бяло топло бяло - 3000К. Има такива луминесцентни пури. Това е оптималния цвят за вкъщи, според моя вкус.
      - 835 - 3500К - има ги само на OSRAM, стандартни пури. Идеално за гараж например.
      - 540/640/740/840/940 - 4000К. Неутрално бяло. Леко студенеещо според мен. Най-широко използвани в цехове и подобни помещения.
      - 565/665/765/865/965/DayLight - 6500К - Студено бяло. Пишат го еднакво с дневната светлина. Това е другата група "студени" енергоспестяващи лампи. Аз не го харесвам под никаква форма. Не се сещам за точното предназначение, макар че се използва масово.

Първата цифра от трите цифри е индекс, на английски "Color Rendering Index", или съкратено "CRI". Това е показател за това колко е "естествено" светенето от тая лампа, тоест до каква степен са правилни цветовете на осветените обекти. Най старите пури обикновено са с първа цифра "5", а по-добрите (пак стари такива) - с "6". Това са именно виновниците до скоро на луминесцентното осветление да се гледа зле. Това значи че при монтирани такива крушки, цветовете са изкривени и човек се чувства неестествено. Лампите с индекс "7" са междинен вариант в еволюцията на технологията, малко по-добре от другите 2. Лампите с индекс "8" са модерните, "трифосфорни" такива. Имат достатъчно добро цветоотдаване така че в общия случай изкривяването на цветовете да е незабележимо. Има ги отдавна, но в милата ни родина се продават масово от 2-3 години. Обикновено, освен че излъчват по добра светлина, са и с 10-30% по-ефективни от стария тип с по-нисък от "8" индекс. Добрите енергоспестяващи крушки са с индекс "8". Безименните китайски, индийски, и прочие, обикновено студени, са с индекс 5 или 6 (то въобще няма надпис нито на опаковката, нито на лампата), светят гадно и слабо, сравнени с марковите си модерни събратя. Лампите с индекс "9" са по-скоро изключение, и се ползват там, където цветоотдаването е от изключителна важност. Това обикновено, поне при луминесцентните лампи, идва с цената на по-ниска ефективност, понякога с до 40%. Трудно се намират на пазара, макар че съм попадал и на такива.

При модерните варианти на белите улични лампи(не луминесцентни), т.нар метал-халогенни, цвят 930, 940, и други с индекс "9" са сравнително често явление. Там не е за сметка на ефективоността - просто технологията е стигнала нужното ниво за да съчетае висока ефективност и добро цветоотдаване. Имат си други кусури, обаче, поради което е и по-радкото им използване за друго, освен улично, работно (в цехове например), и рекламно(прожекторите, които осветяват големите рекламни пана са обикновено такива) осветление.

Та, за вкъщи, ако искаш топла светлина - търсиш 827 или 830. За работно помещение - или като вкъщи, или търсиш по-неутралните 835,840. Ако искаш студенина - 865. При "енергоспестяващите" нямаш тоя избор за сега. Там 99% от лампите на пазара са 827 или 865.

Ако има друго - питай.
      Само да обобщя:
      Обикновено маркировката е с три цифри, примерно 827. Първата цифра (осем) касае качеството на цветопредаването, а с втората и третата цифра (27) се обозначава цветната температура в келвини, в случая 2700К.

2700К - warm white (топло бял светлина). Спектър подходящ за домашно осветление;
      6500К - cool white (студено бяла светлина). Спектър подходящ за промишлени помещения и офиси.

Давам пример с тези параметри, защото са най-масови.

Колкото е по-голяма е първата цифра (тоест индекса CRI), толкова е по-качествено цветопредаването. Най-голямата цифра може да е 9.
      Колкото са по големи втората и третата цифри, толкова по-бяла е светлината.
      Последно редактирано от walker; 15-04-11, 12:55. Причина: добавяне на текст

Коментар

Ако има друго - питай.
        Колега, огромно благодаря за систематизираната информация !
        Ако беше стигнала до мен по-рано нямаше да се отнеса към въпроса така ургулашки (което ми се случва рядко), тънейки в информационната си мизерия по темата, но за това съм си виновен аз.

В момента в хола съм с Vivalux 7 и 9W, защото това беше марката с най-ниска разходна мощност на разумна цена.

На 7W-овата пише само това:

7W 2700K E27
        50/60Hz 230V AC
        RoHS 08.2009

Горната час от надписа е ясна, но да разбирам ли, че е с индекс 8 по стандарт от 2009 ?

И другото което ме притеснява е, че като се стоплят светят прекалено добре, а в момента не мога да измеря реална консумация, или просто съм свикнал с китайските дървении.
        ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Китайските дървении направо ги забрави, освен за място, където трябва да има "някакво" осветление.

Най-вероятно е с индекс "8", но няма как да си сигурен, при положение че не го пише. Vivalux до сега не съм ползвал.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Явно аз не съм в час с ксеноните ... все си мислех, че са дъгови.

За маркировките на лампите - всичко е ОК, с изключение на дреболията, че практически всичко под 7 кинта е в областта на гадателството. Тоест, на етикета може да пише каквото си иска, а вътре има каквото се случи. За проба бях взел някакви по няма и 2 лева, баси трагедията. 18W консумация (поне това излезе вярно), светоотдаване по-зле от на 9 ватов Осрам, цвета - пълна отврат, студено-бяло с много тесен спектър. Щом мен ме издразни, а аз съм доста възприемчив към всякакви извращения по темата...

Между другото, отнася се и за светодиодите. Скъпите обикновено си отговарят на параметрите, но са ... скъпи. По-евтините най-често са събирани от брака и светят като за умряло, всеки светодиод на свое мнение за цвета, половината синкави или зеленикави, а тия, дето са що-годе бели са баси и мъртвешкото бяло. И тъкмо заради не добре подбраните параметри, горят като за световно.
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
              Има и дъгови - автомобилните. Вида газ има малко общо с това каква е лампата. Просто при едите се ползва заради едни неща (спектъра на дъгата на ксенона), а при други - заради топлопроводимостта.

Ня може да не си виждал автомобилни халогенки с надпис "Xenon" - е, това са. Ако са истински, за пълни с ксенон, и при същата мощност дават повече светлина. Това за сметка на по-високата цена. Ксенона е по-скъп и се добива по-трудно, най-малкото. Отделно дето и съответния търговски отдел си слага едни кинти нагоре, заради надписите.

ПП: За диодите - от брак, от експериментални серии, застояли стари складови наличности, остатъци от различни партици, и все от сорта. Това си е отколешна практика в полупроводниковия бизнес. При диодите просто се вижда, в буквалния смсъл.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение

За маркировките на лампите - всичко е ОК, с изключение на дреболията, че практически всичко под 7 кинта е в областта на гадателството. Тоест, на етикета може да пише каквото си иска, а вътре има каквото се случи. За проба бях взел някакви по няма и 2 лева, баси трагедията. 18W консумация (поне това излезе вярно), светоотдаване по-зле от на 9 ватов Осрам, цвета - пълна отврат, студено-бяло с много тесен спектър. Щом мен ме издразни, а аз съм доста възприемчив към всякакви извращения по темата...

Между другото, отнася се и за светодиодите. Скъпите обикновено си отговарят на параметрите, но са ... скъпи. По-евтините най-често са събирани от брака и светят като за умряло, всеки светодиод на свое мнение за цвета, половината синкави или зеленикави, а тия, дето са що-годе бели са баси и мъртвешкото бяло. И тъкмо заради не добре подбраните параметри, горят като за световно.
                Колега, последните които взех са Vivalux защото само те имаха 7 и 9W спираловидни на цена от 5лв. Имаше и подобни на други марки (в момента не се сещам кои), и то за 4лв., но тези изглеждаха доста по-добре като изделие, и като цена/качество (на прима виста) ми се видяха най-доброто за момента. Свтят много добре.
                Не знам разхода дали е това което пише, но ще споделям впечатления.
                ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Ня може да не си виждал автомобилни халогенки с надпис "Xenon" - е, това са. Ако са истински, за пълни с ксенон, и при същата мощност дават повече светлина. Това за сметка на по-високата цена. Ксенона е по-скъп и се добива по-трудно, най-малкото.
                  Аз съм с такива от 4г. и съм много доволен: http://www.yatego.com/led24-discount...43aa75089ac63d

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    Аз съм с такива от 4г. и съм много доволен: http://www.yatego.com/led24-discount...43aa75089ac63d
                    Ееех, ако бяха махнали и лумпенското синьо покритие, дето не върши нищо друго, освен да спира част от най-полезния честотен спектър, идващ от жичката...

Коментар

Ксеноновите автомобилни лампи са газоразрядни лампи. Нормалната мощност при тях е 35W, цветната температура е от порядъка на 4000-4200К, а живота им е 1500-2000 часа.

А има и авто лампи с надпис: like Xenon, които обаче не са ксенон, а халогенни лампи с подобна цветна температура.

Май разводнихме темата...

Коментар

Първоначално публикуван от x3mrjoe Преглед на мнение
                        Колега, последните които взех са Vivalux защото само те имаха 7 и 9W спираловидни на цена от 5лв. Имаше и подобни на други марки (в момента не се сещам кои), и то за 4лв., но тези изглеждаха доста по-добре като изделие, и като цена/качество (на прима виста) ми се видяха най-доброто за момента. Свтят много добре.
                        Не знам разхода дали е това което пише, но ще споделям впечатления.
                        Vivalux се произвеждат в PRC по поръчка на Българска фирма базирана в Сливен. Средна хубост са.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
                          Ксеноновите автомобилни лампи са газоразрядни лампи. Нормалната мощност при тях е 35W, цветната температура е от порядъка на 4000-4200К, а живота им е 1500-2000 часа.

А има и авто лампи с надпис: like Xenon, които обаче не са ксенон, а халогенни лампи с подобна цветна температура.

Май разводнихме темата...
                          Има и съвсем обикновени халогенни крушки, ползващи за инертен газ ксенон, вместо аргон. И надписа "Xenon" на тях наистина отговаря на "пълнежа". Пак са си ксенонови, но не са газоразрядни. Имаше на OSRAM някаква серия такива, ако не се лъжа. С цената на златото - май по 20 кинта на бройка.

Коментар

То е за постигането на спектър близък до слънчевия. Повярвай има защо. Загубите в него са под 20% и светлината пак е по-силна от тази на 60/55В.
                            На мен си ми харесва.

Коментар

На мен си ми харесва.
                              Няма лошо.

Просто е безсмислено от гледна точка на ефективност. 20% загуби не са хич малко. Все пак има някаква вероятност малко да помага в периода на сумрак, преди стъмване. В останалите случаи просто пречи.

Коментар

Щом харесваш лампи с такава визия, пробвай с тази ще си още по доволен.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:64193CBPACK1.jpg
Прегледи:1
Размер:97.5 КБ
ID:5269296

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X