Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за акциза и неговото бъдеще.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпрос за акциза и неговото бъдеще.

Тя си има английска регистрация. Не е много ясно колко време може да остане на територия на страна от ЕС. Най-често се споменава 6 месеца. Но...излизаш и влизаш и пак 6м. Това няма как да се следи и най-вероятно не се следи. Защо не я свалиш от отчет в Англия? Трябва да плащаш МОТ, застраховка, пътен. За регистрация у нас не трябва да обявяваш никакви дати. Показваш си английските документи и я регистрираш.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Решението за отпадане на Акциза вече беше обнародвано, мисля някъде края на Май (по точно бр. 44 на ДВ). Ето тук има и тема във форума http://forum.offroad-bulgaria.com/ar...p/t-18493.html .
      Така или иначе акциза отпада въз основа на решение на Еврпейския съд, чрез което на пловдивчанина който осъди държавата, му върнаха част от платения акциз. Това според мен значи, че всеки внесъл употребяван автомобил след 2007, може да иска възстановяване на част (мисля тази до равното за нов, защото беше атакувано неравностойното облагане на стари спрямо нови автомобили) от акциза.
      И нещо друго. Комисията от предишното правителство бяха дали срок до края на Октовмри, да се измисли начин за запълване на дупката която ще се получи от спирането на акциза (мисля 18-20 мл. лв.), чрез еко, регистрационни или др. такси, непротиворечащи на Европейското законодателство. Сещайте се, че основно удрящо старите коли, заради емисиите. Не знам сега с новото управление как ще е, но вместо акциз ще има други такси. така, че дали сега или след нова година не е ясно кога ще е по-изгодно. Най-добре ще е ако колата стои тук нерегистрирана и по възможност недекларирана за внесена, та като излезе решение, веднага да се действа.
      ТИ си Уникален! Както и всеки друг!
      lre-bulgaria.org

Коментар

Като си внасяш (или купиш внесена , но нерегистрирана) кола от Европа , поне доскоро в КАТ искаха една декларация от вносителя кога е внесена колата. Дали следят за верността на данните в тези декларации не знам , но без нея не се минаваше , пак казвам - инфо от миналата година , тази не съм внасял.

Коментар

ами държавата си ни ''бачка'' но си има начини... намираш чуждестранен гражданин да купи споменатата машина (ако се окаже че и се дължи акциз) оправяте и документите за реекспорт (нищо не се дължи). след това като влезе в сила падането на акциза си я купуваш от него и готово. за престой със чужди номера няма ограничение. аз седях едно време в германия (преди да ни приютят в евросъюза) със един ленд круизер (даже подготвен за офф и каран доста на такъв (разбирай като войнишко канче) 1 година със български номера. просто като ме спряха там веднъж техните крипол и след обстойна проверка и видяха че си имам редовни документи за престой удължиха и престоя на колата (административно без всякакви документи, направо от компютъра в тяхната кола и за 2 минути) при условие че си имам зелена карта (това го споменавам само за сравнение с наща бюрокрация) а въпросното спиране беше и след бягане от моя страна и минаване на червено и през един остров (дълга история, но им обясних че съм се уплашил от тяхната кола която ме преследваше и имаше и предистория (защото бях свидетел на ''бандитско'' нападение) та ми простиха (всъщност даже не казаха нищо за нарушенията)(а за същия круизер се опитаха да ми вземат мито повторно на наща митница когато се прибрах въпреки че е регистриран имало такава НАРЕДБА). та сори че се увлякох ама като се сетя отношението на ''чужди'' към нас и отношението на ''свойте''...... след това тук в бг откраднаха една кола регистрирана на приятелката ми (тя не е българка) със английски номера и ходихме един месец къде ли не за да не плаща акциз и мито за открадната кола (много ми е чудно как чужденец би се оправил с тая процедура сам). пък не я пускаха да напусне и държавата. а за едновремешните далавери със събирането на номерата и връщането им (отказвали са ми регистрация заради такъв който бях върнал лично във австрия и имах бележка от полицията там, та се принудих да излъжа и пуснах оплакване че са ми откраднали номерата докато съм се разправял със тях във кат а знаеха какъв е казуса, ама казах че аз съм се объркал...... абе сигурно всички имате много такива ''сблъсъци от трети вид'' със родната държавна машина. та аз съм 100 процента сигурен че милите ни законодатели и администратори ще измислят надежден механизъм да ни прецакат и смачкат и след падането на акциза. я на някой шеф синчето ще отвори фирма за проверяване на вредни емисии дали отговарят на вписаната норма, я сестра му и тя случайно ще вземе да сменя новите (имам впредвид със бг знамето) номера с такива със еу звездите, я ще измислят някой плакет за евронорми (много еу държави го имат). та че ще ни нацакат е ясно. аз без да се притеснявам най малко следвайки поговорката каквото повикало такова се обадило бих търсил всякакви вратички.ако не паднат акцизите без всякакви такива ''душмански'' уговорки аз следващата кола ще си я регистрирам в чужбина (в много от новите еу членки е по-евтино от тук). и пак извинете за дългия пост ама като се сетя за теми мито акцизи и т.н... ми става лошо. пък докато нас ни мъчат с една кола през границите минават хиляди контейнери и не се обмитяват че и ддс точат после....... пък си имам и приятелка латвийка та ше й станат много колите на нейно име........ ;-)
          Последно редактирано от Tony33; 12-08-09, 15:02.
          висете отпуснато

Коментар

Някой може ли да посочи, закона за отпадане на Акциза ?
            Какво точно се казва в него ?
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
              Някой може ли да посочи, закона за отпадане на Акциза ?
              Какво точно се казва в него ?
              Ники, потърси на сайта на Агенция "Митници".

Коментар

Търсих, но нищо не намирам.

Коментар

Питам, тъй като в параграф 24 от заключителните разпоредби
                  на Закон за изменение и допълнение на Закона за акциза и данъчните складове
                  обнародван в Държавен Вестник бр.44 стр. 5 - от Петък 12 Юни 2009 г.

е казано, че Министерският съвет в срок до 31 Октомври 2009г е длъжен да направи промени в съответнитв нормативни актове .....
                  за отменеия акциз върху автомобилите.

А не виждам никакво раздвижване по въпроса !!!!!!

Коментар

Нищо за чудене. Отново Булгаристан! Тези дни журналяги подхвърлиха, че се обмисля, евентуално, нов закон за движение...И още, че акциза ЩЕ отпадне, но се мисли за големи такси за стари автомобили. (стари са вече и колите с евро 2)

Коментар

има ли раздвижване по тоя въпрос... то кажи речи годината свърши...
                      Спомням си, че и 2007г почти никой не вярваше, че ДДС ще отпадне и няма да го заместят с екотакса... Тогава помня, че накараха всички с коли влезли преди 01.01 да си плащат... В тая връзка силно се съмнявам, че биха върнали вече платен акциз...
                      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Четете ДВ бр 95и96/2009г

Коментар

Целите ли да ги четем?!
                          Какво да четем и на коя страница?

Коментар

Е не помня коя е страницата,но вътре са измененията на закона за акциза.

Коментар

Както писа по горе колегата Nik Nikolov отпадането на акциза за автомобили е обнародвано в бр.44 на ДВ.

В брой 95 на ДВ има само за другите акцизни стоки(цигари, алкохол ..и т.н).
                              Jeep Grand Cherokee 5.7 HEMI Quadra Drive II

Коментар

Значи да разбирам ли, че след 01.01.2010 г. акциз за леки автомобили няма да има? И ако да, има ли информация за промяна относно данъци, такси и прочее... Благодаря и весело посрещане на новата година.

П.п. Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове стр. 4 на брой: 44, от дата 12.06.2009 г., чета: Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове: Алинея 4: В глава втора, раздел V "Автомобили" с чл. 18 се отменя.

Сега оставя да намеря въпросния закон от 2005-та, който е променян многократно и да видя в глава втора, раздел 5, кой е точно чл. 18

П.п.2 Намерих го, там пише, какво е автомобили за този закон и кои точно подлежът на акциз. Значи е отпаднал. Сега остава някой да ми каже, така написано, с 1 изречение, този и този член от там и там отпада, без дата и нищо, не би ли следвало да е отпаднал от момента на обнародването му в ДВ? Демек последно на 12.06.2009г...
                                Последно редактирано от Насов; 30-12-09, 20:03.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X