Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко ретро, или ЛР Дискавъри1. Има ли още дух в старите магарета?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Малко ретро, или ЛР Дискавъри1. Има ли още дух в старите магарета?

Въпреки, че хич не съм първа младост, не мога да кажа, че имам опит с 4х4. Но все пак имам едни спомени, които не ми дават мира. Свързани са с един много близък приятел и неговият стар Патрул, с който редовно правехме страхотни забежки. Беше невероятно! Разбира се често завършвахме на кантар на някоя връга със съответното подлагане и копан или пък сме нощували в блато, ама то си беше полет и на тялото и на душата.Тъй като с годините, акъл много не ми дойде, както и финанси, пък и другите ми болести (рибарлък, гъбобер), също си седят. Та нещо съм се замислил за някакъв сиромашки джип, дето да върне малко младежкия дух. По-новите представители на съсловието са доста скъпо предизвикателство, пък и като представител на по- старото поколение имам малко уплах от всякакви електронни датчици и устройства..Обичам някак като видя някакъв мотор и да ми е ясно кое за какво е. Поне на пръв поглед. Съзнавам, че какъвто и да е джип е скъпо нещо и няма универсално возило, но все пак имам някои съждения на база скромния си опит, все пак и газка съм карал (камион). Т-нар. Екстри не ме вълнуват, колкото по- малко, толкова по- добре. От тях единствено важни са добрата вентилация,чистачки и всичко що е свързано с видимост. Скоростите вече не са ми приоритет, магистралите не ги обичам. Да се кара по тях е скучно и опасно. От разните возила, които прегледах, не знам защо ми влезе под кожата старото Дискавъри. Най-вече поради това, че се намират доста човешки оферти, стига да не са на съвсем убити машинки. И може би за това, че е един от малкото истински магарета (рама, цели мостове), които са фул тайм 4х4. Това за мен е важно, защото мисля, че е предимство по зимните шосета с променливи участъци, както и по заснежено заледените баири в махалата, където живея. С Патрула си спомням, че често бая сме се пързаляли, повече и от обикновена лека кола, къде заради мързела да зацепим ръчните хъбове на предния мост, къде заради гуми и тегло. Та за това си мисля, че Дискавърито (старото), като че ли е по- универсално. Що се отнася до страха от скъпа поддръжка на такова нещо...Има го, но все пак си мисля, че има и някои предимства. Първо колкото и да е позагнило такова нещо, рамата, (все си мисля, че по- трудно сдава багажа) го прави подлежащо на възстановяване. И понеже говорим за стари возила (от новите ме е страх). По може да се възстанови и поддържа стар джип, от колкото стара кола. А пък и от спомените ми за Патрула съдя, че такова нещо трудно, ама много трудно се чупи...Правили сме неща, от които една лека количка би се пръснала на съставните си части. Та макар и дрът, все още имам желание да се уча и бих помолил компетентните хора тук, когато и ако имат желание да дадат малко акъл. Наистина ли старото Дискавъри става за възстановяване и полезна употреба и толкова ли е страшно чупливо и опасно...Разбрах, че най-вече гние пода и праговете и някои други неща. Събирам сведения за да си заплюя едно нещо и да си работя по въпроса. Педварително благодаря на хората, които ще удостоят с внимание излиянията ми и се извинявам за вероятната досадност и некомпетентност.

От: Малко ретро, или ЛР Дискавъри1. Има ли още дух в старите магарета?

Първоначално публикуван от valeridaha Преглед на мнение
    .....фул тайм 4х4. Това за мен е важно, защото мисля, че е предимство по зимните шосета с променливи участъци, както и по заснежено заледените баири в махалата, където живея. С Патрула си спомням, че често бая сме се пързаляли, повече и от обикновена лека кола, къде заради мързела да зацепим ръчните хъбове на предния мост, къде заради гуми и тегло...........
    Като собственик на следващия модел който има същото 4х4 мога да кажа следното.
    4х4 не помага за спиране а това е доста важно, за там играят роля теглото (доста е) и хубавите зимни гуми.
    Никога едно диско няма да се държи на заледен път както лек автомобил със зимни гуми дори и диското да е със същия модел гуми но то сигурно ще е с някакви ол терен зимата.
    Реално 4х4 има предимство когато трябва да издърпаш нещо тежко на хлъзгаво и за по бързото тръгване на баир.
    Иначе в завоя се кара 2 пъти по бавно от лекия автомобил че иначе лошо.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Наистина ли старото Дискавъри става за възстановяване и полезна употреба .
      Да.
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Въпреки, че ...
        Отдавна не е имало толкова културно и приятно питане..
        Съжалявам, че не мога да помогна, ама благодаря за удоволствието от написаното.
        Кефи!

Коментар

"Въпреки, че хич не съм първа младост ....."

И аз.
          Попълни си профила - помага.
          Може пък да получиш и предложение за тест-драйв.

Коментар

Добре дошъл във форума! Наистина културно и приятно първо питане.

Няма лошо да си вземеш първото Дискавъри. Голямо, просторно и фултайм. Няма да навлизам в подробности, но НЕ СИ ВЗИМАЙ РЪЖДИВ ДЖИП!!! Освен ако не си майстор, който може сам да си го направи както трябва. Но тогава нямаше да питаш ...

Просто ще вземеш едно позагнило Дискавъри за 3000 лв, ще го изкърпиш, боядисаш и постегнеш за още 2000. Това в идеалния случай ако намериш читави майстори, които да се захванат веднага и да не те мотаят много. Накрая ще си дал 5000. А после, като погледнеш в обявите, за 5 бона ще намериш слънчеви и запазени екземпляри, които никога не са били изгнили или кърпени. А на теб остават загубените пари и нерви.
            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Без електроника, да се разбира ли че искаш да е дизел?Дизела го има и с електроника и без, повечето са без.
              Отделно, модела се различава до 1994 и след нея - нещо като фейслифт - различна е маската, таблото, скоростната кутия и мотора също.С риболов и употреба с цел придвижване, шанса да се потроши трансмисията не е голям, но не е по-здрава от патролската. Почти всичко по трансмисията го има в усилен вариант, с който да се замени оригинала, при по-екстремна експлоатация. По окачването също.
              Дизеловите му мотори са с директно впръскване - сравнително безпроблемни и икономични. На практика те са почти еднакви като конструкция, по-новия е развитие на по-стария.
              Друга комбинация от фултайм, прост, безпроблемен дизел с директно впръскване и сравнително евтина поддръжка, практически няма...поне в Европа. (Изключваме Тойота и Мерцедес -съвсем друг ценови клас)

Друг плюс на Диското е, че може да се ползват бавните, без да се блокира междуосевия диференциал, което също се среща рядко.
              Последно редактирано от cecoa1; 26-02-16, 19:59.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

То само в "старите магарета" остана Дух. В новите има само атмосфера...
                Щом ти е марак, намери си късмета(Диското) и му се наслаждавай. Успех.
                P.S. Супер аватар имаш.

Коментар

Джентълмените се нуждаят от подходящо превозно средство
                  Понеже е дълго за писане, а ориентацията ти е правилна - ще намериш доста отговори на въпросите ти в раздела за ЛР.
                  Ако пишеш откъде си - ще ти намерим някой съсед да те запознае по подробно с принципите, защото каквото и да си купиш за 3000 - ще ядеш дървото и най-често ще свършиш с мнение за марката "от тез нищо не става"

Намират се хубави слънчаци, но си трябва познание
                  Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Аз пък културното и приятно питане на колегата го разбрах така :
                    - Дали да се хвърлям на Диско-1 , или - да ?

... та при тази ситуация , на негово място бих влязъл в раздел "Land Rover" и да чета , четааа..)))))
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      Отдавна не е имало толкова културно и приятно питане..
                      Съжалявам, че не мога да помогна, ама благодаря за удоволствието от написаното.
                      Кефи!
                      Споделям напълно.

На автора на темата - успех в покупката!

Коментар

Много благодаря на всички, отзовали се! Благодаря и за доброто отношение към писанията ми. От тук на сетне разбрах, че трябва да си събера още малко парички и след това да започна спокойно и методично търсене. Винаги съм имал склонност към возила с излъчване. Последната ми истинска кола беше едно волво 245(това е 244, но комби с 5 врати). Колата, която беше дала на тази марка славата за вечни автомобили. Действително това е и най-често срещания европейски автомобил по старите американски филми. Всички следващи модели на волво вече не са това. Просто инженерите им се отказват от такава концепция, поради икономическа нецелесъобразност. Следващите като сериите 6, 7, 9...изглеждат дори по-големи, карантиите са им същите почти, но са с около 300-350 кг. по-леки, и това не е случайно. Затова и подобни стари волва (от сериите 6, 7, 9) се използват в рекламни краш-тестове (демек вижте как и прехваленото волво е по-слабо от нашият еспейс например), но никога не са използвали двойка или 245, защото резултата би бил печален за по-новите возила. Аз лично имах неприятен случай да се плъзна по една наклонена заледена улица и да се спра в една канавка, от която нямаше как да излеза сам. След мен по улицата се пързаляха още 3 коли по ред от различни марки и значително по-нови, и всички се спираха със замах в задницата на мойта камионетка... всички се поразмазаха бая и бяха успели да ми напукат единия заден стоп... Дори не успяха да ми деформират бронята. Още съжалявам, че продадох този бисер на автомобилостроенето. Сега съм с коренната противоположност на това. Останал съм с една Алфа ромео ,купена за съпругата , която пък се отказа да шофира... Макар, че е постегната и си върви тя е съвсем обратния случай. При нея пък разбрах, колко е важно да намериш грамотен човек, който не само да разбира от съответната марка, но и да е добронамерен. Определено ще проучвам Дискавъритата. Нямам някакви претенции, дизел или бензин. Само дето има едни с 2литров бензинов агрегат, за които май не се носи добра слава и поне не намерих нещо положително. Ще попълня малко профила си разбира се. От там на сетне всичко е в Божиите ръце, защото съм си един стар художник, а изкусвото сега не е много на мода. При мен някога има, някога хич. Но надявам се полека лека да си реализирам идеята. Още веднъж блгодаря на всички, които уважиха поста ми и с радост бих продължил да контактувам, стига да не съм досаден. Да сте живи и здрави! Много радост и хубави емоции сред природата!

Коментар

Някъде имаше филмче с краштестове на диското... не се представяше много добре май. Ако това е от значение.

Петре, чак 4 пъти разлика не е ли множко?! Или Патрола е много здрав, или това трябва да чупи нещо дори без да слиза от асвалта и без да се тормози хич.
                          По твоите изчисления УАЗ-а по-здрав ли е от Диското? Ако са сравними, за неговите цели е достатъчно, па Патроля ако ще и неразрушим да е...

То човека не е казал че ще го тормози, а ще ходи за риба и гъби. И ще се вози зимата по пътя.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Кекаво си е, то е мислено и правено да е сув.
                            Което не значи да не го купува - е аз примерно съм сменил три алфи (нищо че били мега трошливи) и им се кефя много. Просто не е лошо да знаеш в какъв филм влизаш, щото иначе е неприятно.
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Малко ретро, или ЛР Дискавъри1. Има ли още дух в старите магарета?

Обикновено ходенето за гъби и на риболов не означава да се мъчим да видим дали джипката ще мине направо през дерето или не
                              За тази си употреба диското се е утепало.
                              Който иска нарочно да се рови в калта да си взема патрули и други подобни калноходки

Че е кекаво кекаво си е,
                              Че сглобката е некачествена така е.
                              Човека таквоз си е харесал.
                              Land Rover Discovery II, V8 4.0
                              VW Golf VI variant
                              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X