Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лада нива или Сузуки Витара

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лада нива или Сузуки Витара

Първоначално публикуван от nikman Преглед на мнение
    Още един Ниваджия в отбора на Витарите
    Не бързай. Единственото, което сега е сигурно е, че няма да ремонтирам убитата си Нива.

А отговорите са половинчати.
    Сантана 300 колко прилича на Витара? Взаимно заменяеми ли са детайлите?
    Бавните без 4х4 гарантирано ще убият задния диф по начина, по който аз съм ползвал досега Нива. Но не е задължително да продължа да го правя.
    Окачванията на Нива и Витара много ли се различават?
    Че няма да я повдигам е абсолютно сигурно. Ако ми е ниска, ще си взема УАЗ/Патрул/каквото там.
    Повечето автомати са прословуто здрави спрямо ръчните си събратя, но цената в разход и загуба на контрол все още ми се вижда висока.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Колега - не ми се спори, а и няма за какво. Аз съм ВСЕКИ ден в гората, а ти ?
      И щом някой избира Витара, защо друг да не избере Нива?
      Или ако слушам теб - да затварят завода за ниви .......просто си кажи мнението, без да ми отговаряш или спориш.
      Може да си прав ...........
      И един въпрос: Кога си карал Витарата с 400-500 кг товар по черни пътища ?
      Пак не си ме разбрал. Не споря, просто дискутирам характеристиките на двата автомобила.
      Не съм всеки ден в гората, просто за хоби. Навремето карах служебна Нива и Уаз, и лична Лада 2105/ех носталгия/чисто нова от магазина. Сутрин като сядах в нея си носех библията и преди да врътна ключа, си теглех по една молитва та да запали. Все още ми е на сърце, много премеждия с нея.
      Отдавна трябваше да продадат заводите или да променят концепцията си. Изостанали са с десетиления.
      400кг не съм товарил, обаче 4човека по около 100кг сме се качва. 4човека и 400кг немога да си представя в който и да е от двата автомобила.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Ето, че и аз финиширах в този ...........................
      Кефиш, въртеше ми се в главата, но от теб написано звучи по достоверно, да речем, че съм пристрастен.
      Обаче за повдигането не си прав, коренно се променя проходимостта.

Коментар

Повтрям:
        аз НЕ тунинговам окачване. Има неща, които ме стъписват със сложността си и купето, шасито и окачването на автомобила са едни от тях. Някой ден, може би ще поумнея достатъчно и ще знам какво може да се направи. И други работи не съм склонен да тунинговам по същата причина.

Знам какво трябва да се направи в трансмисията на Нива, за да почне да гори като Витара, да не опича скорости и да не вие. Знам, че и в завода го знаят, знам и защо не го правят. Аз нямам материалната база да правя трансмисии, иначе Витара няма шансове във въпроса ми.

Половината от нещата, които съм написал за Витара, не са хвалби. Аз действително се колебая.

Има и такова нещо като Тойота.

Коментар

Нито едно от двете нямам,но мога да кажа нещо съвсем ,което донакяде не е в темата,а това е опита на водача.
          Всеки говори от неговият си опит в областта,че някоя не минавала или др. марка,но това не значи,че другият нема да мине със същата марка.?)
          Нищо обидно към никого,просто казвам,че тук нещата са относителни.
          Да се чете,да се гледа по видоеклипове тук-там из нета и да се преценява кой за какво му е нужно?
          аз имам Опел Астра -хечбек, 92г. и мога да кажа,че с "баба Яга" минах оттам,където Уаз мина след мен.Няма да крия,че закачи 1-2 пъти на места от 6,5км черен път с коловози и 3 дерета,където водата бе измила патя...
          Разбира се 2ри път не можах да мина,защото следващият път, пътят не бе същият след 4 камиона с по 12кубика трупи.
          Всичко си е до опит,до риск и доза късмет. сега е ок,после може и обратното.
          Моята "баба Яга" след 3-ти месец взе да се разваля и дадох 1000лв. за ремонт и вече 3 години гледам само консумативите и тук там нещо дребно. и съм доволен,но от пролетта вече няма да ми върши за черните пътища и май е време да я сменям,че едно е да се мисли за 4 гуми,друго е за 8

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Не бързай. Единственото, което сега е сигурно е, че няма да ремонтирам убитата си Нива.

А отговорите са половинчати.
            Сантана 300 колко прилича на Витара? Взаимно заменяеми ли са детайлите?
            Бавните без 4х4 гарантирано ще убият задния диф по начина, по който аз съм ползвал досега Нива. Но не е задължително да продължа да го правя.
            Окачванията на Нива и Витара много ли се различават?
            Че няма да я повдигам е абсолютно сигурно. Ако ми е ниска, ще си взема УАЗ/Патрул/каквото там.
            Повечето автомати са прословуто здрави спрямо ръчните си събратя, но цената в разход и загуба на контрол все още ми се вижда висока.
            Сантана 300 доста прилича на Витара.Модела е като моята.Взаимозаменяеми са доста части ми се струва.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:350santana02_1024x.jpg
Прегледи:1
Размер:61.4 КБ
ID:5244940
            Задния диф на Витара и Нива нямат нищо общо.Най-малкото заради парт тайма,Витарата е направена да си носи 100% от мощността си отзад.Мисля дори на V6-2.5 като конструкция и размери е същия.Дори не съм чувал някой с Витара да има проблем със задния диф....
            Окачванията на Нива и Витара си приличат дотолкова колкото,че са на пружини,независимо отпред,цял мост отзад.Иначе Витарата е с един носач отпред,тип "Макферсон"(малко като на Мерцедес 124),а отзад с 2 реактивни щанги и А-рамо.
            Аз също трудно е повдигнах-много си ми харесваше....плажна Още държа на паркетната и визия
            За автоматите знам,че са безпроблемни....подробности не.Засега ми харесва на джипка-ръчка.Засега
            Поздрави и успех!
            Jeep Cherokee XJ 4000 Limited, 2001 year. Ducati Multistrada 1200, 2014 year

Коментар

Има и нещо друго колеги, по-добре е една Нива, за да се научи да кара в гората, да не го е яд като я потроши и после да се мята на каквото му хареса!

Коментар

Първоначално публикуван от mitko punev Преглед на мнение
                Има и нещо друго колеги, по-добре е една Нива, за да се научи да кара в гората, да не го е яд като я потроши и после да се мята на каквото му хареса!
                Колегата, дето е питал, не се е мяркал от тогаз.

Коментар

Така-така. А аз не съм на етапа учене чрез трошене. Пак се уча, но нямам пари да троша.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    Колегата, дето е питал, не се е мяркал от тогаз.
                    Явно чете и попива.

Коментар

Зачетох се и ми стана интересна дискусията до момента и понеже част от работата ми, е да ровичкам по четири и две колесни машини, с няколко думи ще кажа моето виждане за тези два автомобила. Нивата-като цяло добър замисъл, но Руско изпълнение, с менте части по ходовата част, е постоянно във филма: шарнири, накрайници, карета, къде по карданите, къде по валовете. ДВГ-то по -дуракоустойчиво от ДВГ-то на Витарата, което не носи на сериозно загряване (1 6ми и 1 6-16) Здрава ходова част, шаси, няма виене на раздатки, дифове с изключение на силно грайферни гуми. Eвентуален проблем с веригата в разд. кутия и то само ако е експлоатирана много дълго време, в режим 4х4. Ако аз в момента съм пред дилемата, Лада Нива-Сузуки Витара, бих заложил на читава Витара. Поздрави.
                      Силата е нищо без контрол.

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                        Ако кажеш, че си карал Нива с 400-500кг по черни пътища,. ще дойда специално да се запознаеме и да покарам и аз след тоя дзвер.

ПП С каква кола ходиш "ВСЕКИ ден в гората"
                        Заповядай - Пловдив, бул. В. Априлов" - като видиш две Ниви една до друга - зелени, едната металик - звънни. В подписа е телефона.
                        Не само 400-500 кг , ами и двама души още.
                        Демонстрации - по всяко време. Товаренето и разтоварването от теб(това е майтап ще помагам). И какво толкова - ще счупя още една предна стабилизираща щанга и толкова. В темите се вижда какво търся и за колко време се намира тази част. Един ден . Толкова продължава ремонт на Нива.
                        Такъв въпрос отправих само с една цел - да се види, че Нивата не се жали колкото Витара. Това е предимството пред другите джипове.
                        Витарата - колкото и да е по-добра няма да се пробвам с такива килограми. Познай защо ? По-скъпи части, по-трудно се намират .
                        Идеята да ползвам Нива е само една:
                        Представете си, че трябва всеки ден да сте на работа в гората. Ясно е, че става въпрос за джип. И всеки ден изкарваш надницата която ще те храни през зимата. И сега си представете , че джипа се чупи. И колко време трае ремонта (колко струва е друг въпрос).
                        На нива ремонта е един ден с търсенето на частите.
                        Имах други джипове (без Витара) и знам за какво говоря.
                        С друг джип е комфортно , климатик(само такива съм имал), тихо е в купето и те гледат иначе. Постоянно ме питаха да не съм иманяр (не съм ).
                        А бе .... гъзария си е ...... но като дойде ремонта и една седмица си в бокса, като през това време няма приходи, като оправиш джипа, но момента е преминал ........ да ти пикая на гъзарията.
                        За това - човек трябва да знае какво търси и за какво ще го ползва.
                        Забравих да спомена - под "в гората" имам пред вид пътища където освен УАЗ и камиони друго не минава (само по изключение). Даже камионите (западняци) ги паркират в ниското - с КАМАЗ докарват трупите и ги претоварват на разглезените здрави западняци камиони.
                        Не съм против Витара- никога няма да кажа лоша дума за джип. Просто съм ЗА преценката "за какво ми е джипа" ?
                        Е .... написах се. С усмивка - къде е човека .........?
                        Забележка: Това , че удължих отзад пружините с 10 см за да носят по-неусетно 400 кг го направих преди тази тема и преди да кажеш, че ще идваш .

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                          ЗА нивата гласуват само тези, които не са се качвали на нищо друго ... сам си прави изводите!
                          Брей!

Коментар

Въпроса не е зададен коректно! Нова или втора, трета и т.н. ръка. Като нови разликата в цените е осезателна, на старо приблизително еднакви. Въпроса е в подръжката без да се нарушава стандарта на живот воден до момента на покупката. И като се замисля върху казаното от upi - не съм се качвал в градския транспорт.
                            Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                              ..........Забележка: Това , че удължих отзад пружините с 10 см за да носят по-неусетно 400 кг го направих преди тази тема и преди да кажеш, че ще идваш .
                              Вчера се опитах да натоваря в Патрола 25 туби (празни) по 20л. за пробите и не можах.... Тия дни ще пробвам с нещо друго.
                              ...Бе вие с Ясен да не крадете акумулатори?
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                                ...Бе вие с Ясен да не крадете акумулатори?
                                За него не знам, но ела да помагаш при отточването на виното или варенето на ракията и ще видиш. Пластмасовите туби и бутилки много плътно се редят. Имам и покривен багажник. Понякога и ремарке.

Гроздоберът е една трета тема, а трактористът, който се е напил като талпа от сутринта в най-важния от общо 15-те дни в годината, в които работи, ...

п.п. Категорично не твърдя, че Нива е най-подходящото средство за тази цел, просто често пъти е най-подходящото от наличните.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X