Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скоростна кутия на Нива и борба с нея

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Скоростна кутия на Нива и борба с нея

Скоро май и аз ще сменям кутия, защото веднъж я ремонтираха , но скоро след това започна да изключва 4 та. Все пак не е зле да проверя въпросната гайка. Казаха ми също, че им разлика в конструкцията на скоростните кути на по-новите ниви в блока за петата скорост и задната част на кутията .
    В момента са доста скъпи ...
    Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
      Скоро май и аз ще сменям кутия, защото веднъж я ремонтираха , но скоро след това започна да изключва 4 та. Все пак не е зле да проверя въпросната гайка. Казаха ми също, че им разлика в конструкцията на скоростните кути на по-новите ниви в блока за петата скорост и задната част на кутията .
      Аз си намерих от LADА (5ца или 7ца не съм много сигурен ) 5 степенна втора употреба. Потърси и ти по моргите.
      Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
        Въпросната гайка няма нищо общо с изключването на 4 скоруст.в по новите ниви оста е по дебела за 5 предавка.утре ще направя снимка и ще ти покажа защо ти изклучва 4

Коментар

Първоначално публикуван от токарев Преглед на мнение
          Въпросната гайка няма нищо общо с изключването на 4 скоруст.в по новите ниви оста е по дебела за 5 предавка.утре ще направя снимка и ще ти покажа защо ти изклучва 4
          Покажи и как да се излекува, и скоро ще има една за продажба

Коментар

Със пълна сигурност мога да кажа,че гайката за която говоря има отношение за произволното самоизключване-при мен започна да изключва 5-та предавка и след стягането на гайката здраво до упор това изключване изчезна.Обяснението е елементарно-когато гайката се саморазхлаби се получава голям осов луфт на вторичния вал и оттам идва проблема.Разбира се има и други причини за изключване-тази е само една от тях.

Коментар

Първоначално публикуван от niva men Преглед на мнение
              Със пълна сигурност мога да кажа,че гайката за която говоря има отношение за произволното самоизключване-при мен започна да изключва 5-та предавка и след стягането на гайката здраво до упор това изключване изчезна.Обяснението е елементарно-когато гайката се саморазхлаби се получава голям осов луфт на вторичния вал и оттам идва проблема.Разбира се има и други причини за изключване-тази е само една от тях.
              осовия лувт на вторичния вал идва от там когато се разхлабят три болта въре в кутията.утре ще ги снимам кои са те.Тази гайка и да е лашната от нея независи самоизключването на скорусти.с две думи ако е лашната .кутията ще работи без броблем
              Последно редактирано от токарев; 23-02-10, 00:12. Причина: грешка

Коментар

Колеги,не се ядосвайте!Явно това си е номера на тези ниви.Не се борете с пропуските на конструктора,побългарете я.

Коментар

Е добре-утре ще гледаме снимки-но пак ти казвам при мен проблема беше от гайката-първия път пипах,стягах само нея и проблема се реши.Така изкара около 10000км.След това ми се скъса болта-10мм.,държащ зъбчатката на 5 предавка.Освен това изведнъж се получи и силно виене от кутията.Болта го смених,сложих и чисто нови лагери+качествено масло.Зверското виене обаче остана.Ядосах се много-ама наистина много.Тогава поставих кутия от 2101 и вече почти две години-45000км. нямам проблеми.Лично за мен 5 ст. кутия в Нива си е един от най-проблемните възли.Ресурса и даже и да е нова много често се изчерпва за няма и година,а ремонта не е евтин.Нервите също!!!Трябват за цял живот!!!Честно казано не си струва разправията-решението е 4 ст. кутия-който иска да му е много бърза,тиха и икономична джипката просто не е за Нива.Не искам да кажа нищо лошо-просто споделям малко опит,с цел да спестя "блъскнето и нервите" на по-новите и неопитни Нивоводи във Форума.Забележете-Не случайно има толкова много обяви за продаващи се "закърпени" 5 ст.кутий.
                  Последно редактирано от Янко Желязков; 23-02-10, 00:51.

Коментар

Е добре-утре ще гледаме снимки-но пак ти казвам при мен проблема беше от гайката-първия път пипах,стягах само нея и проблема се реши.Така изкара около 10000км.След това ми се скъса болта-10мм.,държащ зъбчатката на 5 предавка.Освен това изведнъж се получи и силно виене от кутията.Болта го смених,сложих и чисто нови лагери+качествено масло.Зверското виене обаче остана.Ядосах се много-ама наистина много.Тогава поставих кутия от 2101 и вече почти две години-45000км. нямам проблеми.Лично за мен 5 ст. кутия в Нива си е един от най-проблемните възли.Ресурса и даже и да е нова много често се изчерпва за няма и година,а ремонта не е евтин.Нервите също!!!Трябват за цял живот!!!Честно казано не си струва разправията-решението е 4 ст. кутия-който иска да му е много бърза,тиха и икономична джипката просто не е за Нива.Не искам да кажа нищо лошо-просто споделям малко опит,с цел да спестя "блъскнето и нервите" на по-новите и неопитни Нивоводи във Форума.Забележете-Не случайно има толкова много обяви за продаващи се "закърпени" 5 ст.кутий.

5та си е направо екстра, ако караш по магистрали. Така, е не я отписвай толкова бързо. Щото НИВА не е само за офроуд

Коментар

Реално погледнато и с 5-та и без нея "комфортната" и икономична скорост при Нива е 90-100 км.ч.Оттам нагоре,ако ще на магистрала с 4 ленти за движение в една посока да си все тая.Преди съм карал с 5 ст.кутия на магистрала със 120км.ч. около 1 час и честно казано като слязох от колата бях доста уморен и замаян.Нивата е разчетена за кратки излети-до 60-80км.,свързани с лов,риболов и леки "оф-роуд" разходки-това са все неща,нямащи нищо общо с магистрално каране.Аз по принцип за магистрала и по-дълги пътувания си имам друг автомобил-пак на ВАЗ.Просто няма какво да се лъжем,че специално при Нива като включим на 5-та и край-шума изчезва.Такова нещо НЯМА.Характерното за този автомобил е,че шумът идва от трансмисията,а не от мотора.Така,че и 6-та да има шумът в салона ще си е пак същия.Просто транмисионния шум и вибрацийте са си присъщи за този джип и те все ще надделяват над шума на мотора.П.П. Между другото и аз преди се притеснявах,че като сложа 4ст.кутия и в Нивата няма да може да се издържа на по-дълго пътуване.Но Уви такова нещо няма-караш си 90-100км.ч. на 3800об.мин.и "пей сърце".
                      Последно редактирано от Янко Желязков; 23-02-10, 01:49.

Коментар

Реално погледнато и с 5-та и без нея "комфортната" и икономична скорост при Нива е 90-100 км.ч.Оттам нагоре,ако ще на магистрала с 4 ленти за движение в една посока да си все тая.Преди съм карал с 5 ст.кутия на магистрала със 120км.ч. около 1 час и честно казано като слязох от колата бях доста уморен и замаян.Нивата е разчетена за кратки излети-до 60-80км.,свързани с лов,риболов и леки "оф-роуд" разходки-това са все неща,нямащи нищо общо с магистрално каране.Аз по принцип за магистрала и по-дълги пътувания си имам друг автомобил-пак на ВАЗ.Просто няма какво да се лъжем,че специално при Нива като включим на 5-та и край-шума изчезва.Такова нещо НЯМА.Характерното за този автомобил е,че шумът идва от трансмисията,а не от мотора.Така,че и 6-та да има шумът в салона си е пак същия.
                        Няма да се съглася с твоето мнение ( освен това за шумът).
                        Здрава НИВА, особено 1.7i си поддържа 120 км/ч. без проблем. Не знам Ти от какво толкова си бил замаян и уморен, което и при 80км/ч. не би бил? Ама няма значение. Ако се ползва НИВАта само за офроуд, то и 4та май не е нужна

Коментар

Да естествено,съгласен съм-за подържането на 120км.ч. тя и сега моята ги подържа,но на по-високи обороти спрямо преди.Просто искам да кажа,че даже и с 5 ст. кутия да си при тази скорост вече автомобилът не е икономичен и някакси не е баш в "свои води"-реално погледнато няма как да ме убедиш,че тая скорост е подходящата за Нива.Затова е някакси тъпо да спорим за отдавна преценени и решени въпроси.Невъзможно е един автомобил с максимална скорост има-няма 140 км.ч. да те вози икономично и удобно със 120.Просто и елементарно казано.
                          Последно редактирано от Янко Желязков; 23-02-10, 02:21.

Коментар

Колеги ;най_добрата скорост е стрелката на километража да показва пътя. На всяка кола е различно. На Уаз е 60 ;на жигула 80 на Лада 90.При тази скорост колата се чувства най добре и е най икономична. Това знам от стари шофьори и се старая да го спазвам.Винаги е имало ефект. Един от най-ниските разходи на УАЗ469 зимно време мие София-Благоевград 10.6. Скороста която поддържах бе около 60.
                            На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Да-това,което си написал е много верно и изпитано.

Коментар

Сложете со 4-степенна кутия и не му мислете. Аз съм с такава и не чувствам недостиг на нищо. И без това по асвалта си карам с 80-90 винаги. Колкото до извън пътя 4-скоростната има различни предавателни числа и ако взмете правилната (неправилна е трудно, че не се намират) имате още около 10% въртящ момент отгоре, което съм го пробвал и си оказва влияние.
                                И никакви проблеми нямате да затягате гайки, да мислите за глупости и т.н. А цената е направо смешна. Моята хич не я мисля, защото ако стане нещо, за 40-50 лв и за половин час съм я сменил.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X