Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Турбо на Нива?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Турбо на Нива?

Тони,така и така си решил да впригнеш конете,хвани се в ръце и полирай буталата,клапаните,главата.Накаси и водачите на клапаните(да равнят с главата)дай-свобода на въздушната струя.
    "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

Коментар

Буталата ги взех за 100 лева, но сегментите ще ги сменям и те са към 40лв. Биелите за Нивови. Буталата сам ги лъснал до колкото позволява самата повърхност на буталото, все пак не е ново, като накрая сам ги минал с водна шкурка 1500 и вакса. От снимките не си личи много, но и главата е полирана изцяло, само като я нося да я шлайфат ще сложат и подходяща дължина на водачите. Иначе клапаните и тях сам ги обработил но съвсем леко, те са си достатъчно гладки.
      Прикачени файлове

Коментар

Ето малко развитието досега в снимки. Блока и главата отидоха на шлайф, както и коляновия вал. Вала е на първи размер взет, блока е резнат 2.9мм., главата колкото да се изравни, клапаните е прибраха с 1.5мм в гнездата, Нивовия вал с нов кожух и това вече е сглобено всичко и е вече в коша. Главата е стегната и остава да се сложат и другите неща около него. Взех си инжектори 270цц висикоомни заедно с кабелите, филтър, бенз. помпа външна 3 бара. Смених единя лагер на полуоската към предния диф и нови гарнитури. Дойде ми и елктрониката, мегаскуйрта, датчиците за водата и въздуха, релетата и кабелите който са нужни. Ламбда сонда Иновейт. Както и запалването вече е налично Едис-4 от Ескорт. Това е засега работата продължава.
        Прикачени файлове

Коментар

От: До: Турбо на Нива?

Колеги, най-накрая дойде момента да се довърши проекта, тази есен след като свърши летния сезон, мисля да сложа турбото. Двигателя вече е разработен достатъчно и електрониката е изпробвана достатъчно време. Но идва едно Но. Скоростна кутия! Има ли някой здрав вариант от друга кола която да е достатъчно здрава, не че сегашната не е, но самата 5-та скорост много ме притеснява. Та тя не издържа на доста от сегашните Ниви, а п0ри мен очаквания повишен въртящ момент може да я довърши бързо бързо. А с 4- скорости не си е работа да караш. Има ли някои колега с друга кутия на Нивата?

Коментар

Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнение
            Колеги, най-накрая дойде момента да се довърши проекта, тази есен след като свърши летния сезон, мисля да сложа турбото. Двигателя вече е разработен достатъчно и електрониката е изпробвана достатъчно време. Но идва едно Но. Скоростна кутия! Има ли някой здрав вариант от друга кола която да е достатъчно здрава, не че сегашната не е, но самата 5-та скорост много ме притеснява. Та тя не издържа на доста от сегашните Ниви, а п0ри мен очаквания повишен въртящ момент може да я довърши бързо бързо. А с 4- скорости не си е работа да караш. Има ли някои колега с друга кутия на Нивата?
            А! Стигнахме и до тоя въпрос.

НЯМА лесен вариант за други скорости при Нива. Оригиналните са къси, а мястото за тях е ограничено от позицията на раздатъчната кутия, тя пък - от други фактори. Всичко се преодолява, но с много работа.

Нивовските скорости не ги мори въртящият момент, а топлината - това е и причината за разликата между 4-степенна и 5-степенна. Лекарството - масло от 50лв/л GL4+GL5 и/или кръг за принудително охлаждане.

Коментар

От: Турбо на Нива?

Прочетох с интерес темата и ми е интересно как е решен въпроса с повишеното натоварване на биелните лагери.

Коментар

Ти, кога си видял Нива да хвърли биелни лагери?

Коментар

Човекът си ерешил проблема, но теоретически мощност в ниските обороти се постига със механичен компресор.
                  Биелни рагери да не издържат на натоварване съм виждал и гадното е ,че се качват един върху друг и понякога кривят вала.Аз бих шлайфал вала малко по свободно и бих увеличил налягането на маслото в магистралата за да може маслото да поеме натоварването и температурата.

Коментар

Да, точно прегряването е проблема и малсото не е проблем само ако може да се измисли някакъв вариант с охлаждането. На Ладите слагат Фиатовски кутии, но те са по-дълги, но при Нивата найстина е много ограничено мястото. А за вала самия вал си има допуски на шлайф и незнам да ли е добре да се излиза от тях, за да е по-свободен вала. Мисля и все пак че няма да се кара в такъв режим и така лудешката, че да задере или превърти биелен лагер.
                    Последно редактирано от toni188; 04-09-10, 12:13.

Коментар

Ето ти идея за охлаждане:

Медна тръба Ф10 се огъва на серпентина и се запоява на капака на скоростите, от външната страна. Водата се взема от изхода на радиатора (долу) и се връща във входа на помпата (там, където се връщат кръговете на парното и колекторните тръби).

Тръбата може да се остави и от вътрешната страна на капака (има място), тогава няма нужда и да се запоява старателно, само трябва да се уплътнят отворите, през които минава.

Вариант 2 - набиваш два щутцера - единият близо до дъното, другият - близо до 5 предавка и прекарваш маслото през малко радиаторче отпред, а на връшане - през помпа. Може да се използва бензинова помпа, а за включването - термодатчик за радиатор, примерно 75/70 градуса, който да закачиш някъде по скоростите.

Коментар

Както винаги Ясен е прав и вариант 2 е най-удачен и реален.Реализирането му няма да надвиши и 100лева.

Коментар

Вариант 1 е даже по-евтин, а дали е по-ефективен - не знам. Поне не предполага литър допълнително масло и нови електрически детайли.

Коментар

И сега така като гледам няма повече инфо...кажете какво стана с този много абициозен и нравещ ми се проект?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X