Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Lada Niva - прегряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Lada Niva - прегряване

Добавката за промиване е точно такава гад като добавката за запушване. Изобщо добавките. По този повод бях сложил филтър на малкия маркуч за отопление на карбуратора. Като го смених 7-8 пъти, нещата се поизчистиха.

Коментар

Незнам вече, тази събота и неделя ще измеря температурите както предложи един колега. Факт е, че маркуча който влиза отгоре към радиатора е горещ, радиатора е топъл от тази страна и от страната където излиза водата е студен. Това при достигната нормална работна температура. С постоянни зацепена перка съм. Не съм мерил точни температури. Чудя се , дали да не сложа по една тапа на двата маркуча към радиатора за да не се излива цялата охлаждаща течност и да го промия. Имам чувството обаче, че радиатора не само не е запушен , а работи перфектно. Все пак нали целта е да влиза топла вода и да излиза студена.

ПП.
      Ясене, кажи какъв е този филтър и откъде си го взе за да си сложа и да ми се маха тази тиня от колата.
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
        Все пак нали целта е да влиза топла вода и да излиза студена.

ПП.
        Ясене, кажи какъв е този филтър и откъде си го взе за да си сложа и да ми се маха тази тиня от колата.
        За целта си прав и точно така изглежда нормалният радиатор при постоянно зацепена перка. С електрическите перки картинката е малко по-друга, но целта пак е да получим относително студена вода на изхода.

Филтърът - обикновен хартиен филтър за бензин с пластмасово прозрачно тяло. Избран конусен модел без метални части вътре. Не е истина колко тежък може да бъде, като го сменяш (защото се е напълнил). Поставя се на кръга за отопление на карбуратора. Посоката на движение на течността там е от колекторните тръби към водната помпа.

Идеята е, че оттам минава малка част от водата и даже да се запуши напълно, няма да прегрееш нищо. От друга страна, водата се меси непрекъснато и всяка частичка рано или късно минава и оттам.

п.с. малка досада е, че не съм намерил 10мм филтър, колкото и да търсих, а точно 10мм са маркучите там. 8мм влиза, но се стяга със скобите малко по-газаджийски, т.е. неестетично и може би ненадеждно.

Коментар

Това е много добра идея с това филтърче, задължително ще я пробвам и аз да видя какъв е резултата.

Коментар

Незнам вече, тази събота и неделя ще измеря температурите както предложи един колега. Факт е, че маркуча който влиза отгоре към радиатора е горещ, радиатора е топъл от тази страна и от страната където излиза водата е студен. Това при достигната нормална работна температура. С постоянни зацепена перка съм.
            Ако долния е хептен студен, значи термостата не отваря добре. Радиатора охлажда охлажда, ама колко да охлажда. Ако темп. на долния маркуч е по-малка от едни хубави 50 - 60 градуса - сменяй термостата. Не отваря добре - водата се върти бавно през радиатора. В резултат на това, при натоварване на двигателя температурата бързо минава 90С. Ако имаш яко парно не ти е запушена системата от добавката. Още повече пластмасовия радиатор на нивата е със сравнително големи по диаметър тръби вътре, лошото е, че са разположени хоризонтално и може да задържат утайки заради това.
            Последно редактирано от nylon; 11-12-09, 11:00.

Коментар

Първоначално публикуван от nylon Преглед на мнение
              ...Радиатора охлажда охлажда, ама колко да охлажда.
              До 1-2 градуса над околната температура, в студено време. Това в ниски режими на двигателя с постоянна перка. За високите трябва измерване в движение. Ако не охлажда така, значи е запушен - отвън, вероятно - и все едно ще има проблеми с охлаждането.

Коментар

След 1 седмица каране установих, че не съм затегнал добре долния маркуч на радиатора при смяната на термостата, затегнах го. Долях течност. В момента не забелязвам да вдига над 90 градуса.
                Радиатора работи нормално, а термостата е чисто нов и от сигурно място купен. Не съм мерил с термометри, но след каране тъбата на входа на радиатора е гореща, а тази долу е леко топла, което значи че всичко е наред с радиатора и термостата. Определено ще изпробвам това с филтъра и ще разкарам цялата тиня от системата. Иначе парното работи - може да спокойно да свариш една чорба на него. Предполагам, че след като седя известно време без да се кара, е имало някакви гадни отлагания и след смяната на течността се охлажда по-добре. Съшо така, стария термостат най-вероятно не е бил читав.
                Ето и малко снимки на гадните отлагания, на новата капачка и на новия термостат.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от axlastro; 11-12-09, 14:29.
                Александър

Коментар

Еми, от всичкото това мога да кажа че отлагания не трябва да има, ръжди - също, а антифриза трябва да си е бистър. Това на самарата ми, макар да е със съвсем друг двигател, го бях постигнал без особени разправии. А тя явно беше карана преди това съма време с оригиналния си антифриз, и предния собственик накрая я беше чистил, щото беше останал без парно, и каза че отвътре е излязла невероятна гняс. Сменях радиатор, межу другото, защото протече - още едно доказателство че или антифриза, с който е карна, е пълно менте.

Но пък съм имал 1600 с 4-те фара. Там беше пълна мътилка, но никога не е загрявала. Така си се и продаде.

Но добавки против течове на никоя не са слагани. Гадна работа са, и толкоз.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...
                    Ето и малко снимки на гадните отлагания, на новата капачка и на новия термостат.
                    Един съвет - този червения маркуч от радиатора до разширителния съд го смени. Твърд е, не уплътнява добре и помага на чупенето на детайлите, към които е свързан. Правилния маркуч е от парното на Москвич - гумен, с платове, мек. Но и всякакъв гумен е по-добре от тоя камък.

Коментар

Много съвети станаха ама и аз ще се включа.
                      Промиваи, промиваи, промиваи като гледам какъв цвят е на термостата.
                      Промиваш отделно радиатора от малкия кръга, през двигателя. Вкарваш мъркуча и докато не протече чиста вода. Ако има къде де. Малко от малко да изчисти. Невярвам с филтърчето да се оправи толкова бързо системата. А и да става едно 20-30 филтърчета ги виждам аз Кофти, че си дал вече едни 30-40лв. за антифриз ама ти си прецени.

Със същият мъркуч като на снимката си претаквам зелето.
                      Пийте червено вино! Дава здраве.
                      А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

Първоначално публикуван от ggs Преглед на мнение
                        А и да става едно 20-30 филтърчета ги виждам аз
                        На мен ми трябваха по-малко от 10. Тъпото е, че с вода излиза, каквото излиза, а другото се вдига чак като налееш антифриза. Антифризът мие по-добре от вода.

Коментар

Дано не съм ви дотегнал с моите неволи но ...
                          Днес се наложи да карам по магистралата до Стара Загора и обратно и резултата беше следния - Загряване до около 100 градуса с пуснато до дупка парно. Спрях и отворих капачката, която излетя във въздуха от налягането. Течноста беше студена. Ето и снимка.
                          Радиатора според мен работи. Имам вече съмнения за гарнитурата.
                          Разбира се свалих капачката и така карах около 80 километра. Резултата - малко над 90 градуса с пуснато парно и около 95 със спряно.
                          Другия вариант е и новата капачка да е калпава и да е с много твърда пружина и да не се отваря към разширителния съд, но наличието на въздух в охл. система и съмнитвелната пяна ми изглеждат като избила гарнитура.
                          Прикачени файлове
                          Александър

Коментар

пяната е нормална, щом има въздух. За гарнитурата - има елементарни машинки по сервизите за проба за изгорели газове в антифриза.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              пяната е нормална, щом има въздух. За гарнитурата - има елементарни машинки по сервизите за проба за изгорели газове в антифриза.
                              Утре ще отида да измеря. А компресия има ли смисъл да се мери или е достатъчно да се види дали има изгорели газове в охл. течност.

Въздух - откъде обаче идва този въздух?
                              Александър

Коментар

Дали е въздух или газове, тепърва ще разбереш. Ако е въздух, има варианти - неплътност, зависима от температурата, например. Като загрява е горе-долу плътно, като изстива се поотваря и смуква въздух. Идеалното място за смучене на въздух е маркучът към разширителния съд. Място, където се събира, е парното.

... абе казвам ти аз да дойдеш, ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X