Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Lada Niva - прегряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Lada Niva - прегряване

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
    ...горещ отгоре и студен отдолу
    Точно така работят всички термостати. Отгоре влиза гореща вода от двигателя, отдолу влиза студена от радиатора. Той трябва да смесва двете в подходяща пропорция, за да се получат 90 градуса.

Коментар

Незнам, довечера ще пиша какво е станало. Най-много да си имам един резервен термостат. Все пак ставаше въпрос за 10 лева. А как иначе да съм сигурен каква е причината. Може и пак гарнитурата да изпуска, кой знае как са я сменяли.
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Точно така работят всички термостати. Отгоре влиза гореща вода от двигателя, отдолу влиза студена от радиатора. Той трябва да смесва двете в подходяща пропорция, за да се получат 90 градуса.
        Е значи трябва да му викат смесител тогава, а?
        Когато един термостат отгоре е горещ а от долу студен означава, че не е отворил и в момента водата се върти само в малкия кръг ( двг - парно). Когато отвори, температурата става еднаква и отгоре и отдолу, водата се върти и в големия кръг (двг - радиатор).

Коментар

Тази вечер я покарах малко из трафика. Не загря. Утре сутринта ще е големия тест. Всъшност на връшане имаше признаци на движение на стрелката малко над 90, но при пуснати фарове и вентилатор, както вече казах, това е нормално. Мисля, че новия термостат трябва да е по-читав. Поне на външен вид го докарва - един сребрист, отдолу има печатче за преминат ОТК. Ще видим. Иначе цените на частите в НАР ми харесаха, намерих си и конусна шайба за скоростната кутия, ако намеря време и място да я разкостя.
          Александър

Коментар

Първоначално публикуван от nylon Преглед на мнение
            Е значи трябва да му викат смесител тогава, а?
            Когато един термостат отгоре е горещ а от долу студен означава, че не е отворил и в момента водата се върти само в малкия кръг ( двг - парно). Когато отвори, температурата става еднаква и отгоре и отдолу, водата се върти и в големия кръг (двг - радиатор).
            Ами той си е смесител, също като на мивката. Само че автоматичен. - като се вдигне температурата, пуска повече студена вода, а като спадне - топла. Температурата става еднаква отгоре и отдолу само в един случай - при прегряване, тогава малкият кръг се затваря напълно. Или като не работи двигателят и всичко е с една температура - околната.

Коментар

Една идея и от мен. Понеже ми се счупиха уредите и си ремонтирах таблото, се оказа, че то не е стабилизирано. Може при аване на газ или при някака консумация , в твоя случай фарове да има разлика в показанията. Незнам дали само на моето беше така, защото беше пипано или и на другите е така. Освен това уреда за температура е много неточно калибриран. Аз си сложих такъв от седмица. Датчика е логаритмичен и данните които намерих в интернет не са съвсем точни. Направих следното: купих си един датчик, върах към него една термосонда и с колегата го сложихме в каната за чай на жена ми. Отчитахме на всеки 10 градуса, от 70 нагоре какво праща датчика. Кофтито беше, че при 97 градуса водата завря и по нагоре нямаше как да отчетем, а ползвахме с апроксимация данните от интернет. Всъщност имаше, да сложим олио в каната, ама след това трябваше да си търся къде да спя вечерта. След това настроихме уреда по замерените показания, и се оказаха по-различни от публикуваните. При това съм разграфил ура температура през 10 градуса. Та все пак провери дали това не ти е нормалната температура, а ти да търсиш сложни проблеми.

Коментар

Да се включа и аз по темата.Предлагам Ви да спестите време ,труд и пари, като направите елементарна диагностика.
                Оставете колата да работи на място и следете показанията на температурата. Ако ,имате мултицет с температурна сонда/струва 5-10 лева и е полезен за диагностика/подпъхнете сондата под гуменото
                водното съединение в горния край на радатора и наблюдаваите!!!
                -Ще видите кога се включва и изключва вентилатора,и каква е реалната температура на охладителната течност. Ако ,заври при затворен паровъздушен клапан,значи сте загазили!Гасете и чакайте да истине.

Коментар

Смених капачката.

Първо - оказва се, че като са пуснати фарове или друг консуматор, стрелката на таблото автоматично скача с 3-4 градуса. Все пак по наклон и ниски обороти си загрява до 95 градуса.

Второ - термостата е леко топъл в долната си част, а отгоре пари - това при 90 градуса, когато би трябвало вече да отваря. Следователно - смятам да сменя и термостата и охлаждащата течност. Предполагам това ще ми реши проблема. В Ппонеделник ще отида до НАР в Дружба 1, защото за тях със сигурност знам, че внасят оригинални части и ще си взема нов термостат.

Кажете, според вас добра идея ли е да се остави термостата постоянно отворен - на мен изобщо не ми харесва.
                  Колега, може би (а и дано) вече си решил проблема със загряването, но по описанието мисля че термостата ти отваря по късно и (или) недостатъчно и това е възможна причина, антифриза може да го смениш профилактично, но не е в него причината. Относно идеята термостата да е постоянно отворен-изобщо не е добра, защото така двигателя няма да достига нормалната си работна температура и това води автоматично до 2 неща: повишено износване и недостигане на пълния капацитет от възможностите на ДВГ (който и без това не е много голям).
                  Успех!!!
                  Suzuki Vitara 1.6, 8v, 1998г.
                  0899 00 2221 Николай Динков

Коментар

Да, и аз стигнах до тези изводи. За постоянно отворен термостат - да, не случайно е там сложен все пак.
                    Иначе за загряването - какво казах, сменил съм термостата и антифриза, защото беше с гадни отлагания в него. Не мога да преценя какъв е резултата все още, трябав да покарам още малко. Стори ми се, че сега по-рядко стрелката преминава 90-те градуса и започвам да си мисля, че проблема е в неправилно отчитане на температурата + неизправен термостат. Засега съм си сменил термостата, може и да сменя датчика за температурата ако имам свободно време.
                    Александър

Коментар

Колега, ако си имал много гадни отлагания в стария антифриз, да не би някой да е сипвал течност за запушване на течове. От тези гадости много от тръбичките в радиатора се запушват и ефективноста на охлаждане намалява. Също и топлото на парното намалява.

Коментар

За съжаление аз сипвах преди време, защото мислех че имам теч, а се оказа капачката на радиатора. След това източих цялата течности и налях отново. След 1-2 дена каране, забелязах че ситуацията е същата, но стрелката се качва по-трудно. Работата е, че парното топли много, и радиатора ми се струва че си работи нормално.
                        Александър

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                          Да се включа и аз по темата.Предлагам Ви да спестите време ,труд и пари, като направите елементарна диагностика.
                          Оставете колата да работи на място и следете показанията на температурата. Ако ,имате мултицет с температурна сонда/струва 5-10 лева и е полезен за диагностика/подпъхнете сондата под гуменото
                          водното съединение в горния край на радатора и наблюдаваите!!!
                          -Ще видите кога се включва и изключва вентилатора,и каква е реалната температура на охладителната течност. Ако ,заври при затворен паровъздушен клапан,значи сте загазили!Гасете и чакайте да истине.
                          Хмм. Как да я подпъхна - няма ли да се наложи да го разхлабя малко. Трябва ли сондата да е в контакт с течността? Има ли смисъл ако отворя капачката на радиатора и я потопя, или там вече температурата не е същата.
                          Александър

Коментар

Хмм. Как да я подпъхна - няма ли да се наложи да го разхлабя малко. Трябва ли сондата да е в контакт с течността? Има ли смисъл ако отворя капачката на радиатора и я потопя, или там вече температурата не е същата.
                            Достатъчно е да е опряна в метала, може да я привържеш с парцалче.

Температурата при капачката на радиатора е различна и не е интересна. Другата интересна температура е на изхода на радиатора долу.

Коментар

Мерси, тия дни ще пробвам, че иначе ако тръгна да сменям всичко наред е тъпо и скъпо
                              Александър

Коментар

За съжаление аз сипвах преди време, защото мислех че имам теч, а се оказа капачката на радиатора. След това източих цялата течности и налях отново. След 1-2 дена каране, забелязах че ситуацията е същата, но стрелката се качва по-трудно. Работата е, че парното топли много, и радиатора ми се струва че си работи нормално.
                                Ех, колега с това трябваше да почнеш!!!
                                Все се чуда нали Ниваджиите са нация техническа, ама те това за запушване на течовете дето се слага по колите не го разбирам. Изключая горублянци. Това е все едно жена да си търси мъж дето не пуши и не пие в кръчма.
                                Незнам тея добавки за промиване на системите да ли ще могат да спасят положението след като си сипал против течове.
                                Пийте червено вино! Дава здраве.
                                А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на 30-01-26.

Зареждам...
                                X