Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв двигател може да се сложи на Нива?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какъв двигател може да се сложи на Нива?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Нива дизел е безкрайна екзотика. Ако започнат грижи около силовия агрегат (двигател и трансмисия), трудно ще намериш кой да ти помогне.

Ами не знам за мен главният довод за дизел е ниският разход но може и бензин в крайна сметка ама съм се насочил към Нива. Не знам прав ли съм защото почти нищо не разбирам ама съм карал преди време Нива 1.7 карбуратор по едни чукари много добре се представи
    Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
    Honda CB 919 Hornet
    0898849413-Светльо
    Кръвна Група: 0+

Коментар

Първоначално публикуван от Metal Heart Преглед на мнение
      Ами не знам за мен главният довод за дизел е ниският разход но може и бензин в крайна сметка ама съм се насочил към Нива. Не знам прав ли съм защото почти нищо не разбирам ама съм карал преди време Нива 1.7 карбуратор по едни чукари много добре се представи
      Дизеловите са 1 на 1000 или даже по-малко. Това е основният проблем. За разхода се слага газ, тя бензиновата за газ си е правена. Разликата в дизелова и бензинова, ако чакаш да си я избиеш от разлика в разхода, дълго ще караш. Освен това дизелът тежи повече, така намалява едно основно предимство на нивата за офроуд - че е относително лека. Как замръзва нафтата горе из чукарите в студено време е друга една дълга тема.

Тая работа с не-разбирането решително трябва да я поправиш, ако ще караш Нива. И почти всякакъв друг офроуд-автомобил.

Коментар

Тая работа с не-разбирането решително трябва да я поправиш, ако ще караш Нива. И почти всякакъв друг офроуд-автомобил.
        Тук си много прав ама първо трябва да намеря Джипката на която да се уча
        Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
        Honda CB 919 Hornet
        0898849413-Светльо
        Кръвна Група: 0+

Коментар

Дизеловите са 1 на 1000 или даже по-малко. Това е основният проблем. За разхода се слага газ, тя бензиновата за газ си е правена. Разликата в дизелова и бензинова, ако чакаш да си я избиеш от разлика в разхода, дълго ще караш. Освен това дизелът тежи повече, така намалява едно основно предимство на нивата за офроуд - че е относително лека. Как замръзва нафтата горе из чукарите в студено време е друга една дълга тема.

С всичко казано от теб съм съгласен с изкюлчение на:на нивата резервуара е в купето което намалява вероятноста от замръзване горивото тръгва от резервоара минава по трабите които са външни и постъпва в спецялна конзола в която от долу е термостата а отгоре през фланец минава горивото и тръгва към горивния филтър и от там вече доста загрято на повече от 50 градуса постъпва към ГНПто.След час каране нафтата в резервоара е поне 20 градуса така,че замръзване е почти невъзможно. Знам една добавка мога да и кажа името но да не стане проблем ще замълча за която гарантирам,че поне до -25 няма да има проблем. Нека поясня че на примерно Голф 4 1,9 тди 110кс не П.Д. горивото тръгва от резервоара директно през филтъра и към ГНПто и никаде няма подгряване и замръзва с обикновен дизел при -5 гр. даже и в движение ни е замръзвал.Така,че на нивата това не и е проблем.
          Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
          Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

Има си цяла обширна тема по въпроса за дизеловите неволи в студа, хора от форума цяла импровизирана лаборатория направиха.
            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=46576
            Резюме: ще се случи да ти сипят някъде лятна нафта, ще се качиш някъде по планините, ще стане студено и нафтата ще стане на пача в резервоара. Независимо къде по хранителната уредба по-натам се подгрява.

Голф ТДИ просто няма да отиде там, където без да се замислиш, ще се напъхаш с Нива. Няма да седи часове наред по корем в снега. Освен това, нивовският резервоар не е и в купето, а в отделен обем. Топлото купе трудно ще го загрее. Виж, да изстива ще намери време. За пример - сега, в студеното време, пипни помпата за бензин на добре загряла карбураторна бензинова Нива. Колкото и да е горещ двигателят, помпата държи околната температура. Даже и след 80-100км път.

Не казвам, че дизеловият двигател е лошо нещо по принцип. Има и места, от където можеш да зареждаш читава нафта. Има и работещи рецепти за борба със замръзването (добавяне на бензин, керосин, газ за лампи). Просто този фактор е поредният проблем в купчината компромиси на дизеловата Нива.

А за добавката, ти хубаво гарантираш, но погледни линка горе. Пък ако искаш, ще ти покажа как няма никакъв смисъл от нея.
            Последно редактирано от Ясен; 18-02-09, 21:54. Причина: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576

Коментар

Линка за съжаление не работи! За добавката съм сигурен ползвам я от години на други дизели и наистина има смисъл поне е пробвана и всъщност това е единствената добавка от която съм намерил реална полза. Нафта сипвам само на ОМВ от тая по-обикновенната и не съм инал проблеми. миналата или по-миналата година ми замръзна и тази нафта но без добавка замръзването се изразява в това,че вървеше само без газ и след 10мин работа се оправи-стопли.Аз живея в къща и преди всяко потегляне колата работи минимум 15мин. хем да е топла хем да заработи трансмисията нормално може би и това ме спасява доста.На повечето бензиностанций се продава зимна нафта която решава този проблем и аз имам наблюдение ,че е читава а че разхода на дизел и на газ е несравним това незнам дали е останал някой на който не му е ясно освен тези които в работата не карат рейс или нещо дизелово от което да си смотават нафта иначе на сметка е само газта.

Sofrace Offroad Team

Коментар

Дизеловата Нива се произвежда вече повече от 10 години и си има свой индекс - ВАЗ 21215. Това че се произвежда в Украйна по гаражни способи са пълни глупости! Фирмата производител е Тема Плюс от гр. Толиати даже е прилепена към заводите на АвтоВАЗ - www.niva-diesel.pl.ru. В България представител им е Лада Изток Авто - там питайте за сервиз и внос на нови.
                УАЗ 452АЭ 1975г.

Коментар

Първоначално публикуван от botsko Преглед на мнение
                  Дизеловата Нива се произвежда вече повече от 10 години и си има свой индекс - ВАЗ 21215. Това че се произвежда в Украйна по гаражни способи са пълни глупости! Фирмата производител е Тема Плюс от гр. Толиати даже е прилепена към заводите на АвтоВАЗ - www.niva-diesel.pl.ru. В България представител им е Лада Изток Авто - там питайте за сервиз и внос на нови.
                  Когато я купувах продавача ми обясняваше че се произвежда в Украйна но е възможно и да не съм го разбрал тъй като действието се развиваше в Унгария и тоя плямпаше някакви неразбираеми за мен неща. Имам доста информация за дизел нива но е на хартия и няма как да я пусна и там си пише,че се произвежда от Тема Плюс така че явно съм се заблуждавал къде е тази фирма а и не съм си направил труда да го проверявам мерси за пояснението.В сайта им пише,че в момента монтират двигател Фиат с мощоност 90кс като гледам този какво поражения нанася на трансмисията ми е интересно новия какво и прави. Но са пуснали и много нови екстри интересно ми е да ги видя на живо!

Sofrace Offroad Team

Коментар

Първоначално публикуван от gena Преглед на мнение
                    Един приятел сложи от Фиат Абарт 2000 и да ви кажа доста добре се развърта.
                    gena видях,че си от Русе може ли да направим някаква връзка с твоя приятел защото имам същия двигател и мисля да го монтирам на Нивата тел.0888332272.

Коментар

Колеги, попадна ми преди време двигател от Фиат-131 -1600, но не е двувалка. Мислех навремето да го слагам на една жигулка но така и не стана. сега се питам дали да не го сложа на нивичката. Какво е мнението ви за точно този мотор?

Коментар

Нов картер, опора за предния диференциал и нещата ще потръгнат. И защо? Мощност ли ще извадиш, въртящ момент или икономия от него?

Коментар

Нов картер, опора за предния диференциал и нещата ще потръгнат. И защо? Мощност ли ще извадиш, въртящ момент или икономия от него?
                          Единственото нещо което може да ме накара да предприема тази смяна е мощността. Само че не съм убеден че ще е кой знае по-мощен този мотор от оригиналния 1,6. Пак казвам мотора е от фиат 131-1.6 но е с един вал. Именно за това ми беше въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от evgeniml Преглед на мнение
                            Както колегата Ясен ти е казал зависи от състоянието!Според мен цената е добра но трябва много да се внимава с тези ниви промените направени за да се монтира този двигател са прекалено много и са направени като на шега повечето конструкторски промени са глупави и недомислени и биха донесли страшни главоболия на собственика или на майстор който не си е посветил живота на това Руско творение.Тази нива не се прави в Толиати а се произвежда в друг завод някаде в Украина кадето се правят и останалите Лада извращения и поръчката на различните части е невъзможна а и в Пежо този мотор не им е много познат тъй като тои е сбироток от почти всички пежа и ситроени.
                            Двигателите XUD серия 7-9 са едни от най здравите дизели от старото поколение. На стария ми Ситроен двигателя беше на над 600 000 километра и работеше перфектно на сегашния ми Ситроен вече е на поне 500 000 и няма ядове. Карал съм Нива с такъв двигател със и без турбо без турбото е много спъната.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от gsp Преглед на мнение
                              Единственото нещо което може да ме накара да предприема тази смяна е мощността. Само че не съм убеден че ще е кой знае по-мощен този мотор от оригиналния 1,6. Пак казвам мотора е от фиат 131-1.6 но е с един вал. Именно за това ми беше въпроса.
                              Е, защо очакваш два двигателя с еднакъв обем, еднаква схема на пълнене и приблизително от едно родословие, значително да се отличават по мощност? Погледни им каталожните данни и ще ти стане ясно.

Я пилни на Нивата главата с 0.8-1мм и пак помисли после.

Коментар

Защото по диаметър/ход са различни. Схемата на пълнене се различава в своите фази на газоразпределение, разни диаметри на всмукателмни/изпускателни отвори, наред с това и хранене. Най-вече това, че са ,,почти" от едно родословие. Е, ,,ботушковите" едновалови ги зарязаха още в края на 60-те. Тогава се отказаха от долния разпредвал. И добре, че стана така. Мотора за който ти говори е от първите 131, с горен единичен вал. Някъде от 70-те е тоя уникат. След него, за щастие за почват да им поставят двуваловите. А, там нещата вече са доста различни. В полза на Фиат, разбира се.

Ако щеш и 3 милиметра режи Ладата, много кила стружки от чугун/алуминии ще трябва да издялкаш, за да тръгне като стандартен 1600 ТС. Дори в Нива, ще се усети разлика с ТС мотора. Той фабрично вади приличен въртящ момент и мощност. За едноваловия- смисълът е никакъв, а вредата голяма. Абсолютен дефицит на части, точно за тях.
                                Последно редактирано от Тодор Живков; 25-05-09, 00:19.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X