Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гуми за Лада Нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Гуми за Лада Нива

Имах удоволствието да покарам малко с И 511,но колата беше висяла с тях и като ги подкарах се скапаха.За сняг немога да кажа,мога да дам следния прибмер,там където с Росава ми трябват 2опита за излизане,с И 511 от първия път,вярно Росава са поизносени.И 2 та опита са правени с 4ри човека в купето на две еднакви коли.Относно по-широките гуми,имам едно странно чувство,че гума се "провлача" повече при рязко натискане на спирачния педал,докато с щатни гуми,това провличане го няма,и мерише доста повече на гума,когато спирам на асфалт.

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
      Колега,извинявам се за късния отговор,но не разбирам от ЕТ-а,кое минус кое плюс.Слагам една снимка,та някой който я познава джаната да каже[ATTACH=CONFIG]323491[/ATTACH]
      Мойте са такива и са ЕТ 0.
      В поста преди твоя, на схемите е показано кога офсета е +, и кога -

ПП: Не знам, какво имаш предвид с "провлача", но е нормално по-широката гума да има по-добро сцепление , заради контактното петно и по-трудно да се блокира при спиране.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Точно това имах предвид по трудното блокиране,откъдето ида и едно свирене/цикане на гумите.

Коментар

Не искаш, гумите да ти блокират при спиране. Вервай ми.

Коментар

[QUOTE=TigerHunter;1514645]Мойте са такива и са ЕТ 0.
            В поста преди твоя, на схемите е показано кога офсета е +, и кога -

ПП: Не знам, какво имаш предвид с "провлача", но е нормално по-широката гума да има по-добро сцепление , заради контактното петно и по-трудно да се блокира при спиране.

Според теорията по-тясната гума има по-добро сцепление.

Коментар

Коя теория!?
              Коя гума има по-голяма контактна площ с асфалта (настилката)? Широката или тясната? И от какво зависи сцеплението?

Коментар

Стана пак една... Широка гума АТ или МТ дали ще има същата контактна площ спрямо по-тясно асфалтова или зимна гума? Едва ли... Има значение и каква е сместа и на колко години е гумата, каква е настилката. На мен например тази зима ми се случи случка със зимните гуми, но върху мокър+мръсен асфалт=по-лошо от лед. Иначе на отъпкан сняг и дори лед, не мога на накарам колата да занесе със същата гума, просто ламелите като се задръстят с песъчинки и става като слик.

Същото е и с контактната площ. Аз лично предпочитам тясна и висока гума, като за нива има само една и тя се казва Ласа ОК 144, поради изключително меката каучукова смес, даваща добро сцепление при спиране дори и на мокра настилка, почти никаквия аквапланинг и не на последно място уникалната проходимост.
                Та толкова със свиркането, провлачването и контактната площ. Има и още нещо - именно при това просвирване спирането е най-интензивно. В този момент се постига равновесно положение между триене при търкаляне и триене при хлъзгане, без да се загубва контрола върху колата. Това обаче е лесно постижимо на теория и почти невъзможно при хлъзгав път и необмислено натискане на спирачката, последвано от неконтролирано въртене.

П.П. В една друга тема един колега споменаваше за каране с едновременно натиснати газ и спирачка с левия крак. Искам да попитам - освен накладките, нещо друго по колата дали ще му се съкрати живота при този стил на каране?
                Александър

Коментар

По-голяма контактна площ не винаги означава по-добро сцепление, тук става въпрос за налягане на квадратен сантиметър т.е. когато увеличиш контактната площ и запазиш масата има много по-голяма вероятност да загубиш сцепление отколкото да го увеличиш.
                  Land Rover Discovery II 3,9 V8
                  Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

Да попитам някой съгражданин от Варна в момента къде може да се намерят ВлИ 10 и на каква цена . И едно въпросче ,понеже ще карам Нивичката по асфалт дали ще намалее звука и разхода в сравнение с Lassa 144

Коментар

Първоначално публикуван от dudu4kin Преглед на мнение
                      Да попитам някой съгражданин от Варна в момента къде може да се намерят ВлИ 10 и на каква цена . И едно въпросче ,понеже ще карам Нивичката по асфалт дали ще намалее звука и разхода в сравнение с Lassa 144
                      Шума-/бученето/ с Вли-10 ще изчезне,за разхода не бих казал,че ще намалее или ако това стане ще е нещо незначително.Поне при мен беше така.Днес отново я засякох с Ласите.С 20лв. газ-/17л./ изминах 135км. от които около 15км. градско каране.

Коментар

Първоначално публикуван от mkenzie Преглед на мнение
                        По-голяма контактна площ не винаги означава по-добро сцепление, тук става въпрос за налягане на квадратен сантиметър т.е. когато увеличиш контактната площ и запазиш масата има много по-голяма вероятност да загубиш сцепление отколкото да го увеличиш.
                        +1

Коментар

Искам да кажа, че Ласите са доста икономични гуми, колкото и странно да звучи. Със зимни 195/80/15 правилно напомпени ми гори 1-2 л отгоре и не, не е заради студа - говорим в края на сезона, малко преди да сложим ласите. За проходимост не искам да коментирам. При тези цени на руските гуми не съм сигурен изобщо колко икономически изгодно е да се слагат ВЛИ-10.
                          В момента ВЛИ-5 са 100 лв. броя, и то ако ги купиш от човека, който снабдява НАР, но нищо чудно вече и той да е вдигнал цените.
                          Последно редактирано от axlastro; 26-04-11, 17:19.
                          Александър

Коментар

Ами те са с около 4-5 см по-голям диаметър от 195/80 R15, нормално е при извънградско шофиране да дават по-нисък разход.

Коментар

И градско дават по-добър разход, нищо че са тежки. Извън пътя също - просто не се налага толкова често каране при 6000 об/мин.

Сега за конкретния колега - в тази тема един колега пише, че продава ВЛИ-10 на втората страница, ако не ги е продал. Иначе колегата, който отвори темата си купи Dunlop AT/2 на размер 175/80/16 мисля, но не е казал в крайна сметка дали е доволен от тях. Ако решиш да си купиш такива - монтирай ги без вътрешна гума !
                              Александър

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                                Коя теория!?
                                Коя гума има по-голяма контактна площ с асфалта (настилката)? Широката или тясната? И от какво зависи сцеплението?
                                При по-тесни гуми теглото на автомобила "пада" върху по-малка площ, от което следва по-голяма сила на триене, от която зависи сцеплението.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X