Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Висока температура/ обезвъздушаване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Висока температура/ обезвъздушаване.

Здравейте,

Ниволета беше останала почти без антифриз. Седеше без да се кара, та вчера преди да тръгна на път преглеждах и забелязах тоя факт. Веднага разбира се се доля антифриз до нормални нива. По време на пътя проверих дали не го губи, като се прибрах също. Антифриз не се губи. Обаче колата държи по-висока температура от нормалното. Преди се движеше около 90, над 90, но сега клони повече към 130 и по средата между 90 и 130. Чудя се дали не е влязъл въздух в системата и това да прави охлаждането неефективно. Освен това да се кара колата, друга практика има ли за обезвъздушаване, защото не съм запознат. Извинявам се за лаическия въпрос. Благодаря !

П.С. Става дума за ВАЗ 21214 1,7i.
    Лада Нива 21214 1,7i a.k.a. Магаренцето :)

От: Висока температура/ обезвъздушаване.

Първоначално публикуван от Петър Пенчев (tyto_) Преглед на мнение
    Здравейте,

Ниволета беше останала почти без антифриз. Седеше без да се кара, та вчера преди да тръгна на път преглеждах и забелязах тоя факт. Веднага разбира се се доля антифриз до нормални нива. По време на пътя проверих дали не го губи, като се прибрах също. Антифриз не се губи. Обаче колата държи по-висока температура от нормалното. Преди се движеше около 90, над 90, но сега клони повече към 130 и по средата между 90 и 130. Чудя се дали не е влязъл въздух в системата и това да прави охлаждането неефективно. Освен това да се кара колата, друга практика има ли за обезвъздушаване, защото не съм запознат. Извинявам се за лаическия въпрос. Благодаря !

П.С. Става дума за ВАЗ 21214 1,7i.
    Слагаш колата на стръмно, с предницата напред, отваряш, палиш и би трябвало ако има въздух, в следствие на законите на физиката, да излезе в най-горната точка, а най-горната точка ти е капачката
    Чист антифриз ли наля, или концентрат????
    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
    Honda Dominator 650
    088ЧЧ93979-->Борис
    0878956Ч38-->Борис

Коментар

Палиш колата, отваряш капачката на радиатора и на казанчето... доливаш малко антифриз..... оставяш я да работи до като се включат перките. След това, като изключат, затваряш капачките... отиваш правиш кръгче и ще разбереш дали е от обезвъздушаването.

Коментар

Здравейте,Ниволета беше ....... Обаче колата държи по-висока температура от нормалното. Преди се движеше около 90, над 90, но сега клони повече към 130 и по средата между 90 и 130. Чудя се дали не е влязъл въздух в системата и това да прави охлаждането неефективно. Освен това да се кара колата, друга практика има ли за обезвъздушаване, защото не съм запознат. Извинявам се за лаическия въпрос. Благодаря !
        С какви перки за охлаждане си - електро или принудително (постоянно) вързана на водната помпа ?
        Не ти включват перките вероятно, ако са електро.
        Дали има въздух в системата се разбира по липсата на парно (когато колата е загряла), по различната температура на радиатора в горната и долната част .
        Има и други, но това е достатъчно за сега.
        При теб как е?
        Освен това често като включиш фаровете и температурата се променя (стрелката). Виж и това как е при теб.

Коментар

Един по един да отговоря на въпросите.
          Налял съм антифриз готов за употреба.
          Преките са ел., като и двете си се включват и си работят.
          Парно в колата има, даже стабилно =)
          Иначе постоянно карам на фарове и нямам идея, ако не е на фарове какво е положението.
          Единствено забелязвам, завишаване сякаш на работната температура, за това и предположих, че влизането на въздух води до неефективно охлаждане.

П.С. Извинявам се за правописа =)

Коментар

Привет tito!Може и термостата да ти го играе номера,а всичко друго да си е наред.
            Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Абе, датчика на тия точно Ниви надежден ли е? Да не би всичко да е ОК, а просто датчика да се подебва?Един китайски термометър до 150 градуса е 12 кинта, доста са точни (+/-1*), може да подскаже нещо ... ако все пак не е термостата де
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Искаш да кажеш, че това което виждам като отчет от стрелката да е грешно ?

Коментар

Не.Само да го провериш,дали е вярноЗа да се ориентираш къде да търсиш "дупка в системата".Успех

Коментар

Не е невъзможно. То затова има термометри. Разлики от няколко градуса са ОК, но ако уреда на колата показва 100 а термометъра 80...
                    Ако нямаш термометър - вземи един бързовар и едно канче, свали датчика от мотора, сложи го в канчето и гледай - водата обикновено завира на около 97-98 градуса. Ако стрелката ти стои на около 100, значи търсиш термостат или запушен радиатор или прецакана водна помпа - обичайните неща. Ако обаче на прясно завряла вода ти отчете 130 градуса - нататък ясно, нов датчик (или уред) и си ти.

канчето с бързовара помага и за термостата, но там все пак е добре да имаш и термометър. Вижда се отлична кога и, по-важното - как отваря и затваря.
                    Успех!

Опс, с колегата сме писали едновременно.
                    П.П. Целия цирк с канчето и бързовара и датчика - ако имаш гараж, че в това мокро време ... ама май каза, че имаш, та действай смело.
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

По-важното е да се постави точната диагноза,за да са по- малки разходите по ремонт

Коментар

Нямам гараж и тая гимнастика сякаш на тоя момент не ми се прави =) Иска ми се с карането да се оправи То единственото което е, че държи малко по-висока температура от обичайното което наблюдавам.
                        Ходих сега да я спра и да пробвам да я оставя да работи с отворена капачка. В началото имаше по-високо количество антифриз, после постепенно спадна до някакво ниво. / това го гледам през отвора на радиатора, където стои принципно капачката./ След това направих 1 кръгче спрях я и пак отворих да видя. Тогава нивото беше по-ниско, но постепенно се изкачи и дори се опита да прелее, но затворих с капачката. /явно като съм спрял се е качила температурата и се е разширил флуида./ Та така. Ще го гледам още как ще е като се кара. Чудя се как е най-удачно да постъпя.

Коментар

Един по един да отговоря на въпросите.
                          Налял съм антифриз готов за употреба.
                          Преките са ел., като и двете си се включват и си работят.
                          Парно в колата има, даже стабилно =)
                          Иначе постоянно карам на фарове и нямам идея, ако не е на фарове какво е положението.
                          Единствено забелязвам, завишаване сякаш на работната температура, за това .........
                          Сега най-тъпия въпрос за лада.
                          В разширителния съд - до какво ниво е течността (антифриза)?
                          Ако е НАД максимума - това е проблем.
                          Може да е било от там . Направи го до или малко под максимума.
                          Не се смейте.

Коментар

Нивото е между минимума и максимума, но не е над или близо до максимума.

Коментар

Ладите имат система за затопляне на карбуратора-две малки щуцерчета(вход и изход).Там трябва да се обезвъздуши.Другата хипотеза е да не е обезвъздушен изпаритела(много газаджии за по лесно го слагат нависоко).Впрочем не разбрах дали си на газ?И все пак виж някое колело да не е блокирало?!?!
                              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X