Та така колеги дадоха една неочаквана премия в службата и съм решил да я похарча за нещо с което да ходя на риба... Гледах мислих и се оказа че с бюджет като моя - до 2000лв единственото което има вид на джип и мога да си позволя е нивата. Но никога до сега не съм имал автомобил 4 по 4 а за нива само веднъж съм се возил но честно казано си ми харесва пък и ще се кара само зимата и лятото понякога за риба или някой пикник на някой чукар.... двигателя не ме притеснява мога да си дам сметка дали става или не пък и имам доста части за него от една лада 1600 на дядо ми но си нямам и на идея как да разбера дали ходовата част е добре какви са признаците на разбит преден мост или раздатка кога е включена в режим 4*4 и вобще за какво и как се използват другите лостове освен този за скоростите ... ще се радвам много да ме просветите... Както вече казах имам части за основен ремонт на двигател както и бая нови шарнири така че давайте акъл какво друго да гледам...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ще кУпувам евтина НИВА, какво да гледам ....
Свий
X
-
От: Ще копувам евтитна НИВА, какво да гледам ....
Гледай да не е изгнила или ако е кърпена да е направена с ъкъла си , то окачване и двигател се подържат общо взето с минимален бюджет . Нивата е винаги зацепена на четирите колела , общо взето лостовете малките са ти за бързи, бавни и не съм сигорен дъли за междинен диференциал.има много предимства и много недостатаци ако имаш търпение и време в месеца да лягаш под нея поне два пъти е добре.
Land rover 2.5 tdi
0884035413
-
Ако има луфт на волана до 5 см от дясно , и от ляво се обира от секторната котия има болт с гайка а за раздатачната кутия лесно ще разбереш , като запалиш двигателя и трагнеш трябва леко и плавно да тръгва ,както лека кола без да се мъчи и не трябва да има шумове . Като минешот бързи към баввни не трябва да виждаш трудност запъване или такива работи , а и гледаи гумите и да са хубави .Land rover 2.5 tdi
0884035413
Коментар
-
От: Ще кУпувам евтина НИВА, какво да гледам ....
Мерси колега хубави гуми означава да са еднакво износени нали че за тези пари ще е невъзможно да търся нива с нови гуми... а каква е средно цената на една гума някой има ли представа??0-
Коментар
-
Колега бюджета е нисък за що годе читава Нива.
Автомобила стигне ли до тази цена обикновено е в лошо състояние на купето,а предвид самоносещата конструкция-/няма шаси/ това въобще не е маловажно.
Но щом си решил да купуваш едва ли ще се откажеш,та ще те насоча доколкото мога:
-При оглед на купето гледай поне да са здрави всички места-/5 на брой/,държащи задния мост.Това са местата,където се хващат щангите към купето.В това число огледай и гредата,фиксираща задния мост против напречно изместване-/виждал съм Ниви със спукани или направо изместени греди в резултат на душманска експлоатация/.
-Огледай внимателно гредите,вървящи по цялата дължина на купето,праговете,пода и най-вече мястото около раздатъчната кутия.
-После премини към моторния кош и също внимателно прегледай гредите,държащи предното окачване-/въпреки,че са доста усилени при по-старите и прогнили екземпляри често се срещат спуквания точно в мястото между горното захващане на амортисьора и талерката на предната пружина.
Ако по тези места нещата са приемливи предвид цената от 1800-2000 другите ръжди и гнилочи можеш да ги пренебрегнеш и да поразгледаш трансмисията.
Постави лоста на "бързи-бавни" в положение "неутрал",освободи ск.кутия от скорост и на ръка завърти карданите в крайните им положения за да хванеш луфтовете в дифовете.Нормалното свободно завъртане е около 5 градуса или около 10-15мм.
За окачването при тази покупна цена въобще няма какво да пишем.Колкото и да е амортизирано в рамките на 100-150лв. ще си го възстановиш напълно.
Що се отнася до мотора пишеш,че си имал някакви стари части от Лада 1600.Добре,лошо няма,но ако се налага сериозен ремонт то той би следвало да се направи с нови части-/визирам лагери,сегменти,гарнитури,гумички на клапани,т.е. все неща,които няма как да слагаш ей тъй произволно,защото си ги имал/.
Така,че и той ако е сдал багажа няма да е лошо да имаш напредвид още едни около 500лв.
Това е в общи линий,макар че има и още куп тънкости по една Нива,но все пак за тези пари,ако нещата,които ти изброих са читави ще си направо късметлия.
П.П.Не прибързвай,огледай добре Нивите из твоята околия за да не съжаляваш после.Последно редактирано от Янко Желязков; 04-08-12, 19:39.
Коментар
-
Ще разгледам то е ясно а колкото до частите за двигателя имам нови клапани разпределителен вал с кожух бутала сегменти, лагери за 1ви,2ри,3ти ремонт колянов вал, глава и картер някои гарнитури и семеринги, маи се мота и една скоростна кутия и комплект съединител и някакви накладки както и много други дреболии , но друг е въпроса дали стават за нивата, би трябвало да са съвместими?0-
Коментар
-
Добре дошъл в отбора!
Нивата е лесна за гледане.
1. Да работи и на газ и на бензин добре.
2. Салона да е пазен.
3. Следва пробата:
- караш до канал - следиш за виене на скорости,раздатка (усеща се виенето по звука)
- пробваш бавните дали включват лесно и дали работят (не включвай малкия лост,блокажа)
4. Стигаш до канала и минаваш отдолу (може и с лягане.... но все има канал наблизо)
- проверяваш дали гредите са удряни много (показва яка експлоатация)
- около раздатката е стратегическо място-болтовете и ламарината (не , че не може да се сложат планки отвътре...)
- където се захващат предните горни носачи често като чукнеш гредата с пръст и ... пръста потъва в гредата (боята скрива това)
- огледай пода , макар, че това лесно се кърпи
- огледай местата ЗАД задните амортисьори (ламаринена планка) често и там потъва пръста
- виж захващането на щангите,макар, че там рядко има проблеми
5. Следва проба на блокажа. Това става извън асфалта, по черно.
- включваш блокажа и пробваш на бързи с блокаж
- после пробваш и бавни с блокаж
Ако не си се уплашил .... ставаш за ниваджия.
Колегата от София ще те "подкове" практически с всичко описано.
Ако идваш в Пловдив - и тук "подковаваме"
Успех !
Коментар
-
Колега badboy86,
до тук имаш отлични съвети, но най-важното е, че за този бюджет, който си предвидил, ще се сдобиеш с "нещо", самото "то" имащо нужда от поне още толкова, за да добие що-годе прилично състояние - от 1г. гледаме с един приятел, че има нужда от подобен автомобил, и да ти кажа за тези пари има само такива екземпляри, че да ми го подарят ще се обидя..... Т.е., всичко няма да й е наред на Нива за тези пари - казвам ти да си подготвен психически /и материално/.
Иначе успех с покупката - дано имаш късмет!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар