Обява

Свий
Няма добавени обяви.

VITARA ПРОБЛЕМ С ТЕРМОСТАТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: VITARA ПРОБЛЕМ С ТЕРМОСТАТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО

Здравейте. Пиша в чужда тема, защото проблема ми е идентичен. От известно време реших, че парното не загрява добре и колата харчи повече, отколкото бих искал. Колата - Витара дълга база, 95 г., 1,6 16V. Стрелката за температурата си стои както винаги, в ляво. Не харчи антифриз, не харчи масло - ако това има значение. Днес отварям капака, след като съм карал 1 - 2 км, пипам двигателя, пипам радиатора - еднаква температура. Парно има, но доста хладко. Перката на радиатора се върти свободно, тоест не се е спекла. Мисля си, щом при недобре загрял двигател и радиатора е топъл, значи термостата не затваря. Прав ли съм? Крив, прав, отидох до най-близкия магазин за авточасти, нямаха наличен термостат, та поръчах за утре. Отварял при 82 градуса. Такъв ли трябва да бъде и нужен ли ми е въобще? Прибирам се у дома, пак отварям капака, почуквам се по главата и си викам - Бъбреци, бъбреци... Няма ми термоизолацията на капака. И се сещам, че лятото ми чукнаха предния капак, откарах колата веднага на майстор, той я оправи, но явно е забравил да я върне. После поглежам в казанчето за антифриза и пак - Бъбреци, бъбреци... Не съм го сменял 4 год и той е с вид на урина от крава с гноен цистит.
    Та въпросите са ми - Да сменявам ли термостата; ако да - 82 гр ли е вярната температура; Ще сменя антифриза, но с какво и как да промия системата? Прочетох по-горе за препарат за котли?
    Извинявам се за дългия пост, благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
      Здравейте. Пиша в чужда тема, защото проблема ми е идентичен. От известно време реших, че парното не загрява добре и колата харчи повече, отколкото бих искал. Колата - Витара дълга база, 95 г., 1,6 16V. Стрелката за температурата си стои както винаги, в ляво. Не харчи антифриз, не харчи масло - ако това има значение. Днес отварям капака, след като съм карал 1 - 2 км, пипам двигателя, пипам радиатора - еднаква температура. Парно има, но доста хладко. Перката на радиатора се върти свободно, тоест не се е спекла. Мисля си, щом при недобре загрял двигател и радиатора е топъл, значи термостата не затваря. Прав ли съм? Крив, прав, отидох до най-близкия магазин за авточасти, нямаха наличен термостат, та поръчах за утре. Отварял при 82 градуса. Такъв ли трябва да бъде и нужен ли ми е въобще? Прибирам се у дома, пак отварям капака, почуквам се по главата и си викам - Бъбреци, бъбреци... Няма ми термоизолацията на капака. И се сещам, че лятото ми чукнаха предния капак, откарах колата веднага на майстор, той я оправи, но явно е забравил да я върне. После поглежам в казанчето за антифриза и пак - Бъбреци, бъбреци... Не съм го сменял 4 год и той е с вид на урина от крава с гноен цистит.
      Та въпросите са ми - Да сменявам ли термостата; ако да - 82 гр ли е вярната температура; Ще сменя антифриза, но с какво и как да промия системата? Прочетох по-горе за препарат за котли?
      Извинявам се за дългия пост, благодаря.
      Ако мислиш че изолацията на капака ти е проблем...малко се съмнявам . Миналата година като си купих Витарата, и аз смених термостат само че 87 или 88 градуса.Хубаво е да си смениш и капачката на радиатора.
      Източваш антивриза, откачаш някой от маркучите и ако имаш водоструйка промиваш под налягане, докато излезе цялата тиня дето се е събрала.После ако искаш може да напълниш системата с вода, сложи 2 тубички препарат за промиване и почистване на системата.Продават ги по бензиностанцийте.После пак хубава промивка с вода и накрая антифриз.
      DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Благодаря колега, а капачката защо?

Коментар

Благодаря колега, а капачката защо?
          От нея също се получват много ядове, просто провери дали гуменото и уплътнение е ОК, ако имаш някакви съмнения сменяй

Коментар

Бих те посъветвал да си вземеш 82 градусов термостат, все пак той е оригиналния - 88 е за страни с по-суров климат. Като знам колко са слаби блока и главата бих заложил на по-ниската работна температура, още повече че и с нея парното е много силно. За капачката гледай да е 1.1 бара.
            Honda XL600LM, 1987
            Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
            Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Та ето каква я свърших. Източих стария антифриз. Беше зелен и бистър. Промих с някакъв препарат за почистване на охладителни системи, не видях да изтичат кой знае какви парцали и утайки. Смених термостата с нов, 82 градусов, оригиналния също беше такъв. Сипах три литра от червения антифриз плюс вода до горе. Като че ли парното е малко по-силно, но стрелката за температурата пак стои в ляво. Термостата със сигурност не работеше преди смяната, но сега се питам, има ли въобще полза от цялото упражнение.

Коментар

Та ето каква я свърших. Източих стария антифриз. Беше зелен и бистър. Промих с някакъв препарат за почистване на охладителни системи, не видях да изтичат кой знае какви парцали и утайки. Смених термостата с нов, 82 градусов, оригиналния също беше такъв. Сипах три литра от червения антифриз плюс вода до горе. Като че ли парното е малко по-силно, но стрелката за температурата пак стои в ляво. Термостата със сигурност не работеше преди смяната, но сега се питам, има ли въобще полза от цялото упражнение.
                Винаги има полза от една профилактика на охладителната система, нищо че е зима

Коментар

Колега, две такива витари 1,6 16ве имам. Минал съм по твоя път.То не беха термостати, антифризи и т.н. Така са си. Каквото и да правиш стрелката в лявата 1/5 до1/4 седи. Ако парното е добре не я ровичкай повече колицата.
                  NISSAN TERRANO II , 2.4 i,къса база,BF Goodrich Winter slalom, 235/75/15

Коментар

И моята е 1.6 16ве и стрелката винаги след като загрее стои на 12часа така,че според мен не е нормално да стои в ляво от средата.Най-вероятно щом е промита системата и термостата работи проблема да е във виското.
                    Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от kokoff Преглед на мнение
                      И моята е 1.6 16ве и стрелката винаги след като загрее стои на 12часа така,че според мен не е нормално да стои в ляво от средата.Най-вероятно щом е промита системата и термостата работи проблема да е във виското.
                      Виското е добре. При студен, неработещ двигател се върти свободно на ръка. При студен, работещ двигател я спирам и задържам с ръка. Е, спирането е малко болезнено..

Коментар

Стрелката на уреда не трябва да ти е абсолютен критерий - датчика също не е много точен, аз скоро си смених мотора и си прехвърлих термостата от стария че беше чисто нов - и така с абсолютно същите компоненти, но с друг датчик, стрелката сега стои доста по-наляво отпреди. Това обаче не ме дразни защото аз си знам че всичко е наред, както вече писа Пастора - ако имаш парно всичко е ОК. Обаче ако парното е слабо, след като си промил системата, наистина има вероятност и да е вискомуфата. При мене това беше проблема - немеца беше огънал термопластината за да работи перката постоянно и да охлажда по-добре /мъчили са колата гадовете!/, след като си купих нова за 200лв - всичко се оправи.
                        Honda XL600LM, 1987
                        Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                        Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Смятам, че стрелката отчита вярно. По-скоро си мисля, че ако бях поставил термостат на 88 градуса би стояла на средата. Към колегите, на които стрелката е на 12 часа - термостатите на 82 или 88 гр отварят?

Коментар

Е никой ли не се усети да премери температурата на моита 1.6 16в като стои в ляво на чертичката е 80 градуса и там някъде отваря термостата и аз си мислих , че не е наред , но като я замерих се оказа нормално.
                            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

[quote=Savov;538803]Смятам, че стрелката отчита вярно. По-скоро си мисля, че ако бях поставил термостат на 88 градуса би стояла на средата. Към колегите, на които стрелката е на 12 часа - термостатите на 82 или 88 гр отварят?[/;quote]

Моята стрелка е на 11 часа и съм с 88 градуса термостат.Днес си сменихме джипките с на Добри Сайдкик-а и неговото парно духа осезаемо по-горещо Системата ми е промита виското работи (уж) чудя защо нямам същото парно...пък съм и кабрио

Коментар

Сьщата работа,правиха ми профилактика миналата година на цялата система на парното че беше неосезаемо,подобри се с малко,като имаш на предвид че сьм я затворил двуместна,верно че хлуе от тук от там,ама уплатнявам с дунапренена лента.Замислям се за духалка на 12 волта,гледам ги в хипемарките ги има....
                                LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
                                Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X