Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За газостанциите, бутилките и разхода.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За газостанциите, бутилките и разхода.

Абре момци , вие съвсем.... ...Толкова много има изписано за пропан-бутана , а ние сега ше откриваме топлата вода ....
    Първо , течностите и газовете в природата се подчиняват на едни и същи закони .
    Второ , за да си обясните процесите , протичащи при зареждането и употребата на пропан- бутана , трябва да прочетете малко повече , щото Форума наистина не може да замести средното училище ! ... а за тези които по онова време са се разсейвали с късите поли на съученичките , вместо да слушат скучната очилата другарка (госпожа) пред черната дъска , ще им дам жокер и дано чичко Гугъл им помогне ( щом до него сме я докарали) :
    - Търсете "изотермични , изобарни , изохорни и адиабатни процеси" !
    А за който и това го мързи , ще обобщя за последно : Няма как в 30 литрова бутилка да вкараш било 32 или 33 литра пропан-бутан !
    Да , естествено , че с повишаване на температурата се повишава налягането , но : Ако напълниш една бутилка с течна фаза и я оставиш на слънце , вероятните последствия са 2 : или бутилката да се разтегне , или да гръмне . Ама понеже е преоразмерена, нищо подобно не става , нито пък позволява газът да повиши обема си .... а при зареждане на газ-станцията този процес завършва със "щракане" и изключване на шланга за зареждане .
    И както каза Куздов : и зиме и лете 30 литра са си 30 литра . ... това че зимно време гори повече е друга бира - свързано е с други причини . И на мен котелът на парното ми гори повече кюмюр през зимата , отколкото през лятото .
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

А каква е твоята теория за тея дето на топло/слънце реално гърмят, въпреки, че са преоразмерени?

Коментар

Кофти заварки (с дефекти), умора на метала ... Ако не си чувал, бутилките имат срок на годност.
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от stroil Преглед на мнение
          1-Kuzdov,ако не си запознат в бранша за пропана се продава засега само и единственно на ТОН(Кг)
          2-За справка ползвам само една и единственно за сега 1(Моята)
          3-Пропан-бутан се свива и разшерява,като луд(личен-виден фактор)
          4-Температурното влияние има адски много,влияние в лятно(Пролетно-есенно)време.
          П.п.Що е пропан-бутан(читав+читава колонка на метрология),не трябва да превишава бутилка без нивомер(Която е НЕЗАКОННА),около обявени на планка 30л. да е повече от 31-31.5максимум!Днес топло,утре ладно-к'во прайм с разхода?Имам цяла енциклопедия от Нефтохима за съставките им,но..........този форум не сме глупави за състав на горивата уж?!!!!Няма да откриваме топлата вода.
          Коя е твоята да идваме при тебе грацки.Не се базикам!
          не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

Първоначално публикуван от hett Преглед на мнение
            А каква е твоята теория за тея дето на топло/слънце реално гърмят, въпреки, че са преоразмерени?

Газта при повишаване на температурата над определена граница може да си промени обема до 16пъти, съответно когато е в затворен съд-бутилка повишава налягането и бум.
            Пропана и бутана са два газа с различни параметри и КАЛОРИЧНОСТ.Бутана е по-калоричен изпарява се около нулата и съответно колата с чист бутан гори най-малко.
            __KTM__

Коментар

Колегата по-горе е обяснил основното. Само да допълня, че тия 80% не са изсмукани от пръстите. Идеята е, че при зареждане на бутилката с 9-12бара, което е (или поне БИ трябвало да е) нормалното налягане на помпата на газстанцията и последващо оставяне на слънце, оставащите 20 процента почти свободен обем, ще позволят на наличния пропан-бутан да се разшири и общото налягане в бутилката да не прескочи 20-22 бара. като разкараш предпазния клапан, просто не остава място за разширяване и ... бум.
              Ако не вярваш, напълно тенджерата под налягане догоре, запуши предпазния клапан и пробвай

Конкретно що се отнася за влиянието на съотношението пропан-бутан към разхода - има си го. И съотношението не винаги е каквото трябва - от там започват едни мъки, едно тегави развъртане на двигателя, по-яко настъпване и айде разхода отлетя. Има и по-тежки случаи, но скоро сякаш не съм попадал на такива.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Преди няколко години имаше лятно и зимно съотношение и горе долу се спазваше сега за да се докара цена зареждаме производни на бутана-бутилени и др.
                __KTM__

Коментар

Ами бях се зарекъл да не пиша повече в тази тема , ама ще ти отговоря (теорията не е моя , ама практика имам богата по изследване и изпитване на метали) , след като ми кажеш ти колко бутилки с пропан-бутан си виждал да гърмят на слънце ? Може и на сянка .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от boevski Преглед на мнение
                    Преди няколко години имаше лятно и зимно съотношение и горе долу се спазваше сега за да се докара цена зареждаме производни на бутана-бутилени и др.
                    Опааа , май си дойдохме на темите по органична химия ! Производните на бутана в Лукойл излиза че са бутилени . ... логично е на пропана тогава да са пропилени ?
                    Ще ми е интересно някой колега който работи в Нефтохима да сподели новостите в инсталациите по крекинга ... явно това което построихме на времето вече е преоборувано. ???
                    В крайна сметка , с каква пластмаса вече си караме колите ?!

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      ...
                      В крайна сметка , с каква пластмаса вече си караме колите ?!
                      Моли се да не е с украинска - ако си спомняш последното такова изпълнение от преди 10тина години....

Гръмнала бутилка съм виждал. Посред лято, на пътя, на 500 метра от газстанцията.
                      Като види зор, все отнякъде избива. На една от предишните ми коли клапана беше спекъл и се пълнеше до откат. И като се случи да оставя колата с препълнена бутилка на слънце ... е, не гръмна Обаче се прецака клапана на високото и осмърдя всичко на газ.
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X