Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нормално ли е мотора да загрява от 5 Км нагорнище?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нормално ли е мотора да загрява от 5 Км нагорнище?

Значи имам следния проблем.
    Към нас е около 5 Км нагорнище и като трагна да го катеря на около 4тия км колата загрява до към 100на градуса. Перката на вентилатора също се включва чак след 103тия градус някъде.

Нормално ли е да загрява така и дали проблема с охлаждането не е в термодатчика? В сервиза казаха, че най-вероятно включва директно втора степен.
    Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Overland

До: Нормално ли е мотора да загрява от 5 Км нагорнище?

Като за начало, хубаво е да знаеш следните неща. Когато пускаш тема в техническия раздел, давай информация за да може някой да ти помогне.
    1.Каква ти е колата
    2.Какъв ти е мотора
    3.С какво гориво караш
    4.Какъв ти вентилатора.

Иначе всички вадим кристалното кълбо и почваме да чупим клавиатурите на вятъра.

Също от полза би било, колко е голям тоя баир, с каква скорост го превземаш, натоварена ли ти е колата и т.н и т.н....
    no signature no problems

Коментар

Колата е Фронтера Б къса база, с дизелов мотор 2.2. За перката незнам каква ми е, къде мога да го проверя?
      Баира е все едно изкачваш възвишение от 0 до 300 надморска височина или подобно.

Днес поръчахме нов термодатчик, с който ще пробваме утре, но ако положението е пак същото не мисля да го плащам, заради неправилна диагноза. Затова питам дали това е нормално, защото един познат ми подметна, че било съвсем в реда на нещата.

Коментар

Първоначално публикуван от matematic Преглед на мнение
        Колата е Фронтера Б къса база, с дизелов мотор 2.2. За перката незнам каква ми е, къде мога да го проверя?
        Баира е все едно изкачваш възвишение от 0 до 300 надморска височина или подобно.

Днес поръчахме нов термодатчик, с който ще пробваме утре, но ако положението е пак същото не мисля да го плащам, заради неправилна диагноза. Затова питам дали това е нормално, защото един познат ми подметна, че било съвсем в реда на нещата.
        Колега,охлаждането на ДВГ така е проектирано,че дори и тежка кал да ти стяга гумите,нормалната температура пак трябва да е в граници!Според мен имаш проблем с радиатора,термостата,датчика който описваш и най-вече с перката,която все още гадаем електрическа ли е или вискомуфа?При загрял мотор на нормална р.температура,а именно 92 градуса стисни маркучите които отиват към радиатора и опиши каква е твърдостта им /налягането/?От тук на татък ще се опитаме да ти помогнем.И да не се обидиш нещо - ама провери дали има течност в разширителния съд....На "Фронтера" - Б по принцип монтират перка с електродвигател получаващ сигнал от термодатчик.И за пример ще ти споделя следното:Скоро изминах около 20 км.на първа бавна с 3000 оборота до надморска височина 1800м.- сам си изгради представа за каква стръмнина става въпрос и температурата не мръдна от 90-93градуса. Успех.
        Последно редактирано от Паджеровод; 08-08-08, 19:49. Причина: поправка на цитата

Коментар

При 3000 оборота на първа бавна натоварването на мотора е все едно си карал на втора бърза по равно. Ако същото упражнение го направиш на втора или трета бързи на 1500-2000 оборота ще кипне като чайник. Може да няма никакъв проблем по охлаждането, ами просто да се е опитвал да "гали" мотора на ниски обороти, поради което и да се е постоплил заради липсата на достатъчна циркулация на охл. течност....
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
            При 3000 оборота на първа бавна натоварването на мотора е все едно си карал на втора бърза по равно. Ако същото упражнение го направиш на втора или трета бързи на 1500-2000 оборота ще кипне като чайник. Може да няма никакъв проблем по охлаждането, ами просто да се е опитвал да "гали" мотора на ниски обороти, поради което и да се е постоплил заради липсата на достатъчна циркулация на охл. течност....
            Именно!...

Коментар

При мен след продължително каране в града се включва перката,и е нормално,притесняваи се ако не се включи все пак е джип,няма аеродинамика е тежък и ако на 16 както при мен,амо норамлно е
              Малко встрани от темата,забелязалилите сте разлика в маноменъра когато сте на газ или бензин?
              При мен(или така ми се струва)има разлика от 1 до 2мм в налягането?вчера и днез я покарах само на бензин,и ми се струва че при едни и същи оборота с газта стои малко по нагоре?
              Утре пак ще тествам,но разлика в поведението на мотора няма,само тези 1-2 мм на манометъра?

Поздрави

Коментар

Тцъ, по-скоро разликата идва от това, че и манометъра и оборотомера не са особено прецизни и имаш разлика в оборотите и от там - в налягането.
                Неизвестен мъдрец

Коментар

чудех се какво става,но разлика в вървенето няма,благодаря за отговора

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                    Ако същото упражнение го направиш на втора или трета бързи на 1500-2000 оборота ще кипне като чайник.
                    Ако охлаждането е наред, няма ситуация в която да я накараш да избяга от нормалната температура. Освен примерно да я държиш в 7000 оборота с на 4-та и така 20 минути ( но тогава ще има поражения по мотора )
                    no signature no problems

Коментар

Ами аз забелязах, че температурата си стои нормална до един момент и в следващия започва да се покачва рязко, като за няколко секунди достига 100те градуса. След това като покарам малко така леко ги подминава и перката се включва, охлажда мотора до към 90 и пак същото се повтаря. Другото което забелязах е че като понякога при достигане на по-висока температура се включва датчика за инжекциона, че е минал на аварийно подаване на гориво.

Коментар

Първоначално публикуван от matematic Преглед на мнение
                        Ами аз забелязах, че температурата си стои нормална до един момент и в следващия започва да се покачва рязко, като за няколко секунди достига 100те градуса. След това като покарам малко така леко ги подминава и перката се включва, охлажда мотора до към 90 и пак същото се повтаря. Другото което забелязах е че като понякога при достигане на по-висока температура се включва датчика за инжекциона, че е минал на аварийно подаване на гориво.
                        Нищо чудно да е само датчик проблема. ЕКУ-то отчита примерно на 2-рото включване на перката директно на 2-ра скорост и затова ти светва грешка. Смени датчика само с оригинален и кажи как е. Но по принцип 100 градуса не е болка за притеснение. Виж от 107 нагоре вече е проблем. Бих ти препоръчал да смениш и термостат, охладителна течност и да си промиеш цялата система отвън и отвътре. Така и така си се хванал да се занимаваш поне си направи профилактиката за следващата поне 1 година.
                        no signature no problems

Коментар

Това вече е обезпокоително.... Сменяй термостата и виж какъв ще е ефектът, защото май закъснява и ти прави въздушна възглавница за момент. Провери си и ремъка на водната помпа дали не е износен и да приплъзва леко. Абе най-добре го смени и него, не е скъп.
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Сега отивам да сменя датчика и ще направя пак един тестдрайв. 300 кинта ми поискаха от стефанов ама в момента нямам избор. С какво се промива радиатор? Чувал съм за мравчена киселина или нещо подобно?

Коментар

300 лв.
                              тоя датчик да няма собствен компютър. Тия търговци нямат мярка.
                              Системата си я промии с маркуча. Това с разните препарати е вече когато си сигурен, че има нещо запушено. Ако все пак решиш има препарати по бензиностанциите.
                              no signature no problems

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X