Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Opel Frontera 3.2 V6

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• В менюала на Терано дават, че се стягат с 118-147 Nm или 12-15 kg/m. Предполагам, че при Фронтера е същото
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

• От ръководството за Фронтера на Хейнс:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Без име.png Прегледи:0 Размер:19.8 КБ ID:6911444

От ляво са Нм, дясно английските мерки
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

Коментар

• За да не отварям нова тема : някой има ли данни за хлабините на клапаните на двигател 6VD1?

Питам , щото стойностите които намирам в аутодатата и ръководството за ремонт се разминават .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

• gimax
          gimax коментира
          Редактиране на коментар
          Лозан ги знае,питай.

• Имам голяма чуденка, както повечето от вас знаят от другите ми теми, събирам парички по принцип за нов SUV след 2019 год, Фронтерата ни служи вярно и съм доволен от нея, но с оглед че е вече 23 годишна и ако искам да ми служи още вярно, ще се налага да я закарам в сервиз за обслужване за много неща, наближава времето за смяна на ангренажен ремък и всичко свързано с това, видях че
        преден ляв маншон на полуоската е почти скъсан, от там сигурно и другите маншони ще се сменяват, покрай това сигурно ще се използва да се сменят шарнири и със сигурност други неща по предницата, скоро ще трябва и нови гуми и още и още със сигурност....

Автоматичната кутия миналата година е обслужена и със сменен семеринг от който течеше и вече е ок, та за там засега съм спокоен.

Чудя се дали да влагам тепърва пари за 23 годишната ни Фронтера или да си я карам до последно и тогава нова джипка?

От една страна съм доволен от Фронтерата, широка е с висок таван, xаресва ми вътрешния простор, от друга страна си е на доста години и ми се ще по-модерен SUV като Шкода Кодиак след 2019 г или Мазда CX 5 2020 год, само бензин?

От месеци се чудя дали да влагам тепърва пари във Фронтерата за да продължи да е на отлично техническо ниво, като така ще остане вечно моя, как мислите вие?

п.с. Вече не ходя по гората, само друсни полянка и магистрала семейно и основно возило ни е, та голямата проходимост вече не ни е толкова важен приоритет.

Признавам си че тази дилема ме тормози от месеци и още се чудя как да постъпя
        Последно редактирано от Еделвайс; 23-02-26, 12:07.

Коментар

• Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
          ...
          Признавам си че тази дилема ме тормози от месеци и още се чудя как да постъпя
          Ако няма ръжда и дилемата е чисто финансова, то поддържането на Фронтерата ще ти е в пъти по-изгодно. На мене смяната на Фронтерата с Джипа ми струваше 21К лева - можеш да сметнеш колко тона части са това! Просто ръждата не е мойто и затова я махнах, иначе още щях да си я карам защото ми пасваше идеално. Сега се движа по-комфортно по асфалта, но спирам по-рано по черното и съответно се налага да ходя повече пеша, което не е толкова лошо. Иначе маншона го смени преди да се е скъсал окончателно да не береш по-големи ядове.
          Honda XL600LM, 1987
          Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
          Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

• Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение

Ако няма ръжда и дилемата е чисто финансова, то поддържането на Фронтерата ще ти е в пъти по-изгодно. На мене смяната на Фронтерата с Джипа ми струваше 21К лева - можеш да сметнеш колко тона части са това! Просто ръждата не е мойто и затова я махнах, иначе още щях да си я карам защото ми пасваше идеално. Сега се движа по-комфортно по асфалта, но спирам по-рано по черното и съответно се налага да ходя повече пеша, което не е толкова лошо. Иначе маншона го смени преди да се е скъсал окончателно да не береш по-големи ядове.
            На Фронтерата има повърхностни ръжди но не съм я гледал на какво дередже е реално с ръждата, отдавна са махнати оригиналните и капачки и е с ръчни хъбове, предните полуоски не са се въртяли от няколко години, просто не ми се налагало да си включвам двойното а и с изключени ръчни хъбове полуоските не се въртят, но така и иначе ще трябва да се смени маншона.

Въпроса е че не е само маншона, ангренажа ще трябва да сменям скоро, покрай това водна помпа, обтяжна ролка, почти цялата предница ще е за смяна, нови гуми и ето ти около 2 К евро и то при положение че нищо друго не излезе впоследствие, фактът че е на 23 години, всеки момент ще могат да се обадят други болежки просто стареенето не можем да ги отменим и тогава сметката може да ми излезе през носа.

И в такъв случай да не стане така че Фронтерата да стане каса без дъно, да налея в един момент сериозна сума която би било по-разумно да съм я заделил за 6 годишен СУВ, това е което се чудя и как да постъпя?
            Последно редактирано от Еделвайс; 23-02-26, 18:08.

Коментар

• Ти сам най-добре знаеш какво е състоянието на колата и съответно какво може да очакваш от нея.

Ако едно основно освежаване за няколко хиляди ще ти даде пространство за дишане да я караш спокойно още години и така на спокойствие да си заделиш бюджет - за мен си заслужава.

За няколко хиляди вероятно ще смениш всичко което се сетиш по Фронтерата, докато не така биха стояли нещата при ремонт на някой напълно непознат все още за теб “Нов внос”.

Също така няма да бързаш и да изпадаш в ситуация в която да трябва непременно сега да се купува нещо защото си останал без кола а ще си избираш внимателно.

Ако е почти пред разпад - дилема по-скоро няма
              Дела трябват, а не думи.

Коментар

• Еделвайс
                Еделвайс коментира
                Редактиране на коментар
                Чудя се дали да я закарам на моя майстор, да му обясна ситуацията, да прегледа внимателно цялата карантия по ходовата част на Фронтерата и да ми каже кое ще е за смяна и какви пари ще ми излезе всичко от-до, ако ми каже цена за части и труда над 5 К лева, най-вероятно ще обмислям покупката за нов СУВ.

• Plamen Alexandrov
                Plamen Alexandrov коментира
                Редактиране на коментар
                Посещението на сервиза е валидно, особено ако си е поддържана само/основно там

• sonda
                sonda коментира
                Редактиране на коментар
                Павка, айде сега глупости на търкалета..Как ангренаж и предница 5 хиляди лева на Фронтера, това да не е Бугати...А гумите гаранция още са ти читави като знам колко караш и кога ги взе- две-три години да има...А и знам, че има записани га речеш да даваш Фронтерата, та то ще е лесно...Ма после ще набуташ 40 бона за някой лъскав нужник, ще извие нещо на умряло в него, и те тогава ще видиш що е то яма...Карай си колицата...

• Най-големият проблем с възрастните автомобили е липсата на оригинални резервни части. При заместителите е пълно с ментаци, и едно и също нещо се ремонтира емнадесет пъти...

Другият голям проблем са неметалните части. Всички пластмаси са се опластмасили и всички гуми са се огумили. Там положението с чарковете е още по-зле от другите. При дърт автомобил някои просто нямат алтернатива освен оригинални. Например уплътнението на стъклата на вратите. Не на вратата към купето, а на стъклото към вратата. Щото те масово са на кокал при 20-годишните автомобили.
              И въпрос - закачка: а някой купувал ли е такова уплътнение когато са били откриваеми в търговската мрежа, и как се е почувствал "на касата". Че аз получих мигрена която отшумя чак след половин година...

Да подскажа ли за електронните модули. Там е само "на канибализъм". Ама то и това ще до време.

Та с дъртаняните е ни да ги оставиш, ни да ги фърлиш. Поддръжката им става тегава. и рано или късно се стига до компромиси. Понякога сериозни компромиси...
              В общия случай те са дали каквото е имало да дадат на човечеството. Сега е им ред да дадат останалото на надин и кремиковци.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• I.Stoyanov
                I.Stoyanov коментира
                Редактиране на коментар
                И така е и не е така! Зависи от производителя и от товка колко масов е автомобила! Моя рънър е на 34 години и има доста още оригинални чаркове по него.Налагало се е да сменям това онова - все още има оригинални части, ама наистина оригинални, тъй като свалената от колата е 1:1 с новата. Външен вид, щампи, надписи, всичко. Цените са според зависи, например оригинално жило за газта е 245лв с доставката (от Микрон доцев ми го направиха за 85лв с доставката и гаранция - добре го изпълниха хората), но пък оригинален тедмостат Tokiko - Japan 85* e 22лв. Шарнир 95лв (пак оригинален) и така.
                За сметка на това много "оригинални" части на леката ми кола (Volvo v70) са само опаковани в оригинална опаковка, останалото не важи!? А колата няма 20 години....
                За да не е само чешане, по темата - и аз така се чудя какъв СУП да взема, но да е ниво Фронтерата (рама, бавни, поне един цял мост) е повярвай ми освен бензинов рънър 2015г+ друго не ми хваща око. Но пък и там работата с придобиване + обслужване си е 20к € в най-добрия случай. Ако си готов да ги дадеш и да имаш що-годе по-нова кола (НЕ ЧИСТОНОВА) си е супер оферта. Поне мотор/трансмисия/ е нещо добро и не с 100к ресурс.
                Огледай корейските, ама те все още разчитат на по-стари и надеждни технологии, но пък са слабички моторчета и ресурса е ограничен.

• Горното е много вярно. Ядох го с една W124. Купуваш части, уж реномирана марка, ама като я видиш какво е изпълнение...Дали са на някой китаец да им я произведе, няма кой да се занимава с 20+ годишна кола да и прави части, то търсене няма, освен третия свят и разни като нас, ама и те намаляват. От друга страна не се знае какво ще си купиш, може бездъннната каца да е точно там. Купи си кола с ясна история и възможно най-нова, което значи 4-5 години максимум. Нагоре се размива историята и поддръжката. От трета страна нито съм ти на портмонето, нито на дереджето, та да ти дам адекватен съвет. По принцип съм останал с впечатление, че не я смазваш от каране, което значи че може да те кара още доста. "Новата" на 6 години може спокойно да е на поне 300 х.км., остави митовете и легендите как не ги карат новите коли, че иамли ограничения на лизинга и гаранцията.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

• И аз съм пред същата дилема. Моето Терано ми служи вярно вече 9 години. Но няма нищо вечно. Откъм ръжди е сравнително добре. Като цяло си го поддържам сам. Но вече кара 26-тата си година. Иначе с ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-безпроблемната машина, която съм карал. И аз го карам като единствен семеен автомобил. Нямам намерение да купувам втори, а този да стои, защото е много хубав

Бонус за мен е, че съм от Пловдив. А тук от есента ще затварят центъра за стари автомобили. Не че много ходя по центъра, но по някога се налага. Това допълнително накланя везните към продажба.

Та и аз се чудя. Сега ще затворят по-малка част от центъра. Мога да заобикалям. Но след 2 години ще затворят и моя квартал. Дали да го пусна още пролетта ... Аз лятото си правя по няколко леки разходки по черните пътища из Родопите. Ама наистина леки. Мога да покарам лятото и да го пусна и есента ... Или пък да заобикалям центъра и да изчакам още 2 години ...

Сега мисля, че може да се продаде сравнително лесно. И дори да му се вземат някакви нелоши пари. Така си мисля поне.

За наследник съм намислил ... моля не ме замервайте с камъни ... Дачия Дъстър 2016-2017. Т.е. последните бройки на първа генерация. Пари за по-скъпо не искам да давам. Надявам се на сравнително евтина поддръжка. Малко по-нисък разход. По-лека и пъргава машина. Екстри не ми трябват. Климатик да има и една задна камера. Харесва ми факта, че това е най-проходимия паркетник. Бавни няма, но са 6 скоростни и първа им е доста къса. Гледам клипчета на румънци и руснаци - доста ги юркат по черно. Имат лифт на окачването, слагат лебедки, дори блокажи на задния диференциал. С две думи, дори в стандартен вид, с малко по-високи АТ гуми, мисля че ще покрие моите "офроуд" изисквания.

Според мен продажбата е неизбежна. Може да се отложи с някоя годинка. Но ще трябва да се налеят някакви пари. Да, покупката на нов внос е изливане на торба пари за котка в чувал. Но все някога ще трябва да се случи. Когато го купих, съм въртял по 7-8000 км годишно. Но тази година съм минал 15000 ... Разходът започва да става фактор.

Имам дилема дали да е 1.5 dCI или бензинов 1.6 115 к.с. (Нисанския мотор). Но това е тема на друг разговор.
                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                  ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                  Редактиране на коментар
                  И на теб да кажа , ако решиш да продаваш се обади

• Благодаря ви колеги за подробните аргументи, засега най-вероятно ще си я карам Фронтерата още 1-2 години, като през това време ще мога да посъбера някой и друг лев в повече и така да успея да вземем приличен 5 годишен СУВ, живи и здрави!

Коментар

• Днес за късмет с Фронтерата паркирах до бъдещия ми фаворит за нов СУВ Mazda CX5 - 2022г 2.5 бензин, не очаквах че Маздата ще е по-голяма от Фронтерата, ето снимка

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_6215.jpeg Прегледи:0 Размер:637.7 КБ ID:7029872

Коментар

• Имам питане относно гуми, винаги карам Фронтерата с гуми - Michelin Latitude Cross 245/70 R16, монтирани на оригиналните си фронтерови летни джанти, изключително съм доволен през годините си от тях, в скоро време ще трябва пак нови гуми да сложа и 100% искам същите гуми, проблема е че никъде няма наличност с този фабричен размер 245/70 R16, успях да намеря 265/70 R16, реално ето разликите в размерите:

Michelin Latitude Cross 245/70 R16 111H XL M+S - 29.5" - Заводския размер за джипа

Michelin Latitude Cross 265/70 R16 111H XL M+S - 30.6"

Ще опира ли някъде гумата при завиване тези 30.6 ? Фронтерата не е повдигана, фабрично висока.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:thumb.jpg Прегледи:0 Размер:147.6 КБ ID:7037314

Коментар

• td120
                      td120 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Тука калкулатор за онагледяване aко все пак изтрябва ,ама пак трябва да играе рулетка и обглеждане по колата,зер новата гума ще бъде хем по-висока,хем по-широка :

https://www.wheel-size.com/calc/?whe...cl=30mm&sr=0mm

https://www.1010tires.com/Tools/Tire...oozOdc_EhgQQy8

и пр.

Освен туй , 265/70r16 ще да иска джанта широка от 7" до 9" ( ако правилно гледам,заводските са 7j16 ET38 ).Аз лично гледам да избягвам комбинации,които са баш "на ръба",ама всеки си знае(примерно заводските 245/70r16 искат м/у 6.5" и 8" , и си идат връз 7" джанта).

• Еделвайс
                      Еделвайс коментира
                      Редактиране на коментар
                      td120 , мерси за калкулатора, най-вероятно ще се спра на друга марка гуми по съвет на колегата cnc82 със заводския размер: https://diana-ltd.com/tire?54845

• td120
                      td120 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Мъдро решение !

• cnc82 Друга чудесна опция, но по-скъпи са BRIDGESTONE DUELER A/T 002.
                    Приятел е с такива и ги кара целогодишно по язовири, в града и по екскурзии из България, доволен е.

За тези гуми ли става дума: https://diana-ltd.com/tire?54845 , даже са малко по-евтини от Michelin Latitude Cross, и ги дават тихи 72 db точно колкото и при Michelin Latitude Cross, мерси, най-вероятно тях ще избера, гледам имат наличност 4 бр.

Коментар

• cnc82
                      cnc82 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Да, точно тези.

• Еделвайс
                      Еделвайс коментира
                      Редактиране на коментар
                      cnc82 Благодаря за насоката

• Привет колеги, получих проблем с гаснене на Фронтерата 3.2 V6, автоматик:

Проблема с гасненето се проявява винаги след дълго каране и много добре загряла, от град до град, значи в момента в който съм изминал на магистралата - 100, 300 километра, на първия светофар щом спра, джипката гасне, пали веднага и така до следващия светофар, гасне и после пали веднага щом завъртя ключа.

Когато карам само в града без да съм пътувал на дълъг път, не се проявява този проблем, а винаги само след дълъг път поне 100 километра, какво може да е и да погледна, само бензин, никога не е имала и няма газ?

При приближаване към светофар пуснах веднъж на N неутрална и пак изгасна, значи не е от автоматика!

Чека не е светвал нито веднъж, нито по време на гасненето, нито след, изобщо не е светило каквато и да е лампичка за грешка!

И още нещо, след дългия път като спрях за 10 минути за кафе на бензиностанцията, след това проблема не се прояви повече и така до следващото дълго каране, явно когато колата е добре загряла тогава го прави този номер?

Миналата година се сетих че се опитваше да изгасва така след дълъг път но аха да изгасне но успяваше да си стабилизира оборотите, но тази година явно нещо с времето се е влошило и не знам какво да гледам?

ИИ ми казва според моето описание на проблема, че най-вероятно е IAC клапан и дроселова клапа, или проблем с вентилацията на бензиновите пари?
                    Последно редактирано от Еделвайс; 14-06-26, 19:09.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                    X