Днес отхвърлих още малко работа по лебедката -монтирах самонагаждащ лагер със зъбчатка , верига и друга зъбчатка на лебедката . От оригиналния кардан на лебедката , шестограм 19 мм , карета от кормилен прът на ЗИЛ 130 и малко стругарска работа си направих кардан за задвижване на лебедката . Получи се много добре , единственото ми притеснение е , че самонагаждащия лагер доста се измества в леглото си и оттам съосието се нарушава , но мисля че след монтирането на кардана лагера ще се центрира ...
При натоварване веригата нямали да прескача по зъбите-вижда се че е отпусната,или си предвидил нещо?
Мисля че няма да прескача , а и все още не е съм сложил кардана който ще центрира лагера да не се измества , тогава ще я обтегна от лагера на който отворите за болтовете са уширени за тази цел .
Живко, пропуснал съм, че искаш да слагаш верига там. Не съм запознат с конкретната ти машина, но ако аз го мислех-никога нямаше да сложа верига на механизъм на който разчитам да ме вади от големия гьоч. Напатил съм се от вериги.
Друго-на последната снимка ясно се вижда какво огромно несъосие има между валовете на зъбчатките на веригата. Самата верига е усукана под сериозен ъгъл. Това може да се пооправи от самонагаждащия лагер, ама може и да не. Той затова е самонагаждащ, защото заема позицията с най-малко съпротивление. Никой не гарантира, че ще застане успоредно на другия вал. А усукана верига е зародиш на бъдещи неприятности. Нали знаеш-когато най не очакваш-тогава ще те предаде.
За бушона-моето лично мнение е, че на сериозна машина не трябва да има такива. Не може да отиваш на състезание, на което всичко трябва да е сигурно, че ще работи, и и, че няма да се строши, и да слагаш детайли с предварително заложено слабо място. За машина която се използва за работа-да, има логика, но за състезателна-виж подписа на Золтан.
Понеже по всичко личи, че поне засега ще си с веригата, нали знаеш, че веригата не е като ремъка-не се опъва яко. Даже трябва да има лека хлабина. За да не прескача зъб трябва зъбчатките да са без износване, а за да не пада-да има успоредност на валовете.
Кольо , друг начин на задвижване на лебедката която трябва да е отзад освен с верига няма . Веригата в никакъв случай не е бушон щото е от кросов мотор с мощност 60 к.с. , и щом успява да даяни на този зор при мотора със сигурност ще издържи и при мен . Освен това лебедката ми е доста мощна и усилието което е нужно да се завърти червяка не е голямо , колкото до съосието просто снимките лъжат - и двете зъбчатки лежат в една равнина и веригата е обтегната нормално , а самонагаждащия лагер го сложих именно за това - да може да компенсира евентуалното изместване ...
Абе може и да се лъжа, ама виж последната снимка. Гледай веригата горе и долу. На мен ми се виждат едни 20 градуса.
За другото не се наемам да споря, защото от снимки и писано не може да се придобие напълно точна представа. Дано да работи, всъщност ще работи, но дано да не е до време. Засега мястото което според мен подлежи на най-голяма критика е самонагаждащият лагер. Ако е съвсем неизбежно ползването на верига, аз бих заложил на обикновен вал с два обикновени лагера. Та да държат вала в една ос. Която е съответно успоредна на другия вал.
За бушона-по-горе в темата ти самия спомена за бушон, и май, че именно веригата ще го играе такъв. А мотора нека да е 60 коня, като запъне джипа в някое дере, и се налага с бронята да вършиш работата на булдозер-веригата ще го яде голям. То може и друго да се предаде преди това, амааа...
Веригата в никакъв случай не е бушон щото е от кросов мотор с мощност 60 к.с. , и щом успява да даяни на този зор при мотора със сигурност ще издържи и при мен .
<br>
Ама не си обърнал внимание,че там се предава движението от 11 или 12 зъба към 49-52 зъба,а не като при теб,усилието там е много по малко Живко.Тая верига няма да издържи.На състезания там се сменя-СЛЕД ВСЯКО!!!
Последно редактирано от Валентин Исаев; 12-08-13, 22:33.
Чувствам се силен-защото съм БЪЛГАРИН... Дан Колов
Ноевия ковчег е направен от любители.Професионалистите,са построили "Титаник".
0885 660 613
Нали ти казах , че кардана още не съм го сложил бре , а парчето дето се вижда съм го наврял до раздатката и то измества лагера - затова веригата няма съосие и е отпусната . Веригата ще издържи , кардана също щото той си е оригиналния на Ленд Роувър / дори каретата сега са доста по големи и здрави от оригиналните / ... в случая който даваш за пример нещото което ще даде фира ще е въжето - то е най слабото звено от целия механизъм ... не ме питай от къде знам
Ама не си обърнал внимание,че там се предава движението от 11 или 12 зъба към 49-52 зъба,а не като при теб,усилието там е много по малко Живко.Тая верига няма да издържи.На състезания там се сменя-СЛЕД ВСЯКО!!!
Точно така е и при мен 48:1 е предавателното отношение на лебедката , а и не се сещам как по друг начин да предам движение на два еднопосочни вала ...
Нищо и няма на веригата. На моя зеления кашон съм с подобна лебедка. Вала е по тънък от неговия, каретата са подобни, на празни обороти на първа иска да къса сапана, а оборотите на мотора не падат. Защити веригата, да не се намъкне нещо че да я събори и карай.
За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.
Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
...Друго-на последната снимка ясно се вижда какво огромно несъосие има между валовете на зъбчатките на веригата. Самата верига е усукана под сериозен ъгъл.....
Не е толкова страшно, снимките подвеждат.
О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар