Колеги искам да попитам ако сложа спортен въздушен филтър на Pajero 3 3.2 did 2001г сте има ли някакав проблем филтъра е външен не е от тези които са за кутията.Идеята за слагане на този филтър е да видя дали сте се намали разхода защото според мен и след консултацич с други собственици на pajero разхода им е кам 12 а при мен е 16 в града.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Питане за спортен филтър
Свий
X
-
От: Питане за спортен филтър
Според мен, щом е за проба, слагаш го, убеждаваш се, че не влияе на разхода и си връщаш оригиналния. Гледам с недоверие на тия филтри, но много хора казват, че действат положително и на мощност, и на разход.
Разход 16 не е толкова извън нормите. Гумите с размер какъвто трябва ли са?
-
Да гумите са по каталог а забравих да спомена че извън града разхода е 14.5л при скорост 120 от всякаде го гледаха този джип нищо му няма за това стигам до този филтър.Единственото което ме притеснява е да не навреди на двигателя или турбото защота стана доста шумен
Коментар
-
Първо : тези твои колеги дето вадят 12 градско най-вероятно са неделни шофиьори . На мен леката кола ми дава 11 градско а е с два пъти по малък двигарел .
Второ : само с филтър няма да стане , ще трябва и чип . И все пак 4 литра на сто няма как да го свалиш максимума е 1 - 2 литра . Ако го караш много си заслужава ще си избие парите някои ден . Но ако само си ходиш на работа с него незнам дали си заслужава инвестицията .[SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]
Коментар
-
Тъй като ползвам такъв филтър от доста време, мога да те уверя че по никакъв начин няма да навредиш на турбото или двигателя- напротив работата им се подобрява и турбото не става по-шумно а просто няма какво да го заглушава както когато има кутия. Въздухът постъпва лесно през този тип филтри стига да е истински а не някой от 20 лева....... Важно е също да стои далеч от топъл въздух от двигателя за което се поставят различни прегради, тъй като както може да подобри характеристиките на двигателя студения въздух, така и топлия тотално влияе на мощността...... по отношение на разхода със сигурност само от филтъра няма да успееш да постигнеш нормите към които се стремиш!Първоначално публикуван от deap Преглед на мнениеКолеги искам да попитам ако сложа спортен въздушен филтър на Pajero 3 3.2 did 2001г сте има ли някакав проблем филтъра е външен не е от тези които са за кутията.Идеята за слагане на този филтър е да видя дали сте се намали разхода защото според мен и след консултацич с други собственици на pajero разхода им е кам 12 а при мен е 16 в града.
Коментар
-
Лично аз не бих рискувал точно на джип да сложа спортен филтър или както още го наричат "филтър с нулево съпротивление" пък дори и на старичкия ми 4M40.
Какви са ми аргументите? По-ниското съпротивление, като правило означава и по-лошо филтриране на постъпващия в турбината, а после в двигателя въздух. И съответно повече прах. А този прах е абразивен. Още повече, че става дума за джип, който вероятно се кара и по черни пътища, където прахолякът е много повече.
16 в града според мен си е нормално за тази кола и този мотор. Легендите за 12 на сто градско ми се виждат меко казано нереалистични. Преди двадесетина дни с моето Паджеро направих един тур до София и си направих труда да засека разхода. Получих следните значения. На отиване, при средна скорост 110-120 на магистралата (около 250 км) и 80-90 на останалата част от пътя, плюс стотина км. градско по София вкл. качване и слизане на Витоша - Алеко - разход около 11.5 л/100. На връщане само извънградско - 80-90 по целия път "пенсионерско каране" леко и плавно, без резки ускорявания и т.н. - съвсем малко под 9. Т.е. тези 9 извънградско са вероятно долната граница на разхода на Паджерото. В колата нямаше друг товар, освен моя милост, дизела - от Лукойл, карано само на заден привод, без климатик. Ако се направят малко сметки при определени допуски, ще се окаже, че градският ми разход е бил колкото твоя.
Осезаемо намаляване на разхода спортния филтър едва ли ще ти даде, големият "апетит" на джиповете не идва от въздушното съпротивление във филтъра, а от голямата маса на целия автомобил и тежките колела - това е основният фактор за в града, лошата аеродинамика, относително широките гуми и т.н.VW Passat 5.5 (3bg), 2004, 1.9 TDI, 4x4
MMC Pajero 2, GLS, 1997, 2800 TDI
Коментар
-
Да питам и аз- а ако сложа на моето добиче- 3000 куб., на газ би ли имало някакво подобрение? Не че се оплаквам от нещо, даже напротив, но ако може още малко да изстискам от двигателя- що пък не???
Опасенията ми са:
1. Дали няма да повлияе негативно на работата на газ? На старите бараки с изпарител, определено такива ( но турски) филтри влияеха зле. На пахероса съм с ГИ, та не зная какъв би бил ефекта.
2. Има ли вероятност да скъся сериозно живота на двигателя с подобен филтър. Колата я ползвам основно като семейно комби с повишена проходимост, така че силно запрашени терени се минават сравнително рядко.
3. От къде и какъв филтър да си купя, при положение, че всичко е ок?08седемшест5едно513четири
Коментар
-
Според мен не си струва парите подобно упражнение. И да имаш някакво подобрение във вървежа, едва ли ще е осезаемо. На разхода, при бензинов мотор, се съмнявам да повлияе. При правилна експлоатация (миене и омасляване в интервалите които са предписани от производителя) едва ли ще навреди по някакъв начин. К&Н официално се внасят от Импас и в магазина има известно разнообразие от модели, включително и заместители на оригиналните, които се слагат в кутията, а не се монтират открито. Цените обаче не са приятни - като проверявах навремето за мойто цифрата беше към 160 кинта и го нямаше наличен (основно поддържат наличност са леки коли, най-вече Ауди, БМВ, Мерцедес, Фолксваген - изобщо популярните за "пернишки тунинг" марки и модели).Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнениеДа питам и аз- а ако сложа на моето добиче- 3000 куб., на газ би ли имало някакво подобрение? Не че се оплаквам от нещо, даже напротив, но ако може още малко да изстискам от двигателя- що пък не???
Опасенията ми са:
1. Дали няма да повлияе негативно на работата на газ? На старите бараки с изпарител, определено такива ( но турски) филтри влияеха зле. На пахероса съм с ГИ, та не зная какъв би бил ефекта.
2. Има ли вероятност да скъся сериозно живота на двигателя с подобен филтър. Колата я ползвам основно като семейно комби с повишена проходимост, така че силно запрашени терени се минават сравнително рядко.
3. От къде и какъв филтър да си купя, при положение, че всичко е ок?Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...
Коментар
-
"Риск" от постъпвне на прах в случай на правилна експлоатация на филтъра не съществува. Това ще рече да се ползват съответните препарати от производителя за “гресиране“ на филтъра чрез които прахта се полепва по него и по този начин въздуха се филтрира и постъва чист и в по-големи количества, което се нрави на всеки двигател, още повече на тези с принудително пълнене.За тези с газови уредби също е подходящ тъй като те също се влияят изключително много от чистотата на филтъра и количеството въздух...... не случайно газаджиите изискват въздушния филтър да се сменя доста по-начесто на овтомобил с газова уредба!Важно е да се има предвид кубатурата на двигателя и да се вземе филтър според предписанията на прозводителя му, тъй като принципа “колкото повече толкова повече“ тук не важи......Първоначално публикуван от sashot Преглед на мнениеЛично аз не бих рискувал точно на джип да сложа спортен филтър или както още го наричат "филтър с нулево съпротивление" пък дори и на старичкия ми 4M40.
Какви са ми аргументите? По-ниското съпротивление, като правило означава и по-лошо филтриране на постъпващия в турбината, а после в двигателя въздух. И съответно повече прах. А този прах е абразивен. Още повече, че става дума за джип, който вероятно се кара и по черни пътища, където прахолякът е много повече.
Коментар
-
Напротив, при турбодизела имаме "принудително пълнене" с въздух и съпротивленията в тракта се преодоляват от него.Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнениеТ.е., ако съм те разбрал правилно спортните филтри имат по- голям ефект при турбо дизела, а не при атмосферните бензинки- така ли?
Ако има такова нещо като "нулево съпротивление" на филтъра, то ще е по-полезно за атмосферен двигател.
А най-добре ще е разбира се "перпетуум мобиле"
Коментар
-
И малко спам тука- не се хабете със "специални" почистващи и омазняващи препарати. WD40 за напръскването и добър обезмаслител от сорта на "мелио" за почистване (не на течаща вода а във съд се мие) са перфектни и във пъти по-евтини пък и налични във всяко домакинство
. Изпитано многократно...
висете отпуснато
Коментар
-
----------------------------------Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнениеДа питам и аз- а ако сложа на моето добиче- 3000 куб., на газ би ли имало някакво подобрение? Не че се оплаквам от нещо, даже напротив, но ако може още малко да изстискам от двигателя- що пък не???
Опасенията ми са:
3. От къде и какъв филтър да си купя, при положение, че всичко е ок?
Колега аз все още нямам джип но имам доста опит със стари каляски особено бензино-газови варианти,и аз като теб се съмнявах в (спортните филтри) ,но при ремонта на един пасат 1.8 моно инж. забелязах ,че в кутията се мъдри такъв филтър за мое учудване се оказа ,че тази кола вървеше доста добре ,а се караше като служебна (никой не прави ама всички карат все едно е крадена).По случайност и аз имам същи я мотор на колата и за проба извадихме въпросния филтър , поставихе на моята кола ,наложи се да подрегулирам изпарителя и след седмица каране си купих и аз такъв филтър ефекта от него е:
Свали разхода с 1-1.5л.
При ускоряване има доста по-добра реакция особено когато е натоварена.
Сега има чувството,че двигателя диша по лесно ,понеже при еднакви условия и натискане на педала се движа с 90км/ч.а преди с 70-75 км/ч.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар