Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Значение ъгъла на перките на водната помпа РР П38 2,5DSE, 96

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли значение ъгъла на перките на водната помпа?

Колеги FLY_FREE, Andro 160, turtey и др. Благодаря ви за бързата реакция и загрижеността, но въпросът мо беше не защо ми грее джипката(който също стои на дневен ред, но за да не разводняваме темата) моля, нека да се концентрираме на основния ми въпрос за водната помпа. Днас ще снимам и двете помпи и ще ги кача тук.
    Колега Ясен, се знам наистина в коя посока трябва да върти помпата, но като гледам посоката на лопатките си мисля, че трябва да загребва отвън и да вкарва навътре, към оста, иначе конструкцията на турбинката, според мен е безсмислена, но това ще го дискутираме след снимките.
    Ssangyong Rexton, MT, 2.9D, 2004
    Chrysler Grand Voyager 3.3, AT, 1996

Коментар

Изкушавам се, да публикувам методика за пресмятане на турбопомпи...

П.П. Относно посоката на движение на флуида, то другото им наименование е центробежни, освен в случаите, когато става дума за голям дебит и ниско налягане, тогава са осеви.
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
        .........Голямо значение има растоянието от блока до турбинката за налягането и дебита на помпата.Радиаторът има ли дифузьор.
        Това разстояние е много важно. Решавал съм си подобен проблем със замяна на хартиената гарнитура с подходящ силикон.

Първоначално публикуван от sempetrovi Преглед на мнение
        ...... но като гледам посоката на лопатките си мисля, че трябва да загребва отвън и да вкарва .....
        Цъ. Повярвай на Ясен.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

Drukman и Ясен, искате да кажете, че като застана срещу предницата на колата, перката (виското) се върти ПО посока на часовниковата стрелка(от ляво на дясно)?

Коментар

Drukman и Ясен, искате да кажете, че като застана срещу предницата на колата, перката (виското) се върти ПО посока на часовниковата стрелка(от ляво на дясно)?
            Освен ако не си попаднал на някой много рядък двигател (примерно някоя Хонда), да.

Коментар

Не. Искам да кажа, че избутва водата центробежно. Наклона на перките понякога е по посока на въртенето и създава илюзия за събиране на флуида към центъра. Това при високи обороти и подходящо разстояние не е така. .....бе такава помпа не се смята лесно.
              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
              Вальо. О888 557Ч7Ч
              Silverado 1.3 i

Коментар

Между другото дай да говорим в цифри- какво означава "грее" според теб.

Коментар

Ясене, ако е така, както казваш, то тогава помпата ми се държи като пръскачка, ако не е монтирана в блока, щв разпръсква течността като пръскачка, а не да я събира и усилва, защото перките й са с такъв"обратен" наклон, вместо да загребват, ще разпръскват?

FLY_FREE, не мога да говоря в цифри, защото не е мерено с термометър. Стрелката отива в червеното и даже светва лампата понякога, но както казах, това е дискутирано в друга тема и не е предмет на тази.
                  Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 14-07-10, 11:56.

Коментар

Те пръскачките не работят много различно.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                      Изкушавам се, да публикувам методика за пресмятане на турбопомпи...
                      ...
                      Май ще трябва да публикувам първо "Основи на хидро-газо динамиката"...

Моля, ползвайте бутона за редакция (долу, в дясно под мнението), вместо да публикувате ново мнение, веднага след предходното!
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                        Май ще трябва да публикувам първо "Основи на хидро-газо динамиката"...
                        Давай!

Коментар

giorgio и да ги публикуваш смятам, че единици ще ги разберат без "преводач". По добре, ако наистина разбираш материята, дай акъл, че да е полезно не само на мен, а и на други колеги с подобни дилеми!

Коментар

OK, ако темата е само за помпата то в интернет има достатъчно информация за центробежните помпи, каквито се явяват водните помпи на автомобилите.Темата е доста дълга и в основата и стои уравнението на Бернули за зависимостта на скоростта ,налагянето, плътността и размерите на тръбата. Дилема имат конструкторите, а не потребителите.
                            Извинявай за вмешателството.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                              ...
                              Извинявай за вмешателството.
                              Не бе човек, не исках да те засегна, извинявай. Казвах само, че не ми се иска да смесваме проблеми и теми. А за това че в интернет е пълно с инфо сигорно е така, но за съжаление от физика не вдявам много-много или от хидродинамика, та затова попитах просто някой, който разбира от тези материи да ми каже коя помпа да си монтирам, така и така съм пре...н от Дару кар и си имам две, да избера по-малкия.

Коментар

Практически, избери си помпата с по-ГОЛЕМИ лопатки (ако изобщо се различават по размер) и пробвай да я монтираш както drukman каза - без гарнитура, само на силикон. (Пробвай после дали се върти, разбира се).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X