Значи... върнах се в Родината и почнах с белите... След днешната разходка останах с извадена пружина и скъсан (май) амортисьор. Пружината я оправих (много е... вълнуващо да нагласяш изместена пружина по тъмно с подръчни средства ), обаче амортисьора нещо ме озадачава... Става въпрос за заден амортисьор, Trail master. Ама се е измъкнал точно под втулката, под заварката и това, което виждам е, втулка с вътрешна резба и шпилка с външна резба, измъкнати една от друга... На пръв поглед няма нищо счупено и не мога да си обясня как се е измъкнал амортисьора... Утре ще пусна снимки, че снимах с телефона, а сега не мога да сваля снимките.
Някой имал ли е подобни преживявания и някакви идеи това оправя ли се или се купува ново? При положение, че окачването е на няколко месеца и още по-малко километри, ако се наложи да се купува ново, може ли да се мине с един ам или трябва да се купува чифт?
Това, което разбрах със сигурност, е, че ще се поръчват от онези конуси за в пружините...
A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.
Станимире, търпиш сериозна критика. Не се обаждаш, а аз днес до 15 часа бях в района, на жена ми баба и е от Ветрен. За скъсания амортсьор и извадената пружине и аз имах такива проблеми. Виж как ти изглежда задния носач на мястото, дето шпилката на амортисьора влиза в него. Има ли отдолу и отгоре едни чашки, в които влиза тампона и шпилката? Ако има, веднага с един секач ги махни, крепят се на 4 капки заварка. Те създават допълнителна опора и оста на ама се напряга по-силно, опирайки в тях, няма достатъчно гъвкавост при страничен натиск и се чупи шпилката от напъна. А пружината и на мен вече 2 пъти ми се вади, трябва да се направят с корозащитни ленти ограничители на хода на моста. На мен това ми предстои.
Дори и да нямаш тия чашки, ако някъде си разгънал докрай артикулацията отзад, ама може да е бил една идея по-дълъг от пружината, тя да се е извадила и моста да е увиснал на амортисьора. И това да е счупило оста. Абе звънни, да кажеш какво е и да ти дам акъл, ако мога. Че аз вече патих.
Горното го копирах от мнението ми в другата тема. А сега ...При смяна на амове задължително ти трябва чифт. И конусите са идеално решение. Но дай тия снимки да видим точно проблема.
Злати, критиката я приемам и я изплащам във всякави течни валути
Малко съм ошашавен, че вече съм си У НАС и ще си стоя тук и не се сетих да потърся някой от форума дали не му се ходи из баирите
Утре като пусна снимките ще видиш за какво точно иде реч, мисля, че е нещо различно от чашките за които говориш. Странното е, че не се вижда нищо счупено, пипах шпилката на ама - всичко си е гладко като бебешко дупе... Ако е изтръгната резба би трябвало да се усети на пипане, знам ли...
На едно място задната дясна гума пропадна в коловоз, подозирам, че там се е случила белята, но не се чу нищо особено.
За ограничителите на хода на моста и аз си мислих днес докато нагласях пружината, ама все се чудех - това не обезмисля ли донякъде идеята за вдигнатото окачване? Все пак, едно от предимствата са хубави ходове на моста и ако се ограничават с ленти...
Последно редактирано от Nightcrawler; 02-11-08, 21:28.
Причина: Допълнение
A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.
Ограничаването е важно, защото Диското още фабрично си е с може би най-добрите ходове на окачването и като всяко хубаво нещо не трябва да е прекалено. Всички състезатели карат с такива ленти. На Виктор Дифендъра е с тотално променена концепция на захвата на ама и там ходовете са гигантски. Цените на Скорпион рейсинг за подобно окачване също. Да се върна на темата, и при теб, и при мен задния мост се държи на един централен ябълковиден болт, на пружините и на амовете. Оттам и гъвкавостта на артикулация, но и проблемите при прекалено разгъване под напрежение. Но дай снимките и ще мъдруваме.
Така, отново прегледах темата за еволюцията и се спрях на следната снимка:
Долу в дясно се вижда, че чашките ги няма, а вместо тях са шайби с леко ръбче. Това е добре, моите и на Цецо са подобни.
Обаче се вижда, че си с оригиналните тампони и въпреки П-образните планки, заварени на моста ми се струва, че ограничаването на хода не е достатъчно...
... Нещо много теми за счупени маркови окачвания се появяват напоследък ...
Поне аз не се сещам за окачване (от тия, които са по кесиите на по-широк кръг от хора тук), което да не може да се счупи. Още повече, че т.нар. "маркови окачвания" са предназначени по-скоро за експедиционни цели, а ние се пънем да караме с тях на ралита и траяли.
А като вземем предвид и това, че хич не са много хората, разбиращи от тунинг на окачване, работата става хептен ...
.................. останах с извадена пружина и скъсан (май) амортисьор. ................................
Някой имал ли е подобни преживявания и някакви идеи това оправя ли се или се купува ново? При положение, че окачването е на няколко месеца и още по-малко километри, ако се наложи да се купува ново, може ли да се мине с един ам или трябва да се купува чифт?
Това, което разбрах със сигурност, е, че ще се поръчват от онези конуси за в пружините...
И аз и Chico сме имали подобни преживявания / аз на половина/. И аз успях да извадя задна пружина / Прокомпска/, без да имам спомен за някакво кой знае какво кикерчене. Явно при лифт на Диско 1 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва задните пружини да се подсигурят срещу това явление / но не с колани/. Лично мнение, което вече се затвърждава емпирично.
А тия тр.мастери нямат ли нещо гаранция, що ли? Доколкото си спомням са препоръчани и грамотно монтирани в известен нам сервиз, което е и изискване за признаване на гаранцията. Да не излезе лошо име на марката, че тогава иди обяснявай, че амовете са много добри, а ти нямаш сестра.
За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.
Доколкото разбирам, така постигат по-голяма гъвкавост при производството. Правят амортисьора, а после (според търсенето?) слагат някой от вариантите за монтаж (ухо-ухо, ухо-шпилка и т.н.).
Не знам обаче как тази промяна се отразява на здравината на амортисьора.
Коментар