Първоначално публикуван от Пенчо
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Wk 5.7 Hemi MDS система- проблеми и решения
Свий
X
-
Нещо май тебе те мързи да четеш.Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
Пенчо, като ще откриваш уЙки, да знаЙш, че требе се чете туй, дето пускаш като линк. Ибо си дал линк към 6-цилиндрови редови двигатели, а тука говорим за V8.
Има и за 8мици има и за 12сетки, че и 16сетки.
Коментар
-
Може-може, Пенчо. Писна ми от едни и същи теми от едни и същи специалистори https://offroad-bulgaria.com/forum/%...e4#post4842341Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
Нещо май тебе те мързи да четеш.
Има и за 8мици има и за 12сетки, че и 16сетки.В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Една забележка бих направил относно вискозитета и всеобщата заблуда, че колкото повече, толкова повече. Т. нар. рейсингови масла с втори вискозитетен индекс 50 и 60 са предвидени за РЕЙСИНГОВИ двигатели. Ако бай мишо си мисли, че като тури на corsa-та или гоуфо GTI рейсингово/ високо вискозно масло и двигателя видиш ли ще се самополира отвътре и ще върви към самовъзстановяване, не е познал.
Ясно е, че производителите преминаха към по ниско вискозни масла, основно заради налагането на по- строги еко норми и спазването им. По- малки толеранси в различни елементи в двигателите и изкарването на 300 коня от двулитров мотор (включването на финансовите отдели на производителите) и мн. други също спадат към изискването на масла с индекси 20 и 30. Основният проблем, при сипването на по вискозно/ дебело масло на двигател проектиран за 20/30 вискозитет, е че при нормален режим на работа, но най- вече при натоварване и високи обороти, маслата 50/60 не могат да стигнат до критично натоварените зони за необходимото време и точно там може да стане компрометиране на нужното смазване. Това може да стане и след единично мошно натоварване, може и след няколко такива.
И аз не бях фен на ниските вискозитети преди да задълбая във обширната тема автомобилни масла. Не мога тук да синтезирам всичко изчетено и подкрепено с меродавни тестове, но накратко щом производителя е посочил вискозитета е препоръчително той да се спази. Има разбира се изключения, като двигатели на 50 години и тогавашните масла, които могат да се заменят с по- съвременни масла, особено ако в самия двигател има по- голямо износване. Но на здрав двигател, който не харчи/ харчи в рамките на предписаното масло от смяна до смяна и маслото е истинска/ качествена 100% синтетика, то същото ще си запази характеристиките и във високо натоварени режими на двигателя и ще си върши работата без риск от "ставане на водица" или "скъсване на филма".
Все пак ако държите да вдигнете вискозитета, може да го направите с до 1 стъпка (от 20 на 30 или 30 към 40), за да не се стига до гореописан сценарии, но пак казвам, това е строго индивидуално. Понякога дори заради грешни инженерни изчисления или кофти компоненти на двигателя, самия производител сменя предписания вискозитет със сервизен бюлетин. Въпреки това, разлика от масла до масла има и то огромна и 5/40 на произвидител А твърдящ, че е пълна синтетика с цена X, може да е доста скапано, в сравнение с 5/30 на производител Б със 100% синтетика с цена Y. Fully synthetic и 100% synthetic доста се различават по характеристики, но това е много дълбока за разсъждения и изследвания тема...
Конкретно при случая с 20-ката при 5.7мата с MDS, по- скоро проблема идва от инженерна недомислица или недоразбиране защо тия проблеми се случват с мотора като работи само на 4 цилиндъра. И това не е само при Jeep. Не намирам и достатъчно подкрепления за оправяне на проблема с по- "дебели" масла.
Cheers!Последно редактирано от baha; 18-04-20, 14:02.R 727cc BB KIT
ZJ V8
WK2 V6
Коментар
-
Бих вметнал ,че работата на хубавото масло е да дава максимум смазване за да има минимум триене. Също то трябвада е там винаги , а не да го чакаме да отиде, тоест наличният маслен филм да е устойчив и да дава нужното в даденият момент.
Топвал съм си пръста с фюлериново масло на бардал и после се мих 2 пъти с веро за да отмия масления филм по кожата си.
Най -важното е маслото да е оригинално , а не ментак , също и да отговаря на нуждите на мотора(а не на оериферни системи) и начина му на експлоатация. Примерно ако един мотор го има с мдс и без тази система и го дават с 0w40 масло в варианта без мдс, а с нея 5w20 заради самата система , то надали 5в20 е идеалния избор за този мотор, просто то помага да дадената система да работи коректно в дългосрочен план. Явно и затова го дават да се сменя доста често ,нищо ,че масово мотора не влиза в обороти над 4кПоследно редактирано от don_pepone; 19-04-20, 00:21.
-
-
"Една забележка бих направил относно вискозитета и всеобщата заблуда, че колкото повече, толкова повече. Т. нар. рейсингови масла с втори вискозитетен индекс 50 и 60 са предвидени за РЕЙСИНГОВИ двигатели. Ако бай мишо си мисли, че като тури на corsa-та или гоуфо GTI рейсингово/ високо вискозно масло и двигателя видиш ли ще се самополира отвътре и ще върви към самовъзстановяване, не е познал."
"накратко щом производителя е посочил вискозитета е препоръчително той да се спази"
Хубаво да го прочетат пребозалите с рекламни материали на дуралюб, политрон, хадота, разни ултра еко рейсинг пауър с премиум адитивс и други смрадове.Масло с правилният вискозитет взимате от читава марка, за препоръчване от вносител, а не от съвременен представител на куфарната търговия.И мотор проектиран да върви с 20w50, няма нужда да се кара с 0w40, нищо че сега е модерно.Важи и обратното, ако мотора е проектиран за 5в40 и гори същото това 5в40 с наслада, замяната му с 15в40 няма да го излекува
Коментар
-
Малко е подвеждащо и от страна на производителите на коли , това което дават като предписание за масло.
ВлАГ групата са влюбени в 5в30 лонглайф маслата и 80% от бензиновите им коли ги горят яко. Ваг твърдят пе това е маслото но защо- заради еконорми, заради коректна работа на маслени обтегачи-Ок , но накрая мотора с спечени сегменти и/или изтропали лагери , износени валове и тн.
Коментар
-
По-скоро се осраха с първите 1,8 тубро мотори и наследниците им ТФСИ.Оттам им остана славата на маслояди, а и двата мотора имат потенциал да ядат равни количества бензин и масло
Проблема при първите е в идиотско малкото количество масло в двигател със сериозна литрова мощност и 20 хиляди мили интервал за смяна на маслото в САЩ.Оттам и камара от дела на собственици, чиито бигачки се разтракали на 120 хиляди мили.ВАГ както никога поемат отговорност, сменят двигатели,интервала става 10 хиляди километра предписват 5в40 пълна синтетика и филтър, който увеличава обема на маслото в двигателя с 0.5л.А на наследникът му 2.0ТФСИ проблема си е чисто констуктивен, след смяна на бутала и сегменти хората си ги карат щастливо и с 5в30 и с 5в40, просто разпиляването на мотора до край не винаги е удачно решение, особено за турбиниран мотор и ежедневно каране.
Старият мотор с бутала работещи в подобни условия има ресурс да изкара 600КС, да повтарям шестстотин на двигател с заводските си бутала, сглобявал съм такъв за приятел и по последни данни чудото премина психологическата граница от 50 хил км пробег без аварии по двигателя.
-
-
Понеже съм фен на Vag, и имам VW, а и съм карал досега само VW, смело мога да кажа, че нито спечени сегменти, нито износени валове ил лагаре съм имал. 2 от колите са карани от нови - 25-320 к км, третата втора употреба. Слагам само long life 5w30 масло, сменям на 18-25к км, когато ми каже компютъра.
Така че...не всичко е реклама.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар